Poradna duly
Jana Čurdová
Ahoj,
dnes jsme byli na šestiměsíční prohlídce. Monča kupodivu i něco přibrala
(jsem myslela, že zhubla, a ona přibrala za měsíc 160 g - ale byla čerstvě vykaděná a tradičně nenajedená, tak možná by to bylo i víc). Dle dr. je moc pohybově šikovná. Fontanela se jí nějak nezmenšuje, má ji velkou jako při narození.
Příště půjdou ve stejný den obě děti na prohlídku - Monča na 8měsíční, Luky na 3letou, tak to bude zábava.
Zítra začínáme s příkrmy, tak jsem zvědavá.
Zoubky Monče zatím nerostou. Očekávám je spíš později, protože Luky měl první zub až v 8 měsících (u něj jsem ani nevěděla, že mu rostly - všechny zuby mu vyrostly bez jakýchkoliv příznaků či nevrlostí).
Deniso: o takovém postupu přikrmování jsem ještě neslyšela
Mně dr. říkala přesně to, co jsem se dočetla všude možně - tj. začít zeleninou, případně dát na noc nemléčnou kaši, pokud by měla hlad.
Ahojda,
Kykoušku , na ty zoubky jsem koupila včera gel na dásně Citrovital, je to určené přímo dětem, když se prořezávají zoubky. Mundisal mi v lékárně moc nedoporučily, prý dost štípe.
Deimosko , já jsem taky neslyšela o těch šťávičkách, až od doktorky. Právě se pořád rozmýšlím jestli začít mrkvovou šťávičkou nebo zeleninovýma kašičkama
, ale moc času už mi nezbývá, když začínáme zítra
. Šťávičky se asi neohřívají, že? Ty už jsi začla s příkrmy? Jaké má míry Monička?
Broskvicko , jak popisuješ, že se ta bobulka musí rozpustit v pusince, tak jsem radši koupila gel na dásně
A s tou bio zeleninou si moc hlavu nelámu, naše mámy nás taky nekrmily bio výrobky. Lítat po celé Praze a shánět bio, se mi fakt nechce.
Tak se mějte všici krásně, papapa
Ahojky,
tak ten gel na dásmě máme taky a nezabírá nám. Bohužel…
Ty homeopatika se jmenujou Chamomilla Vulgaris 9CH - je to nějaký výtažek z heřmánku. Dávkujou se jedna kulička před spaním nebo když máš pocit, že ho to bolí. Pokud nezabere, tak za 2O minut další kulička a když také nezabere tak za 20 minut další. Pokud by to nezabralo po 3 kuličkách, tzn. že usne nebo se uklidní, nepláče a nemá bolesti, tak už nedávat, protože je zakopanej pes někde jinde.
Večer když ho namrkmím, tak mu to v kapičce vody dám rozpuštěný. Přes den většinou nedávám, nechávám ho kňourat, ale zase Matu nemá teploty
.
Hele a koušou Vám děti kousátka? Matík je teď vůbec nechce, kousá jen měkké věci. Dávám mu plenku, cíp namočim ve studený vodě a to si lebedí:-). Už aby to skončilo. I když dnes v nosi jsme vstávali jen 2×, ale zase vstávačka v 4:30
a teď potvůrka spí od půl devátý a je půl dvanáctý a je furt tuhej ![]()
Kykoušku: jsem včera zapomněla napsat svůj úžas nad snědenou půlkou banánu. Toho není schopen ani můj skoro 3letý syn ![]()
Deniso: my jsme dnes s příkrmy začali (mrkví - stejně jako u syna) - naprosté fiasko. Monča to celé prořvala, nechtěla, lžičku jsem jí narvala do pusy jen v momentě, kdy řvoucí otevřela pusu. To, co jsem jí narvala (tj. necelé 3 lžičky) do pusy, samozřejmě snědla, ale nevím, nevím, jak to bude zítra. U Lukyho takové problémy nebyly, ten u toho neřval a snědl to hned. Hned potom jsem ji dokojila a o to víc si teď kojení vážila - ani se nepohla, hezky pila (u ní nevídané). Monička váží vtipných 6,34 kg a měří 55,5 cm (tak v té délce jsou na tom holky zase stejně
.
broskvičko: Monča kousátka stále kouše - kouše a cucá úplně všechno, ale zuby jí ještě nerostou.
Ahoj,
broskvičko , dekuju za info, zakoupím a taky dekuju za tu radu s cipem mokrým. Mě kousatka vubec nechce a jedno dokonce prokousnul. jak to udelal nevim. Možná to byly deti, ale dira v nem byla a tekla voda.
