Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše: Více
Jak bys chtěla zajistit, aby tvou kamarádku manžel nepodváděl, to mi řekni.
Já mám pocit, že je za tím nějaké pozadí. Každopádně si to dobře rozmysli. Když budeš potichu, nic se ti nestane.
To je velmi prekérní situace, kterou ti teda nezávidím. Ale jak tady píšeš, tak kamarádka už stejně něco tuší, protože ženská intuice je velmi silná. Další varovný signál je, že s ní nechce další dítě. Ale i tak se může „zadařit“, a pak to bude pro tvoji kamarádku opravdu velmi těžká situace. Ať uděláš cokoliv, tak to přinese do vašich vztahů docela „Saigon“, s tím počítej. Něco podobného se stalo před léty naší dceři. Dozvěděla se to, když byla krátce těhotná (přišla na to sama), Nakonec z toho stresu o dítě přišla, a manželství skončilo stejně rozvodem.
Pokud je to tvá opravdu dobrá kamarádka, řekla bych jí to. Sama jsem se do téhle situace dostala, věděla jsem, že jednu mou kamarádku její přítel (a zároveň můj velmi dobrý kamarád) podvádí. Oni spolu byli spíš omylem a on vlastně podvědomě hledal jinou. Řekla jsem jí to. Ona se mlčky zvedla, šla pro dva panáky postavila jeden přede mě a poděkovala mi. S ním se rozešla a paradoxně ni pak poděkoval i ten kamarád. Protože on spíš jen nevěděl, jak z toho ven. Samozřejmě moje zkušenost se nedá aplikovat na jiné případy, ale já nechtěla být ta, která ví a srabácky mlčí. I proto, že jsem věděla, že ona měla trochu podezření. Tak jsem jí ho potvrdila.
Cesta do pekla je dlážděná dobrými úmysly. Chápu, že kdybyste to kamarádce řekla, ulevilo by se vám. Ono není snadné nést si takové tajemství. Ale ulevilo by se vám za cenu, že nejspíš ohrozíte váš vztah s kamarádkou. Věřte mi, že opravdu nemusíte umět odhadnout, jak to vezme. Co když to pro ni bude tak neúnosné, že spadne do popírání? Pak budete rázem ta zlá, co jí chce ničit životní štěstí… Nechte to být. Jestli to má vyplavat na povrch, tak vyplave i bez vašeho přičinění. A bude to ta nejlepší možná varianta. Ona už to kamarádka stejně tak nějak asi ví, když se vám svěřila se svým podezřením. Takže do toho vůbec zasahovat nemusíte…
@curria píše: Více
Někteří z nás už to třeba zažili i víckrát a řekli to. A pokaždé to bylo za dobrotu na žebrotu.
@Jaňule08 píše: Více
moje mamka má také takovou kamarádku, pikantní je, že nedávno jeho dcera po cca 10letém manželství si našla jiného, a od té doby jim nesmí do baráku, protože rozvrátila rodinu - že on ji rozvracel 40 let, to taktně pominul
Mám známou, její manžel je typický sukničkář. Jsou spolu 30 let. Vím, že minimálně 3× za tu dobu se našla dobrá duše, která jí to sdělila. Vždycky se o obrátilo proti žalobníkovi. On vždycky řekl, že ten dotyčný/dotyčná to říká naschvál, aby jim rozvrátil manželství a jak se má on bránit proti takové pomluvě a jak jí má dokázat a bla bla… Ona mu to vždycky sežrala (nebo se tak aspoň tváří) a s tím, co jí to řekl, utnula všechny kontakty.
Já bych to ale vědět chtěla. Tohle je těžko.
@andiedvorakova píše: Více
A jak to vyplave? To jsou takový kecy, jako že jestli se to má dozvědět, tak se to dozví… A jako od koho? Když každý dělá, že nic? Ona se to dozví jedině tak, že jí to někdo řekne. Další možnosti jsou, že, za a) vleze do mobilu a najde konverzaci, což často dotyčný prostě neudělá nebo najde smazané zprávy, za b) je někde uvidí sama, což asi s dítětem za zadkem nepojede z Plzně do Prahy a on to dobře ví za c) jí to řekne sám, ale to by už asi udělal, kdyby se chtěl rozvést. Takže řeči, že jí osvítí duch svatý a ona se to nějak dozví, jsou dost mimo. Podle mě pokud je někdo moje nejlepší kamarádka, je povinen mi říct i to, co je nepříjemné a co nechci slyšet. Možná to neocení hned. Bude ji to bolet. Ale časem pochopí, kdo je kladas a kdo zaporak.
