Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
Gerberko: v jaké oblasti se snažíš? Já nejsem o nic méně ani o nic více stejskavá, než kterákoli jiná máma. Prosím tě, nepiš už nic o Danečkovi.
Na nic víc už nemám sílu.
Ahoj Holky!
Tak jsem si právě smazala dlouhý komentář. Snad se mi povede si na všechno povzpomínat.
Manžel je stále bez práce a už mě dost štvě. Sama jsem mu musela najít nějaké inzeráty a teprve po týdnu na ně odpověděl. Na jeden jsem napsala sama (nechtěli motivační dopis, jen životopis) a ti si ho pozvali na příští týden na konkurz. Není to sice nic moc, ale my už potřebujeme cokoliv, i nic moc.
Manžel ostříhal na zahradě stromy, já jsem asi z 1/3 vyhrabala s trávníku mech. Na zahrádce jsem jen lehce hrábla, nic nasazeného ještě nemám. Zítra chci koupit asi 2 kg ranných brambor a nasadit.
Dnes jsme byly (já, Aňulka, babička a sestřenice) už po 3. plavat v bazénu. Dnes mi přišel poněkud studenější než obvykle, takže jsme to trošku zkrátily. Ale i tak to bylo moc fajn a užily jsme si to. Aňulce se ve vodě moc líbí. Občas i krásně kope nožičkama. Spoluplavající mi ji moc chválí, jak je šikovná. Tak se dmu a užívám si to.
Lavinku, jsem moc ráda, že se maličké otočilo hlavou dolu, ať už tak zůstane. Co manželovo koleno? Ještě včera jsem ti chtěla napsat, že si myslím, že by pro Anetku byla vhodnější praktická škola. Sestřenice i bratranec do ní přecházeli z „normální“ ZŠ. Už jsou oba dospělí, ona je kuchařka a on truhlář. Oba jsou velice mauálně šikovní. Myslím si, že teta a strýc udělali moc dobře, že je dali na praktickou školu. Ale po tvém rozhovoru s třídní učitelkou opravdu nevím. Pro Anetku bude TEĎ špatně cokoliv, buď zmena prostředí nebo stejné trápení.
Maky, výlet do Zoo také závidím. My ji máme za rohem, ale ještě chvíli se tam nedostaneme. Snad v létě… Věřím, že znaménko Bětušce jen normálně zlobí, není to nic vážného. Nic o tom nevím, ale pokud by šlo Bětušku nějak trošku utlumit, tak se za to přimlouvám.
Gerberko, mít nemocné dítě zase po dvou dnech, to je ne ke smutku, ale ke vzteku! Jsem moc ráda, že jste to tak zvládli vyřešit s hlídáním. Není to lehké, když nejsou babičky. Moc vám přeju, ať je to na dlouho poslední Bedřiškova nemoc.
Demi, Také mě moc zajímá, co manžel? Jak to prožíváte? Velice jsem překvapená, že se bude babička už stěhovat. Domeček postupuje mílovými kroky. Moc vám to přeju.
Harpyje, škoda, že bydlíš tak daleko. Hned bych tě vzala k léčitelce. je to paní, které si já i manžel moc vážíme a oběma nám pomohla. A mnoha lidem z našeho okolí. Přeju, ať léčba od ortopeda rychle zabere a záda přestanou bolet.
Opatrujte se. Myslím na vás a děkuju, že jste.
R.
Demi - snažím se, aby nejenom na manželovi ležela zodpovědnost za zabezpečení naší rodiny, jsem ráda, že mám práci, že jsem se mohla vrátit a snažím se si ji udržet. Můj manžel nevydělává zdaleka tolik, abych mohla být x-let doma (nebo třeba natrvalo) a já - i kdybych měla jít na pár hodin někam uklízet nebo prodávat - tak prostě do práce chodit musím.
Vůbec nerozumím tomu, že nemám nic psát o Danečkovi, když jsem velice prožívala s tebou, jak se narodil, protože Bédík je o pouhé 2 týdny starší než on, vždy jsem na něho velice myslela, modlila se za něho a vzpomenu v modlitbě i nyní, vždy mu přála k narozeninám apodobně. Zřejmě je toto mimo moje chápání
, tak se omlouvám.
