Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Taky se zeptam, neni tu nekdo z Londyna? Bydlime SW, Balham, Tooting Bec.
lenkarochdale píše:
jejda dekuju za milou odpoved. No ja uz jsem to jednou absolvovala a to pred rokem a pul v Kurdistanu (severni Irak), zaplatili jsme si to soukrome a bohuzel se to nevydarilo. Ale musim rict, ze jsem zase nejake velke vykyvy nalad nemela, no, snad se mi to i tentokrat vyhne, protoze tu uz nemame kolem sebe rodinnou podporu, tak jako to bylo v Kurdistanu. Ale jeste ze existujou telefony
Jakpak se dari male s nestovicemi? a co mate dneska v planu?
Ahoooj, promin, ze se vam takhle vmesuji do konverzace, uplnou nahodou jsem koukala, co se v tomhle topicu resi a vsimla jsem si, ze pises o Kurdistanu. Tim usuzuji, ze asi manzel odtamtud pochazi? Ja jsem take za Kurda vdana a na jare pristi rok se tam chystame. Jsem z toho trosku nervozni, bude to nas prvni vylet. Muzu se poptat jake to tam bylo? Byla bych rada za nekoho, kdo by mi dal trosku nahled pred tim nez tam pojedu.Diky Petra
Ahoj Peti,
Tak na vylet do Kurdistanu, se opravdu tes. Je to nadherna zeme (byla jsem konkretne v Hawleru) a uz se tesim az tam zase pojedeme
. Zalezi do ktereho mesta pojedete a jaka je manzelova rodinka. Ta jeho byla uplne senzacni, prijali me pratelsky a snazili se hodne ukazat a venovat se mi. Bydlite tu v Anglii? a v jakem meste? Jak dlouho uz jste vzati? my jsme spolem uz 7 let a z toho 4 roky svoji (byla to jejich tradicni svatba v Holandsku) a ted 25 v nedeli mame uredni svatbu tu v Rochdale.
Jinak te uplne chapu z toho jak jsi nervozni pred cestou k nim. Ja jsem taky byla, ale uplne zbytecne.
Muzes mi napsat na mejlik, rada s cimkoliv pomuzu gajlen@centrum.cz
Diky za odpoved. Napisu na mailik, mam ho opsany, tak ho kdyztak stahni z diskuze at te nekdo nezacne spamovat ![]()
S manzelem jsme spolu 10 let bez par dni, vziti 6 let. Bydlime v Londyne a mame skoro trileteho klucika. S manzelovou mamou a sestrama se znam, tak z toho strach nemam, spis z toho, jak me budou tahat po vsech moznych pribuznych a tak. Kazdy mi to rozmlouva, at tam nejezdim, ze me tam manzel vymeni za velblouda a tak
Radeji napisu mail, ju? zatim papa ![]()
Ja nevim jak ten mejlik stahnout ![]()
Ono se vsem hrozne dobre radi, hlavne kdyz tam v zivote nebyli. Je to nadherna civilizovana zeme a lidicky jsou tam na evropske urovni (bavim se o hlavnim meste). Rekla bych, ze jejich kultura je hodne podobna nasi, hodne se rodinky mezi sebou navstevuji atd. Na to tu v Anglii nejsem zvykla, takze mi trosku dyl trvalo nez jsem tam tomu prisla na chut. Ze ktereho mesta manzel pochazi?
Jinak se tam tes, a ostatni vubec neposlouchej. To je asi tak nejlepsi rada, kterou ti muzu dat.
Diky
Manzel pochazi ze Suleymaniye, takze take dost velke mesto. Kdyz koukam na fotky a videa, tak Hawler i Suleymaniye jsou na vysoke urovni. Hawler pry nazyvaji novy Dubai. Kdyz vidim tu vystavbu tam, velike obchodaky, krasne domy, tak se mi ani nechce verit. Zkus napsat zpravu nejake moderatorce, at to vymaze, ja taky nevidim zadnou moznost editovani prispevku zpetne.
