Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@jejjej píše: Více
Ano, ale občas ty chráněné dílny hledají k těm úplně invalidním (na které mají vysoké příspěvky) i nějaké schopnější lidi, co zvládnou odvést nějakou práci. Takže šanci zakladatelka má. Peníze tam nejsou velké, ale lepší něco než nic.
@pipa.k peníze jsou tak většinou malé, že mi to moje základní všechny výdaje ani nepokryje, takže bez důchodu ani šanci moc nemám
![]()
Holka, nechci tě strašit, ale tu posudkovou komisi vůbec nebude zajímat, že nemáš peníze na základní potřeby. Tu bude zajímat jen průběh léčby, konečná diagnóza a její vliv na možnost pracovního uplatnění.
Spousta lidí má příjem jen ve výši životního minima a musí s tím nějak přežít.
@Anonymní píše: Více
Nebo, ono s o hospitalizací to sice tvrdí dost lidí a je pravda, že k tomu více přihlíží, ale není to podmínka, už jsem tady opakovaně psala, mám tři kamarády, nebyli nikdy hospitalizovaní, jeden chodil na stacík akorát a má ID trojku, další také trojku a pracuje na malinký úvazek a poslední dvojku, má dvě práce. Sice mají jiné diagnózy, než ty, jedná se o různé typy schizofrenií, ale na první pohled bys na nich také nic nepoznala. Takže fakt záleží na posudkáři, ono také, když vidí, že v práci pořád selháváš, tak to pro ně taky může být důvod. Držím palce.
@pipa.k já vím že je to zajímat nebude, dneska nikoho nic nezajímá. Jen píšu že práce kde berou i ozz lidi jsou málo placené, takže si nemůžu dovolit v nich pracovat a proto pořád chodím do normálních prací. Ano, lidé mají kolikrát minimum ale nesnažte se mi tady tvrdit, že ze stálých pravidelných 10 tisíc se dá vyžít a to takové peníze ty práce pro ozz lidi nabízí ![]()
Takové práce si můžou dovolit jen lidé s důchodem. ![]()
Bohužel toto posudkáře nezajímá, oni mají před sebou diagnózu + nějaké vyjádření od lékaře a podle toho určí invalidní důchod, to že se v chráněných dílkách bere 10 tis, je jim, víš kde
pokud máš normální práci a v ní to nějak dáváš, zůstaň tam, nikde není psané, že ta chráněná dílna bude mít volné místo, aby to nakonec nezůstal jen ten invalidní důchod.
A co budeš dělat, když důchod nedostaneš? Budeš muset vydržet v té normální práci. A to je argument pro posudkáře, že jsi pracovně schopná (to není z mé hlavy, to je argument z jednoho posudku).
A ano, znám lidi, co mají příjem ještě menší než 10 tis. Nezbývá jim nic jiného, než zůstat bydlet u rodiny nebo žít ze sociálních dávek. A ty jsou nastaveny jen na to životní minimum.
To jen znamená, že pokud uznají invaliditu, invalidní důchod ti přiznají. Výši ti nikdo neřekne, pokud nevěští z křišťálové koule. Přiznání invalidity má svá pravidla, přiznání ID také. Zda splníš invaliditu, to ti také nikdo neřekne, pokud nezná tvé diagnózy. Pokud chceš poradit, ozvi se. Pokud si to chceš zajistit sama, musíš si to nastudovat. Moje zkušenost je, že často to na první dobrou nevyjde a dokonce ani v případě, že člověk je s rozhodnutím spokojený. Prostě pokud nezná svá práva, nebude nic rozporovat.
@pipa.k až na to že já v normální nevydržím. Kdyby jo, neměla bych tolik výpovědí a tolik zaměstnáních za svůj krátký pracovní život
![]()