Tohle je pouze diskuze - nevidíme si navzájem do tváře, kolikrát pouze odhadujeme z psaného, jaké jsou pohnutky pisatele a o to je těžší porozumět.
Tak se nezlobte a přeju všem hodně požehnání a užívejte jara a sluníčka
Ahoj,
Rafuško: jsem moc ráda, že ses ozvala, ale nejsem moc ráda, že se manželovi stále nedaří najít práci. To je děs.
Jinak pokud jde o jeho křest a přípravu, tak to už začíná být teď hodně aktuální, stále mi to nemůže nějak dojít, že to, co se před pár lety zdálo naprosto nemožné, je už dneska tak vcelku přirozené… Dnes mají opět pravidelné setkání a pak ještě příští čtvrtek, a příští pátek je jejich třetí mše, kterou mají i s kmotry. Prý bývá kostel plný
, hodně lidí se za ně modlí.
O Bohu jsme vedli dlouhé rozhovory před nějakým časem. Řekli jsme si hodně hezkého o Něm i o sobě, o životě, o Desateru… Nemám ten dar, že bych mohla o těchto věcech mluvit tak, jako je běžné o jiných…mám vždycky pocit, že je to hodně intimní a víru jsem nosila spíše hluboko v sobě, ale zjistila jsem, že to nevadí, když mlčím. O vztahu k Bohu se nedá plácat co slina na jazyk přinese, alespoň já to neumím. Vždycky k tomu potřebuju vhodnou chvilku, ztišení a nalézt jakousi „vlnu“. Asi je potřeba dát více prostoru Duchu svatému než vlastním myšlenkám, ve kterých mívám někdy docela chaos.
Gerberko: no víš, internet je hodně odosobněný, a člověk když něco napíše, může být nepochopen nebo špatně pochopen, protože nejde o klasický dialog tváří v tvář. Já jsem zase nepochopila, proč ses urazila a použila výraz o padnutí na hlavu - proč jsi mě okřikla. Nenapadlo by mě, že sis můj komentář vyložila jako navážku do faktu, že jsou děti občas nemocné a ty potřebuješ do práce. Nemyslela jsem to tak, nebo se tak málo známe?
Ahoj holky,
zdrávíme stále 2 v 1, včera večer jsem už myslela, že jedem, měla jsem pravidelné kontrakce, ale po hodině se to uklidnilo, tak uvidíme.
Dneska se ještě chystáme s holkama do kina, pak to dlouho nevyjde, ať si to všichni užijeme, nejvíce se těší Anetka.
Její paní učitelka mě stále překvapuje, stále ji ted chválí, Anetka je nadšená.
Včera psali písemku, dle Anetky se ji nepovedla a p. uč. řekla, že když se nepovede, tak ji vyzkouší. No prostě
![]()
Rafusko držíme palečky, at už se ta práce najde.
Mimi je stále točivé, mám pocit, že že mi břicho rozkope, od holek to vůbec neznám.
Kontrolu mám v úterý, snad už se brzy ohlásí na svět.
Moc bych si přála aby už jsme už na Velikonoce byli doma. Tak snad Pán dá.
Demi moc mysleme na tebe a Pavla na ten křest.
Uplně mě mrazí jaký kus cesty jste urazili, bylo to neuvěřitelné.
Gerberko, plně tě chápu, že chceš přispět do rozpočtu, já to vidím, když byl manžel doma, těžce to nesl a i já jsem byla ráda, když se mi podařilo najít skvělou práci. Držíme palečky at to zvládnete.
Jinak moc prosím o modlitbu za mamku, čeká ji soud s tím nevlastním bratrem ohledně domu, jak jsem tu již dávno psala, tak po roce se to rozhýbalo, soud má 19.4. tak pokud vám zbyde chvilka. Mamka už je dost nervozní ted.
