Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den, je mi 30 let, manžel je o rok mladší. Rok se snažíme o dítě a moc po něm toužíme. Před 8mi lety mi byl při laparoskopii odoperován pravý vejcovod. Na pravé straně se mi vytvořila mezi srůsty u vaječníku velká cysta. Kvůli značným srůstům a pooperačním komplikacím, - následný ileus střev, mi už další operaci lékaři nedoporučili. S bolestmi jsem se ale naučila žít. Nyní jsem byla na ultrazvukovém vyšetření průchodnosti levého vejcovodu, následně i na HSG rentgenu a levý vejcovod mám průchodný. Teď se ukázalo, že bude asi velký podíl neúspěchu u manžela. Byl na spermiogramu a všechny hodnoty měl snížené. Přesto podle lékařů by nebyly až tak zlé, ovšem morfologie vyšla jen 8%. Je objednán na nový spermiogram+urologii, já na krev v menstruačním cyklu-hormony+ultrazvuk. Situaci řešíme, přesto bych se chtěla zeptat. Myslíte si, že špatné hodnoty spermiogramu mohly způsobit manželovi časté nemoci ledvin v dětství a stálý nález v moči - bílkoviny, který přetrvává do teď? Máme vůbec šanci s takovými výsledky na otěhotnění přirozenou cestou? V případě otěhotnění, nese pro nás nízká morfologie rizika v podobě potratů, nebo že by dítě mohlo být postižené? Jsou pokusy inseminace marné a máme jít rovnou na IVF? Co byste nám doporučovali- léky, léčbu, alternativy? Omlouvám se za rozsáhlost, ale špatné výsledky manžela jsou pro mě čerstvou zprávou a jsem z toho psychicky špatná. Navíc k lékaři jdeme až za měsíc a do té doby nemám možnost, své obavy s nikým odborným probrat. Nebyli jsme dostatečně informováni a rozumy hledám jen na internetu. Většinou jsou pro mě nepříznivé. Mnohokrát děkuji
Ahoj, tak strasne to neni, norma promorfologii je asi 25 %normalnich, takze to tak zle neni, jeden vejcovod pry nesnizuje sanci o 50% aleo min, druhy se dokaze natahnout na druhou stranu… ale dyl vam to trvat asi bude - pece CAR je namiste, pdrobne vas vysetrej, jestli neni problem jeste jinde a na:,–(ej lekyposle vysledku, zatim nema cenú predbihat, napada me clostik, aby byly vejce na obou stranach…
spg dost kolisa, muze se zlepsit sam od sebe, vitaminy, trenky, zadna sauna - znas to.
Ahoj, no já mám teda zkušenost akorát s tou morfologií- máme 11% a norma tam byla psaná aspoň 30% dobrých… Tak jsem si taky říkala, že to je asi dost málo, ale jak jsem vyčetla a jak i ta paní v CARU nám řekla, tak ono to může dost kolísat…- jakože v dalším spermiogramu to může být jiné… a je to jen tak orientačně… Určitě v CARU by si s tím věděli rady…
My to zatím necháváme být- paní mi tam řekla, že stejně až po roce se to většinou řeší… Ale my teda žádné jiné problémy nemáme (snad)…
Tak doufáme, že se to třeba podaří i tak…
Ale v tom ostatním, co jsi psala se jako vůbec nevyznám… To Ti bohužel naporadím…
Zkuse se třeba mrknout ale i na těchto stránkách v diskuzích- o neplodnosti, tam jsou i ty metody inseminace a IVF a… Je tam právě i dotaz na teratozoospermie (morfoligicky špatné spermie).
Ať vám to vyjde tak či tak!!! hodně štěstí!!! ![]()