Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
včera jsem psala koment, ale ve stejné chvíli bylo přerušeno spojení se serverem, takže se neodeslal
. Ale nějak to dám do kupy.
Gerbi: tak Bédík má nakonec angínu přece jen… to je mi líto. Už je mu trošku líp? Horečky ustoupily? Vůbec netuším, jestli tohle onemocnění může souviset s tou nosní mandlí, ale podle mě měl spíš smůlu na náhodného kolemjdoucího bacila, než aby se to hromadilo v té mandli. Aerius užívají Honzík i Daneček, právě při respiračních onemocněních a opravdu pomáhá. Po Fenistilu byli unavení, Aerius to nezpůsobuje. Snižuje otoky, uvolňuje dýchání. Poradila bych ti zkusit dětem dávat preventivně enzymy (běžně v lékárně). Já jsem brala půl roku Wobenzym, a nevím, co je to rýma už od loňského podzimu, ikdyž okolo mě všichni kašlali, smrkali, horečkovali. Fakt, že to není zrovna nejlevnější, ale dá se koupit jiná značka, stejně účinná a za dobrou cenu (Acu-proenzi,…). Wobenzym pomáhá proti otokům, posiluje imunitu, krom jiného.
Maky: tak Pippa Middleton říkáš… no to mi nehrozí
. Ale šaty to byly úžasné
, wow. Ty, které mám vyhlédnuté jako potenciální, jsou dlouhé, bílé, bez ramen, jen s lemem okolo krku.
Závidím, že můžeš nosit oblečení i po 11 letech a 3 dětech - ![]()
Rafuško: to si to Anička užila naprosto skvěle!!! Je šikovná, že se nebála koníka.
Lamvinku: jak se má Adámek a holky před prázdninama?
Demi -
Bédík má horečky neustále, ráno je to dobrý, ale v poledne má klidně i 39 C, antibiotika má ale od včerejška…teď budu volat na naši účtárnu a zjišťovat, jak to mám udělat, že to vypadá na delší nemoc, tak jestli mám očr přerušit jedním dnem dovolené. Netuším, jestli do konce června vůbec půjde na nějaký den do školky, fakt jsem bezradná. Dneska ráno jsme byli na výtěru z krku a z nosu, výsledky budou buď v pátek nebo pondělí.
Maky -
tu mandli bych musela probrat s dr. na ORL, na kontrolu tam máme jít 1. července. Pro naši dětskou dr. je situace jasná - dokud bude mít tu mandlu, tak bude furt na hromadě
Aerius mu budu dávat, ptala jse se dr., jestli se to dá i dlouhodobě.
Gerbi: jestli máš doma šalvěj, vař Bédíkovi odvar na výplachy (používá se vlažný nebo studený). Může i polknout. Velice to uleví bolesti v krku a otoku, mám zkušenost sama. Bylinky jsou na tyhle neduhy dobrá věc. Taky může pomoci Priesnitz na krček. Horečky už určitě budou ustupovat. Nebude chtít dr. krevní obraz po odeznění angíny a dobrání ATB?
Opatrujte se, myslím na něj i na tebe! Snad to v práci půjde zařídit, abys s ním mohla být ještě doma. Chápu tvoji situaci.
Demi,
s manželem jsme se dohodli, že zítra skončím očr, půjdu příští týden na pondělí,úterý, středa do práce a od čtvrtka příštího týdne další ošetřovačku, aby do konce června už do školky nemusel....... Pak je týden, jak jsou ty státní svátky, to mám stejně dovolenou. Ale na prázdninový provoz od 11. do 22. nahlášený je, to by snad už mohl odchodit ![]()
Dr. mu dělala jen výtěry, krev ne, ty výsledky budou zítra - a já se u ní stejně musím stavit kvůli ukončení toho očr.
Uvidím, jestli ještě dneska přes den bude mít horečku, v noci teda byl zase horký a hrozně sípe - jakoby v té trubici, úplně slyšíš, jak dýchá
Tak zítra ráno valíme k dr. - Bédík měl i dneska přes poledne 38 C, už jsem s ní domluvená, máme vzít moč…mluvila jsem s ní po telefonu - prý kdyby to byl penicilin, tak to by bylo jasné, že to nezabírá, ale ten augmentin jsou prý jiná atb., já tomu tak nerozumím.....
