Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Rafuško: gratuluji k titulu maminka… Anička je rozkošná. Za ty roky čekání si zasloužíš takový poklad. Přeji jí i vám hodně Boží lásky a požehnání! Užij si každé chvilky s miminkem.
Harpy: hormonální koktejl kojící matky mi rosí oči, když čtu o tvém miminku… Motýlí křídla se brzy změní ve výkony fotbalového šampiona
, hezky si ten čas užívej!
Všem děkuji za popis křtin vašich dětí. Poopravila jsem svůj dosavadní názor ohledně křesťanů A a B … V pondělí jsme měli přípravu (trojrodiče už víceméně symbolickou), ale bylo to moc prima. Na křtiny už se moc těším, chci ještě malému koupit pár bílých věciček, ať mu to sluší
.
Ahoj vsem
,
jen hlasim ze jsem k vam po dlouhe dobe nasla cestu. Takovy navrat ztracene dcery
Zazila jsem moc krasne vanoce a moc fajn navstevu u kamaradky s novosem.
Preju vam vsem velmi opozdene pozehnany novy rok plny pokoje a zdravych deti!!
Snad se sem dostanu casteji.
L.
Ahoj holky!
Rafuško, moc gratuluju, Anička je opravu krásná a má moc hezké jméno. Přeju, ať vše probíhá co nejlépe!
Demi, ta diskuse na blogu byla hodně dlouhá, problém rozvodů u kř. advokátů tam připomněl jeden z diskutujících, já doufám, že se k tomu na blogu ještě vrátím a pak bych sem třeba dala odkaz. Je to složité… já to mám vyřešené, i když asi ne správně.
K modlitbě jsem se připojila, i když v jinou hodinu. Z takových zpráv mne mrazí.
Už mizím, dnes jsem si při pádu na náledí cestou do práce narazila kotník, mám ho oteklý a jsem z toho protivná (= protivnější než jindy
).
Ahoj všem,
po dlouhé době se hlásím a přeji krásný víkend.
Před 14 dny proběhly křtiny našeho Šimona.Poprosili jsme o kmotrovství naše přátele se kterými jsme se seznámili přes našeho Kryštůfka,jelikož oni mají stejně postiženou dcerku Alžbětku.
Přijeli k nám v sobotu na oběd a pak jsme jim ukázali okolí našeho bydlení.Potom nás to táhlo domů ke štrůdlu a čajíku.
Večer jsme dlouho přemítali nad tím jak jsme navzájem šťastni z toho,že se známe a jaké okolnosti nás k tomu svedly.
Druhý den jsme se všichni svátečně oblékli a šli na faru s koláčemí,houstičkami a svařeným vínem,protože kmotři jsou původem z Moravy,tak dovezli nějaké koštování ze sklípků
.
Mše svatá byla nádherná a samotný akt křtu mě neskutečně dojal.Páter k nám pěkně promlouval a mělo to tu neopakovatelnou atmosféru,kterou to má dýchat.
Malý se nenechal ničím a nikým rušit a až při polití svěcenou vodou se po nás po očku podíval s výrazem:„V tom kočárku je tepleji,prosím uložit!“
Po skončení mše.sv. jsme pozvali příbuzenstvo a kamarády na faru a tam jsme všichni nerušeně klábosili o všem možném.
Na polední odjeli kmotři spolu s námi na sváteční (teplý oběd,který byl v té nehorázné zimě jako balzám) do restaurace.
Křtiny se prostě vyvedly na jedničku!
Neskutečné blahopřání Rafušce,je to báječná zpráva a fotka bezkonkurenční.
Demi,
kdy čekají křtiny na Vás?Daneček už je v pořádku?
Gerbi,
jak se daří Tobě?Dlouho jsme si nenapsaly,viď?
Harpyje,
Tobě jsem psala kolem adventu,snad Ti SZ přišla.
Maky,
co tahanice s družstvem?Je to na nějaké cestě k úspěchu?
Mějte se všichni moc hezky a ahoj Alice.
A propos poslala jsem mamce fotku malého a pomalu navazuji zpřetrhaný provázek. ![]()
Holčiny všechny Vás zdravím,
zatím pročítám od konce.
