Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zadlužil se kvůli hazardu někdy v minulosti, nebo je hazard součástí jeho života stále?
Pokud je to z minulosti, dá se pochopit, že se za to styděl. Mám v rodině takový případ, ten člověk má i osobní bankrot, dítě, partnerku…a svatba bude, až se dluh srovná. Dům i auto je napsané na ní. Také na začátku neměla ani tušení.
Pokud v hazardu lítá dodnes (a to se možná ani nedovíš) bude to těžší. Měl by nastoupit léčbu závislosti, v první řadě ale chtít se sebou něco dělat.
Reakce tvé dcera byla naopak naprosto předvídatelná. Vůbec jí neříkej důvody, proč jsi o tom uvažovala, to s dítětem nemá nic společného. Je to věc Vás dospělých. Tahat jí do toho, že tatínek je špatný protože…zakládá na další a mnohem hlubší problémy.
Pokud spolu normálně vycházíte a fungujete jako rodina, neodcházela bych. Pokud by v hazardu lítal ještě teď, dala bych mu šanci se napravit. Pokud jednou selže, ukončila bych to. S tím bych ho seznámila, aby věděl, co může čekat.
@Cenarius píše:
Nebudou. To je dost podstatný.
Pokud je dcera psaná v RL, tak budou její. Zrovna to v rodině řešíme. Chlapeček podědí dluhy po otci, musí na soud určit opatrovníka a zříct se dědictví.
@Anonymní píše:
Zdravím, dostala jsem se do situace, kdy opravdu nevím, co dělat, jak to řešit. Prosim o názor nebo zkušenosti s podobným problémem. S partnerem máme 5 letou dceru. Dozvěděla jsem se, že partner má dluhy ve výši 750 000 tisíc, o kterých jsem neměla ani tušení. Dluží hodne bankovním i nebankovním společnostem. Tajil to přede mnou do poslední chvíle a vlastně mi celou dobu lhal. Zadluzil se kvuli hazardu.
Moje první reakce byla, že okamžitě s malou odcházím, jenže když jsem to s dcerou probirala a vysvetlovala, že se odstehujeme, reakce byla pro me pochopitelna a přitom hrozná. Strašně plakala, že nechce byt bez tatínka. Když se odstehuju, budu si vyčítat, že jsem ji svým způsobem ukradla dětství e smyslu, že už nikdy neprojize společné vánoce, narozeniny, nebude moct sdílet s námi s oběma svoje radosti a strasti. Nikdy neprozije s obema rodiči společnou dovolenou a výlety, které miluje. Cítím se hrozně a vůbec nevím, co mám dělat. Brát ohledy na dceru, na které mi samozřejmě záleží nebo brát ohledy na sebe a začít nekde znovu sama? S partnerem nejsme svoji, teď bydlíme v nájmu, takže s dluhy nemam nic společného. Tezko se mi rozhoduje i z důvodu, že spolu jinak problémy nemame. Rozumíme si a společný cíl je výchova dcery, kterou oba milujeme. Jenže tohle mi vyrazilo dech. Je to podraz a lež. Nyní jsem ve stavu, že s nim nedokážu komunikovat
Brecet bude chvili, sel bych pryc. Gamblit bude porad, uz mu to prerostlo pres hlavu. Pujcovat si na hrani neni uplne normalni.
@Anonymní píše:
Zdravím, dostala jsem se do situace, kdy opravdu nevím, co dělat, jak to řešit. Prosim o názor nebo zkušenosti s podobným problémem. S partnerem máme 5 letou dceru. Dozvěděla jsem se, že partner má dluhy ve výši 750 000 tisíc, o kterých jsem neměla ani tušení. Dluží hodne bankovním i nebankovním společnostem. Tajil to přede mnou do poslední chvíle a vlastně mi celou dobu lhal. Zadluzil se kvuli hazardu.