Nějaké jen tak známé bych to neříkala. Ale dobré kamarádce, se kterou se stýkám poměrně často? To byste fakt lhaly a ujišťovaly ji, že on určitě s nikým nic, kdyby zase vytáhla tu kolegyni? Já si nedovedu představit, že by mi tohle moje kamarádka neřekla. Nemusí to přece spolu řešit. Prostě říct, co jsem viděla a ať s tím naloží, jak chce. Už nikdy se o tom nemusíme bavit a já to klidně zapomenu, jestli to tak chce. Ale vědět to musí.
@andiedvorakova píše: Více
Dlouho jsem nečetla takovou snůšku alibistických plků…..
Dobré kamarádce bych to řekla vždy s výjimkou případu, že by byla zrovna těhotná, jak tu někdo psal, nebo opravdu vážně nemocná, a s výjimkou případu, že bych 100% věděla, že to vědět nechce (např. už jí to někdo dříve donesl a ona to smetla ze stolu, nebo obecně je jedna z těch co veřejně prohlašuje, že o nevěře radši vědět nechce, co oči nevidí, srdce nebolí apod.). vůbec bych neelaborovala o tom, jak se to může nebo nemůže vymstít mně. já osobně bych to od dobré kamarádky chtěla vědět a pokud by se naštvala a přerušila se mnou za to kontakty, tak bych to brala tak, že asi holt nejsme ze stejného soudku a asi teda nejsme jako kamarádky kompatibilní.
jinak, vždy mě v podobných diskuzích šokuje to množství žen co by mlčely a přijde jim to tak v pořádku. nechápu, kde se tenhle způsob uvažování v ženách bere. kdyby chlap viděl ženu dobrého kamaráda líbat se někde s jiným, tak podle mě vůbec nepřemýšlí nad variantou to tomu kámošovi neříct, to je podle ne normální v rámci přátelství ![]()
jinak, argumenty proč jí to říct konkrétně v tomhle případě 1) otevřela ten problém před kamarádkami, tzn. není zřejmě typ, co by chtěl před nevěrou zavírat oči, naopak pátrá aktivně po pravdě a 2) je jí 35, chce druhé dítě a chlap to zřejmě kvůli milence odkládá = jí kvůli tomuhle hovadu pomalu ujíždí vlak ohledně druhého dítěte.
a naopak bych to určitě neříkala/nepsala tomu chlapovi, a už vůbec ne, že jeho žena něco tuší. proč by on měl dostat tu výhodu připravit si případně reakce na nějakou konfrontaci od ní? a navíc neumím si představit nic horšího než kdyby nakonec zoufalá vlezla do jeho telefonu, aby pátrala po důkazu o nevěře a tam našla konverzaci své dobré kamarádky a svého chlapa, kde řeší, že ho někde viděla…
Prosím tě, hlavně se do toho nepleť…
Je to jen jejich osobní věc, i když to možná myslíš dobře.
Protože, se ti takové „bonzování” nemusí vždycky až tak úplně vyplatit. ![]()
Přečetl jsem pár prvních řad a do jednoho bych ty lidi vyházel ze svého života, kdybych je měl za kamarády.
Když jsem se dříve dozvěděl o tom, že někteří nejbližší v mém okolí o nevěře mé partnerky věděli, tak jsem přesně tohle udělal. Nechal jsem si jen toho, který se mě snažil varovat, ale já tomu nevěřil a neposlouchal jsem. To byla moje chyba.
Pokud to neřekneš, tak jsi se stala součástí té nevěry a lhaní.
Kamarádky jsou od toho, že si umí říct dobré i špatné věci.
Chybu udělal ten muž!
Neodkládej to a řekni jí to.
Také bych uvítala, kdyby mi to někdo řekl dřív. Takovou dobu jsem se trápila tím, že nevím, co se děje…