Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Mě tato výchova přijde dost brutální. Jako mlátit dite za to že roztrhlo knížku, tak mám z dítěte řízek. Bože, je to jen kbiga!!! S mužem bych si sedla a zkusila se domluvit, ze na cas zrusite vsechny tělesné tresty, aby viděl, ze to jde i vez nich. A kdyz ho chytne nerv, tak ať se uci počítat do deseti. Jako ja isem taky nervak, syn na zadek dostane, ale vseho s mírou…
Aby se taky manžel kvůli té knížce nepo… Dcera jich jako menší roztrhala několik, dostala vynadáno ale je to jen knížka. Manžel je agresivní nervák, s takovou výchovou docílí jen toho, že syn se ho bude bát a čím bude starší tím víc vynervovanější aby neudělal něco, co „tatínka“ rozčílí.
Já tě prostě nechápu, tohle bych nedovolila.
@Anonymní píše:
@andelka83no máme stejný pohled na výchovu, jenže já mu můžu 100× říkat, že bití je kontraproduktivní. On to v tom vzteku prostě nevidí, myslí si, že z něj tu poslušnost vymlátí, „Roztrhneš jeden list v knížce, protože se vztekáš, dostaneš na prdel, nic tady ničit nebudeš“, prostě nechce rozcapeného spratka. To ani já ne, ale já mu za roztrženou knížku vyčiním, schovám jí a pak jí zalepím, protože na knížce život nestojí.
Tak muzi nic nevysvetluj a jednu mu vraz. Kdyz biti podle nej funguje na dite, tak proc ne na dospele.
@Baba píše:
Tak muzi nic nevysvetluj a jednu mu vraz. Kdyz biti podle nej funguje na dite, tak proc ne na dospele.
@Nina Filipi píše:
Si měl koupit křečka ve zveráku a né si pořizovat dítě…
No to by mel pruser. Bit krecka by nesmel, bylo by to tyrani zvirat. Mlatit se prece muzou jen male deti, ty se branit nemuzou.
Vlastně jen ukázal, že je úplně neschopnej se o dítě postarat, že ho neumí zabavit, že je to prostě blb. Proč si nevzal kočár? Tohle nemohlo jinak dopadnout, protože kluk je ještě malý. Co bude dělat, až bude kluk větší? To ho umlátí, protože kluk bude mít vlastní názor? Manžel potřebuje odbornou pomoc. ![]()
@Baba píše:
JAsně, co funguje na děti, bude fungovat i na dospělé. V práci bežně dostávám tiskátka do sešitku a když nestihnu termín, tak šéf volá rodičům ![]()
Mimochdem taky by se ji mohlo stat, že ji dostane zpátky ![]()
Manžel evidentně nezvládá svou rodičovskou roli, navíc umí frustraci řešit akorát násilím. Docela by mě zajímalo, jak řešíte mezi sebou rodinné spory. Taky Ti jednu střihne? Nebo to si nedovolí, ale na bezbranné dítě ano? Představa dvouletého dítěte hrajícího si pouze v pokojíčku je opravdu absurdní. Mi připomíná jednoho, co chtěl po manželce, aby si děti hrály potichu a při obědě necvakaly příborem do talíře. ![]()
Co se týče dnešní procházky, chyba je jedině na straně manžela - on měl mít rozum a na tak dlouhou procházku si vzít kočr nebo počítat s tím, že bude chtít dítě nosit.
Někdy není od věci dítěti dát jednu výchovnou, ale ne za každou blbost a ne stylem „zlomím o tebe vařečku“.
U nás je to taky aktuální, akorát, že dceři jsou roky tři a období vzdoru??? Nevím jestli začalo pokračuje nebo co, prostě je taková akčnější od miminka.
Musím říct, že čím je starší, je to náročnější, bo opravdu „neposlouchá“ tatínka. Je to k pláči, bo tatínek nedokáže pochopit, že ona není pes a že prostě poslouchat na slovo nebude nikdy ![]()
Nejhodnější je venku… Doma je to jako v začarovaným kruhu ![]()
@Anonymní píše:
No teď přičlo z 1,5 hodinové procházky (já vařím oběd) a hned ve dveřích už manžel vytočenej, že ho celou cestu nese (nevzali si kočár) a že malej dostal 2× „na prdel“ a že to mu ještě koupil nanuka, příště se na něj vykašleProstě je to batole, doznívá období vzdoru, domu došel s tím, že je uplně otrávenej jak zlobí a hned ho chtěl dát bez jídla spát, že vstával brzo a že bude akorát přetaženej, ať ho dám hned spát.
