Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Moje dcera teda v 18m nespojovala ani náhodou. Doktorka se mně na to ptala, řekla jsem, že ne, tak zaškrtla že ne a víc to neřešila.
Asi ve 20m jednou řekla „dudu není“ a to bylo na dlouhou dobu naposled. Pomalu se rozmlouvá až teď po druhém roce.
@natyber píše:
No koukám, že už to tady zase začíná nabírat na síle. Nebudu se hádat o tom, co kdo u svého dítěte považuje za slovo. Je jasné, že ze začátku dítě jen žvatlá, časem začne žvatlat tak, že vám to připadá jako by opravdu vědělo co říká. Najednou říká mama a opravdu myslí mámu apod. Já prostě považuji za první slova ta, kterým jsem rozumněla a syn je říkal když měl. Např. jsem vzala knížku a řekla, že kravička dělá bů a syn odpvídal bů. Podle mě slovo
Klid, hádat se nemusíš, nikdo se tady hádat nechce, jen polemizujeme nad tím, co je vlastně slovo a jestli je standart, aby dítě v roce říkalo slova a v půl roce spojovalo. Aby bylo slovo slovem, mělo by mít mělo by mít nějaký význam. I Když možná ty „ajajaj“, „dědě“ a „ťuví“ význam pro to dítě mají, jenže čert ví jaký. ![]()
@Hoa Mai Taky jsem přemýšlela o tom spojování slov v 18m. První dcera mluvila fakt brzo, ta tenkrát spojovala, ale byla v okolí skoro jediná. Dr. se ptala, ale sousedky říkaly, že když jejich děti nespojovaly, tak to neřešila. Jen snad, jestli dítě slyší.
U druhé se mě teď dr. ptala dokonce v osmi měsících, jestli říká slabiky. ![]()
Neteř nemluvila do tří let skoro vůbec a pak se rozjela, tam to dr. taky neřešila.
@Kofolová Naši kamarádi poslední dobou začínají mít děti a vždycky tak soucitně mi řikají já vážně nevim, co by jsme dělali kdyby jsme měli takové dítě jako je váš syn. To ho mam dát do babyboxu. Já jsem si to nevybrala, že je naprosto svůj a dělá si, co chce. @yellowmonkey Jsem si nedávno stěžovala, že syn chodí spát v 11 tak mi někdo na to odpověděl a proč ho nedáš spát dřív
@annaei píše:
@Kofolová Naši kamarádi poslední dobou začínají mít děti a vždycky tak soucitně mi řikají já vážně nevim, co by jsme dělali kdyby jsme měli takové dítě jako je váš syn. To ho mam dát do babyboxu. Já jsem si to nevybrala, že je naprosto svůj a dělá si, co chce. @yellowmonkey Jsem si nedávno stěžovala, že syn chodí spát v 11 tak mi někdo na to odpověděl a proč ho nedáš spát dřív
Jo to zbozbuju ![]()
@annaei
Tak je pravda, ze toto taky nechapu
ale to bude asi tim, ze mam doma spavce
toto by me zabilo
@yellowmonkey Já mam doma ukázku oprabdu nezvladatelného dítěte nespí, konstruktivní dovednosti neumí, demoliční činnost umí velmi dobře. Už konečně mluví a chodí na zachod. I když párkrát za týden nám vzteky počurá postel.
@annaei
Chapu, musí to byt fakt náročné. Řešíte to nějak, myslím odborne?
@yellowmonkey Od narození je sledován psychologem ten mi řekl, že je prostě živější a nemá potřebu spát.
Jen pro info každé dítě je jiné a nemyslím si, že je dobré je srovnávat. Moje kamarádka naopak trpí když slyší jak můj kluk mluví a její se teprve rozpovídává. Pro někoho je slovo i bů a pro jiného ne. Je to o tom dítěti jak a kdy začne mluvit a jinak se projevovat, můj už opravdu v 18 ti měsících počítal do deseti. Pamatuju si to protože jsem tu zakládala diskuzi na toto téma, jak jsem z toho byla překvapená. A holky okolo mě taky, samy říkaly, že kdyby to neviděli a neslyšely na vlastní uši neuvěří. A matematiku má rád pořád, baví ho čísla teď ve třech letech ho nejvíc baví učit se kolik je hodin. Nechci se hádat holky to jen jak polemizujete, aby bylo o čem…
Já mám teda asi dítě průměrné..jen je hodně živá, umanutá, tvrdohlavá.. a prostě asi jí to ADHD najdou..jako mluví ve větách, zpívá, recituje
dohaduje se, umí do 10,umí barvy.. jako v pohodě.. Ale neoblíkne se, prostě vůbec.. s tím mluvením.. třeba od roka a půl do 2 a půl se s mluvením nikam nepohla.. Pak najednou začala dělat obrovské pokroky.. celkově má ten skokovej vývoj snad ve všem. Vždy tomu předchází šílené období, kdy je nezvladatelná a já na dně a zoufalá..
Nechce nic tvořit nic dělat.. ve školce se nezapojuje (byla tam tedy první týden)..
Ale i z té školky cítím, že jí to v mluvení pomáhá..
Nesrovnávat, člověk jen ubližuje sobě..
Co se týká spojování slov, tak se tím myslí třeba už jen tata pá nebo mama ham. A mělo by to přijít do druhých narozenin. Ale je to jen doporučení. Každé dítě se vyvíjí jinak. Nejstarší syn nemluvil pořádně ještě ve třech letech a na logopedii dochází dodnes (5,5 roku). Prostřední dcera mluvila ve 20ti měsících ve větách a dodnes mluví lépe než její starší brácha, má 4. A nejmladší má téměř 22 měsíců a občas nějaká slova spojí, ale spíše výjimečně.
@annaei
Mas můj obdiv. Mate to fakt náročné. Ale víš jak - tohle období jednou přejde a bude lepe ![]()