Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Svetluska55 píše:
Já se pak taky určitě k tátovi tulila..ale stejně si to pamatuju a s tatovymi výchovnými metodami nesouhlasím. Zástava totiž názor, že děti nemají nárok na to se zlobit a mají poslouchat. Vždycky má být vše podle dospělého. Nulový respekt k dítěti.
Nebudu rozepisovat, co tahle autoritářská výchova s dětmi dělá.
Ale už ti tu x lidí potvrdilo, že děti se mlátit mají, že, škoda každé rány, která padne vedle, takže opouštím diskuzi, jen by mi prdla cevka. Když vám nevadí, že to děláte vlastnímu dítěti, vaše volba, ale na děti, které nejsou vaše, tyhle výchovné metody bez domluvy s jejich rodiči neaplikujte, jestli můžu radit.
Jaké mlácení? Tady nikdo nikoho nemlátil, pokud vím.
Vás někdo mlátil? Pak vás chápu…
@ofelie08 nerozumíte mi. Trest plácnutím nijak zvlášť nebolí. Ohnutí přes koleno je trest ponížením a to, že dotyčný chce to dítě ponížit, navíc veřejně, před kamarádkou, příbuznou, se může zdát úchylné. Já jsem v dětství musela za seřezání ještě poděkovat a ano přijde mi to velice úchylné, když toto rodič dítěti dělá. Jde mu o bolest, strach a ponížení, to není výchova (což samozřejmě není případ zakladatelky samozřejmě, ale naprosto rozumím, že někomu to úchylné připadá. Každý máme nějaké zážitky a nějaké trauma a tím vidíme svět jinak…)
@Veru876 píše:
Jaké mlácení? Tady nikdo nikoho nemlátil, pokud vím.
Vás někdo mlátil? Pak vás chápu…
Ne, jen mě placali a dostávala jsem na zadek.
Já tomu říkám mlácení, pro některé diskutující tady je to neškodná součást výchovy.
Například moje pubertální dítě má spolužáka, který byl vychovávány tímto přístupem..a schválně, jak si vynucuje svoji vůli na ostatních? Přece tak, jak ho to naučili rodiče, tedy fyzicky.
Ale už si sedím na prstech a diskutovat dál nebudu, já mám svůj jasný názor a většina tady má svůj opačný. Já váš názor nezměním, vy můj taky ne.
@Will05 píše:
@ofelie08 nerozumíte mi. Trest plácnutím nijak zvlášť nebolí. Ohnutí přes koleno je trest ponížením a to, že dotyčný chce to dítě ponížit, navíc veřejně, před kamarádkou, příbuznou, se může zdát úchylné. Já jsem v dětství musela za seřezání ještě poděkovat a ano přijde mi to velice úchylné, když toto rodič dítěti dělá. Jde mu o bolest, strach a ponížení, to není výchova (což samozřejmě není případ zakladatelky samozřejmě, ale naprosto rozumím, že někomu to úchylné připadá. Každý máme nějaké zážitky a nějaké trauma a tím vidíme svět jinak…)
jo, to chápu, ale pak doporučuju nevidět svět tak černobíle, ten manžel dítě neponížil, protože mu jen prdly nervy, to je u chlapů normální, on tu holku nemlátil… je to jasné?
Nemůžete všude v každém plácnutí vidět toho, kdo vás ponižoval, od toho je psychoterapie nebo jiná pomoc, mě taky rodiče ponižovali, protože jeden z nich je magor, ale to přeci vůbec s příspěvkem zakladatelky nesouvisí…kde vidíte problém? Já vidím problém u vás, vy jste vnitřně zraněná, a nejste s tím srovnaná..už jste někde vyhledala pomoc? Není se za co stydět. Všichni rodiče nejsou cvoci a agresoři…já vás chápu, ale tato diskuze je o normální výchově, ne o mlácení od psychicky vyšinutého agresivního jedince…
@Svetluska55 píše:
Já tomu říkám mlácení, pro některé diskutující tady je to neškodná součást výchovy.
Například moje pubertální dítě má spolužáka, který byl vychovávány tímto přístupem..a schválně, jak si vynucuje svoji vůli na ostatních? Přece tak, jak ho to naučili rodiče, tedy fyzicky.
Ale už si sedím na prstech a diskutovat dál nebudu, já mám svůj jasný názor a většina tady má svůj opačný. Já váš názor nezměním, vy můj taky ne.
