Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
já mám řidičák od 17,5 - v rámci školy. jezdila jsem občas hned od 18, ale nejvíc pak později, až jsem potkala stávajícího manžela. upřímně, raději se vozím, je to pohodlnější. ale současně mi nedělá problém jet sama s dětmi trasu Praha-Ostrava. Pro mě je jednodušší jet po dálnici než po okrskách. paradoxně mi připadá bezpečnější, protože nemusím řešit místní šílence, kteří se na mě na úzké okrsce vyřítí v protisměru - a že se mi to několikrát stalo…
zakladatelko, doporučuji ti si sem tam půjčit auto a vyjet si na klidnější silnice. získáš tak větší jistotu.
jo a s tím kecáním do řízení - jsem na to dost alergická - jednou jsem takhle zastavila taťkovi mezi poli, aby si vystoupil, protože ty jeho řeči už nešly vydržet a mě povolily nervy.
no a od té doby mi do řízení absolutně nemluví. občas je potřeba léčba šokem ![]()
No jo, já to mám taky tak - řidičák jsem udělala před asi 15 lety, ale nikdy jsem neřídila, bojím se. Děti mám tři, teď už je tedy nejmladšímu šest, ale s kočárkem jsem MHD jezdila maximálně tak trasu z domova ke školce (vždy nízkopodlažní bus), jinak jsem vozila mimča v šátku. Do MHD jsem si troufla až s golfkama a i ty jsem měla úžasné - staré, bazarové, za pár korun, obyč bez vychytávek, tedy lehké a skladné. Ale vlastně mi to nikdy nevadilo.
Mám řidičák rok a půl a ted jezdím hooodně málo.Jízdy v autoškole byla pohoda,ale jen sem dostala papíry,tak přišel nějaký strach,možná to bylo i tím,že manžel byl na autíčko děsnej nervák a věčně se mu něco nelíbolo,ale postupem času ho to přešlo,ale mě ten strach a obavy ne.Přitom když jednou za čas přece jenom jedu,tak mě manža chválí,že nechápe proč se bojím
Ale zatím si pořád říkám,že mě to zase časem donutí a jezdit začnu,teda doufám ![]()
Já vím, že to sem nepatří, ale já mám řízení jako relax. Když už nemůžu a stresů je nad hlavu, sednu do auta vezmu zásobu písniček a jedu a jedu…A zpívám hooodně hlasitě…Psychoterapie jako řemen…A u toho sprostě nadávám všem pomalej řidičům…
![]()
peggy.sl píše:
Já vím, že to sem nepatří, ale já mám řízení jako relax. Když už nemůžu a stresů je nad hlavu, sednu do auta vezmu zásobu písniček a jedu a jedu…A zpívám hooodně hlasitě…Psychoterapie jako řemen…A u toho sprostě nadávám všem pomalej řidičům…![]()
![]()
Jo…to nam tady vetsine fakt pomohlo…
![]()
asha píše:peggy.sl píše:Jo…to nam tady vetsine fakt pomohlo…
Já vím, že to sem nepatří, ale já mám řízení jako relax. Když už nemůžu a stresů je nad hlavu, sednu do auta vezmu zásobu písniček a jedu a jedu…A zpívám hooodně hlasitě…Psychoterapie jako řemen…A u toho sprostě nadávám všem pomalej řidičům…![]()
![]()
![]()
![]()
Já se už normálně bojím, že první věta kterou budou dvojčata umět bude: Kteej ma.or ti dal řidičák?? Jdi ho vrátit!!!
![]()
Tak já vlastním řidičský průkaz 11let, podotýkám vlastním
. Jela jsem asi 3× - 4×. U mě je to jasné, bojím se. Měli jsme s manželem kdysi nehodu a od té doby se prostě bojím
. Nic moc se nestalo, ale je tam blok. Jo a ještě jednou měl můj připomínky, tak se mi do toho nechtělo už vůbec.
Toto léto jsem se rozhodla začít jezdit, jenže se pokazilo auto a nebyli penízky na opravu, páč muselo do servisu i manželovo auto a to je přednější, když jezdí denně. Ale už se na tom pracuje, tak budu muset vyrazit a překonat ten strach. Bez auta se do města nedostanu a manžel nás pořád vozit nemůže. Už se těším, že nebudu tak závislá, ale zároveň se bojím jak to s malým zvládneme. Hlavní je, že mi do toho nebude kecat
.
