Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Pudloslava píše:
Pokud by rodina dospela ke koncenzu, ze uz psa nikdo z nich nechce, nevidim v jeho utraceni moralni problem.
Jak to vidíš ty nebo kdokoliv jiný, je v celku jedno, protože na tyhle případy myslí zákon. Utratit zdravé zvíře je týrání. Samozřejmě, mohou psovi najít nového majitele nebo psa dát do útulku a platit mu ubytování tam. Ale i pokud to budu brát čistě materiálně a pominu city psa… pokud si pořídíte auto nebo ledničku a po čase už je nebudete chtít, nemůžete auto postavit u krajnice a ledničku odvézt do lesa. Vlastnictví těchto předmětů vás zavazuje k nějakému chování, v případě auta a ledničky k nějaké ekologické likvidaci. Nestačí říct, já už to auta nechci, změnil jsem názor. A u psa je to stejné. Nejde říct, už ho nechci, uspěte ho.
Pochybuju, že normální veterinář uspí zdravého, ikdyž starého psa, u nás se veterinářka ošívala když měla naše 10 letá fenka nádor v puse a jíst jí dělalo obrovské problémy…pak teda řekla, že ok, protože máma řekla, že toho psa operacema s nejistým výsledkem trápit prostě nechce…
Takže pokud nemá manžel známého, tak určitě ne, pro záchranu manželství bych možná uvažovala, jestli nemáte někoho v rodině nebo známého, kdo by byl schopen a ochoten se o psa postarat a nechat ho v klidu dožít ![]()
Až ho začnou štvát děti, tak co? Taky je bude chtít nechat uspat? ![]()
@bntsaad píše:
To nebylo myšleno dramaticky. Čistě konstatuji situaci tak, jak jí vnímám. Kdyby k sobě měli všichni víc úcty a pochopení (a nejen k lidem ale hlavně ke všemu živému) bylo by líp. A právě se mi zdá, že se to časem pořád zhoršuje a zhoršuje.
Mně právě ne, já jsem ohledně lidí na zabití optimistka - přesto, nebo právě proto, že jsem s nimi pracovně v jednom kuse v kontaktu v jejich přirozeném prostředí.
Takže nemám sklon k zevšeobecňování. Klidně se rozhořčím nad pánem, který je rozhodnutý „nehodící se škrtnout“, ale jsem daleka kolektivního házení do jednoho špinavýho pytle..
Protože tím bych sakra ukřivdila všem těm, které by něco podobného nenapadlo ani v divokým snu.
Tuhle jsem užasle koukala v čekárně veteriny na holčinu odhadem málo přes 20, která trpělivě čekala nad spícím psem, až mu dokape kapačka. Jak se tak u veta konverzuje, vyplynulo, že to není její pes, ale pes souseda, který na něj celkem kašle. Ale pes má cukrovku, včera utekl, takže výpadek v medikaci - a když ho našli, byl na tom takhle blbě.
Takže kapačka (kterou platí ona
) a uvidí se. A ona řešila se svým tátou, který je tam oba přivezl, že si vořecha ale budou muset nechat doma, protože soused se o něj pořádně nepostará.
![]()
Nebo minulý týden - pracovně u stařičké paní, v podstatě ležáka. Vyprávěla mi, že jedinou dceru má v Jablonci, což je druhý konec republiky. Já podezíravý oči navrch hlavy - "nojoale, kdo se o vás teda stará??
" a ona tak bezstarostně, že odnaproti Jituš.
A já se za tou Jituš shodou okolností dobrala o chvíli později, se smíchem a už rovnou otázkou - "Vy jste Jituš, že jo?
"
Zdrbly jsme, úžasná paní kolem šedesátky - a ona se o tu cizí babku fakt stará. ![]()
Před pár lety se tam přistěhovali, to sousedka ještě chodila, skamarádily se - a ona má tu dceru daleko…
Já na ni, jestli si aspoň vylítala příspěvek na péči, s ležákem práce kopec.. a ona na to tak zlehka, že na to kašle, on ten nahoře to vidí a ona věří, že se jí to vrátí zas jinak od někoho jinýho, až bude ona potřebovat.