Rafuško - SuprObr gratulace
k dcerušce Aničce. Je to úžasné, že maličká našla ty své Mámu a Tátu ve Vás tak brzy(že se jí můžete věnovat od malinka).Přeju Hodně síly a Božího požehnání pro ni i Vás.
My si v lednu „užívali“ trampoty s Matouškem.Jednak ve škole a jednak zdravotní. Při třídních schůzkách nám (byl se mnou i manžel)pí.uč. sdělila, že má u Matouše podezření na ADHD, že skáče(to ano,ale jen o přestávce a dle vyjádření psycholožky co ho viděla ve 4,5 letech - není hyperkativní-má jen osobité projevy nadšení), není pozorný, šíleně píše atd.
No co k tomu dál? My jdeme k psycholožce tuto středu- ať ho znovu někdo fundovaný vidí, nicméně nelíbí se mi přístup pančelky. Matouš je levák, ve dvojtřídce se čtvrťákama ho opravdu zajímá víc to co dělají oni. Tak z 8 prvňáků na pokyn otevře slabikář na požadované straně prvních 5-holčičky, na druhou výzvu další 2 a na třetí i Matouš. V první třídě se učí psát i diktáty a to i s písmeny, která sice znají, ale jen ze slabikáře a v písance k nim ještě nedošli, navíc na papír bez pomocné linky…Paní učitelka klidně řekne spolužačce, ať se mu jde podívat do sešitu a řekne zda to a to má nebo nemá správně. Vytrhne mu špatně napsanou stránku ze sešitu a nechá psát znovu(pak se jí to znovu nelíbilo, škrtla a zas měl psát znovu). Přijde mi , že od třídních schůzek začala i tvrději známkovat a to i do žákovské, jakoby nás chtěla donutit k pedpsych.poradně. Nevím, ale pokud má školení ve spec. pedagogice, jak říká, přístup k ADHD diagnostikovaným dětem by měl být jiný(
např. mu řekne jdi do MŠ). Ach jo.
Co se týká zdraví je Matouš 14 dní po operaci torsio apendicis testis- což je torze(přetočení)přívěšku nad varletem. „Celkem banalitka“ , ale převážení na urolog. sál z dět. oddělení sanitkou v pyžamku a tenkém spacáku při -15 stupních nám nepřidalo na zdraví. Takže se týden a půl doléčoval doma z hezkého zánětu dutin. Zítra ho čeká po „přestávce“ opět škola a možná dotěrné dotazy spolužáků - Co ti bylo? Co ti dělali? Kde máš jizvu? Tak na nás prosím trošku myslete.
V práci se rozjíždí opět nové kurzy a blíží se termín pro makačku na zprávě pro ministerstvo, tak únor a začátek března bude výživný. Nicméně se těším na jarní prázdniny od 8.3..
Přeju vám i vašim rodinkám krásné dny
A.H.O.J. JaneK
Ahoj všem jesličkandám,
Aličko - jsem moc ráda, že ses ozvala. Křtiny malého Šimonka byly podle tvého popisu nádherný zážitek…fajn, že jste si všechno tak užili.
Janku - to je hrůza v té škole, takže jdete k psycholožce s Matoušem kvůli podezření na ADHD? Přístup učitelky by měl být každopádně jiný!!
ach jo, nezní to moc přívětivě, jak to píšeš, snad se to změní, až to budete mít „na papíře“. připomíná mi to trochu Inouškovu úču z 1. a 2. třídy - ta by ho nejradši vůbec v té třídě neviděla, měla takový přístup, člověk to halt vycítí…bohužel, byl jí jenom na obtíž.
Rafusko - jak je u vás? Máš bližší info, kdy byste mohli holčičku už mít u sebe? Určitě se tam jedete ještě podívat na ni, že? A ty bys pak měla normálně vyřízenou mateřskou a následně rodičovskou po dobu 3 nebo 4 let péče o holčičku? Držím palce!! Ať je za vámi taková ta „úřednická“ stránka věci a můžete se radovat už doma z holčičky! ![]()
Demi, já nějak nemůžu pochopit, kteří jsou ti křesťané A a B…asi jsem něco přehlídla. Už máš za sebou šestinedělí? Jak Petřík roste a prospívá, jak se daří Honzíkovi ve školce a Daník je momentálně v pořádku?