To jsem prave rikala taky, kdyz jsem tam byla pred rokem a pul, ze do 5 let bude Hawler na lepsi urovni nez Dubai. Na tech nadhernych domech jsem mohla jen oci nechat ![]()
Suleymani je taky velke mesto, takze zadny strach ze by te manzel vymenil za velblouda. To se navic praktikovalo v Egypte a to pred desitkama let. Jestli odlitate na jare tak to tam urcite budete na Nawroz. V te dobe jsem tam prave byla a je to asi to nejlepsi obdobi na navstevu Kurdistanu. Protoze pocasi je tak akorat, zadne nesnesitelne vedra, idylka.
Muzu se zeptat jak jsi na tom s kurdstinou?
Ja tak nejak na zacatecnicke bazi, ale planuju se zdokonalit, protoze uvazujeme o tom se tam za par let prestehovat.
Jojo, chteli bysme urcite jet na Nawroz kvuli pocasi. Uvidime, jestli to vyjde a dostanu taky v praci dovolenou. Manzel chce jet na 3 tydny, ale me tim padem zustanou jenom 3 tydny volna do konce roku, coz je na me malo.Ja totiz jezdim 3× do roka do Cech, protoze mi je moc smutno. Navstevou Iraku se pripravim o dovolenou v CR, coz asi nepreziju
S kurdstinou problem nemam, je to velice jednoduchy jazyk,zadna tezka gramatika. Rozumim tak 90 % a domluvim se vse co potrebuju, vzdycky to nejak poskladam dohromady a je to, vsichni mi rozumi, kdyz mluvime po telefonu nebo po skypu. Kurdstinu se naucis, staci poslouchat a pomalu to pochytas.
Ahooj, a co delas za praci, jestli se muzu zeptat? Ja bych to videla tak, ze se jedes po prvni podivat do manzelove zeme a ty 3 tydny tam utecou hrozne rychle, ja bych tu tvou dovcu v praci obetovala. Uvidis, treba si ti tam bude libit, ze toho nebudes litovat. Me osobne se hrozne moc libi jejich kultura, to jake maji postaveni k rodine a to jak jsou pospoliti. A kdykoliv se sejdeme s jeho rodinkou pohromade, tak jsem spokojena
akorat jen to, ze jim rozumim tak 10% ![]()
Uvazovali jste nekdy s manzelem o tom, ze byste se prestehovali do CR?
Ahojky, můžu se přidat? pokud tady teda ještě někdo chodí? zatím bydlíme v česku a nemáme děti, ale máme v plánu se na začátku příštího roku přestěhovat do Walesu poblíž Tenby, a založit rodinu. Chtěla jsem si napsat s nějakými maminkami o tom jaké jsou podmínky pro rodinu v anglii, nebo například úroveň péče lékařů a nebo prostě jen jaké to je žít v anglii
budu ráda když se někdo ozve ![]()
Tubinko, tady to nejak umrelo
. Jak kdo by to bral, z moji zkusenosti - pece o tehotne a porod krasny, ale zdravotnictvi a skolstvi katastrofa
.
Slyšela jsem podobné věci ze všech stran, a tak nebudu najivní a nebudu doufat v zázraky. Prostě pokud to půjde, budu třeba na ultrazvuk a vyšetření létat do čech, pokud ne, budu doufat, že vše dopadne dobře… zatím těhu nejsem, a i když bych už ráda byla, rozumnější bude nechat to až po stěhování. Mimi by to sice mohlo všechno urychlit, ale nechci nás dostat to nějakého tlaku, nebo se stresovat že to bude ještě těžší, než to teď všechno vypadá :/
A ty žiješ v anglii dlouho? Jsi přímo v Londýně?
Ja mam mesicni miminko, takze mam ted cerstvou zkusenost se zdejsi zdravotni peci a porodem v Anglii a musim rict, ze mam zkusenost vybornou. Jsem moc rada, ze jsem mela moznost rodit tady a ne v Cesku, kde je porodnictvi mnohem vic invazivni.
Neni tu nahodou nekdo z Hackney? Dite jeste nemam, ale jsem na zacatku devateho mesice tehotenstvi. Dost vysedavam doma a chybi mi spolecensky zivot. Kamaradi na me sice nezapomneli, ale vetsina zatim nema deti. Rada bych poznala cesky mluvici rodiny, aby pak moje ditko slychalo cestinu nejen ode mne.