Všude po okolí i mě furt rozhlašuje, jak je malý šikovný a krásný a zlatíčko, ale když s ním má být hodinu a věnovat s emu, tak ho začne obtěžovat tím, že neposlouchá na slovo. Hlavně manžel si myslí, že je v právu a že malý je nezvladatelný, když jsme s ním teď byla a syn vřeštěl, že jsme mu něco nedovolila, tak přilítl ať ho dám spát
přitom za 5 minut bude oběd a pak půjde… Jsme z toho dost smutná. On byl ten, co mě přemlouval mít dítě a teď je mu přítěží, že „neposlechne, dělá hovadiny“.
chlap (no ani ženská, ale ta obvykle se s tím lépe srovná) neví co znamená mít dítě, dokud ho nemá. Můj se taky dětma chlubil, jak jsou zlaté, šikovné..přitom s nimi nebyl skoro vůbec. Strašně mě to štvalo. Když řvaly nezvládal je, to hned přišel za mnou. Teď mají 4 a 2 roky, a teda vytáčejí i mě, jeho taky, ale snažíme se v mezích. Oba víme že je to opravdu napalici někdy. Tak je ale potřeba tomu předcházet, na delší procházku vzít kočár, dojít domů dřív, aby se v klidu stihnul oběd a dalo dítě spát..Hlavně člověk musí pracovat na sobě.
@Anonymní píše:
Tak jsem uspala malému, sedla si k manželovi a normálně se rozbrečela, že jsem mu neporodila dítě proto, aby ho tloukl.Tak se vyděsil, že brečím a moc se omlouval, říkala jsem mu, že tím nikomu nepomůže, že malý to nedělá naschvál, že ještě neumí ovládat svoje emoce, neumí pochopit, že když bude vstávat moc brzo, bude protivnej a nevyspalej, že ho moc často bije bezdůvodně. A on, že ho moc miluje, že je úžasnej, že se drží, co to jde a pak vyletí a že se omlouvá. Říkala jsem mu konkrétní příklady, třeba malej nechce jíst, nechce si sednout k jídlu, on na něj od stolu mluví, ať jde jíst, 5× za sebou a sám se tím vytáčí, než aby dítě chytnul a dal ho k tomu stolu. Prý si kočár nevzal proto, že ho už kolikrát neměli a zvládl to, argumentovala jsme tím, že je venku horko a malej má rýmu a vstával před šestou, je unavenej, protivnej a on ho táhne po sluníčku a diví se, že nechce a řve a on mu do toho dá ještě vytočeně na zadek. Prostě jsem se mu snažila to podat z objektivního hlediska a ze strany toho malého dítěte. Teď spolu budou víc než dřív, musí k němu přistupovat jinak, nebo to bude peklo pro oba.
Řekla jsme mu i, že většina dětí si přítomnost tatínka užívá když přijde z práce. Malý chce pořád jen mě, s mámou spinkat, s mámou papat, s mámou na procházku, že to o něčem také může (ale nemusí) vypovídat. A to není malý žádný mamánek, klidně půjde raději s babičkou nebo dědou, která je mu vzácnější a hodná než s mámou.
Doufám, že to bude mít smysl. Předhodila jsem mu, že většinou o víkendu 1 den tráví dle svých představ a ani ten druhý si s tím dítětem neumí užít bez vytáčení a lamentování a věčné únavy apod, že s emu snažím dopřávat i volný čas, takže když je s námi, tak se bude k malému chovat hezky.
Dcera taky vyhledává moji společnost…dnes šla ale spát s tatínkem, protože dostala od maminky na zadek- hodila po mě židlí ![]()
@Anonymní píše:
Nějak mi tohle utkvělo a na jeho obhajobu, že malému dal přes zadek a ne ho nějak zmlátil jsem mu řekla, že já mu můžu dát TAKY JENOM FACKU, že to vlastně nic tedy není?
Pokud fungujete ve vztahu rodič-dítě, tak jistě.