Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Ty se chovej normálně, pokud je to jak píšeš, změna musí přijít od něj ![]()
@Anonymní píše:
Zdravím. Chtěla bych se zeptat, zda máte zkušenost s narcistickým manželem. Jsem z toho už dost zoufalá…už totiž nevím, jak se k němu chovat, abych z našeho vztahu nezešílela!
a to jste nevedela driv? Narcisem asi byl vzdy, nestal se jim v prubehu casu ne?
Narcis, tulipán, hyacint, krokus, koniklec, vstavač (stojí mu?
), blatouch, vratič…
Ta botanika je krásná… ![]()
@KackaDoup Ano,tuto otázku slýchám často…Když si přečtete definici narcismu, tak je fakt, že to s lidma, které chtějí okouzlit, umí. A to byl právě můj případ…byl mi sympatický tím, jak měl ve všem jasno atd. Teď se trochu stydím, že jsem se vlastně nechala oblbnout jako nějaká puberťačka nějakým modelem.
@kacaba379 Jojo,to je to…ono to právě tak jednoduché není ![]()
Já jen, jestli nemá někdo zkušenost s takovouhle povahou a jak na to…
Můj přítel je taky narcis - naprosto ukázkový. Poradit se asi nic nedá, jen s ním nebýt. Změnit ho nejde, žít se s ním (spokojeně) nedá ![]()
K.
@CokeLady Všechno se stalo tak na rychlo, že toho společného žití bylo málo…pak svatba, dítě…A mě to vlastně ani nepřipadalo jako blbost-oba jsme měli něco za sebou, dvacet nám už taky dlouho není…rodinu jsme chtěli oba…
@Anonymní píše:
Můj přítel je taky narcis - naprosto ukázkový. Poradit se asi nic nedá, jen s ním nebýt. Změnit ho nejde, žít se s ním (spokojeně) nedá
K.
No, tak tomu začínám taky věřit, že nedá…
A co je nejvetsi problem? Nejake priklady? Nekomu muze vadit, ze je chlap dyl v koupelne, nekomu ze mu trva hodiny nez se vypravi z domu…
@Anonymní píše:
No, tak tomu začínám taky věřit, že nedá…
Já už to mám odzkoušené. Jsme spolu 5 let, nějak už mě to zmáhá. Manželé naštěstí nejsme. Dceru má s předchozí manželkou a ta má ohledně dcery celkem peklo. Máme se rádi, ale společným závazkům jsem se vyhnula, žít se s tím natrvalo nedá.
K.
@Bebepe píše:
A co je nejvetsi problem? Nejake priklady? Nekomu muze vadit, ze je chlap dyl v koupelne, nekomu ze mu trva hodiny nez se vypravi z domu…
O tom to není - narcismus, jako diagnóza, není o vzhledu, ale o nestálé touze po moci.
K.
Americká příručka pro diagnózu duševních chorob DSM určuje narcismus devíti příznaky, přičemž skutečná porucha nastává, pokud je splněno aspoň pět z nich:
1.Přeceňuje vlastní důležitost, schopnosti a úspěchy a vyžaduje, aby je tak hodnotili i ostatní.
2.Ve fantazii se zabývá nekonečnými vlastními úspěchy, mocí, krásou a podobně.
3.Je přesvědčen o vlastní výjimečnosti a jedinečnosti, takže jen výjimeční lidé ho mohou pochopit a jen s takovými se může stýkat.
4.Vyžaduje nepřiměřený obdiv ostatních.
5.Nárokuje si výjimečné zacházení nebo automatické plnění svých přání a představ.
6.Využívá druhých jen k dosahování vlastních cílů.
7.Není schopen rozeznat potřeby a city druhých.
8.Často závidí a bývá přesvědčen, že druzí závidí jemu.
9.Chová se arogantně a přezíravě.[3]
K.
Můj partner splňuje kromě bodu 8 vše… ![]()
@Bebepe No,to že se má rád-jakože se šlechtí v koupelně dýl jako já-to je ok. Ale on je neskutečný sobec-neudělá nic jen tak, aby u toho nevypadal sám dobře nebo ho za to někdo nevychválil do nebes. Když člověk uklouzne, má to po zbytek života na talíři (např. vrácení se z babincu na mol).Nehne v baráku ani prstem, protože on je chlap (což bych přehlídla, ale ne to, že není schopen ani odsunout své věci, aby si druhý mohl sednout).S dcerou se baví jen tak, aby měl o ní klid… Před druhýma vytahuje historky, které mě ponžují a nevykládají se druhým-se stalo doma atd.
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Zdravím. Chtěla bych se zeptat, zda máte zkušenost s narcistickým manželem. Jsem z toho už dost zoufalá…už totiž nevím, jak se k němu chovat, abych z našeho vztahu nezešílela!