Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Když jsou v sektě všichni členové rodiny, tak se to dá přežít. Všichni mají stejné priority, a nikomu to nevadí, že se třeba neslaví svátky, narozeniny, vánoce. Dítě nikdy nedostane dárek, nikdy nikdo s ním neoslaví narozeniny, neochutná cukroví, nikdy nevidí doma ozdobený stromeček.Naopak, musí se šrotit pomalu zpaměti pořád dokola časpisy Strážná věž a Probuďte se. Jakýkoliv přestupek se řeší velmi přísně. Všechno se řídí v domácnosti podle toho, co se řekne v sálu království, to je něco jako jejich kostel. Je nějaký problém doma, naběhnou tam ti jejich „starší ze staršovstva“, a probíhá neustálá masírka do zblbnutí.Všichni musí stejně mluvit, stejně myslet, jinak běda, a opět masírka. V případě nemoci,nebo operace, porodu, neexistuje transfúsze krve. To raději nechají zemřít vlastní dítě. V případě, že někoho Svědkové Jehovovi vyloučí ze sboru, v tu ránu se od něj odvrátí všichni, včetně všech členů rodiny, a na ulici otočí hlavu, aby ho ani neviděli.Takový člověk se najednou ocitne bezprizorní, sám, bez rodiny, přátel, prostředků.A to je pouze zlomek toho, v čem žije dítě, které se narodí do takové rodiny. Ve škole se mu děti posmívají, protože ho vidí, jak s matkou stojí někde u supermarketu, a cpe lidem ty jejich časopisy. Nesmí se účastnit ničeho, co by jenom trochu připomínalo „světské radovánky“. Žádné vánoční večírky, besídky, Mikuláš, diskotéky, někdy ani výlety a mnoho jiných aktivit. Doma se neustále dokola probírají sborové záležitosti. Musí se chodit po domech, zvonit na lidi, a všem dokola vyprávět o Armagedonu. To pochopí jen ten, kdo to zažil.
Ano, přesně takhle to funguje 😐 ![]()
@Forest_Gump1 píše:
Musí vědět co chce, pokud bude pasivní, nemůže si stěžovat. Já to mám jednoduchý, byl jsem od 10 let útěkář, utíkal jsem z domova, takže život bez rodičů zvládám. Kdyby šla na sociálku, tak s tím určitě něco udělají. Nejde jenom brečet a nic nedělat. A věřte tomu, časem by se to urovnalo..
jo? A co s tím sociálka udělá?
@Lupulu A jak se k tomu vsemu stavi otec? U nej zadne zastani nemas? Co mu zkusit rict ,ze chces zit normalni zivot a nechces zit podle viry tve matky?
@karjak no, nechci jí ublížit.
Ve škole nemám v nikoho důvěru, protože všechny jsou dlouholeté kamarádky mamky. I výchovná poradkyně
@Valkýra88 píše:Řekl mi, ať to zkusím do 18ti vydržet.
@Lupulu A jak se k tomu vsemu stavi otec? U nej zadne zastani nemas? Co mu zkusit rict ,ze chces zit normalni zivot a nechces zit podle viry tve matky?
Chtěla bych až do 18ti setrvat v klidu doma, nejlíp tedy do ukončení SŠ. (a proto do toho nechci zatahovat sociálku a ani další příbuzné)
Chci normálně vycházet s mámou, aby mi nedělala zbytečnou pakárnu. Do toho chci zůstat s přítelem, protože ten jediný mě tak nějak drží a díky němu to zvládám.
(Jen nevím jak tyhle dvě věci skloubit..)
Teď se budu šrotit co nejvíce, aby rodiče nemohli říct na brigádu ani půl slova a budu si peníze odkládat stranou.
Po ukončení SŠ bych se na čas odstěhovala k jeho rodičům, kde bych měla platit symbolické nájemné a postupně se oba postavili na vlastní nohy.
Tak si říkám, jestli to bude stačit? ![]()
Příští týden bych měla mít nějaké sezení se „staršími“.. Je dost možné, že když jim odmítnu ukončit scházení se s přítelem, budu mít zákaz tam nadále chodit a to by byl o problém méně, ale asi to tak lehce nepůjde. Ještě nevím, jak by se k tomu taky postavila máma.
No nic, to ukáže jaž čas. Ale děkuju za vaše rady a čas.
![]()
@Lupulu píše:
Chtěla bych až do 18ti setrvat v klidu doma, nejlíp tedy do ukončení SŠ. (a proto do toho nechci zatahovat sociálku a ani další příbuzné)
Chci normálně vycházet s mámou, aby mi nedělala zbytečnou pakárnu. Do toho chci zůstat s přítelem, protože ten jediný mě tak nějak drží a díky němu to zvládám.
Teď se budu šrotit co nejvíce, aby rodiče nemohli říct na brigádu ani půl slova a budu si peníze odkládat stranou.
Po ukončení SŠ bych se na čas odstěhovala k jeho rodičům, kde bych měla platit symbolické nájemné a postupně se oba postavili na vlastní nohy.
Tak si říkám, jestli to bude stačit?
Příští týden bych měla mít nějaké sezení se „staršími“.. Je dost možné, že když jim odmítnu ukončit scházení se s přítelem, budu mít zákaz tam nadále chodit a to by byl o problém méně, ale asi to tak lehce nepůjde. Ještě nevím, jak by se k tomu taky postavila máma.
No nic, to ukáže jaž čas. Ale děkuju za vaše rady a čas.![]()
![]()
Jsi skvělá holka. Co by jiné mámy za takovou dceru daly.
Vidím, že to máš v hlavě srovnané. Moc ti držím palce, a přeji ti, ať už v životě prožíváš jenom samé hezké věci. ![]()
@Lupulu Ještě mě napadá jedna věc - možná by Ti poradili tady http://sekty.cz/poradna/
Jinak asi opravdu nezbývá, než počkat do těch 18. Jsou to sice dva roky, ale utečou rychleji, než si myslíš. Ale měla bys být už připravená na odchod od rodiny… V tom by asi pomohli přítelovi rodiče, že? Nebo i prarodiče.
@karjak Děkuji, podívám se.
Ano, přítel má skvělé rodiče, kteří se mi sami nabídli, když se dozvěděli o mé situaci.
@Lupulu Dostala jsi do začátku života obrovskou lekci. O to silnější budeš a budeš si vážit všech fajn lidí kolem! Dej vědět, jak dopadlo sezení s těmi „staršími“. Budeme Ti tu určitě všechny držet palce - vymanit se z vlivu sekty je moc těžké! Posílám alespoň z dálky sílu a objetí!!! Věř, že bude líp!
@karjak Děkuju za vaší podporu. ![]()
Ano, dám vědět, jak to bude dále vyvíjet.
Přeju ti hodně sil. K tomuhle tématu dokážu říct, že jsem se od nějakých 14-15 potýkala s taky přísnými rodiči, ale nakonec jsem za to byla ráda. Je mi jasné, že tvoje situace je úplně jiná, ale dokážu tě pochopit. ![]()
@Lupulu píše:
Tak si říkám, jestli to bude stačit?
No nic, to ukáže jaž čas. Ale děkuju za vaše rady a čas.![]()
![]()
Musíš tam jít?
@hanicka182 píše:
Přeju ti hodně sil. K tomuhle tématu dokážu říct, že jsem se od nějakých 14-15 potýkala s taky přísnými rodiči, ale nakonec jsem za to byla ráda. Je mi jasné, že tvoje situace je úplně jiná, ale dokážu tě pochopit.