Jinak ten gel nám teda hodne pomohl. celou noc spal jak špalek. Ale deti mam nemocný a ty kašlaly do 1 hodiny nepřetržitě, takže spánku bylo málo a Domik vstaval o pul 7.
Deimy , taky jsem koukala, ale pořád mlaskal, tak jsem mu davala a davala až z toho byla pulka pryč
. Ted se uplně změnil. Mliko nechce už moc (mám mražák plnej), ale vyžaduje ovocné štavy, zeleninku a ten banán asi. Zitra dostane žloutek. No je to sranda koukaat na ten jejich kukuč u papkání. Zatim mi ale spapá tak dve velký lžíce přikrmu. Ale nekojim ho už, až za hodinu, aby mi neblindil. Zatim tuk tuk je to dobrý.
A japato, že Moničce ta fontanela nesrusta?? To asi neni nic vážnýho, nebo ano??
A Lostritis už tady dlouho nebyla. Jsem zvedavá, co je u ní noveho ![]()
Deni , tak at se vám první přikrm vydaří. Napiš, jak na to Anetka reagvala
. Jinak já ty štávičky kupuji. ASi jsou moc sladké či co, ale nemám odštavnovač, tak se přiznám, že jsem na tohl lenoch
A rochu ji ohřeju…
Kykoušku: to už jsou děti zase nemocné?
Se snad už do prázdnin do školky nepodívají …
Dr. k té fontanele nic neříkala. Monča to měla takové zvláštní, protože po narození se jí fontanela ještě dost zvětšila. A teď je velká jako při narození, takže se vlastně trochu zmenšila. Luky ji neměl srostlou ještě v 18 měsících, ale celkově ji měl menší než Monča.
Máš pravdu, Lostritis tu už dlouho nebyla. Povídala, že půjdou k zápisu do školky, tak jsem zvědavá, jestli Elišku vzali. My to letos odložíme a k zápisu dám Lukyho až za rok. Snad to zvládají v pohodě a nemá blicí období.
deimy , no už jsem je nechala měsic doma a stejně hned první týden něco chytly. Už mě to opravdu vysiluje… Pořád jen k Dr a sirupy, kapky… Až pujdu s Domikem k Dr, tak ji řeknu, zda by je objednala na alerkologii. Mamča má perskýho kocoura a je možný, že je to i z něj. Já mám rýmu už měsíc a pul, tak se přiklánim k pylu. Vlastně mám deti nemocné neustále. Třeba dvojčatka od kamaradky nebyly ani jednou nemocný ze školky a to nastupovaly stejně jako ti moji. Nechápu to, přitom jsem jim vždy davala vitamíny, ovoce, zeleninu atd…
Jěště me napadá jejich děda. tuž jsem si kolikrát řikala, že je snad přenašeč. Vždycky (i před školkou) mi je vrátil s rýmou. Uplně zdravý tam chodily a zpátky měly rýmu jak blázen. Nechci ho osočovat - nevim to přesně, ale bylo to už několikrát......hlavně ted, když je 2 týdny neviděl, tak byly v pohodě, ale jak k němu šly, tak do dvou dnu bylo zle.
Už nevim, co si myslet.
Měli jsme ted docela problémy s tchánem. Řekla jsem mu pravdu, jak to vidim já a vše obrátil proti mě. Tak se bojím mu cokoliv vytknout.
Tak at se brzy Moničce fontanelka uzdraví. sedá si Monča sama? Já , že byla oproti Domikovi hodne napřed a Domik se mi zvedne ani nevim jak a sedí. Celou cestu do města mi sedí a kouká. Záda má křivý, tak se bojím. No ale nedá si říct ![]()
Kykoušku: no je těžké vypátrat příčinu, kde děti nemoci chytají. Tchán může být přenašeč, anebo s nimi dělá něco, při čem nastydnou, nebo je vodí ke „zdroji nákazy“, nebo to chytají povětšinou v té školce … jinak nevím, čím by to mohlo být ![]()
Monča se zkouší přitahovat do sedu, kdykoliv může, už docela dlouho - asi od 3 měsíců. V kočárku se jí to nemůže povést tak, jako Domíkovi, protože mám korbu hodně širokou a hlubokou. Tak by musela mít ruce příliš roztažené a takto by se do sedu nevyhoupla. Ale jinak se samozřejmě do sedu přitahuje při každé příležitosti, kdy ji někdo chytí za ruce (nejčastěji při příkrmech, když jí musím držet ruce, aby s nimi nemáchala kolem - tak si dneska v autosedačce sedla a mrkvička byla naprosto všude
). Stále příkrmy bojkotuje a nelíbí se jí jíst lžičkou ![]()
Monča už není vývojově dopředu, už dlouho nedělá nic nového - se trochu zasekla
Pokouší se sice plazit, ale moc jí to nejde ![]()
Takže už taky baštíte? A jakpak to Moničce chutná?? My dnes měli kuřecí masičko a teda slupnul skoro vše, tak už ho nekojim v poledne. A nevim čím to, ale stavkuje u mlika
. Vzteká se a vypije za ten den tak 4OO ml z puvodních 900 ml. Asi to tak má být, nebo ty zoubky......
