Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Harpy: jo jo, shodneme se
!!!
Gerbi: fakt při vás stál strážný anděl… podle popisu ten pád vypadá hrozivě. Můj manžel kdysi spadl z koruny stromu, kde trhal jmelí o Vánocích, přímo na záda. Taky ho Pán Bůh chránil, protože se mu nic nestalo.
Všem: naše povídání mě podnítilo k tomu, abych vám všem položila tuhle otázku:
„Jaký je podle vás Bůh, ve kterého věříte? .{color: blue}“
Hezký den!
Ahoj, u nás je to na mších tak, že děti tam nikomu nevadí. A navíc máme ještě v neděli ve čtvrt na 11 dětskou mši, hodně to tam drží jeden jáhen, který si tam vždy zve některého kněze z farnosti. Je to mše přímo pro děti, takže je i trošku kratší než normálně.
Jak jste povídali o Benediktu 16. mě ze začátku taky nebyl moc ,,sympatický,, ale postupem času jsem ho začala mít víc a víc ráda. Nevím jestli to není proto, že jsem JPII. moc nezažila ![]()
Demi, to jsi teda položila těžkou otázku. Podle mě Bůh je láska. Hodně jsme o tom mluvili s jáhnem, co mě připravoval na křest a biřmování a došli jsme k tomu, že takhle řečeno je to podle nás nejlepší. Ale určitě máme každá jiný názor.
Ahoj holky!
Manžel je na brigádě a zdá se celkem spokojený. První den byl autem a další dny jezdí na kole (je to +-10km). Toto není práce, jakou by chtěl dělat bere, to jen jako největší nouzovku. Ale to neznamená, že za ni nejsme vděční oba.
V úterý byl na konkurzu v bance, moc si od toho sliboval, ale ze 3 kol se dostal jen do druhého. Škoda. Budeme oba hledat dál.
Maky, my to máme při mších úplně luxusní. Máme v patře na oratoři místnost pro rodiče s dětmi. Na zemi koberec, nádherně hřející radiátory, 2 pohovky, židle, 2 krabice hraček a dost velký prostor. Ze 2 oken vidíme na oltář a slyšíme přes repráky. Občas v kostele slyší děti výskat nebo kříčet, ale myslím si, že to nevadí. vyloženě dětská mše je u nás ve st v 18:00 a v ne 9:30. Nám zatím nevyhovuje časem ani jedna. Ale přístup kněze mě velmi zaráží. Aby za chvíli v kostele nehrál přesilovku.
Souhlasím s Dančí a Demi, že ani já jsem Benedikta 16. moc nemusela. přišel mi velmi „tvrdý“. Snad i opak Jana Pavla II. Má ovšem od něj nasazenou laťku velmi vysoko.
Demi, jsem ráda že má Daneček tahání stehů za sebou. Ještě víc, že se mu to pěkně hojí. Má v souvislosti s tím nějaké omezení? (víc ležet…)
Gerberko, naše dětská dr. píše i homeopatika. Aňulka je měla 2×. Poprvé jsem fakt viděla, že pomohly, ale podruhé mi to tak nepřišlo. Jména nale nevím. byly děsně dlouhé a v lékárně jsem jim dala papír a odmítla to číst. Mě před několika lety velmi pomohlo homeopatikum na ztracený hlas. Jen jsem šeptala. Poradili i přímo v lékárně.
Lamvinku, to musel být nádherný křest. Adámek je nádherný. Jsem ráda, že je mu lépe. Meteorologové slibují pěkné počasí, tak až snad bude dobře v teploučku.
Holky, opatrujte se. Moc na vás myslím.
R.
Demi, já nemůžu střelit jen tak od boku. Popřemýšlím a napíšu snad zítra.
R.
Ahoj Jesličky,
Demi - velice zajímavá otázka a podnět k přemýšlení - taky se musím zamyslet, co bych napsala, a i tak mi to připadá jako otázka, na kterou budu obtížně hledat slova..... - nebo prostě způsob, jak se vyjádřít.
Rafusko - výborné s tou manželovou brigádou!! Aspoń něco, i když to třeba nebude natrvalo, ale kdoví, kde se pak manžel uchytí - i když nevím, jaká konkrétně to je brigáda, to jsi nenapsala. Hlavně že NĚCO je!!!
Jaký je podle mne Bůh - hmm, no to sice vím přesně, ale hodíě to do slov a jsou z toho fráze.
je milující, a laskavý, dobrý parťák, když je člověk urvanej jak borůvka, ale i když si chce jen tak popovídat o životě, je milosrdný, odpouštějící, chápavý, empatický (to teda zní echt blbě), dobrý, spravedlivý, vždy ochotný pomoci, když si člověk řekne (často i když si neřekne) ale s člověkem se moc nepáře, když dělá blbosti = je přímý.
přemýšlím o tom už dva dny, ale ted jsem toho určitě spoustu zapomněla.