Gerberko, nepíšu, ale sleduju to, moc vám přeju, ať už jste z toho venku ![]()
Na podzim jsme si užili také kolotoč nemocí, nerada vzpomínám ![]()
Ostatní moc zdravím ![]()
EDIT: Maky, díky za postřehy k blogu.
Tahle diskuse ale byla fakt výjimka, už mne totiž některé věci přestaly bavit. A shodou okolností jsem byla doma (Milánek nějak chrchlal, ostatní po výletech), tak jsem zrovna měla čas se tomu věnovat.
Gerbi: jak jste dopadli s Bédíkem u dr.? Ty horečky už by se mohly taky zlomit… Honzík v lednu marodil s angínou 14 dnů, ale ty poslední dny už byl skoro fit a lítal. Mělo to celkem rychlý průběh, taky měl ATB, myslím, že mu pomohla i ta šalvěj.
Jinak obřad budeme mít příští neděli ve 12 hodin
, za svědka mi půjde Danečkova nefroDr., se kterou jsme stále v kontaktu. Jsem hrozně ráda, že souhlasila, moc jsem si ji za svědka přála. A zítra jdu vybírat šaty a prstýnek. A už dost světským záležitostem, příští týden chci využít k duchovní přípravě. Čeká mě zpověď - po 10 letech, ještě před obřadem. Trne mi okolo páteře…
Krásný víkend ![]()
Demi, to je paráda, ty jo, mám taky husku. ![]()
Gerberko, jak je u vás?
A mám takový osobní dotaz, proč se tak bojíš toho odstranění nosní mandle?
Demi,
to jsou krásné starosti s tou svatbou, viď?? užij si to a moc se těším na nějakou fotku. Úplně mě to dojímá a pořád nutí ke vzpomínkám na naši svatbu - máte to téměř na den - my se brali na první letní den - 21.6. ![]()
Jinak Bédík dnes úplně bez teplot, ráno jsme byli u dr. s močí (ta je v pořádku), dostal ale druhé balení toho augmentinu. Jak jsem tak o tom přemýšlela, tak on vlastně přes žlutozelené rýmy a dutiny, přes angínu až dolů k průduškám - všechno si musel jakoby „poprvé“ vyzkoušet - všechno absolvuje poprvé.
Knofli,
k tvému dotazu - nevím, jak se co nejpřesněji vyjádřit...... Ale u mě ten strach je hodně daný tím, že vůbec nemám - díkybohu - zkušenost s nemocničním prostředím atd. Měla jsem doposud opravdu to obrovské štěstí, že jsem doposud nikdy v životě krom porodů v nemocnici neležela…Když jsem ho v té nemocnici byla jenom objednat, tak už se mi z toho dělalo špatně a měla depresi až do večera.....halt nejsem zvyklá - ale já vím, budu si muset zvyknout.
Inuška taky v nemocnici ještě neležel - před 2 lety to hrozilo - na očním mu pod narkozou měli čistit oko, ale nakonec k tomu nedošlo. U toho malého mám pochopitelně strach, jak na to všechno vůbec bude reagovat - bude to na jednodenní chirurgii, takže ráno ho tam máme šoupnout, nechat a večer si ho odvézt…budu muset něco vymyslet, jak mu to vysvětlit…je to halt jiné než u staršího dítěte, které má trochu rozum, no…já jsem jako malá byla na nosní mandli ve 2 a půl letech a se spálou jsem ležela týden taky sama v nemocnici (bylo to ve školce, pamatuju si to pramálo) - ale od té doby nic.
Ale já to určitě vydržím. Asi je to hodně o té zkušenosti…kterou - doposud - nemám. Je to tak trochu jako prvorodička - nevím, co můžu a mám očekávat od takového zákroku a od toho, že moje dítě bude - byť krátkou dobu - v narkoze - když jsem v ní doposud nebyla ani já a to jsem dospělá.....