Všem požehnaný víkend Barča
Lamvi - do velikonoc je ještě 14 dnů, tak to budete už doma nebo bude mimi velikonoční nadílka
, hlavně abyste všechno zvládli a mimi bylo zdravé, píšeš, že to bude kluk jako buk, tak to bude po holčičkách hezká změna, viď? Už seš doufám doma? Ať ten maminčin soud dobře dopadne!
lamvinku - no chlapeček vás pěkně napíná
asi ví, jak se na něj těšíte… Asi začnu s UUUUUUUŽŽŽŽŽŽŽŽŽŽŽŽŽŽŽŽŽŽŽŽŽŽ?UUŽŽŽŽŽŽŽŽŽŽŽŽŽŽŽ? TO VŠECHNY NASTÁVAJÍCÍ maminky milujou
a at si kope jak chce, když bude nakonec hlavou dolů.
soudy s rodinou musej být hnusný at jde o cokoli - na maminku vzpomenu. ![]()
Gerberko, Demi - máte toho hodně obě, a obě se to snažíte zvládat co nejlíp - přála ych obě hlavně aby starostí bylo co nejmíň ![]()
Náš Ondrášek bude mít tři roky - nějak nám to připadá neskutečný, těch posledních několik let jaksi příliš rychle uteklo
Přišlo nám už rozhodnutí , že ho příští rok do školky nevezmou, sice to pro mne bude trošku náročnější, ale zas si ho ještě užiju.
Rafuško - na tebe myslím opravdu často, pořád si dělám naděje, že teď už začínají práce v zemědělství a že muže někdo alespoň na sezónu zaměstná… být bez práce je fakt šílená bezmoc.
Ahoj holky!
Konečně vám můžu napsat něco moc hezkého. Dnes nám konečně přišel rodný list. Aňulka je i papírově naše. Už jsme si domluvili křest na 1.5.
Včera byl u nás brácha s rodinou a děda. bylo to moc příjemné. Neodolám a musím vám vložit jednu kouzelnou fotku.
Lamvinku, moc na tebe (vás) myslíme. Pokud to jen trošku půjde, užijte si bříška.
Maky, tak jak jste dopadli s Bětuškou? Určitě to zvládla na 1*.
Opatrujte se.
R.
Ahojte!
Vařím, chystáme se ven, úřaduju, tak jen bleskově. Bětce nakonec nic nedělali! Ona si to znaménko nějak strhla sama (vůbec jí přitom netekla krev
), to co jí po ní zůstalo je prý klasická, ohraničená piha, která je klidná a zcela v pořádku
. Tak jsem na jednu stranu šťastná, na druhou si říkám, že komu mám tedy věřit, když jedna dra řekne, že to musí ven, druhá, že je to úplně OK. No, piha vypadá normálně, tak to budem hlídat a věřit.
Musím letět. M
Dlouho jsem nepsala, jen četla a teď toho přibylo tolik, že nevím, na co reagovat dřív
Jen mě „pobavil“ rozhovor Gerberky a Demi, to tak fakt, je, že někdy třetí strany pochopí líp než ti dva, co si píšou.
Už jste si to holky vysvětlily?
lamvinku, to je paráda, že vám to vyšlo.
pohlaví je naprosto podružné, já vím a věřím, že ti to bylo fuk, ale není špatné mít doma to i to, co si budem nalhávat. ![]()
Chtěla jsem něco napsat k tomu vašemu trápení s Anetkou, ale si říkám, že nebudu, protože nenapíšu nic, co by ti opravdu k něčemu bylo
Odborníci se k tomu vyjádřili, paní učitelka teď snad otočila
(věřím, že v tom není jen boj o žáka
). Anetka sama se k tomu může vyjádřit uváženě dost těžko, v tomhle věku ![]()
Rafuško, to máte krásný termín křtu
S manželem je to protivné, já mu dost rozumím, protože si hledám novou práci a celkem dobře chápu, jak člověka ponižuje odmítnutí nebo už vůbec jen ty obavy z odmítnutí
u chlapů násobené ješitností ![]()
Demi, na tebe a tvoje kluky myslím nejvíc, jsem ráda, že se jakžtakž držíte a musím ti napsat, že někdy nestačí jet na ORL včas, protože někteří dr. píchají tak jako tak, snad preventivně
. Naše Klárka měla asi 4× píchané uši než jí vyndali nosní mandli a jednou podle mě úplně zbytečně a jsem jen ráda, že to byl zástup a ne „naše“ ušařka, bo to by mě zklamala. To Klárka plakala, jindy se jí ulevilo, ten tlak bolel víc. ![]()
harpyje, o soukromé školce na pár dnů neuvažujete?
Milánka vítám na světě ![]()
Já jsem doma na ošetřovačce, kluk má kašel a nemůže do školky, mám najednou hodně času.