Ukončila jsem s posledními studenty rok , jupí, odpoledne jsme si celá rodina zašli na mši- moc pěkné to bylo.
Dančí - vy máte ve farnosti více kněží?? Nějaký řád?
u nás je jeden kněz a jeden jáhen a navíc budou oba v dohledné době odcházet, to bude něco
, než se zase sžijeme s někým novým
.
Rafuško - ráda slyším, že v práci relativně OK. v kostele to máte na bohoslužby dobře zařízené, my máme LD displej, kam se přenáší obraz od oltáře, jinak to řešit nejde…
edit- ještě k Bohu - líbílo by se mi, kdybych dovedla být taková matka, jako on je otec ![]()
Harpyje, u nás jsou Selesiáni. Jsou tam čtyři kněží a jeden jáhen.
Dneska byl manžel biřmovaný ![]()
Příspěvek upraven 07.06.11 v 13:06
Demi, tak já se přidám…
Kromě toho, co už zaznělo výše, bych řekla, že Bůh je prozíravý. Prostě se mi s ním pojí prozřetelnost. Vidí věci mnohem jasněji a lépe než my… to mi připadá hodně podstatné.
Grrr, teď jsem vyplodila komentář a celé to někam zmizlo, tak ještě jednou…
Přemýšlela jsem asi dva dni, nad Demiinou otázkou a pořád se nějak nemůžu dobrat konce/začátku. nevím, jaký je Bůh a ani nevím, jestli jsem si tuhle otázku vlastně někdy položila. Asi to souvisí s tím, že já si nikdy nepoložila ani otázku jaký je můj muž. Přijímám ho do života a nějak ho pro sebe nedefinuju
. Podobně z Bohem. Vnímám ho jako skutečnost, jako vztah, je to ten, který je a ke kterému cítím úžasnou vděčnost. Mám pocit, že naplňuje můj život tolika dobrými věcmi, že si to nezasloužím. Je to ten, který mě naučil prostřednictví různých lidí a zejména mého muže vnímat svět jinak. Který obrátil některé moje „hodnoty“ úplně naruby. Zní to teď strašně zaníceně, až letničně (
), ale je to tak. Jenže ve skutečnosti to probíhalo v pozvolných skoro neznatelných posunech, či jak to nazvat. Taky je dobré poznamenat, že zdaleka nejsem dokonala, takže se mnou, doufám, bude mít ještě hodně práce, ale ta svoboda, kterou lze s Bohem dosáhnout je neskutečná. Jaký Bůj je, mohla bych podepsat, co napsaly Harpyje a Chris. Zvlášť Chris mi připomněla aspekt (prozíravost), který jsem si takhle jasně nikdy neartikulovala, ale je pro mě hodně podstatný. Přestože mnohým věcem, které se dějí, nedohlédnu konce, můžu říct, že vím, že co mi Bůh staví do cesty, je dobré. Dokonce občas nevěřícně zírám, jak odpovídá na některé moje nevyslovené strachy konkrétními činy ještě dříve než dokážu požádat. Jsem Bohu strašně vděčná za to, že můžu cítit tu vděčnost, že se mám před kým poklonit a koho velebit. Jsem šťasná, že můžu věřit, že je někdo daleko větší a dokonalejší než já…
Uff, jestli to někomu vyznělo moc exaltovaně, omlouvám se, ani to po sobě radši nečtu, možná by mě to smetlo a smazala bych to
![]()
Ahoj holky!
Tak jsem se sem dostala. Aňulka má dost hýřivé noci. +-v 11 začne fňukat, pak brečet, občas až hystericky a tvá to tak +- do 1. Naštěstí je to s přestávkama. jen nevím, kdy zase budeme spát v posteli jen 2. ![]()
Bůh je pro mě laskavý, milující a vždy myslící dobře. Ono to tak často nevypadá. Ale když se ohlédnu zpět, teprve potom hodně věcí pochopím a moc děkuju. Kdybych nepoznala to špatné, nikdy bych si tak moc nevážila to dobré. (velice těžce se mi hledají slova)
Opatrujte se.
R.
Ahoj holky,
tak my ve shonu, Adámek roste jako z vody už máme 5 kg, stále ho trápí bříško.