@Svetluska55 píše:
jo, to chápu… bez problémů… jsou normální rodiče, a pak jsou ti nenormální..rozumím
@ofelie08 píše:
Některé matky zde nechápu. Buď v klidu, tady se naucis, ze vetsinou ti sem nikdo nepřijde dat názor, ale spis kopnuti a poníženíOni jsou všichni frajerky, když se neví, kdo ze to vůbec za tím profilem stojí. Přijde mi, ze je většina zde zapšklá, zhrzena…proto jsou možná tak některé zle, nevím
Hele nikdo ti tu neřekne jak se má rodič zachovat nebo ne, musíš taky sama vědět, jaky je tvá sestra typ člověka. Situaci bych ji řekla, podala ji tak jak byla, řekla co se vám nelíbilo a ze byla drzá jak opice. Dítě se má chovat s respektem úplně stejně, jako k němu přistupuje rodič. Rodič má prohladit, chovat se s respektem, milovat, podporovat. A co na oplátku? Respekt od ditete, děti jsou malé, jsou to děti a ke všemu potřebují rodiče jako průvodce a ukazatele…Ale když dítě buď mé nebo cizí si z toho děla holubnik, a je přes moje výchovné a respektující parametry, tak je třeba zasáhnout. Protože pak ty děti tehlech matek, které se “nebijí” nebo ti říkají ze dětem mas dat plny respekt a poslouchat je, ti jednoho dne v kavárně na hlavu vylejou kafe a ty matky te ještě osoci, ze jsis sedla blbě
@Will05 Ne, já vám rozumím velmi, a po tomto ještě více. Vy jste byla bita jak pes, zanechalo to u vás trauma, které si nesete do dnes. Já mám zlatý rodiče, ale taky jsem měla zlatou pubertu…a do dnes si pamatuji, jak mě tata ohnul přes křeslo, sundal kalhoty a paskem mi nařezal tak, ze jsem nemohla půl dne sedět. Ve finále? Za to, ze jsem mu sprostě lhala… Trauma z Toho nemám, nerespektovala jsem ho, uměl me ale také pohladit, dal mi čas, lásku, trpělivost… Jako rodič, proto si nenesu z jedného “sekec mazec” trauma a je ze me vyrovnaný jedinec…. je to proste o člověku, proto píšu, ze je nemístné tvrdit hned, jak je to úchylné, jen proto, ze se to zda vám…
@Svetluska55 píše:
Já se pak taky určitě k tátovi tulila..ale stejně si to pamatuju a s tatovymi výchovnými metodami nesouhlasím. Zástava totiž názor, že děti nemají nárok na to se zlobit a mají poslouchat. Vždycky má být vše podle dospělého. Nulový respekt k dítěti.
Nebudu rozepisovat, co tahle autoritářská výchova s dětmi dělá.
Ale už ti tu x lidí potvrdilo, že děti se mlátit mají, že, škoda každé rány, která padne vedle, takže opouštím diskuzi, jen by mi prdla cevka. Když vám nevadí, že to děláte vlastnímu dítěti, vaše volba, ale na děti, které nejsou vaše, tyhle výchovné metody bez domluvy s jejich rodiči neaplikujte, jestli můžu radit.
Zlobit muže, ale když řekneme, že ne, tak poslouchat musí.
to samé jako když dcerka chce koupit nějaku novou hračku, tak jí to koupíme, když chce její oblíbené jídlo, jdeme jí ho uvařit, chce hrát hru, jdeme hrát hru.
Tak kdžy chhceme něco mi, tak taky prostě bude poslouchat. A Ddcerka to chápe, nedostvá nějak pravidelně, to jsou vyjímky, kdy ji tu jednu plesknem…
Já věřím, že už to manžel neuděla..
@Anonymní píše:
Vždy když dcera dostala od nás plesknutí po zadku, tak jsme se vzájemně omluvily..
Nevím, jestli jsem nějaká přecitlivělá už, ale tohle mě zarazilo. Když někdo udělá něco, za co pak má potřebu se mi omluvit, předpokládám, že už danou věc nebude opakovat. Ne, že se mi omluví a za čas to samé udělá znovu. Jako dám ti na zadek, omluvím se, za čas ti dám znovu na zadek a zas se omluvím a tak pořád dokolečka. Nevím, celý ten princip mi přijde takový nevýchovný, jakože ta omluva vlastně ve výsledku nic neznamená. Buď si stojím za tím, že pár výchovných dítěti prospěje, nebo ho neplácám a nemusím pak mít výčitky a omlouvat se. ![]()
@annali píše:
Nevím, jestli jsem nějaká přecitlivělá už, ale tohle mě zarazilo. Když někdo udělá něco, za co pak má potřebu se mi omluvit, předpokládám, že už danou věc nebude opakovat. Ne, že se mi omluví a za čas to samé udělá znovu. Jako dám ti na zadek, omluvím se, za čas ti dám znovu na zadek a zas se omluvím a tak pořád dokolečka. Nevím, celý ten princip mi přijde takový nevýchovný, jakože ta omluva vlastně ve výsledku nic neznamená. Buď si stojím za tím, že pár výchovných dítěti prospěje, nebo ho neplácám a nemusím pak mít výčitky a omlouvat se.
