Poradna duly
Jana Čurdová
ahoj holky,
taky moc nestíhám psát, ale čtu to tady pravidelně …
Mám novinku - náš Matýsek začal v noci vstávat jen 1× a to ve 4 hodiny ráno na kojení (pak vždycky hnedka zase usne). Ale bohužel nám vstává docela brzy, už v 6 hodin. Někdy to natáhne až do půl sedmé, snažím se o to taky tak, že si ho vezmu do postele a kojím vleže u toho pochrupuju a manžela alespoň nebudíme. No ale to je opravdu tak max 15 minut navíc ![]()
Jak se posunoval ten čas, tak Matýsek vstával až v 7, resp. v 8 a to byla velká sláva
. Ale co bych chtěla, jsem moc ráda alespoň za to, že už nevstává v noci 2× - 3×, až teprve teď vidím, jak mně to unavovalo …
Ahoj holky,
srdečně zdravíme. Dneska bude krááásně. Už se těším ven:-).
Deimosko nooo vypadal hrozně. Všude čtu, jak se mám dítě aktivně zapojit do krmení, tak jsem Matíka nechala se aktivně zapojit a takhle to dopadlo
. No teď už mu moc aktivity nenechávám, to snad radši až bude trochu starší a nebude jíst vysloveně kašovitou stravu. Včera jsem loupala z pod stolu v kuchyni mrkev, kterou jsem přehlídla, když jsem po něm uklízela. No co myslíte, máme obarvený i lino
.
Zdenko taky frmol co? Koukám, že je to všude stejný. Gratuluju, že už Matýsek vstává v noci jen jednou. To je úleva. Konečně si aspoń trošku odpočineš.
Deniso krásně rostete. A jak se malá přetáčí? Pustila se zase do toho?
No a my teda papáme 2× denně vařenou zeleninu. Jak jí sní, tak jí pak vytáhnu z pleny, ale to je asi normální, než si na to zvykne. K tomu má 3 - 4× mlíko. Horší je, že večer má děsnej hlad. Dostane svojí 170 mlíka a už asi 4. den cca za půl hodiny dělám další flašku a vytáhne nejmíň 100 než je spokojenej. No a dneska, aby toho nebylo málo, tak se v půl jedný probudil s ooobrovským hladem a papali jsme zase. Tak nevim, jestli je to tou zeleninou, že mu chybí energie, nebo nějakej zase růstovej spurt
. Teď váhám jestli už přejít na Humanu 2 nebo radši tahle blbnout a přidělávat mlíko… Nechci ho překrmovat, ale taky aby nebyl hladovej a měl dost vitamínů a minerálů… Jo jinak máme v 5. měsících 9 kilo a asi 70 cm, co jsme ho měřila.
Co myslíte?
Ahojky,
tak Anetka usla, doufám, že stihnu alespoň něco napsat ![]()
Brokvicko , teda ty máš jedlíka
Moje babička mi říkala, že strejda v půl roce měl 10 kg, tak to máte podobné. Matýskovi všechno co mu dáváš chutná
U doktorky to bylo v pohodě. Doktorka vzala Anetku za obě ruce a Anetka se přitáhla až do sedu. Doktorka se sestřičkou na to vyvaleně koukaly
Říkala jsem doktorce, že se Anetka moc nepřetáči a když, tak jen na pravou stranu, doktorka mávla rukou
Asi po měsíci se Anetka otočila jen jednou, tetď má asi další pauzu
Myslím si, že ta moje dcerka je trošičku líná a má to všechno na háku
Na další kontrolu jdeme na konci dubna a to už mi doktorka řekne ať se pustím do kašiček. Doufám, že nedopadneme jako vy
. Asi Anetce udělám bryndáček z tašky. V tašce vystřihnu otvor na hlavičku a oblíknu ji to
Dělám si srandu, ale nápad to je dobrý, ne
![]()
Kykoušku , taky beru Azalii a menzes jsem ještě neměla. Asi to je individuální. Jsem s ní docela spokojená.
Jinak minulé úterý jsem byla na gyndě a nechala jsem si tam vzít krev na jaterní testy, kdybych náhodou měla taky zvýšené jaterky jako Anetka. Zítra budu volat na výsledky, tak snad to dopadne dobře.
Ve čtvrtek začínáme s Anetkou jezdit na plavání do Berouna. Jsem zvědavá, jak se jí to bude líbit a doufám, že se jí to bude líbit ![]()
Tak jsem toho stihla napsat poměrně dost a Anetka mě nechala, ještě spinká ![]()
Užívejte sluníčka a zase někdy napísanou ![]()
broskvičko: mu tu zeleninu nemixuješ, že je to v plíně v úplně stejném stavu, jako to dostal?