Já jsme si koupila auto v automatu a mám po problému. Ne že bych manuál nezvládla, ale jsme akorát zbytečně nervózní a zmatkuju. Tak jsme si vzala automat, manžel mě hned první den poslal samotnou z Teplic do Ústí i s Robínkem a já to zvládla.
Teď jsem spokojená, protože jsem naprosto samostatná, nemusím prosit, když potřebuju někam odvézt, nemusím s sebou manžela tahat na nákup, můžu jezdit i za kamáradkou do jiného města, do kterého je špatné autobusové spojení, a hlavně auto využiju, až budu chodit do práce. Vzhledem k tomu, že budu muset dojíždět, protože ze stávající práce, kterou jsem měla v místě bydliště, mě vyhodili, tak bych se bez auta kvůli školce neobešla.
Ahoj.. tak tahle diskuze, to je neco pro me ![]()
Ridicak mam od 17 (skoro 18).. kdyz jsem v 18 mohla zacit ridit, tak mi mamka rekla, ze mi auto nepujci, ze nekoho prejedu! a druhy argument byl, ze ma stary fiatek spatnou spojku a ze to odvarim a ona nema na opravu (byly jsme cerstve po rozvodu).. no tak jsem asi dva roky tu a tam zahlasila, at mi pujci auto, chtela jsem aspon za kamaradkama do vsi, odkud jsme se odstehovali (po tom rozvodu - 3 km!!) tak neee.. pak nam auto ukradli a situace uz byla lepsi, tak si mamka koupila „skoro noveho“ yarisa - a ze pry mam ridit.. Jenze to uz bylo 5 let od ziskani ridicaku a ja mela strach.. navic jsem nemela odvahu ji v pripade nestesti rozbit skoro nove auto. Tak jsem neridila… a neridim DOTED - 12 let
A cekam dvojcata a mam pocit, ze s kocarem se nevlezu nikam. Ani do vytahu, skoro ani do felicie (kterou mame s pritelem) myslim, ze ani na eskalatory se nevlezu (takze praze se budu nekolik let vyhybat..)
O kondicnich jizdach jsem premyslela, ale.. Ridila bych, kdyby byla silnice prazdna. myslim, ze mam panickou hruzu z toho, ze se v tom aute zabiju.. a ted, pri predstave, ze bych si mohla zabit i dve deti naraz, tak to uz je mi hodne na bliti ![]()
PS. krom feldy mame jeste sportovni auticko, co ma hoooodne koni pod kapotou, jak pritel rikal POJD, BUDES RIDIT, tak jsem si rikala, ses pos***, neee?
Tak cekam na spasu na jare - zdedim tu felicii, ta uz ma 15 roku, pristi technickou uz neprojde, tak se na ni asi holt zkusim zase rozjezdit - na tech kratsich trasach ![]()
peggy.sl píše:asha píše:Já se už normálně bojím, že první věta kterou budou dvojčata umět bude: Kteej ma.or ti dal řidičák?? Jdi ho vrátit!!!peggy.sl píše:Jo…to nam tady vetsine fakt pomohlo…
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Magor myslis?
No u nas padaji z tatinka jeste lepsi vyrazy, neni sila, ktera by ho prinutila pouzit slusnejsi ![]()
Raduš.ka44 píše:
Já jsme si koupila auto v automatu a mám po problému. Ne že bych manuál nezvládla, ale jsme akorát zbytečně nervózní a zmatkuju. Tak jsme si vzala automat, manžel mě hned první den poslal samotnou z Teplic do Ústí i s Robínkem a já to zvládla.Teď jsem spokojená, protože jsem naprosto samostatná, nemusím prosit, když potřebuju někam odvézt, nemusím s sebou manžela tahat na nákup, můžu jezdit i za kamáradkou do jiného města, do kterého je špatné autobusové spojení, a hlavně auto využiju, až budu chodit do práce. Vzhledem k tomu, že budu muset dojíždět, protože ze stávající práce, kterou jsem měla v místě bydliště, mě vyhodili, tak bych se bez auta kvůli školce neobešla.
