Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@_.Emilyyy píše:
Ja bych rekla, ze ji k tomu vedeme, ví, ze to neni samozrejmost a vazi si toho..
Ale ano budeme ji v dospělosti financne podporovat, dokud bude studovat, tak je to i povinnost.
ale ono to bylo mysleno tak, ze az bude po studiich pracovat a zjisti, ze si na vsechno nevydela.
@_.Emilyyy jasne dokud budou deti studovat tak ano, ale tady jde o obdobi kdy nastoupi do prace a nebude to zrovna hvezdna prace za 100k a vice.
@jkra @Ijen Přesně tak jsem to myslela. Já bych prostě dítěti takhle drahé a zvláště „statusové“ věci prostě nekoupila, i kdybych na to sebevíc měla. Stejně tak bych třeba dítěti jen tak nedarovala byt.
Mám zkušenost od spolužáka, který taky měl doma skoro na co si vzpomněl, v 18 dostal dva roky ježděné VW po otci, protože tatínek si koupil lepší, ve 20 byt. A byl úplně mimo, když jsme mu po maturitě řekli, že fakt jako parta nemůžeme jet na dovolenou, kde pro jednoho to vyjde na 10 litrů - to byli peníze z mé celoměsíční brigády, ze kterých jsem pak platila dárky a drobnosti pro sebe po celý zbytek roku.
@Svistice píše:
@jkra @Ijen Přesně tak jsem to myslela. Já bych prostě dítěti takhle drahé a zvláště „statusové“ věci prostě nekoupila, i kdybych na to sebevíc měla. Stejně tak bych třeba dítěti jen tak nedarovala byt.
Mám zkušenost od spolužáka, který taky měl doma skoro na co si vzpomněl, v 18 dostal dva roky ježděné VW po otci, protože tatínek si koupil lepší, ve 20 byt. A byl úplně mimo, když jsme mu po maturitě řekli, že fakt jako parta nemůžeme jet na dovolenou, kde pro jednoho to vyjde na 10 litrů - to byli peníze z mé celoměsíční brigády, ze kterých jsem pak platila dárky a drobnosti pro sebe po celý zbytek roku.
hele, me rodice pomohli s prvnim bytem a fracek nejsem. Ale drahe veci mi nekupovali… Clovek musi znam miru. A zrovna debilni iPhone je jen statusova vec. Nastesti na nasem gymplu je to skoro vec k smichu, nikdo ho moc nechce:).
@jkra Já neříkám, že dětem nepomůžeme. U nás to bude spíš o zafinancování vzdělání. Ale i kdybych třeba podědila byt nebo koupila druhý na investici, tak ho prostě dítěti jen tak nešoupnu. Minimálně něco (i když daleko od tržní hodnotou) bych za něm chtěla.
@jkra píše:
hele, me rodice pomohli s prvnim bytem a fracek nejsem. Ale drahe veci mi nekupovali… Clovek musi znam miru. A zrovna debilni iPhone je jen statusova vec. Nastesti na nasem gymplu je to skoro vec k smichu, nikdo ho moc nechce:).
U nas v rodine mame iPhone vsichni..
Dceři jen hodne dopřáváme, ale neni to rozmazlovani..
To ze ma od nas drazsi mobil neznamena, ze se nedokáže v dospělosti o sebe financne postarat
.
Ja vim, ze dcera se bude v dospělosti dobre..
@Anonymní píše:
Teď ano..
Trest jaký? A jak je to dlouho? Jestli je to do půl roku, tak mi to přijde nevýchovné. Brigádu chápu, že nemůže, ale co třeba kdyby ti umyla okna, vytřela podlahy. Prostě to co normálně nedělá. Odměnu za to by dostala třeba 100 Kč za hodinu. Prostě jako v práci. Ale zase by jí to nemělo vést k tomu, že když ti doma s něčím pomůže že za to dostane zaplaceno. Až si takto na ten mobil našetří ať si ho koupí. Ale krást a pak jen tak dostat drahý mobil ke blbost. Holky mají pravdu, co bude dělat až dostuduje a dostane dvacet tisíc výplatu? Máme v rodině takový příklad, má jen střední školu a čeká že bude brát alespoň 50 tisíc a ještě mu nesmí nikdo říct, že dělá něco špatně. Realita je taková, že za deset let vystřídal nespočet práci, nikde nebyl déle jak zkušební doba. Ve třiceti bydlí v domě co dostal, ale je to rujna, pač nemá na opravy. Nikdo s ním nechce žít, nemá kamarády. Prostě lempl co nechce makat za málo peněz. Rodina už ho samozřejmě nemůže a ani nechce finančně podporovat. Myslím, že tohle je případ, kdy dítě dostane vše a když dospěje tak se neumí postarat samo o sebe.
@_.Emilyyy píše:
U nas v rodine mame iPhone vsichni..