Musí být rozmixovaná úplně do hladka na kašičku, jinak to nestráví. Myslím, že Lukymu ty příkrmy nešly do plíny ve stejném stavu - to až pak kolem 8-9 měsíců, když v nich měl kousky. My začneme se zeleninkou koncem dubna - to jsem zvědavá, jak Monče bude chutnat. Nechci mít doma druhého nejedlíka, ale zatím to tak vypadá ![]()
Deniso: Anetka je šikovná. To Monča se koulí pořád
- nechce být vůbec na zádech, takže nehrozí, že by si na dece hrála s hrazdičkou
Musím z ní sundat chrastítka a Monča si s nimi hraje na břiše.
zdenko: to je prima, že se teď už hezky vyspíš. Monča se budí za noc 3-4× a vstává taky kolem 6. hod
A když se do toho ještě někdy v noci budí starší dítě, tak je to fakt zábava.
Ahojky,
Deniso nc si z toho nedělej. Já jsem zjistila, že čím víc Máťu nutím, tím víc nechce. tak jsem ho nechala a hele za pár dní se sám natáčí na oba boky. Beru to jako ooooobrovskej úsoěch u našeho lenocha
S taškou jsi mě pobavila, taky jsem nad tím přemýšlela. Dneska už papal moc krásně a odpoledne jsme ani nemuseli převlíkat😉 . Asi to chce cvik pro nás oba:-). Jinak tu s´váhu má po mě, u nás jsou všichni velký a těžký. Můj brácha měl tu samou váhu co Máťa a v roce byl jako tyčka. Byl tak hubenej, že ho doktorka chtěla poslat na ozdravnej pobyt:-).
Deimosko tu stravu mixuju, je to úúplně na kaši, jen z pleny to vyndám vysušený, ale stejně oranžový jako to snědl. Ranní hoví je normální, ale když kaká přes den, tak to vypadá jako jsem popisovala výše.
holky mam nové říkačky ![]()
při koupání při mytí ušisek:
Cachty cachty cachtičky,
umyjeme plachtičky
alternativa:
Cachty cachty cachty,
umejeme plachty ![]()
alternativa:
Cachty cachty cachtičky,
umyjeme tlapičky.
a další říkačka při kojení večer před spaním:
Hamu papu, to si dám,
to si ale pochutnám,
na mlíčku od maminky,
pak jdu hned do peřinky.
Ale tu poslední jsem vymýšlela dneska a zase zapomněla, byla trochu jinak, ale už bohužel nevím jak
Rýmovalo se to podobně, ale ten konec byl malinko jinak. No třeba si zase vzpomenu, tak to sem kdyžtak znovu postnu … ![]()
Tak teď mi manžel poradil tenhle rým:
Hamu papu, to si dám,
to si ale pochutnám,
mlíčko mi dá maminka,
přikryje mně peřinka.
To je lepší, že? ![]()
Ahoj maminky,
Zdeni, vy jste se s manželem minuli povolání. Básničky pěkné
. S tím spinkáním gratuluji, už bude jen líp. Vubec si nedokážu představit, kdyby mi Domik v noci nespal. To bych byla jak mátoha.
Broskvičko, at si mrnousek pekne pochutná. Lepší, kdyby nepřibýval vubec. A na fotkách mi přišel jako uplně normální miminko.
Deni, přesně, Anetka to má na háku. Je to šikulka tak i tak
A zavidim to plavaní!! Určitě se ji to bude libit ![]()
Omlouvám se pokud jsem na něco zapoměla, ale jsem nachlazená a není mi vubec dobře. Tak pádim do hajan, než se mi ty lumpici probudí.
Jinak Domik už skoro sám sedí. Dnes se po:,–(il v korbičce a koukal. Strašně ho to zajímalo, že je i nějaké to ,,venku''
. Jen hlava mu čouhala
![]()
Ahoj holky,
Zdenko nechceš vydat knížku? Jsou to moc hezké říkanky. U nás je moc oblíbené „A já brouček sekal souček…“ ![]()
Kykoušku co to, že zas morybundus? Dětičky něco donesli ze školky? Nebo je to z únavy? Musiš se trochu šetřit. A Dominiček je teda PAŠÁÁÁK!!! Moc mu gratulujeme, to je obrovský úspěch ![]()
broskvicko, zatím mám jen 3-4 říkačky, to je na knížku málo
Ale je pravda, že moje máma založila nakladatelství a už vydala 2 knížky, takže zkušenost v rodine s tím je.
