Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
My měli křtiny teď v neděli, v evangelickém kostele. Evangelíci, aspoň tady, moc podmínek nemají, co to zkusit v evangelickém kostele?
Ted´to tady hledám a neměla jsem pravdu. Učení o limbu nepokřtěných dětí je pouze hypotézou. Nebylo přijato do oficiální nauky církve. Takže moje chyba, že jsem tady šířila nějaké nepotvrzené frky. Omlouvám se.
eva valoi píše:
Ano, to je pravda. Křest v bezprostředním ohrožení může provést kdokoliv. Nicméně i tak mi toto v katolickém učení nesedí. Já nechci vypadat jako nějaký heretik, ale jak může kojenec ovlivnit své pokřtění či nepokřtění. Čím se vlastně proviní, když ho rodiče nenechají pokřtít?
no přeci prvotní hřích
, který si s sebou každý na svět neseme a právě křtem se ho zbavujeme. Není to tak
, nevím.
MMartina1 píše:eva valoi píše:no přeci prvotní hřích
Ano, to je pravda. Křest v bezprostředním ohrožení může provést kdokoliv. Nicméně i tak mi toto v katolickém učení nesedí. Já nechci vypadat jako nějaký heretik, ale jak může kojenec ovlivnit své pokřtění či nepokřtění. Čím se vlastně proviní, když ho rodiče nenechají pokřtít?, který si s sebou každý na svět neseme a právě křtem se ho zbavujeme. Není to tak
, nevím.
Jistě, je to tak - církevní učení o prvotním hříchu. Ale taky Kristovo „nechte maličkých přijít ke mně, nebot´jejich je království nebeské“ nebo "nebudete-li jako děti…atd.
Svátost křtu byla ustanovena jako poslední: "jděte do celého světa a křtěte ve jménu Otce i Syna a Ducha svatého. Takže když mluvil Ježíš o těch maličkých, tak ti pokřtění ještě určitě nebyli (tedy aspoň ve chvíli, kdy o nich mluvil).
já o tom nic moc nevím, tedy určitě ne, tak dopodrobna. Spíš jak jsem už psala, já věřím v dobro člověka a myslím, že pokud je člověk na světě přiměřeně dobrý a klidně může vychovávat dítě mimo sňatek, je dobrým člověkem, rodičem atd. tak se mu to určitě potom vrátí. O tom by mělo být celé učení církve. Všechno ostatní prostě beru s rezervou.
Holky děkuju za podporu. Cítím se o trošku líp.
Sehnat bylo obrazně řečeno, proto jsem to nechtěla psát ani do nadpisu k diskuzy, ale admin měl jiný pohled na svět ![]()
To, že kmotr by měl být někdo, kdo se o dítko v přípdě dokáže postarat, vede ho a je mu rádcem atd. samozdřejmně vím. A vždy jsem si myslela, že mi půjde za kmotru sestřenka s přítelem, jenže jsou v cizině a nelíbí se jim, že jsem sama a tudiž dítě vyrůstá v neúplné rodině. Můj názor je ten, že když jsem zjistila, že teď už ex mě podvádí a peníze cpe nikdo nevím kde a živím ho já a on jen dělá problémy, tak raději budu sama a třeba někoho časem potkám a Vojta, když tvrdí, že přes všechno je otec a bude se tak chovat, tak proč mu bránit.
A jak už jsem psala, kamarádky které jsou mi nejblíž, nejsou křtěné i když třeba věří.
anonymko, kde bydlíš? nenajde se nekdo ze známých spolukřestanů, který se s vámi vídá, a rád by byl/a kmotrem tvému dítěti?
Nemusí to přece být rodina, někdo ze spolufarníků by to být jistě mohl ![]()
a jeste jsem nepochopila toho nového partnera tvojí maminky - on tvojí mamince brání, aby byla kmotrou tvému synovi? nebo se maminka před ním nechcce ztrapnit, tak odmítla být kmotrou nebo v čem je problém?
harpyje píše:
anonymko, kde bydlíš? nenajde se nekdo ze známých spolukřestanů, který se s vámi vídá, a rád by byl/a kmotrem tvému dítěti?Nemusí to přece být rodina, někdo ze spolufarníků by to být jistě mohl
a jeste jsem nepochopila toho nového partnera tvojí maminky - on tvojí mamince brání, aby byla kmotrou tvému synovi? nebo se maminka před ním nechcce ztrapnit, tak odmítla být kmotrou nebo v čem je problém?