Gerberko, já jsem si říkala, jestli s tebou někdo mluvil o nějakých negativních zkušenostech nebo jestli ti to třeba lékařka nepodala tak, že se proti tomu člověk apriori zapře. My jsme mohli s dcerkou v nemocnici být, když ten zákrok podstoupila. A naše zkušenost byla prostě jen a jen pozitivní. ![]()
Knofli,
ještě jsem vlastně zapoměla asi to hlavní - nikdo mi pořádně nevysvětlil, proč musí nosohltanová mandle ven, když je zvětšená??? Vždyť já vůbec nevím, jestli to, že je teď poslední 3 měsíce často nemocný, je způsobeno tou mandlí?? To mi neřekl nikdo.
Mluvila jsem o tom už s x-lidmi - polovina mi řekla, že po vyndání super, dítě už skoro nezamarodilo a polovina řekla, že to stejně bylo nanic, že dítě marodí ve stejné intenzitě dál. Takže bych nerada ho podstupovala takové zátěži jako je vyndání mandle - a potom to stejně bude třeba nanic.
Jak jsem psala, že mě ji vyndali taky…tak nemocná jsem byla stejně dál, stejně dál angíny, spála, neštovice - všechno, žádný pozitivní efekt. Takže nevím, proč jsem musela tak brzo na to vytrhnutí.
Navíc - DFN Brno…nevím, jestli jsi to slyšela - v krátké době zde jeden pacient po zákroku vykrvácel a druhý ochrnul…vím, že se to může stát všude, ale nevím, jakou má DFN v Brně pověst - po tady tomhle.
Ahoj všem!
Gerberko, mě dneska u věšení prádla
napadlo, že asi prostě nemáš lékaře, kterému bys věřila, když ti říká, že je pro tvého chlapečka tenhle zákrok vhodný. O tom to hlavně je, že tomu lékaři věříš, že tomu rozumí a že pro tebe/tvé dítě chce to dobré. My jsme v tomhle měli štěstí na super paní doktorku.
Když je nosní mandle vpořádku, tak plní důležitou úlohu v systému obranyschopnosti organismu. Ale když se zvětší (jaké důvody to má už dávno nevím
), tak působí přesně opačně, bacily nasává, ty se v ní krásně množí. Mě teď nějak nenapadají správná slova.
No prostě když je nosní mandle zvětšená, tak nedělá co má, ale přesný opak a proto organismu škodí.
Dneska už se nosní mandle netrhají jako na běžícím pásu, dneska to lékaři většinou opravdu dobře posuzujou, no snad zrovna vy nemáte smůlu na někoho, kdo na to kašle.
Naše Klárka byla jasná - z každé rýmy kašel, kdy jsem v noci nespala strachy, že se udusí, minimálně 14 dní, 2× zánět středního ucha (což je ještě dobrá statistika). Po operaci jako mávnutím kouzelného proutku rýma týden a nic, což znamená, že v jejím případě byl zákrok na místě.
Pokud ti ORL lékař nevyhovuje, nemáš k němu důvěru, tak zkus jiného, ta nemocnice to samé, tomu fakt rozumím. ![]()
Všechny ostatní vás zdravím. Demi, to nejsilnější co mě ve vztahu k Bohu napadá je, že ho prostě svým rozoumkem nemohu pochopit. Nikde, nikdy nezačíná, nekončí. A zazněla tady mnohá krásná slova, pod které bych se podepsala. ![]()
Knofli,
s tou mandlí, jak o tom píšeš, máš stoprocentní pravdu a úplně s tebou souhlasím. Jen tě doplním, že ta mandla vlastně dorůstá po 3. roce věku a má se postupně zmenšovat po 5. roce věku…no, ono je to asi jak u koho. Mně ji vytrhli ve 2 letech a 3/4.
Jako nemůžu říct, že bych měla nedůvěru v tu doktorku, to jako ne - navíc to ORL-centrum, kam chodíme, je prý nejvyhlášenější v celým Brně, ono těch dětských ORL ambulací (krom nemocnice) taky moc není, že…střídají se tam 2 doktoři tak, aby pokryli celý den, ale jakmile seš u jednoho zaregistrovaná, že tam chodíš, tak už asi nemůžeš k tomu druhému - to je smůla. My chodíme právě k doktorce a vedle je doktor (Horník), který je kapacita na dětskou ORL - k němu jsme se nedostali.