Anetku máme ted na soustředění v Beskydech moc se těšila, vezla jsem ji v neděli, přišla jsem tím o mši, měli sraz zrovna v době kdy u nás probíhá mše.Tak doufám, že se už v neděli dostaneme všichni, chtěla bych vzít už i Adámka.
Zuzanka měla v pátek narozeninky tak jsme to hezky oslavili, je to prostě nádhera ty rozzářené očička. v neděli se sejdem se sourozenci, už se těším.
komentovat ted moc nestíhám, spíš jenom čtu.
Demi pro mě je Bůh starostlivý otec, který nás chrání a obdarovává kříži i radostmi, naloží nám tolik kolik jsme schopni unést. Mám k němu velký respekt, jako k přísnému otci, ale zároveň vím, že je velmi laskavý a milosrdný.
Přidávám ještě kompletní foto naší rodinky.
Barča
Ahoj,
přečetla jsem si vaše komentáře a úvahy na téma, které jsem nadhodila, a díky.
Přidávám také svůj pohled:
Bůh je neuchopitelný - lidský rozum ho neobsáhne, ale Jemu stačí naše srdce. Čím větší chaos v něm, tím víc prostoru pro práci Ducha svatého. Čím větší prázdnota, tím bohatší plnost z Jeho darů. Boha jsem poznala v písni, a od té doby vím, že Jeho láska k člověku, je vlastně prostá, a já po ní toužím. Nikdy nás neopustil - snese od člověka fakt hodně. Dává nám celý život na to, abychom Jej následovali - abychom se vzpamatovali. Když je mi ouvej, volám Ho a vím, že slyší. Když Mu kladu otázky, někdy neodpoví, ale mnohdy ano - jasně, zřetelně. Vlastně ani ty nezodpovězené otázky nezůstaly bez jakési odezvy: Je tohle opravdu podstatné?
Téma jsem nadhodila záměrně, ještě v dojmech z „nemocniční“ mše svaté, v klubku dojmů z kdysi čteného časopisu Milujte se, nebo Světlo, kde často přispívali polští kněží… Bála jsem se, že mé vnímání Boha, jako nekonečné lásky, je naprosto zkreslené. Ano, Bůh člověka miluje, ALE ke spasení tohle člověku nestačí. Může laskavý otec, který své dítě miluje a dal za něj život, jej odvrhnout do věčné záhuby? Člověk není dokonalý - ale čteno mezi ortodoxními řádky - tohle přece Bůh neřeší, to už je věc člověka… zhřešils, skoncovali jsme spolu. Vyzpovídal ses - no to bys měl moc jednoduché, ještě si pobuď v očistci, a pak se spolu můžeme o něčem bavit… Kde je tedy pravda? To není další moje otázka, nebojte.
Myslím si, že Ježíš se občas musel s farizejci pohádat, aby jim vyjasnil některé principy. Umím si představit, že byl občas i ironický. A jeho slova jednomu z lotrů, který visel na kříži vedle, ta jsou tak jasná a plná lásky, že přece pokorného člověka nemůže nikdo a nic už vystrašit, ať žil před 2000 lety, nebo dnes.
Vnímám Boha stejně jako vy. Nepotřebuji se nechat strašit těmi, kteří „všechno ví, všechno četli a pochopili“, protože by mě to od Něj vzdálilo. Bůh nežádá člověka, aby mudroval, ale aby miloval.
Lamvinku: krásná fotka, moc vám to všem sluší! Hrozně ráda bych vás zase viděla in natura. Adámek hezky přibral. Na dálku mu hladím břúšek
a přeji krásnou společnou mši v neděli!
Rafuš: u Aničky to byly nějaké noční můry? Ono je docela časté, že dítěti se uleví u mámy v posteli, ale má to taky svá úskalí, jo jo, co si budeme povídat
Ale ono to přejde, jak malá poroste. Možná že už je líp…?
Jinak se omlouvám, pokud jsem nestačila na někoho zareagovat, ale už mi padají oči.
Ahoj,
já teď jen v krátkosti - dnes máme po nefro-kontrole s Petříčkem, a je v pořádku
. Viděla jsem taky výsledky z prosince a ledna, a to mi hodně zatrnulo… snad už je to za námi.
Pěkný víkend všem!
Dančí: děkuju! A aby těch dobrých zpráv bylo víc, tak všem sděluji, že dnes přede mší sv. jsme se od otce Víti dověděli, že cesta k našemu církevnímu sňatku je otevřená!!! ![]()
Zítra manžel domluví termín (pokud to půjde, přáli bychom si obřad už od příští soboty za týden) a mám už přemýšlet o nových šatech a prstýnku
.
Dostává se nám neskutečné požehnání. Ani nemůžu být dost vděčná.