Jinak Domik už si sedne sám, ne přimo z lehu, ale když je malinko v podlehu. Docela me tim štve, protože nesedí rovně, ale na křivo. A ležet prostě nenene, jinak se vzteká a že se to teda naučil histerka moje
.
a s tou mrkvičkou to mám před očima. Musel jit hned pod sprchu. Je to sranda jak jsou zapatlaný všude možně. Ale pro maminku moc ne ![]()
A kolik vlastne Monča váží? My máme 7,5 kg stále ![]()
Monička má příkrmy teprv 2 dny a vůbec jí to nechutná a nechce jíst lžičkou
Zatím papá pouze mrkev. Neotvírá pusu na lžičku a pak začne řvát, kopat a máchat rukama … takže boj. Co jí narvu do pusy, to sní, ale vůbec se jí to nelíbí. Občas to teda plive, ale to jí zase nahrnu lžičkou zpátky.
Z polosedu si taky sedne sama, ale to ji vždycky vrátím zpátky, jinak přepadne buď dopředu, nebo do strany (když sedí v klidu, tak chvíli sedět vydrží, ale jak se začne vrtět - a ona se vrtí pořád - padá
.
S tím mlékem - že ho pije méně - je to, myslím, normální. Část tekuté stravy se mu nahrazuje pevnou stravou, takže už mléka tolik nechce. Monča váží 6,34 kg - přibírá stále, ale velmi pomalu.
Z Moničky bude modelka
. Ale jinak má krásnou váhu.
Takovou akorát ![]()
Jinak to učení na lžičku znám. Taky nám to trvalo, ale už jsem přišla na zpusob, jak ho to do nutit spapat. Už si otevira sam pusinku, tak mu ji tam dám a on má tendenci to plivat, tak mu tu lžičku v pusince podržím a on to krasně zblajzne. Den ode dne to bude lepší a lepší. Snad se z něj nestane otesánek ![]()
Se synem toto neznám - ten lžičkou papal hned.
Ještě k přikrmování - jsem vymýšlela způsob, jak docílit, aby nebyla mrkev všude na Monice, na autosedačce, na koberci apod. Tak mě napadlo dát ji do pytle, co dáváme do odpadkového koše
- aby jí jen hlava koukala, okolo krku to lehce zavázet, po:,–(it do autosedašky a krmit ![]()
Jestli mě bude s přikrmováním dál štvát, tak to snad i zrealizuju ![]()
to bude zajímavé
. Taky mi to dělal a hlavně mi bral lžičku a misku. Tak si ho posazuji na klin, jednu ruku mu držím a druhou má za mýma zadama. A tou druhou si ho krmím. Musí být puštěný v televizi program s pisničkama a takhle my baštíme
.
Ahoj holky,
tak jsme včera začli s příkrmy, mrkví. Dopadlo to stejně jako u Deimosky. Anetka sice nebrečela, ale když náhodou něco spolkla, tak se z toho úplně otřásla, dneska to bylo to samé. Vždycky, když jsem ji strčila lžičku do pusinky, tak to šlo hned ven. Vůbec netuším, kolik toho snědla. A taky, když se k její pusince lžička s nákladem blížila, tak vyplivovala i sliny
Vůbec nevím jak to bude pokračovat dál a po pravdě řečeno, tak jsem z toho trošku znechucená
Deimosko, tak holky jsou na tom i s jídlem podobně
U krmení je i manžel a Anetce drží ručičky, ale nevím jak to budu dělat, až bude v práci. Jinak se těm Anetčiným kyselým obličejům zatím smějeme. Mamka mi říkala, že jsem byla stejná a že jsem blila až do dvou let a manžel byl taky nimra. Jelikož je Anetka po jednom z nás, tak se máme na co těšit ![]()
Pěkný večer ![]()