Příspěvek upraven 01.07.22 v 01:04
@annali
Tak třeba dneska, jo.. Naše holčička při mazlení řekla, stejně jsi nejlepší táta, ikdyž mi nedovolíš jíst v bazénu..Na to jsme jí řekli, že tam byl problém to neposloúchání a že ta manželova reakce ho mrzí, že jí dal dal na zadek. A dcerka: tak promin. Tak taky jsme nebyli dokonalí a omluvíme se za reakci. A hlavmě jí daát najevo, že vśtejně vždy to bude naše nejmilovanější holčička a pokračujeme dál..s vysvětlením, že tohle je krajní nouze(a dcera ta celkově dostala po zadku tak 5 krát..
zítra prrvní prázdninový den, jdem do zoo, když koupaní nám nejde
@Anonymní píše:
@annali
Tak třeba dneska, jo.. Naše holčička při mazlení řekla, stejně jsi nejlepší táta, ikdyž mi nedovolíš jíst v bazénu..Na to jsme jí řekli, že tam byl problém to neposloúchání a že ta manželova reakce ho mrzí, že jí dal dal na zadek. A dcerka: tak promin. Tak taky jsme nebyli dokonalí a omluvíme se za reakci. A hlavmě jí daát najevo, že vśtejně vždy to bude naše nejmilovanější holčička a pokračujeme dál..s vysvětlením, že tohle je krajní nouze(a dcera ta celkově dostala po zadku tak 5 krát..
S vysvětlením, proč to manželovi vadilo jídlo v bazénu
Ani nemám sílu to celé číst. Ale tak si říkám, že je to jako s těmi potraty z jednoho extrému do druhého. A vidím, že některým už absolutně chybí zdravý rozum.
Jako někdo, koho se jeho nevlastní otec natřískal a naponižoval, si troufám říct jen tolik: Je sakra rozdíl někoho řezat (rozuměj ponižovat, soustavně mlátit) a rozdíl dát sem tam výchovnou. Stačí se podívat na savce a jejich přístup k mláďatům. Feny fakt nevysvětlují a prostě se oženou. A nebo jinak, proč si myslíte, že se děti mezi sebou mlátí? ( i ty úplně nejmenší) No schválně? Protože do určité doby je to jejich jediný způsob jak dát najevo nesouhlas a jediná forma které rozumí. Asi těžko budu slovně vysvětlovat 3 letému dítěti, že fakt nemá strkat špendlíky do zásuvky, protože by to mohlo bolet. Než bych riskovala, že si reálně ublíží jedno lepnutí přes zadek je daleko efektivnější. Vidím to dnes a denně na dětským hřišti. Tyhle matky extrémistky co by na dítě ruky nevztáhly a jejich neustálé vysvětlování bez efektu (což si ale nikdy nepřipustí) a soustavné boje s válením dětí na zemi. Nejhorší je, když jim pak to dítě v pubertě přeroste přes hlavu a respekt 00 velký houno. Proboha, trochu rozlišujte a nesuďte formou „buď a nebo“. Tohle černobílé vidění je cesta do pekel. @VitaminC promiň, ale jsi pro mě prototyp naprosto šílený matky. Myslím, že svým benevolentním přístupem dítěti škodíš daleko víc. Dítě se cítí daleko lépe s jasně nastavenými hranicemi, než věčným domlouváním
@Anonymní píše:
@annali
No prosím.
A já si myslím, že tohle je mnohem zdravější, než některé dneska prosazované „výchovy“. Prostě láskyplně, upřímně, otevřeně, jasný hranice, pravidla, řád, umět přiznat chybu a omluvit se a nebo si i umět stát za svým a nenechat děti dělat kraviny všeho druhu. A že dítě dostalo na zadek od milujícího otce po takovém zlobení? To opravdu není tragédie.
@VitaminC A pak nemají z dnešních dětí vyrůstat spratci, když vše se řeší domluvou a, chudankam, se nesmí dát, ani pár na zadek.