Okouzlenej úžas, víš? Člověčina. ![]()
A přesně kvůli těmhletěm lidem se na téma cynická, sobecká konzumní společnost s kýmkoli kdykoli zhádám.
![]()
@moof píše:
Jak to vidíš ty nebo kdokoliv jiný, je v celku jedno, protože na tyhle případy myslí zákon. Utratit zdravé zvíře je týrání. Samozřejmě, mohou psovi najít nového majitele nebo psa dát do útulku a platit mu ubytování tam. Ale i pokud to budu brát čistě materiálně a pominu city psa… pokud si pořídíte auto nebo ledničku a po čase už je nebudete chtít, nemůžete auto postavit u krajnice a ledničku odvézt do lesa. Vlastnictví těchto předmětů vás zavazuje k nějakému chování, v případě auta a ledničky k nějaké ekologické likvidaci. Nestačí říct, já už to auta nechci, změnil jsem názor. A u psa je to stejné. Nejde říct, už ho nechci, uspěte ho.
@bntsaad píše:
To nebylo myšleno dramaticky. Čistě konstatuji situaci tak, jak jí vnímám. Kdyby k sobě měli všichni víc úcty a pochopení (a nejen k lidem ale hlavně ke všemu živému) bylo by líp. A tak se mi zdá, že se to časem pořád zhoršuje a zhoršuje.
Ano, je to tak…ale ja si na rozdil od tebe nemyslim, ze se to zhorsuje. Neverim nejak tomu, ze nekdy davno meli lide vic ucty a pochopeni ke vsemu zivemu, spis naopak. Progres ve vztahu ke zviratum a poznani zvirat tu je, sice progres malinkatej, nebadatelnej, ale je.. ale jinak souhlasim, kdybychom meli vic pochopeni a empatii pro lidi i pro zvirata, tato planeta by byla pro vsechny o neco lepsi misto pro zivot ![]()
@Pudloslava píše:
zmenil postoj, to je legitimni
kdo vi, jak to bylo tehdy, treba toho psa jako mimino mela jen ona, on to odkejval a ona ma dojem, ze to pro nej byla stejna srdcovkaja osobne kladu mezi lidi a ty vsechny ostatni veci vyraznou mezeru.
Rozhodne bych si nenechavala starou nefubnkcni pracku jen proto, ze jsem si ji porizovala pred lety jako svoji prvni.
K porizenym zviratum citim povinnost - povinnost hezky se o ne starat a netyrat je. Ale uz ne milovat je a nechavat si je naveky. Ostatne nejsem vegetarian.prejskari casto prezentuji nazor, ze kdyz si nekdo poridi psa do rodiny, tak se tim ten pes povysi na jakousi bytost s temer lidskymi pravy a je nemoralni mu tento status zase odebrat.
Ja ten nazor nesdilim. Povyseni psa na rodinneho clena je podle me jen v hlave majitele, na psu samotnem a jeho prozivani to nic nemeni. Majitel ma pravo svuj postoj prehonotit, protoze pes neni clovek.A nesouhlasim ani s tim, ze vztah ke zvireti demonstruje vztah cloveka k ostanim lidem, jak se casto snazi pejskari naznacit. Naopak mi prehnana laska ke zveri prijde jako patologicka a casto plyne z nezdraveho vztahu k lidem, ktery se timto kompenzuje.
Tisiciletimi zabehly model chovu domestifikovanych zvirat je uzitkovy - zvire se chova, dokud je z neho uzitek. Fyzicky, nebo psychicky, to je fuk.
Asi jsi necetla muj prvni prispevek, pisu, ze v tomto pripade bych psa nechala dozit v rodine, protoze tak si to vetsi polovina rodiny preje. To by bylo stejne jako pri sporu, zda vyhodit nebo nevyhodit stary kus nabytku. Pokud by rodina dospela ke koncenzu, ze uz psa nikdo z nich nechce, nevidim v jeho utraceni moralni problem.