Ahoj Gerberko,
taky Tě ráda „vidím“!Jak se Ti daří v Novém roce?
Co děti,Ty?
Měj se moc hezky.Ali ![]()
Aličko,
já jsem se o nás zmiňovala asi na předchozí stránce
, jsme celkem dobří, užívám procházek naším zasněženým okolím, fotím, příští týden máme zápis Bédíka do školky, byla jsem v práci - kolegové se na mě těší…mrkni o nějakou stránku dozadu, ju? ![]()
Ahoj holky!
Manžel se rozhodl docela pro šibeniční termín a Aničku si dovezeme domů přesně za týden 15.2. Mám ze tří stran tolik oblečení, že to absolutně nemáme cenu unosit. Už se jen dořešují postýlky a pak už nás čeká jen lékárna a drogerie. Právě se mi pere pračka oblečení. Já toho 15.2. nastupuji za klasickou mateřskou a pak rodičovskou. Asi na 3 roky.
Holky, moc děkuju za přání. Opatrujte se, já se zase pokusím brzy ozvat.
Rafuško, to je taková nádehra - těším se jak budeme společně sledovat Aniččiny pokroky.
Jjanku - s těmi učiteli je někdy potíž. zvlášť když si konkrétní dítě zařadí do své škatulky a nejsou ochotni z ní ustoupit.
alice - Děkuju, „už“ jsem ti odpověděla ![]()
ostatní zdravím a myslím.
Gerberko , tak já vím, že uplne hned jeste do práce nenastupuješ, ale mi to tak strašně letí…
mám příšernou rýmu, takže jsem na tento týden nechala jen některé doktory a poradu v prác i a jinak jsem všechno zrušila - at žije klidový režim ![]()
něco pro zasmání z letošního zimního zkouškového období:
„Kolego, váš názor, že King Kong zemřel za naše hříchy je sice originální, ale nemohu s ním souhlasit. Budete muset přijít znovu“
" Mili studenti, je o mně známo, že velice nerad vyhazuji studenty od zkoušek. Pokud mi však v testu na otázku „co je duchovenstvo?“ odpovíte „sbor duchů“ musím vás s politováním pozvat na další test. Tato otázka v něm již k vašemu i mému štěstí nebude"
Gerberka píše:
Aličko,já jsem se o nás zmiňovala asi na předchozí stránce, jsme celkem dobří, užívám procházek naším zasněženým okolím, fotím, příští týden máme zápis Bédíka do školky, byla jsem v práci - kolegové se na mě těší…mrkni o nějakou stránku dozadu, ju?
Ahoj Gerberko,
vše řádně přečteno
.
Ať zápis dopadne na 1.A kolegové jsou
.
Měj se krásně.
Hezký den všem.
Alice
zdravím všechny!
píšu až teď, kdy trochu utichl kolotoč klem křtin Petříka.
Konal se tuto neděli, a bylo to neskutečně krásné… Těžko hledám slova, která by nejlíp vyjádřila moje pocity, aby z toho nebyl nic neříkající plácanec… Těžko se popisuje dotek laskavé Boží ruky, když to můžeme cítit jenom srdcem. Však víte.
Celý den byl krásný, vydařený (bez ohledu na ledové počasí), večer jsem nemohla ani usnout a stále znovu přožívala celý obřad i společné rodinné posezení u oběda.
Křest jsme měli po mši ještě s jednou rodinkou, překvapilo mě, kolik lidí po mši ještě zůstalo přítomných. Obřad provázela schola (píseň Nebeští kavalérové - buď Bohu chvála, dík…), zpívali nádherně. Když jsem malého držela nad křtitelnicí, tekly mi slzy, ani jsem nemohla říct Amen… Manžel přidržoval dlaň malému u hlavičky, aby mu voda nestékala do kožíšku. Říkal, že voda byla krásně teplá.
Myslím, že celý obřad jsme prožili úžasně, v pohodě. Dokonce i má nevěřící pragmatická švagrová (se švagrem byli kmotry) dala Petříkovi křížek na čelo
.