Měla bych ho využít, náš kněz nám doporučil udělat všechny přípravy a úklid v tomto týdnu, protože svatý týden začíná už touto nedělí
Tak jo, budem se jen flákat a jezdit po výletech.
Nachystal pro nás na čtvrtek novinku, Křížovou cestu jako průvod vesnicí, tak doufám, že vyjde počasí a že to prostě vyjde ![]()
Ahojky všem,
Maky: mám velikou radost, že to s tou pihou u Bětky dopadlo dobře… Myslela jsem na vás moc. Tak nakonec se to nějak vyvrbilo samo, a dále to určitě bude v pořádku. Děti umí překvapit, co?
Rafuško: tak u vás budou křtiny, to už se těším na fotky! A jsem moc zvědavá na tvé vyprávění!
Lamvi: uff, tak to budou Velikonoce vskutku veselé - ale věř mi, že jednou na to budeš vzpomínat s velkou láskou.
S Anetkou jsem ráda, že se to pohlo snad dobrým směrem, moc doufám, že se všechno zlepší, i vztah s paní učitelkou. Možná ji to taky tnulo, když ses zmínila o speciální škole.
Knofli: Bavíš se? To jsme dvě… Já vlastně ani nevím, co se stalo, ale nevím, co s tím, když se v tom nevyznám…(ó, jak duchaplné
)
Jinak ony ty záněty uší se prý rády vracejí, a Honzík měl podle všeho tady tenhle zralý pro píchnutí jako z učebnice.
Jsem ráda, že ses ozvala, jak u vás
Už aby bylo konečně jaro a bacily pryč. Opakuju si to každý rok, jak mantru, ale letos se tomu jaru, zdá se, moc nechce. Alespoň u nás je dost chladno, hlavně ráno, když chodíme do školky.
Konečně jsme dnes zkolaudovali dům
!!! Stěhovat se budeme asi až po 1.květnu, manžel už od ledna po večerech montuje a buduje nábytek, takže kuchyň mám hotovou, i babička, pak máme šatní skříně, kam už si pomalu stěhujeme oblečení, babiččin pokoj je už asi z 3/4 zařízený, a obývací část naší kuchyně také. Teď budeme zařizovat vstupní chodbu (chceme tam ještě na zeď nalepit tapetu, protože bílý nátěr se brzy ošoupe a ušpiní), takže botník, věšáky, lavice, a pak další pokoje, které ještě mají čas.
Dětem budeme muset ještě uzpůsobit spací část jejich dvojpokoje, aby se tam vešly postele a Danečkův přístroj pro APD + vaky s roztoky (každý má 5 litrů, potřebujeme 10 litrů na den, a dodávka od firmy je 3000 litrů na zhruba měsíc
v jednotlivých krabicích). Děti mají i svoji šatnu, takže ušetříme prostor pro skříně.
Ad Velikonoce: čím víc se to blíží, tím jsem z toho více naměkko. Příští neděli časně ráno bude naše opravdová velikonoční vigílie. Škoda, že to v současných dnech nemůžeme prožívat trochu hlouběji, protože řešíme záležitosti okolo domu, ale věřím, že ten čas ještě přijde.
Manžel má ještě ve čtvrtek poslední společenství, a pak se setkají v pátek na posledním skrutiniu. Bývají při tom i kmotři, prý je to skvělé. Mše speciálně pro katechumeny.
Po Vigílii bude připraveno i pohoštění v pastoračním centru v suterénu kostela (Lamvínek ví, že?), tak se tam asi také zdržíme. Jsem zvědavá, kdy pak dorazíme domů
.
Zatím všechny moc zdravím a přeji pohodový finiš postní doby!
Ahoj holky, čtu vás, ale většinou u kojení, tak nemůžu psát ![]()
Ještě dlužím nějaké maily, ale odpovím.
Demi, jsem ráda, že jste zkolaudovali, to je skvělá zpráva. Přeju, ať stěhování proběhne v pohodě.
A křest - určitě to bude krása, zrovna včera to bylo přesně dva roky od toho mého - připadá mi to jako mnohem déle, nezdá se mi, že bych byla pokřtěná jen dva roky.
Barčo, přeju ať vše dobře dopadne, jsem ráda, že miminko se otočilo.