No tohle nam tady asi taky nepomuze ![]()
Kolikrat nepomuze ani ten automat, ja to v ruce mela vzdycky, ale v hlave to proste nemam. Mam strach z tech druhych!
asha píše:Raduš.ka44 píše:No tohle nam tady asi taky nepomuze
Já jsme si koupila auto v automatu a mám po problému. Ne že bych manuál nezvládla, ale jsme akorát zbytečně nervózní a zmatkuju. Tak jsme si vzala automat, manžel mě hned první den poslal samotnou z Teplic do Ústí i s Robínkem a já to zvládla.Teď jsem spokojená, protože jsem naprosto samostatná, nemusím prosit, když potřebuju někam odvézt, nemusím s sebou manžela tahat na nákup, můžu jezdit i za kamáradkou do jiného města, do kterého je špatné autobusové spojení, a hlavně auto využiju, až budu chodit do práce. Vzhledem k tomu, že budu muset dojíždět, protože ze stávající práce, kterou jsem měla v místě bydliště, mě vyhodili, tak bych se bez auta kvůli školce neobešla.
Kolikrat nepomuze ani ten automat, ja to v ruce mela vzdycky, ale v hlave to proste nemam. Mam strach z tech druhych!
Já mám zase strach vlézt k někomu do auta. V osmnácti jsem se s přítelem brutálně rozflákala při autonehodě a od té doby jedu jenom s manželem, ale to se mi chce
, protože to je závodník a občas s mámou.
Jinak všude sama, musím mít nad autem kontrolu…
Pro mě ten automat začne být zajímavý, až bude umět kromě řazení i parkovat.. ![]()
Já mám řidičák něco málo přes rok, ale ze začátku jsem se vyloženě musela přemlouvat ke každé jízdě, od rána nervní, hledala důvody proč radši nejet, už když jsem brala doma klíčky z věšáku, tak rozklepaná jak ratlík, stokrát koukala z okna, jestli náhodou nebude pršet a před každou cestou si trasu " najela " na fotomapě na netu, podrobně prohlídla jak vedou pruhy, kde přesně do něj mám najet atd. S tím autorádiem ( CD ) to je stejně zajímavé, někdo píše, že by hudbu už u toho nezvládl, ale jak píše Myšička, já jí musím mít, pak se tak nesoustředím na tu nervozitu, zpívám si
Zatím parkuji jen na velkých parkovištích u metra nebo u hypermarketů, a zbytek dojedu MHD. Prča ale je, že jsem zvyklá řídit jen v jedněch teniskách, který už jsou dost " jetý " dokonce mají i dírku
a zapomenu si vzít s sebou jiné a pak jedu v metru, slušně oblečená a k tomu ty rozdrbaný boty
Nejlepší to bylo ke kostýmku
Jinak jsem si také musela koupit fabku v automatu - řazení jsem nezvládala, rozjezdila jsem se až s ní, kdy jsem nemusela řešit věci uvnitř auta. Už mám asi 7 " mých " tras, dvě z toho dost frekventované, a ted mně docela štve, že se budem stěhovat za Prahu, kde to mám 5 min na vlak a v Praze jsem rychleji a levněji vlakem, takže já vlastně nebudu mít kam jezdit, tak mám pocit, že všechny nervy a snažení bylo k ničemu, a když se konečně rozjezdím a zvládám i magistrálu a jižní spojku, že ted bude autíčko hnít v garáži a já pomalu zapomínat a ztrácet odvahu, sakra. přece nebudu jezdit kolem baráku ![]()
MR píše:
ahoj holky, potřebuju si s někým pokecat, připadám si jak exot. ŘP jsem si udělala před třemi lety, na třetí pokus a od začátku jsem byla schopná řidit jen s někým, bála jsem se čím dál víc a hlavně v Praze, kde bydlím… Nikdy mi cestování MHD zas tak nevadilo. Ale ted mam malý dítě (7měsíců) a je často nemocný, dle dr. to má z MHD. Strašně mě štve, že nejsem schopná řidit, po okolí ještě ano, ale do centra vůbec si netroufnu a manžel má auto celý den v práci a koupil by mi ho jen kdybych aktivně řídila. Je to začarovaný kruh, cestování v MHD s kočárkem nic moc, tak sedíme spíš doma nebo všude chodíme pěšky… máte to některá taky tak?
Ahoj. Stejné to mám v tom, že mám řidičák a bojím se řídit. Neřídím a nemíním to ani změnit. Děti mám dvě. Zatím se všude dostanu MHD nebo pěšky (když mě manžel nemůže odvézt).