Po křtu jsme měli zajištěný oběd v restauraci, před ním jsme se společně modlili za Petříka a celou rodinu. Odpoledne přijel i otec Víťa na kávu a dort, čehož využila má rodina k hojné duchovní diskuzi s ním (manžel doufá, že to zvládl bez újmy, aby si naši rodinu nezapamatoval jako tamty ukecané…
).
Večer doma už jsme jen odpočívali a znovu si přehrávali celý den i ty nádherné okamžiky.
Honzík i Daneček byli v kostele hodní, Daneček usnul u babičky na klíně, ale Honzík sledoval celý děj.
Pár fotek přikládám.
Lenochodko: vítej, holka! Jak se máš?
Alice: když jsem četla tvé povídání, říkala jsem si, že křest Šimůnka musel být skutečně krásná, rodinná událost, plná vzájemné blízkosti a Božího požehnání. Ať je tomu tak i nadále a chlapeček ať vyrůstá k vaší radosti!
Chris: k té diskuzi se ještě příležitostně vrátím, až nakouknu na tvůj blog. Já myslím, že ten duchovní a lidský (pragmatický) rozpor nemá jiné řešení, než jaké jsi nalezla.
A děkuji za modlitbu.
JaneK: to nemyslíš vážně s tím ADHD… mám pocit, že tohle označení je charakteristické pro dnešní dobu - když je dítě jiné, než většina, šup s ním do jiné škatulky. Hlavně se ničím moc nezabývat, od čeho máme diagnozy… A ten přístup učitelky - to je normálně na vyhazov. To by podle mě moc procházet nemělo. Matyho je mi líto. Pamatuji si, když jsem měla ve 3.třídě po operaci slepáku, byla jsem s učivem trochu pozadu a učitelka se mě k všeobecnému veselí zeptala, jestli mi omylem nevyoperovali mozek
. Naštěstí jsem jí něco odsekla a při nejbližší třídní schůzce se jí naši přede všemi zeptali, jak to myslela…
Gerbi: no, křesťané A jsou v mém pojetí ti „správní“ (svůj život vedou dle Desatera, pravidelně chodí na mše a ke svátostem, aktivně se účastní života ve farnosti, znají kdejakou odpověď, hřeší jen tak symbolicky, o ničem nepochybují, apod.). Křesťan B naopak prochází různými zvraty, na mši chodí tehdy, když mu to okolnosti dovolí, z Desatera porušil co mohl, proto má nedoporučenou aktivní účast na eucharistii, a kdysi dokonce jeho přítomností na mši měli ti ostatní právo být pobouřeni a pohoršení. Bylo obvyklé, že pokud na mši křesťan B byl, sedal v zadních lavicích a snažil se nepřekážet těm ostatním. Tož tak.
Rafuško: přeji krásné chvíle s Aničkou, a ať ta mateřská utíká jen pomalu!
Demi - Petříkovy křtiny musely být nádherný zážitek, to je výborné, že jste si všechno tak užili, procítili a vyšlo to. Moc děkuju za fotky!
Rafusko - to jsou teda fofry! Za týden už budete mít Aničku u sebe, tak ať pro ni hezky všechno připravíte a hlavně ať je zdravá, spokojená a hodně božího požehnání vám všem! Uvidíš, jak je to bezva s mimčem (i přes některé strasti), užij si všechno dosytosti! Jak říká Demi - ať ti to ubíhá pomalu! Určitě zas napiš, jak se vám daří, moc na vás myslím! ![]()
Ahojte!