Maky, tak prima, že to s pihou dopadlo dobře, to byla úleva, viď? Těší mne, že stres spojený s odstraněním odpadl.
Gerberko, k těm nemocem u Bedříška: připomnělo mi to náš podzim s Pavlíčkem, neustále uši, rýmy, virozy, jednou slabší zápal plic
Nemohla jsem najít týden, kdy by byl zdravý a mohl jít na očkování, opravdu na to nevzpomínám ráda.
Před Vánoci jsem mu nechala udělat výtěr z nosu a byl přeléčen atb. Na začátku ledna jsem mu nechala naočkovat Prevenar a musím říct, že od té doby se to díky Bohu velice zlepšilo. Kéž by to vydrželo.
Nejsem příznivcem kdejakého očkování, ale tohle se nám opravdu osvědčilo, protože v tomto případě k tomu byla skutečně indikace - zápaly plic a záněty uší.
Musím běžet, děti si mne žádají ![]()
Chris, Milánek je k poňufání, už se tak těším až budu držet mimi v náručí. Chvílemi mi to připadá neuvěřitelné, že budeme mít miminko.
Demi gratulujeme ke kolaudaci, už se určitě těšíte.
Já dneska po poradně, žádná změna tak to vidím jako slonice dva roky, už nemůžu, dneska jsem si dala procházku do školky a zpět jsou to 2 km a nic jsem jen unavená jako kůň.
Anetka dneska měla závody v běhu přišla nadšená, sice se neumístila, ale bavilo ji to, ve čtvrtek má další. Tak se těší, aspoň něco, v moči má zase amylázy, tak nevím, včera jsme byli na gastroporadně, dostala nějaké léky, dneska jsem jí ještě dělala odběry tak uvidíme.No vidím, že už píšu páté přes deváte tak raději končím.
Rafusko gratulujeme k rodnému listu.
Knofli, taky si užíváte nemocí co? Naše Zuzi taky věčně snoplí, ted je týden ve školce a dneska jsem slyšela učitelku domlouvat jedné babičce, že jejich holčička celé spaní kašlala at si ji nechají doma, ale myslím, že tam rán o zase bude, tak uvidíme jak dlouho Zuzi odolá.
Harpyje tak Ondrášek bude ještě doma, u nás je stejný problém školka nestíhá počtum dětí. Naši Zuzi už odepsali, ptali se mě už v březnu, no já jsem váhala o odkladu, ale myslím, že s řečí jí odklad moc nepomůže, ale jinak je šikovná.
Barča
Barča
Chris - nádherný chlapeček!! Hned jsem se za Milánka pomodlila nad tou fotkou a vyprosila co nejvíce božího požehnání a ať je moc spokojený a dělá vám všem jen radost!! Děkuju za tvou zkušenost s těmi nemocemi - a to myslím Pavlíček ještě nechodí do školky, že? Helenka chodí do školky nebo ne - opravdu nevím, jestli chodí nebo ne.
Ten Prevenar Bédík naočkovaný nemá - taky nejsem zastáncem moc očkování (pokud k tomu není vyloženě důvod - třeba oslabené dítě), uvidíme, ještě jdeme 29.4. na ORL na kontrolu, tak se můžu doktorky zeptat - protože samozřejmě od minulého týdne, jak opět začal chodit do školky, tak myslím od čtvrtka zase léčíme rýmu…takže sinupret, nasivin do nosu a ještě mu nosík vytírám kapkami Pinosol - jsem už odborník přes všechny ty léky - hotová chodící lékárna
Tak si to doma užívej s miminkem!!
Maky - takže se to s Bětuškou nakonec vyřešilo samo od sebe??? To je teda překvápko!
Rafusko - budu moc myslet a modlit se za Aničku toho 1. května, jak bude mít křtiny, já mám nádherné vzpomínky na křest obou kluků, jsem úplně dojatá, uvidíš, jaký to bude nádherný a takový povznášející duchovní zážitek, těžko to vůbec popsat…
Copak asi Lamvi, třeba už je mimi na světě, ale ona určitě dá vědět.
Knofli - ty taky už chodíš do práce? Vrátila ses na původní místo nebo jsi někde jinde? Tys tu byla tak dávno, že ani nevím, jak máš staré děti
, tak se omlouvám
Tak všem požehnané předvelikonoční dny!!