Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Slečna Ferka píše:
@evill No jo, máš recht. U mě to naštěstí je ještě nepoměrnější (je to něco jako Kristýna/Kristina), a tam jednoznačně většina lidí jde na správnej pravopis.
Já mám takový problém u Renáty/ Renaty. Nikdy nevím co je správně ani neslyším jestli říká Renata nebo Renáta tak se ptám
.
Třeba u te Kristýny/ Kristiny slyším, že to je krátké nebo dlouhé i u Karolíny/Karoliny ale na tu Renatu jsem fakt hluchá.
@Slečna Ferka Jo, Majda je s krátkým E a všude jí píšou dlouhé. Ale mi se s dlouhým É tak moc nelíbí ![]()
@RyBANA Když ti chybí sebevědomí, tak ti úšklebky nepomůžou nikdy. A děti rychle najdou ty slabší jedince, když nebudou mít jeden důvod, tak si najdou jiný, ale posměšky kvůli jménu jsou jedny z nejhorších, zvlášť pro dítě.
Je to součást člověka, já si dokážu představit, že bych se jmenovala jinak, i když si nemyslím, že mám krásné jméno, ale ani nijak stigmatizující.
@elanaa Já bych třeba případě Magdaleny asi taky na moje rodiče nedala, kdyby se jim nelíbilo. myslím si, že všeobecně to nijak problematické jméno není a moje rodiče si umravním.
Ovšem námitky na mnou vysněnou Marianu jsem chápala.
@Veverunkav
Diskusi jsem nečetla, odpovídám jen na dotaz zakladatelky.
My jsme hlavně všem říkali, že ještě jména nevíme, což byla v podstatě pravda, pro druhé i třetí dítko jsme vybírali jméno asi tři týdny před termínem (jen u prvního bylo dávno jasné, že to bude Martin). U druhého jsme ho ani pak nikomu neřekli a dozvěděli se ho až z porodního sálu, u třetího jsme ho řekli jen pár lidem, pro ostatní to bylo taky překvapení. Tchyně měla tendence vybírat nám jména a různě je hodnotit, pouštěla jsem to jedním uchem tam a druhým ven, protože jsme si je stejně vybrali po svém.
A Magdalena s krátkým e mělo případně být naše třetí dítko. Ale je to Matyáš ![]()
@Slečna Ferka ty ale víš, že jsem se teď dívala na významné nositele tohoto jména a většina je opravdu s krátkým E? Kdysi se rozhodně dávalo více to E krátké, sama nevím, proč ho mám zafixované s dlouhým. Asi to bude ale stejné jako, že dříve se dávala Adela spíš s krátkým a dnes spíš Adéla s dlouhým… ![]()
@kerrankin Mně se to jméno stále moc líbí, ale ty potutelné pohledy, kdy bylo jasné, že se lidem vybavil nějaký ten kuřák spíš než Sandokan.
Švagr má taky Magdalenu a moc se mi to líbí, má to hodně tvarů a dá se přizpůsobit každému věku
Když byla miminko byla to Mája, Magdička, jako školačka Madlenka, Majda a ted v pubertě jí říkáme Mady ![]()
@Sany80s Ahoj já mám Mariannu ani nevím že byla nějaká v Sandokanu
já malé říkám Marianka a to teda pár mých kamarádů pobavilo..jéé mariánka ![]()
Magdalena - ok, ale vadí mi zkrácenina Magda. To též mám s Danielou - taky pěkné, elegantní, ale když jí někdo říká Dano
. A úplně tomu nezabráníš, protože ta jména jsou prostě dlouhá…
@Veverunkav ne,takový problém se jménem jsme neměli, proč by nám měl někdo mluvit do výběru jmen, ani je to nenapadlo.
@Sany80s píše:
@elanaa Já bych třeba případě Magdaleny asi taky na moje rodiče nedala, kdyby se jim nelíbilo. myslím si, že všeobecně to nijak problematické jméno není a moje rodiče si umravním.
Ovšem námitky na mnou vysněnou Marianu jsem chápala.
Jé, Mariana, taky ji chci dát. První máme Lilianu. A najednou na mě všichni začali útočit, že další dáme Světlana, ne? Že dáváme ruský jména. Já ten pocite teda vůbec nemám.
To, že je Liliana oblíbená na Ukrajině, neznamená, že je to ukrajinské jméno. Začali do toho rýpat až teď, v souvislosti s tou Marianou. Nechápu vůbec proč.
Muž začal pomaličku couvat, i když předtím souhlasil…
Zrovna koukám na Robina Hooda a fakt se mi ta Mariana líbí ![]()
V dobe meho detstvi byla v kalendari jen Magdaléna a docela mi to komplikovalo zivot, ptze kazdy me automaticky psal s tim dlouhym (jsem s kratkym
)
Ani nevim, jak je to v kalendari ted, nesleduju uz.