Ze neco tisicileti fungovalo nejakym spusobem, neznamena, ze to tak bude fungovat i nadale a ze je to dobre… ![]()
Kdybys nekdy pred par stoletimi rekla lidem, ze zeny budou mit sve prava, budou rovnocenne muzum, ze cernosi nebudou otroci slouzici belochum…ze deti se nebudou fyzicky bit a nebudou muset pracovat, ze budeme mit jednou vsichni pomerne slusnou zdravotni peci, socialni zabezpeceni, ze nebudeme muse drit na feudalnim poli…tak by nasi predkove prevraceli oci v sloup a povazovali by to za sen blaznu…
Vsechno se vyviji, evoluce fyzicka jde spolu s evoluci ducha…a cim vic poznavaji vedci zvirata, tim vic vime, jak blizko k sobe mame, vime uz dnes, jak citi zvire, ze emoce citi stejne jak my… radost, smutek, bolest, deprivaci, deprese…skratka, cim vic toho o zviratech vime, tim vic si uvedomujeme, ze postoj ke zviratum, jako k uzitkovemu predmetu je ve 21 stoleti zaostale barbarstvi…a je na case se pohnout dal.. ![]()
@My Melody píše:
Ze neco tisicileti fungovalo nejakym spusobem, neznamena, ze to tak bude fungovat i nadale a ze je to dobre…
Kdybys nekdy pred par stoletimi rekla lidem, ze zeny budou mit sve prava, budou rovnocenne muzum, ze cernosi nebudou otroci slouzici belochum…ze deti se nebudou fyzicky bit a nebudou muset pracovat, ze budeme mit jednou vsichni pomerne slusnou zdravotni peci, socialni zabezpeceni, ze nebudeme muse drit na feudalnim poli…tak by nasi predkove prevraceli oci v sloup a povazovali by to za sen blaznu…Vsechno se vyviji, evoluce fyzicka jde spolu s evoluci ducha…a cim vic poznavaji vedci zvirata, tim vic vime, jak blizko k sobe mame, vime uz dnes, jak citi zvire, ze emoce citi stejne jak my… radost, smutek, bolest, deprivaci, deprese…skratka, cim vic toho o zviratech vime, tim vic si uvedomujeme, ze postoj ke zviratum, jako k uzitkovemu predmetu je ve 21 stoleti zaostale barbarstvi…a je na case se pohnout dal..
@Pudloslava píše:
Tisiciletimi zabehly model chovu domestifikovanych zvirat je uzitkovy - zvire se chova, dokud je z neho uzitek. Fyzicky, nebo psychicky, to je fuk.
@sirikit píše:
Mně právě ne, já jsem ohledně lidí na zabití optimistka - přesto, nebo právě proto, že jsem s nimi pracovně v jednom kuse v kontaktu v jejich přirozeném prostředí.
Takže nemám sklon k zevšeobecňování. Klidně se rozhořčím nad pánem, který je rozhodnutý „nehodící se škrtnout“, ale jsem daleka kolektivního házení do jednoho špinavýho pytle..
Protože tím bych sakra ukřivdila všem těm, které by něco podobného nenapadlo ani v divokým snu.
Tuhle jsem užasle koukala v čekárně veteriny na holčinu odhadem málo přes 20, která trpělivě čekala nad spícím psem, až mu dokape kapačka. Jak se tak u veta konverzuje, vyplynulo, že to není její pes, ale pes souseda, který na něj celkem kašle. Ale pes má cukrovku, včera utekl, takže výpadek v medikaci - a když ho našli, byl na tom takhle blbě.![]()
Takže kapačka (kterou platí ona
) a uvidí se. A ona řešila se svým tátou, který je tam oba přivezl, že si vořecha ale budou muset nechat doma, protože soused se o něj pořádně nepostará.
