Manžel se chce zbavit starého psa

Napsat příspěvek
Velikost písma:
39815
18.9.19 20:17
@Modesta píše:
@Pudloslava

Já kdysi psa měla, teď už ne a nového bych nechtěla, protože máme 3 děti, malý byt…

Takže jsem tak trochu nezaujatý názor. Znám oba tábory. Máš i nemáš pravdu. Pokud si někdo pořídí zvíře za nějakým užitkem (krávu na mléko…) tak je ok ho nechat na konci života uspat, maso je ještě dobré. Pakliže si ho ale z vlastní vůle pořídí jako mazlíčka, pak se ho prostě nemůže zbavit jako staré ponožky. Ještě bych akceptovala, kdyby to zvíře nabídli jako domácího mazlíčka někomu jinému. Ale i tak bude to zvíře trpět.

Propána, tak buď jde o zvíře užitkové nebo domácí ho mazlíčka.
Ano, králíci jsou občas taky chováni jako mazlíčci, i když spíš ti zakrslí, a dost pochybuju o tom, že si ho pak někdo upeče… ale kravka je kravka, to hospodářské zvíře je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6049
18.9.19 22:04
@Žirafa 69 píše:
Propána, tak buď jde o zvíře užitkové nebo domácí ho mazlíčka.
Ano, králíci jsou občas taky chováni jako mazlíčci, i když spíš ti zakrslí, a dost pochybuju o tom, že si ho pak někdo upeče… ale kravka je kravka, to hospodářské zvíře je.

Samozřejmě. Já jen že tu panoval názor, že když si pořídíš zvíře, musíš se o něj starat až do jeho (nebo tvojí) smrti…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
39815
18.9.19 22:22
@Modesta píše:
Samozřejmě. Já jen že tu panoval názor, že když si pořídíš zvíře, musíš se o něj starat až do jeho (nebo tvojí) smrti…

Tak ale to hospodářské zvíře - tam se s tím počítá, do kdy jej lidi budou asi mít, třeba prase do zabíjačky apod, ale mazlíček je člen přece něco jiného - to je na celý jeho život. A na rozdíl od dětí se o sebe nikdy nepostará sám, vždy bude závislý na péči majitele, stejně tak má právo na důstojný život i smrt, tedy až na tom bude hodně špatně a až to opravdu nepůjde dál, čili jen kdyby měl by trpět, což zas na rozdíl od lidí… myslím eutanázii.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1987
19.9.19 07:55
@Anonymní píše:
Dobrý den, jsme s manželem ve vleklé při. Manžel se chce zbavit našeho starého psa. Pořídili jsme si jej společně před 15 lety jako svobodní a bezdetní. Byl jako naše první dítě. Postupně přibyly dvě děti naše a po letech společného soužití pes již nebyl tak aktivní jako dříve. Jde o střední plemeno a máme jej v bytě, manžel si stěžuje, že je pes cítit, ale snažím se jej koupat a udržovat jeho pelech v čistotě. O stravu - krmení + nákup granulí se již několik let starám pouze já. Manžel přešel z lásky ke lhostejnosti a posledních pár měsíců neustále hovoří o tom, že jej nechá uspat. Není přitom důvod, pes je na svůj věk zdravý i čistotný. Je proto pro mě naprosto nepřijatelné jej nechat uspat. Přece jen je to po dlouhá léta právoplatný člen naší rodiny a nikdy s ním nebyly problémy. Jsem zaskočená manželovým trucem, kdy chce dát psa uspat za každou cenu, i za cenu toho, že toto jednání zanechá na našem manželství nevratný šrám, nemluvě pak o dětech, které jsou na psa zvyklé. Chápu, že jednou by stejně konec přišel, ale je pro mě nepřijatelné zabít zdravé, i když staré zvíře. Zajímají mě názory nestranných. Děkuji a prosím o zachování anonymity.

Hlavně aby nebyl důvodem utracení tajná milenka, která z něj toho hafana cítí. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
HSY
19.9.19 08:21

Příspěvek upraven 06.03.20 v 17:53

• Citovat
  • Upravit
6049
19.9.19 11:29

@Žirafa 69

Já ten rozdíl chápu, věř mi :) když jsem byla malá, mi doma nikdy nedovolili pojmenovat králíky. A moji nejoblíbenější slepici, která se vždycky nechala chytit a hladit, zabili do polévky až když jsem byla na táboře a jako poslední ze všech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
19.9.19 11:44
@Modesta píše:
@Pudloslava

Já kdysi psa měla, teď už ne a nového bych nechtěla, protože máme 3 děti, malý byt…

