Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Máte společný účet? To bych udělala já a o peníze se starala já.
Předem prosím nepsat příspěvky typu: proč jsem teda s ním, nebo že to je blbec. Díky
Toto Ti nenapíšu, ale napíšu Ti, že jste systém plateb měli mít vyřešený nejspíše dříve. Ještě před synem. Píšeš, že jste manželé, máte rozdělené účty nebo jeden společný?
Ahoj,
první, co mě napadlo byl taky společný účet. Tvůj účet. On ti tam bude posílat peníze z výplaty, všechny platby půjdou z tvého účtu a on bude mít kapesné. Dítě je vaše, ne jeho, náklady by se měly rovnoměrně podělit.
Mám přítele bohužel stejného ražení. Mám jeho kartu u sebe. Z výplaty se všechno poplatí, on dostane asi 1500 na útratu (ty peníze samozřejmě na konci měsíce už nemá) a dál to neřeším. Jeho kapesné. ![]()
Účty jsme měli vždy každý svůj. Před mateřskou šly všechny trvaláky z mého účtu a on mi posílal půlku a teď chodí z jeho, ale ještě se snad nestalo, že by zaplatil všechny, přitom to nechápu - výplatu má víc než slušnou. Já platím jídlo a věci do domácnosti a pro malého, ale třeba minulý měsíc manžel koupil golfky a malému boty a teď mi říká, že už zase nemá peníze.
Jediné řešení - jeho výplata na tvůj účet,ty poplat´ ,co je třeba,odlož peníze na jídlo,oblečení,drogerii apod. a zbytek rozděl na polovinu ,jednu on,jednu ty.
My to tak máme zařízené,protože jinak bychom na tom byli jako vy a funguje to skvěle.
Mám to stejně, s tím rozdílem že já platím vše kromě nájmu. paltím jídlo, vše do domácnosti (od naběračky po myčku), benzín, veškeré věci pro dítě, kosmetiku, oblečení pro sebe a většinou i pro něho, protože mi prostě nedá aby chodil jak socka, když sám si není většinou schopný našetřit. Onb platí nájem 7tis. zbytek mná pro sebe (tefon, cigára atd.), příjem má 17tis. já rodičák.
taky se kvůli tomu hádáme, byli jsme domluvení na společný účet od ledna, s tím, že já se budu starat o všechny platby a on dostane „kapesné“ 4tis. na cigára, obědy v práci a pivo. No a nic se stále neděje, nejvíc mě štve, že kolikrát dřepíme doma, protože na pořádné výlety nejsou love, já to z rodičáku neušetřím a on není schopný se nějak uskrovnit ![]()
Za co tu desítku utratí, proboha?? Je aspoň něco, co za to donese domů? Modýlek vrtulníku, autodráha, spešl světla na auto?? Můj ex to tak dělal taky. Brali jsme oba stejně, ale on se stavěl do role živitele, takže on směl kupovat světla na auto za bůra, já dostala kázání za triko za tři kila
Chce to utnout mu přístup k penězům, jinak to nevidím.
No, já mám opak. Peníze má chlap, I z mýho rodičáku je shrábne a já dostávám jenom občas když potřebuju nutě něco koupit domů na jídlo atd. Docela mně to nebaví, cítím se jako nezodpovědná… nebo… nemůžu přijít na to slůvko jak se přesně cítím :-/
Hmarilla píše:
No, já mám opak. Peníze má chlap, I z mýho rodičáku je shrábne a já dostávám jenom občas když potřebuju nutě něco koupit domů na jídlo atd. Docela mně to nebaví, cítím se jako nezodpovědná… nebo… nemůžu přijít na to slůvko jak se přesně cítím :-/
Já bych se pojmenovala jako nesvéprávná. Já zase nesmím řídit auto (svoje
), tak říkám, že jsem nesvéprávná.