Jo a vydání jedné knížky stojí cca 70 000 Kč
je možné, že u říkaček by to tolik nebylo, ty jsou přeci jen menší, ale tam zas hodně stojí grafika - ta musí být krásná …
Ahoj holky,
taky si užíváte sluníčka? K nám jaro přišlo tak náhle, že zítra vyrážím kupovat Lukymu jarní boty - má jen zimní a v těch ve 20 stupňových vedrech chodit nemůže
Dneska jsem ho narvala ještě do loňských, ale tam fakt už nemá místo.
broskvičko: ach tak, tak to myslím, že zabarvení stolice se hned tak nezbavíš, to mají po různých jídlech i dospělí
Z tohoto hlediska má Luky rád borůvkový jogurt, protože po něm má zelené bobky ![]()
zdenko: krásné básničky
Určitě si je zapisujte, časem, jak mimčo poroste, jich budete mít víc a víc (třeba na stříhání nehtíků, na čištění zoubků) a pak můžete vydat tu knížku ![]()
Kykoušku: snad už je ti líp. Domik je šikovný, určitě ho k tomu vyprovokovalo to hezké počasí a chce vidět jaro.
Ahoj, jojo už je lépe. Jen se mě ještě drží rýma, ale to už je maličkost. Děkuji za optání
.
Domík sedí a kouká. Drží se zuby nechty v korbičce a čouhá mu jen ten jeho kukuč. Kdyby jste ho holky viděli
![]()
Ale pomalu zjištuji, že už mi přes den spí tak max hodinku. Spinkají Vám děti stejně? Já ho chápu, protože spí v noci 13 hodin vkuse. Ale potom je už protivný k večeru kolem 5-6 hodiny a musíme to vydržet do dalšího krmení do pul 8. To jsou podvečerní boje
![]()
Ještě mám dotaz ke kojícím maminkám. Stává se nám ted často, že Dominik nekaká třeba tři dny. A když už to přijde, tak je toho někdy málo. A to teda bumbá svojí 200-25O ml. Je to normální? děkuju ![]()
Kykoušku: s tím kakáním je to normální. Monika obvykle kadí 1× denně, ale jsou i období, kdy kaká ob den, jednou nekakala až 4 dny, teď má zase období, že kaká 3× denně (ale přitom nechce vůbec jíst
, tak nevím, co kaká, když nejí).
Monika má za normálních okolností 3 spánky denně - hodinu ráno, půl hodiny přes poledne v kočárku, hodinu až dvě odpoledne (teď to zredukovala na půl hodiny - jak je víc světla, nechce se jí moc spát). V noci pak spí 11-12 hodin, ale ne v kuse.
Ahojky,
Kykoušku , doktorka v Motole mi říkala, že kojené miminka nemusí mít stoličku i měsíc, ale důležité je, aby prděly
Anetka zatím neměla den, kdy by nekakala. Dokážu si představit, jak Domča kouká z toho kočárku, hlavně, že je spokojený
Dominiček je moc šikovný, že už sedí ![]()
Broskvicko , to je super, že se Matýsek už otáčí na bok, za chvíli se překulí ![]()
Ve čtvrtek jsem byla s Anetkou poprvé na bazéně. Mají tam vodu trošku slanější, což je prý dobré na dětskou pokožku. Voda v bazénu nebyla moc teplá, ale dalo se to (byl to rozdíl oprotoí teplotě vody, ve které Anetku koupu). S Anetkou jsem do bazénu lezla velmi pomalu, aby si na tu teplotu vody zvykla. Byla z toho dost vykulená. Příště už bude vědět do čeho jde
Myslela jsem si, že Anetka bude z toho unavená a že bude dlouho spinkat. Prospala se v autě, pak jsem ji dokojila (na bazéně v dětském koutku moc nepapala). Když jsem ji po kojení položila na postel, tak se dvakrát překulila na bříško. Ten bazén jí spíš dobil energii, ale já jsem byla zbitá, docela jsem se těšila, že si trošku odpočinu, ale dračice Anetka mi to nedovolila. Bohužel jsem návštěvu bazénu odnesla virózou. Včera jsem měla teplotu 38, ale Panadoly jsem to srazila. Teď už mě pobolívá jen v krku a mám trošičku ucpanou levou nosní dirku. Hlavně doufám, že to Anetka ode mě nedostane ![]()
páááá