Mě spíš zaráží, proč ta doktorka, když mu zjistila tu mandli zvětšenou, tak že jediné řešení navrhla vyškubnout - proč se to třeba neřeší nejdřív nějakou podpůrnou léčbou - nějaký sprej do nosu nebo tak něco?? ![]()
Právě že Inuškovi tenkrát dali sprej IRS19 (prý se už ale nedělá) - a ten mu pomohl OKAMŽITĚ - hned bylo po problému a mandle se mu postupně sama zmenšila (taky pak byly prázdniny, tak byl mimo kolektiv) a na kontrole pak už dobrý a žádné vyškubnutí + dostal ten Aerius - tak ten jsem vyškemrala u naší dětské dr. - že to třeba Béďovi taky pomůže, si říkám…já jsem našla ty staré zprávy, jak jsme tam s Inuškou chodili a má tam doslova napsáno, že „infekt v AV, AV zvětšená“ - a nikdo mi o vytrhnutí nic neříkal - tenkrát, v roce 2005.
Ale to opravdu neexistuje NIC - prostě žádný sprej do nosu, že by pomohl na splasknutí té mandle?? Tomu se mi právě nechce věřit - že nám nic jiného nenabídla.....jenom verdikt - vyškubnout a objednejte se na září. Řekla, že mooooožná se mu to přes prázdniny zlepší, ale spíš že ne…A hotovo, žádná další léčba, nic. Takže mě napadá - co bude jako potom?? Nevěřím, že by to vytrhnutí byl opravdu takový zázrak, že by potom nebyl nemocný, nemocný bude dál
.
Ještě se chci omluvit vám všem ostatním, že to tady zahlcuju svým problémem ohledně nosní mandle…
Děkuju Knofli, že ses mi věnovala a mohla jsem s tebou o tom promluvit.
Spíš mám zkušenost, že jak to někomu začnu vykládat, co mám za starosti s Béďou, tak každý radši rozpačitě pokrčí rameny a rozloučí se, protože mi na to nemá co říct.
Ahoj,
Gerberko: proč se omlouváš? Však jsme tady od toho, že si chceme vzájemně naslouchat v radostech i v problémech, a podporovat se. Já nemám zkušenost, pokud jde o nosní mandle u dětí, Honzík ale podle mě bude mít taky zvětšenou, protože nasucho polyká a občas mluví nosem. Protože ale teď nemocný není, domluvím se s jeho lékařkou na ORL, že to budeme zatím jen sledovat. Je fakt, že některému dítěti to může pomoci, ale asi by se nemělo hned paušalizovat, protože každé dítě je jiné, každá imunita je jiná. Jsem ráda, že tu o tom píšeš, protože je to podnětné i pro mě (určitě i pro ostatní), jsme informované a určitě přemýšlíme o zkušenostech, které mají jiní s dětmi a nemocemi, abychom někdy v budoucnu v podobné situaci se mohly líp orientovat.
Když uvedu příklad - kdysi dávno se tady rozebíraly Tripple testy. Když jsem čekala Honzíka, tak by mě ani nenapadlo zjišťovat si nějaké informace o tomto vyšetření, prostě brala jsem to tak, že to souvisí s kontrolami v poradně a svému doktorovi věřím. Když jsem se tu dozvěděla o tom, kdo s tím má jaké zkušenosti a jak to může být v podstatě naprosto zbytečné a matoucí vyšetření, začala jsem o tom přemýšlet a na základě toho se pak příště jinak rozhodnout.
Takže žádné omlouvání, nikoho ničím nezatěžuješ, naopak.
Knofli: taky se můžu podepsat. Ostatně bylo o tm dneska i 1.čtení - rozhovor Hospodina s Mojžíšem.
Šaty už mám koupené, byla to docela honička, protože ty, které jsem chtěla, měli velikost max 38, a to se mi nemůže stát
. Hledali jsme a hledali, prošli jsme hodně obchodů. Nakonec budu mít… však uvidíte, budeme mít fotky
. Prstýnek mám taky. Manžel to všechno absolvoval se mnou s velikou trpělivostí
, jsem mu hodně vděčná.
Zdravím všechny!