Příspěvek upraven 12.03.12 v 15:17
Anonymní píše:
Mám to stejně, s tím rozdílem že já platím vše kromě nájmu. paltím jídlo, vše do domácnosti (od naběračky po myčku), benzín, veškeré věci pro dítě, kosmetiku, oblečení pro sebe a většinou i pro něho, protože mi prostě nedá aby chodil jak socka, když sám si není většinou schopný našetřit. Onb platí nájem 7tis. zbytek mná pro sebe (tefon, cigára atd.), příjem má 17tis. já rodičák.
taky se kvůli tomu hádáme, byli jsme domluvení na společný účet od ledna, s tím, že já se budu starat o všechny platby a on dostane „kapesné“ 4tis. na cigára, obědy v práci a pivo. No a nic se stále neděje, nejvíc mě štve, že kolikrát dřepíme doma, protože na pořádné výlety nejsou love, já to z rodičáku neušetřím a on není schopný se nějak uskrovnit
Ještě jsem chtěla připsat, že kolikrát bohužel ani ten společný účet není řešení, když nemá peníze, tak si půjčí od kamarádů, nedávno vybral prasátko, kde jsme šetřili na dovolenou, prý dlužil kamarádovi a právě mám strach, že by to tak bylo, když by jsme měli společný účet, že by si prostě někde půjčil.
Zase to není tak, že bych za něj platila dluhy nebo tak, on si potom po práci vezme ještě fušku, aby splatil svojer dluhy, ale mě to štve, mohl by být s náma a on maká jen protože si nedokáže spočítat příjem/výdej, už jsem to s ním tolikrát řešila, počítala, zapisovala, domlouvala, ale on řekne, prachy budou, my nebudem a je ![]()
anonym 2
ncc1701 píše:Hmarilla píše:
No, já mám opak. Peníze má chlap, I z mýho rodičáku je shrábne a já dostávám jenom občas když potřebuju nutě něco koupit domů na jídlo atd. Docela mně to nebaví, cítím se jako nezodpovědná… nebo… nemůžu přijít na to slůvko jak se přesně cítím :-/Já bych se pojmenovala jako nesvéprávná. Já zase nesmím řídit auto (svoje
Příspěvek upraven 12.03.12 v 15:17), tak říkám, že jsem nesvéprávná.
jo, to je to slovo, co jsem hledala. Nesvéprávná. Docela mně to už štve. On si myslí že mi s tím pomáhá ale nechce slyšet o opaku…
My jsme to vyřešili tak, že si všechny útraty zapisujeme. Zapisuje se, kolik se vybralo, kolik za co utratilo (aby to nebyl tak velký opruz, je to rozděleno zhruba do kategorií jídlo+nákupy / oblečení+boty / benzín do auta / škola / atd. Kolikrát se divím, kam se peníze rozutekly, a pak to přesně vidím.
I můj (tehdy) marnotratný muž si na to zvykl. Každopádně jediné řešení je skutečně společný účet, ale hlavně to musí tvůj manžel přiznat, že je to tak jak to je, a že s tím chce něco udělat. Jste rodina, tak jeho peníze jsou i tvoje peníze, pokue ovšem on netvrdí něco jiného ![]()
Držím palce, ať se to zlepší.
Jiřina
Jsme s manželem 7 let a od začátku se většinou pohádáme jen kvůli penězům.
Když jsou - že je rozhází ani neví za co a když nejsou - že je rozházel a nepřemýšlí.
Už mě to fakt unavuje, v životě se mi nestalo, že by se mi neodečetl trvalák, protože nemám na účtě dost peněz a u něj to je normálka.
Když jsem se mu snažila pomoci (posílala jsem mu něco na účet, aby účty neplatil sám) tak stejně peníze neměl a mě už to nebaví, abych sama nic neušetřila, protože peníze cpu jemu.
Nemůžu říct, že by synovi nekoupil, ale ve finále nakupuji stejně víc já - ať už do domácnosti nebo synovi oblečení.
Když jsem se to s ním teď snažila probrat, tak mi řekl, že ať mu nepomáhám a starám se jen o sebe a syna. To mě teda vytočilo, to jako že já budu platit všechno sama a on svoji výplatu bude mít jen pro sebe???
Co s tím?
Předem prosím nepsat příspěvky typu: proč jsem teda s ním, nebo že to je blbec. Díky