Moje první reakce byla, že okamžitě s malou odcházím, jenže když jsem to s dcerou probirala a vysvetlovala, že se odstehujeme, reakce byla pro me pochopitelna a přitom hrozná. Strašně plakala, že nechce byt bez tatínka. Když se odstehuju, budu si vyčítat, že jsem ji svým způsobem ukradla dětství e smyslu, že už nikdy neprojize společné vánoce, narozeniny, nebude moct sdílet s námi s oběma svoje radosti a strasti. Nikdy neprozije s obema rodiči společnou dovolenou a výlety, které miluje. Cítím se hrozně a vůbec nevím, co mám dělat. Brát ohledy na dceru, na které mi samozřejmě záleží nebo brát ohledy na sebe a začít nekde znovu sama? S partnerem nejsme svoji, teď bydlíme v nájmu, takže s dluhy nemam nic společného. Tezko se mi rozhoduje i z důvodu, že spolu jinak problémy nemame. Rozumíme si a společný cíl je výchova dcery, kterou oba milujeme. Jenže tohle mi vyrazilo dech. Je to podraz a lež. Nyní jsem ve stavu, že s nim nedokážu komunikovat
Bála bych se, co ještě za tajnosti na něj vyleze. Bála bych se návštěvy exekutora, který nerozlišuje, zda jste nebo nejste manželé, bydlíte spolu a tak to bere. Ty budeš muset prokázat, co je jen a jen tvoje. Já už bych mu nemohla věřit, ohrozil své nejbližší a navíc ti lhal. Chudák dítě,, chtěla bych pro něj vic než zadluženého gamblera
@Kazimíra Olejovka píše:
Pokud je dcera psaná v RL, tak budou její. Zrovna to v rodině řešíme. Chlapeček podědí dluhy po otci, musí na soud určit opatrovníka a zříct se dědictví.
No však a když se zřekne dědictví, tak žádný dluhy mít nebude.
@Anonymní píše:
S gamblerem jsem jako mlada zila pet let. Reknu vam jen jedno. Utecte 🙂
Nezmeni se a recidiva je v takovym pripade vice nez jista.
Neni zadny vyleceny gambler, pouze abstinujici. A opravdu to neni sranda. Sama jsem absolvovala jako partnerka a tim padem spoluzavisla par sezeni AG (anonymnich gambleru) a neni to sranda. Je to nemoc a beh na dlouhou trat.
@Anonymní píše:
Jako ano, možná z dluhy nemáš nic společného, ale to neznamená, že ti exekutor nemůže vybilit domácnost. Za mě bič a pryč.. Tohle udělal můj ex manžel a horko těžko jsem dokazovala, že je to jen jeho problém. Doteď mi občas volají vymahaci společnosti a to jsme rozvedený 12 let a má dávno po isolvenci..
Odejdi s ditetem. Tim, ze odejdes budes chranit sve veci i dceru. Co z toho zivota bude mit? Navic dcera o otce neprijde
Ne, toto se přejít nedá. Dá se řešit lecos i nevěra, ale toto ne.
A rozhodně bych za dané situace nebrala v potaz názor pětiletého dítěte, které nemá tušení, co je to ekonomická stabilita a finanční gramotnost.
@Anik píše:
No já pak editovala, přehlídla jsem ten hazard, myslela jsem původně klasika dluhy u bank nebo tak.Dluhy z hazardu fungují asi jinak, ale vůbec nevím jak,,,tak oki.
Ale to můj názor nemění.
Prosim te, nesir tady bludy. Vsechny dluhy funguji stejne a pokud dite nechce, tak za nim urcite nepůjdou.
Jak ses to dozvěděla?
Dluhy jsou z minulosti nebo jede v hazardu pořád?
Pro mě by to znamenalo zásadní ztrátu důvěry v toho člověka.
Nechápu, že zvažuješ, že malá přijde o výlety a společné dovolené, přijde o ně i tak, protože dluhy se musí splatit, jinak budou narůstat a na výlety brzy nebudou peníze
To ani nechci, ale kdosi mě opravil, že dítě dluhy nezíská, tak tím jsem nabyla dojmu, že dluhy z hazardu asi fnjgují jinak, když jsem byla opravena. Nedošlo mi, že to holky myslí tak, že se může vzdát dědictví, což je samozřejmě pravda. No byl to jen informační šum, omlouvám se. Ale na můj názor to nemá vliv.
@Villanelle píše:
Prosim te, nesir tady bludy. Vsechny dluhy funguji stejne a pokud dite nechce, tak za nim urcite nepůjdou.
@Kazimíra Olejovka píše:
@Cenarius ano, když…, ale automaticky padnou dluhy na dítě
Jsou součástí dědictví a to buď přijme nebo ne. Žádný „automaticky padnou“ neexistuje.
@Cenarius píše:
A zase rozhazovat funkční rodinu kvůli jednomu problému je podle mě taky škoda. Pokud je závislý na hazardu, jde to řešit. Dluhy se dají taky řešit. Může jít do insolvence, pokud to nezvládá splácet. Na 5 let se uskromnite a bude po problémů. Ale záleží jak se k tomu staví on. Pokud nechce, tak jej hod přes palubu.
No určitě bych se uskromnila kvůli jeho dluhům, to rozhodně
dala bych mu podmínku, ať se jde okamžitě léčit, začne dluhy řešit a udělá to tak, aby se to nedotklo rodiny. Pokud ne, tak nazdar.