Bydlím na severní moravě.
A k druhé otázce, popravdě jsem se mamky ani neptala, po tom co předvedl její manžel jsem nějak neměla odvahu. Sice jsem před nim nedala nic znát. Stála jsem si za svým tvrzením, že to tak prostě bude, že je to moje dítě a do mé víry mu nic není. Ale hodně mě to ranilo.
Má sestra (necelých 21let) mi řekla: Co, já? Né, ségra, raději si vem někoho j iného. Já bych se tam strapnila … nedokáže pochopit, že o tom to vůbec není. Ale je typ člověka, který za vším hledá nějaký prospěch ![]()
Anonymní píše:harpyje píše:Bydlím na severní moravě.
anonymko, kde bydlíš? nenajde se nekdo ze známých spolukřestanů, který se s vámi vídá, a rád by byl/a kmotrem tvému dítěti?Nemusí to přece být rodina, někdo ze spolufarníků by to být jistě mohl
A k druhé otázce, popravdě jsem se mamky ani neptala, po tom co předvedl její manžel jsem nějak neměla odvahu. Sice jsem před nim nedala nic znát. Stála jsem si za svým tvrzením, že to tak prostě bude, že je to moje dítě a do mé víry mu nic není. Ale hodně mě to ranilo.
Má sestra (necelých 21let) mi řekla: Co, já? Né, ségra, raději si vem někoho j iného. Já bych se tam strapnila … nedokáže pochopit, že o tom to vůbec není. Ale je typ člověka, který za vším hledá nějaký prospěch
Víš, zase se vžij do situace ostatních. Já jsem taky křtěná, ale kmotru bych asi nikomu dělat nešla. Právě proto, že by u toho chyběl ten hlubší význam, jako chybí u toho mého křtu. Jsme pokřtění k vůli tomu, že táta pochází z katolické rodiny. Já jsem původně nekřtěná, ale byla jsem křtěná asi v 6 letech se svojí nejmladší sestrou. Ale jen proto, že jsem záviděla svým dvěma sestrám, že ony byly a já ne. Na žádné přípravy jsem tenkrát nechodila, prostě mě taky farář „polil svěcenou vodou“. Kdyby mi tenkrát někdo vysvětlil význam křtu, tolik bych na tom možná netrvala nebo bych to dnes chápala jinak. Proč jsem nebyla křtěná jako mimino je trochu složitější, to sem psát nebudu.
Moje děti nejsou křtěné, řešili jsme to, rodina jejich otce je taky věřící, ale ne praktikující. Ale asi jim chceme dát možnost rozhodnout se později, jak se to u nás v rodině praktikuje.
Jen jsem tím chtěla říct, že nemusí jít jen o to, že by se sestra ztrapnila.Nemusí jít o prospěchářství. Prostě to je nějak proti jejímu myšlení. Já jsem taky se svým bývalým partnerem odmítla chodit na pravidelné nedělní mše a na různé křesťanské oslavy a svátky, např. na „boží tělo“. Do kostela chodíme jen na Vánoce. V co věřím uvnitř sebe, je moje věc. Ale aby člověk žil jako praktikující katolík, musí to tak cítit. Vždyť kmotrství je závazek. Ty bys chtěla, aby to někdo přijal „proti své vůli“?
neřekneš tý mámě? ![]()
sama jsi máma, tak už víš, že mámy udělaj pro své děti leccos, i když se třeba znemožní před partnerem.
Vysvětlila bych jí situaci, předevěším to, jak tě mrzí, že rodina odmítá kmotrovství tvému dítěti. A uvidíš, třeba ji to i potěší, že ji žádáš o tak důležitou věc…
Možná jsem něco přeskočila, ale předpokládám, že JSI věřící, a dítě budeš vychovávat ve víře - jen ty okolnosti máš takový zamotaný…
har.
harpyje píše:
neřekneš tý mámě?
sama jsi máma, tak už víš, že mámy udělaj pro své děti leccos, i když se třeba znemožní před partnerem.Vysvětlila bych jí situaci, předevěším to, jak tě mrzí, že rodina odmítá kmotrovství tvému dítěti. A uvidíš, třeba ji to i potěší, že ji žádáš o tak důležitou věc…
Možná jsem něco přeskočila, ale předpokládám, že JSI věřící, a dítě budeš vychovávat ve víře - jen ty okolnosti máš takový zamotaný…
har.
JJ zkusím to
Nepřeskočila, je to tak jak píšeš ![]()