Dceři jen hodne dopřáváme, ale neni to rozmazlovani..
To ze ma od nas drazsi mobil neznamena, ze se nedokáže v dospělosti o sebe financne postarat.
Ja vim, ze dcera se bude v dospělosti dobre..
No ja myslim ze je.je to nestandardni. Ze mate vsichni iphone nic neznamena… ale nebudeme si tvrdit, ze to neni rozmazlovani. ![]()
@jkra píše:
No ja myslim ze je.je to nestandardni. Ze mate vsichni iphone nic neznamena… ale nebudeme si tvrdit, ze to neni rozmazlovani.
Presne, nic to neznamena, tak jsem to taky myslela.Tak proc z toho usuzujete, ze kvuli iphonu od rodicu se nedokáže o sebe v dospělosti financne postarat?
.
No podle me to neni rozmazlovani ![]()
@_.Emilyyy píše:
Presne, nic to neznamena, tak jsem to taky myslela.Tak proc z toho usuzujete, ze kvuli iphonu od rodicu se nedokáže o sebe v dospělosti financne postarat?![]()
.
No podle me to neni rozmazlovani
Na základce jsem měla spolužácku. Rodiče byli velice majetni a holka měla vždy to nejlepší. Drahé oblečení, top telefon, velké kapesné, atd… Ostatním dětem to dávala sežrat, i když tomu nikdo moc nevěřil. Dokázala být dost zákeřná. Bohužel pak se něco stalo a rodiče přišli o většinu svých příjmů a najednou byli na dně. Prachy pro ni už nebyli. Je to už plno let, vím ze holčina si hledá chlapi s penězma. Složila se skončila na psychiatrii. Dítě nezvládá, ale důležitý jsou peníze. Není to hloupá holka co vím tak i odmaturovala s jedničkama (gympl) na vysoký se složila a táhne se to s ní pořád.
@Anonymní píše:
Na základce jsem měla spolužácku. Rodiče byli velice majetni a holka měla vždy to nejlepší. Drahé oblečení, top telefon, velké kapesné, atd… Ostatním dětem to dávala sežrat, i když tomu nikdo moc nevěřil. Dokázala být dost zákeřná. Bohužel pak se něco stalo a rodiče přišli o většinu svých příjmů a najednou byli na dně. Prachy pro ni už nebyli. Je to už plno let, vím ze holčina si hledá chlapi s penězma. Složila se skončila na psychiatrii. Dítě nezvládá, ale důležitý jsou peníze. Není to hloupá holka co vím tak i odmaturovala s jedničkama (gympl) na vysoký se složila a táhne se to s ní pořád.
To smutny, ale tohle vubec neni případ me dcery
.
@Anonymní píše:
Ahoj maminky,
Zajímá me, jak to máme vy, zajímá mě to spíš u těch, kdo má doma dítě v pubertě.
Když by vám vaše dítě reklo, že chce třeba mobil za 25 tisíc. Jaká by byla vaše reakce?
Koupily byste mu to jen tak? Nebo by proto musel něco udělat? -nasetrit si něco z brigády, musí mít dobrý známky nebo jak?Opravdu mě to zajímá..
Zase dcera teď docela vyvádí..Nechodí na domluvenej čas domu..Dala jsem ji 6 tisíc na lyžák a měla to předat učitelce, ale místo toho to utratila..
Mam doma 14-tiletou dceru, která by chtěla od nás iPhona…Peníze na něj máme. ale zase si říkám, jestli to není až moc velký nadstandartni dar. Ještě chce nějaký boty Fila za 3 tisíce..
To jako vážně? ![]()
@jkra píše:
@Peggy54 píše:
Ja bych koupila, za predpokladu ze ma dobre studijni vysledky, pomaha, uklizi si po sobe, nekouri, nechlasta, ze na nem nebude viset celou noc.. ruku na srdce kdo z nas nestopil nejake penize, kdyz mel neco platit ve skole?jako sest litru je hodne, ja si jednou vymyslela ze potrebuju 500 na nejakou osvetu o aids a rozfrcala jsem to na pouti..
ehm, já?
a za svatou se nepovažuju
Tak drahý mobil, bych nekoupila nikdy a nikomu tudíž ani sobě. Na co. Pokud ho tak strašně chce, ať si počká a v 15 nastoupí na brigádu, část bych jí přidala. Pokud telefon opravdu nutně potřebuje, dala bych jí k Vánocům do pěti tisíc. A to, že odcizila peníze, to by si odmakala. Nemůže na brigádu, ale já bych si poradila. I kdybych měla oslovit všechny kamarádky, jestli nepotřebují s něčím pomoci. I za cenu toho, že by doma myla každý den okna za 50 korun na hodinu. Ať pozná, co to je si tolik peněz vydělat. Jsem hodně benevolentní, ale tohle by jí opravdu jen tak neprošlo. Vždyť je to krádež a dokonce nad 5000.