Dneska mám trochu času, úřadovala jsem včera a dneska jsem si poručila, že musím myslet i na něco jiného, tak jdu k vám
Akorát mi to tu zas narušují děti. Míša klasicky odmítl spát (šel dnes po „o“), Bětě asi začíná rýma, takže co 15min. řve (doslova), nakapat samozřejmě nechce
, Matouš bečel do předchvíle, jindy už normoš spí, ale dneska dopoledne ho hlídali prarodiče (byla sjem s B. v dětském klubu), prosila jsem je, aby ho po hodině spaní vzbudili, jinka nebude chtít spát odpoledne a do večera nevydrží, tak jsem s největší pravděpodobností nebyla vyslyšena, protože řádil jak černá ruka ![]()
Demi, Alice, skoro vám ty duchovní zážitky závidím. Pro mě nejsilnější byl křest Míši, protože jsme měli výborného kněze - kaplana, krásná promluva, takový chlapský a přirozený přístup, to já mám na knězi ráda, a tak málo jich kolem nás je. Ať si kdo chce, co chce říká, takový křest dětí nemůže být modloslužba (pokud tedy nekřtí někdo ve stylu čáry máry, polejem ho svěcenou vodou), když člověk cítí kolika srdcí se dotýká, i těch co jinak po BOhu nevzdechnou.
Rafusko, mamino
, 15.2. To už máte za pár. Stejně všechny adoptivní rodiče obdivuju. Právě i proto, že my na to miminko čekáme, připravujeme se a žijem s ním těch 9měsíců, vám někdo zavolá a za chvíli je hotovo. A jetsli se můžu zeptat, u Aničky už bude osvojení nezrušitelné, nebo je tam ještě nějaká lhůta?
Janku, ty mě úplně děsíš. Zrovna nedávno jsem se říkala, jak sjou některé učitelky neprofesionální. Byli jsme s dětmi bobovat a byla tam i třída naší školky, kam chodí děti s různým postižením. Na Bětku se tam lepil jeden starší chlapeček. Podle paní učitelek autista, upozorňovaly mě, že by jí mohl ublížit, to jsem samozřejmě byla ráda, ale jakým způsobem to dělaly. Vykřikovaly na mě z půli kopce, paní, hlídejte si tu holčičku, on je nemocný, nemluví, on je autista a vždycky si vybere ty slabší kusy a pak na ně najede nebo tak, on vám nerozumí, nemluví, to bychom se na něj uřvali…atp.
Tak jsem jim řekla, že děkuju, že vím, co je autismus a ať ho nechají, že si to pohlídám. Ale představa, že dám do specializované třídy svoje dítě a půl sídliště bude slyšet, jak je nemožný a co mu je
Navíc, když předpokládám odborný přístup. Jinak stejně jako Demi si říkám, že dneska se za tyhle diagnozy schová všechno, hlavně, aby to měly učitelky z krku. Na jednu stranu je fajn, že už se s dyslektiků a spol. nedělají blbci, na druhou stranu je hyperaktivita „diagnostikována“ u každého druhého.
Tak na vás myslím, ať se paní učitelka trochu zklidní a spolužáci nejsou příliš tvrdí. Pak dej vědět, jak válčíte.
Christabel, můžeš mi poslat odkaz na tu diskusi, asi jsem blbá, ale už min. týden jsem se (v rychlosti) dívala na blog a nic jsem nenašla.
Harpyje, ty pracuješ někde na VŠ nebo kdes ty frky vzala? Jestli je to jen for, tak si to dovedu představit i v reálu, protože jsem absolvovala rok teologie (při páťáku historie na fildě) a někteří spolužáci byli fakt „liboví“. I když, abych jim zas nekřivdila, ještě povedenější plky měly „kolegyně“ ze semináře „politologie“ (jinak než v uvozovkách se to napsat nedá) na pajďáku, který jsme měli zapsaný jako povinně volitelný předmět na jiných fakultách než naší alma mater ![]()
Tak Míša už mi nedá ani minutu, končím ![]()
Chris, tak to ještě projíždím a jestli je to pod odrážkou „Férový chlap“, tak mi to asi předtím, nedocvaklo. Jestli je to něco jiného, tak prosba o odkaz stále trvá. Jinak tedy tam máš spoustu zajímavých věcí. Zrovna jsem pročetla to o Samkové a souhlasím s tebou, i když to občas asi musí být těžké (nevyjádřit se ostřeji). Paní S. je mi taková sympatická nesympatická. Na jednu stranu mi imponuje, že se nebojí mluvit i o nepříjemných věcech, přímo a jasně, na druhou stranu mi kazí dojem právě forma, kterou používá, ale já jsem asi obecně taková (na dnešní dobu) útlocitná
A už fakt musím, Míša montuje žaluzie, abychom o ně nepřišli…