Takže jsem tak trochu nezaujatý názor. Znám oba tábory. Máš i nemáš pravdu. Pokud si někdo pořídí zvíře za nějakým užitkem (krávu na mléko…) tak je ok ho nechat na konci života uspat, maso je ještě dobré. Pakliže si ho ale z vlastní vůle pořídí jako mazlíčka, pak se ho prostě nemůže zbavit jako staré ponožky. Ještě bych akceptovala, kdyby to zvíře nabídli jako domácího mazlíčka někomu jinému. Ale i tak bude to zvíře trpět.

ano, já vím, že to tak lidé cítí, ale nikdo mi ještě nenabídl logický výklad, proč by tomu tak mělo být, takže něcí pocity neberu jako závazné pro mně. A pokud lze zvíře za určitých okolností usmrtit (aby se netrápilo), zdá se mi humánější psa usmrtit, než ho někomu darovat, kde by se trápil.

mít psa jako mazlíčka mi připadá jako jiná forma užitku - užitek psychologická, člověk ho potřebuje jako náhražku plnpohodnotného lidského vztahu, např. dítěte. V okamžiku, kdy tento užitek již není potřeba, nevidím ze strany lidské žádný závazek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
19.9.19 11:46
@Žirafa 69 píše:
Tak ale to hospodářské zvíře - tam se s tím počítá, do kdy jej lidi budou asi mít, třeba prase do zabíjačky apod, ale mazlíček je člen přece něco jiného - to je na celý jeho život. A na rozdíl od dětí se o sebe nikdy nepostará sám, vždy bude závislý na péči majitele, stejně tak má právo na důstojný život i smrt, tedy až na tom bude hodně špatně a až to opravdu nepůjde dál, čili jen kdyby měl by trpět, což zas na rozdíl od lidí… myslím eutanázii.

a když si někdo pořídí psa a bude počítat s tím, že ho jednou dá pryč nebo utratí, tak je to OK?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59408
19.9.19 11:50

@Pudloslava ale ne usmrtit že se někomu pes už nehodí :mrgreen: Veterinář ani nesmí zabít zvíře které je zdravé ;) A kdo by si asi tak vzal 15 letého psa :? Takhle to prostě nefunguje ;) veterinář uspí fakt nemocného kdy už ten pes jen přežívá a většinou má bolesti tak je to pro psa vysvobození, ale ne že už mne pes nebaví :?

jateční zvíře je něco jiného. tam je to zvíře na maso a počítá se s tím. Pes ovšem jateční zvíře není, teda tady ne. Naštěstí už se pes nebere jako věc ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
19.9.19 11:56
@Markéta80 píše:
@Pudloslava ale ne usmrtit že se někomu pes už nehodí :mrgreen: Veterinář ani nesmí zabít zvíře které je zdravé ;) A kdo by si asi tak vzal 15 letého psa :? Takhle to prostě nefunguje ;) veterinář uspí fakt nemocného kdy už ten pes jen přežívá a většinou má bolesti tak je to pro psa vysvobození, ale ne že už mne pes nebaví :?jateční zvíře je něco jiného. tam je to zvíře na maso a počítá se s tím. Pes ovšem jateční zvíře není, teda tady ne. Naštěstí už se pes nebere jako věc ;)

to cituješ zákonnou stránku věci…o té se tady asi nebavíme, protože to by zakladatelka dostala hned z kraje odpovědi „ne, zákon to zakazuje/ ano-zákon to připouští“
v řadě zemí ale pes jateční zvíře je
myslela jsem, že se bavíme o obecné morálce, konkrétně o tezi, že mazlíček je něco víc, než zvíře užitkové

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
My Melody
19.9.19 12:13
@Pudloslava píše:
to cituješ zákonnou stránku věci…o té se tady asi nebavíme, protože to by zakladatelka dostala hned z kraje odpovědi „ne, zákon to zakazuje/ ano-zákon to připouští“
v řadě zemí ale pes jateční zvíře je
myslela jsem, že se bavíme o obecné morálce, konkrétně o tezi, že mazlíček je něco víc, než zvíře užitkové

Asi je to podobne, jako kdyz tve deti jsou pro tebe o neco vic, jak cizi deti. Anebo tvi sousede jsou ti bliz, jak cizi lide. Proste, kdyz nekto s tim svim mazlickem zije, je to jeho kamarad, tak mu je asi blizsi jak jine zvire, ktere nezna.

Ja osobne ale nedelam rozdil mezi uzitkovym zviretem a mazlickem. Asi tim postojem nastvu nektere psickare, ale ja to citim tak, ze vsechna zvirata bez rozdilu si nezaslouzi trpet pricinenim cloveka. A proto nedelam rozdil mezi psem a treba kravickou, anebo kozou, atd.

To mi pripomina tak trochu podobnej princip, jak treba lidi, kteri by nikdy neublizili svym blizcim, anebo svym krajanum, ale nekomu cizimu, anebo lidem za hranicemi, s tim by uz takovej problem nemeli.