![]()
![]()
Nebo minulý týden - pracovně u stařičké paní, v podstatě ležáka. Vyprávěla mi, že jedinou dceru má v Jablonci, což je druhý konec republiky. Já podezíravý oči navrch hlavy - "nojoale, kdo se o vás teda stará??
" a ona tak bezstarostně, že odnaproti Jituš.
A já se za tou Jituš shodou okolností dobrala o chvíli později, se smíchem a už rovnou otázkou - "Vy jste Jituš, že jo?"
Zdrbly jsme, úžasná paní kolem šedesátky - a ona se o tu cizí babku fakt stará.
Před pár lety se tam přistěhovali, to sousedka ještě chodila, skamarádily se - a ona má tu dceru daleko…Já na ni, jestli si aspoň vylítala příspěvek na péči, s ležákem práce kopec.. a ona na to tak zlehka, že na to kašle, on ten nahoře to vidí a ona věří, že se jí to vrátí zas jinak od někoho jinýho, až bude ona potřebovat.
Okouzlenej úžas, víš? Člověčina.
A přesně kvůli těmhletěm lidem se na téma cynická, sobecká konzumní společnost s kýmkoli kdykoli zhádám.![]()
Oba dva velice příjemné zážitky - to má hned člověk lepší pocit na duši. A je dobře, že se o ně dělíte a šíříte ten optimismus.
Paní Jituš má pravdu, každý si vybere, to co si zaslouží.
Ale stejně mi to nedá a říkám - co by lidi dělali, kdyby takoví hodní obětaví sousedé nebyli? Kde je ta rodinná soudržnost a zodpovědnost za „slabé kusy“? To jsem chtěla zdůraznit v tom prvním příspěvku, proč bychom se měli spoléhat na „cizí“ dobráky nebo na stát, když morální povinnost si vytváříme sami tím, že si k sobě cokoliv (dítě, zvíře, věc) připoutáme.? Tam bych viděla ten současný problém.
Já bych to chtěla vidět na veterině jak by proběhl rozhovor
To jsou lidi tak hloupí že si myslí že vet utratí psa na jejich žádost?
@Markéta80 píše:
Já bych to chtěla vidět na veterině jak by proběhl rozhovorTo jsou lidi tak hloupí že si myslí že vet utratí psa na jejich žádost?
Já bych se moc nesmála. Bohužel podobně vylagrovani a bezcitní lidé jako zakladatelky manžel to mnohdy „vyřeší“ po svém bez veterináře ![]()
@Anonymní píše:
Důvodem je pro něj to, že ho již pes nebaví, a nechce ho. Jsem z jeho jednání rozpačitá, naštvaná. Už vůbec z toho, že odmítá diskuzi na téma, co si k sobě připoutáš, o to se musíš postarat.
Tak holka zestarnout po boku takového chlapa… Jednou budeš taky stará. Já bych to nevydýchala. Chudáci děti, tohle je pravděpodobně strašlivě zasáhne.
@káťa to udělat může no
když bude chtít psa se dokáže zbavit
Ty důvody jsou prostě šílené
Pokud by tam byla nemoc a bylo vidět že ten pes nežije ale jen čeká na smrt nic neprodlužuji. Ale nechat zabít starého ale zdravého psa? 15 let je hodně, to je jen otázka času, pak většinou je rychlé zhoršení a jde to rychle
Ale přemýšlet že mne pes už nebaví a nechám ho zabít? bych se bála co až ho přestanu bavit já ![]()
Já kdysi psa měla, teď už ne a nového bych nechtěla, protože máme 3 děti, malý byt…
Takže jsem tak trochu nezaujatý názor. Znám oba tábory. Máš i nemáš pravdu. Pokud si někdo pořídí zvíře za nějakým užitkem (krávu na mléko…) tak je ok ho nechat na konci života uspat, maso je ještě dobré. Pakliže si ho ale z vlastní vůle pořídí jako mazlíčka, pak se ho prostě nemůže zbavit jako staré ponožky. Ještě bych akceptovala, kdyby to zvíře nabídli jako domácího mazlíčka někomu jinému. Ale i tak bude to zvíře trpět.