A myslim si, ze rozdelovani na zvirata, ktera mame doma a ktere mame radi a proto bychom jim nikdy neublizili a zvirata zavrena tam kdesi v klecich a trpicich na jatkach, ktera jsou nam ukradena, je tak trochu necitlivost, a pokrytectvi a schovavani hlavy do pisku. Protoze pokud uzname, ze zvire je vnimava, citici bytost, pak asi nemuzu delat rozdil, jakoze jedno zvire necham trpet, protoze ho sezeru a to jine budu mit doma a budu ho milovat a nikdy bych mu neublizila.
Teda pokud se bavime o moralce a moralkou chapeme zakon neublizit zadne zive, citici bytosti.

Uff, snad jsem to moc nezkomplikovala a je jasne, co jsem chtela rict :)

• Citovat
  • Upravit
59408
19.9.19 12:26

@Pudloslava nedokážu si představit že bych se ted rozhodla že už naše feny nechci a klidně at chcípnou :jazyk: je to o vnitřním nastavení člověka. pro někoho je to prostě součást rodiny a pro někoho věc a když se nehodí tak vyhodím :? Za sebe bych neprodlužovala uměle život jen kvůli své sobeckosti :?. Pokud by byl pes vážně nemocný a bylo vidět že přežívá šla bych na veterinu poprosit at pomůže a ukončí trápení ;) Ale zdravý pes i když starý si zaslouží dožít tam kde mu celý život bylo fajn ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
19.9.19 12:40
@My Melody píše:
Asi je to podobne, jako kdyz tve deti jsou pro tebe o neco vic, jak cizi deti. Anebo tvi sousede jsou ti bliz, jak cizi lide. Proste, kdyz nekto s tim svim mazlickem zije, je to jeho kamarad, tak mu je asi blizsi jak jine zvire, ktere nezna.

Ja osobne ale nedelam rozdil mezi uzitkovym zviretem a mazlickem. Asi tim postojem nastvu nektere psickare, ale ja to citim tak, ze vsechna zvirata bez rozdilu si nezaslouzi trpet pricinenim cloveka. A proto nedelam rozdil mezi psem a treba kravickou, anebo kozou, atd.

To mi pripomina tak trochu podobnej princip, jak treba lidi, kteri by nikdy neublizili svym blizcim, anebo svym krajanum, ale nekomu cizimu, anebo lidem za hranicemi, s tim by uz takovej problem nemeli.

A myslim si, ze rozdelovani na zvirata, ktera mame doma a ktere mame radi a proto bychom jim nikdy neublizili a zvirata zavrena tam kdesi v klecich a trpicich na jatkach, ktera jsou nam ukradena, je tak trochu necitlivost, a pokrytectvi a schovavani hlavy do pisku. Protoze pokud uzname, ze zvire je vnimava, citici bytost, pak asi nemuzu delat rozdil, jakoze jedno zvire necham trpet, protoze ho sezeru a to jine budu mit doma a budu ho milovat a nikdy bych mu neublizila.
Teda pokud se bavime o moralce a moralkou chapeme zakon neublizit zadne zive, citici bytosti.

Uff, snad jsem to moc nezkomplikovala a je jasne, co jsem chtela rict :)

no tak to mam naprosto stejne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
39815
19.9.19 15:59
@Modesta píše:
@Žirafa 69Já ten rozdíl chápu, věř mi :) když jsem byla malá, mi doma nikdy nedovolili pojmenovat králíky. A moji nejoblíbenější slepici, která se vždycky nechala chytit a hladit, zabili do polévky až když jsem byla na táboře a jako poslední ze všech.

Jasně,to (přístup Tvé ohleduplné rodiny) chápu. Bývá to tak často.
My měli vždy jen psy,ale u dědy jsem si kozu pojmenovala ;) a když děda měl zabít králíka,musel až když u toho nejsem.

@Pudloslava píše:
a když si někdo pořídí psa a bude počítat s tím, že ho jednou dá pryč nebo utratí, tak je to OK?

Tak s něčím takovým normální člověk prostě ani „počítat“ 8o nemůže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
39815
19.9.19 16:02
@Markéta80 píše:
@Pudloslava ale ne usmrtit že se někomu pes už nehodí :mrgreen: Veterinář ani nesmí zabít zvíře které je zdravé ;) A kdo by si asi tak vzal 15 letého psa :? Takhle to prostě nefunguje ;) veterinář uspí fakt nemocného kdy už ten pes jen přežívá a většinou má bolesti tak je to pro psa vysvobození, ale ne že už mne pes nebaví :?jateční zvíře je něco jiného. tam je to zvíře na maso a počítá se s tím. Pes ovšem jateční zvíře není, teda tady ne. Naštěstí už se pes nebere jako věc ;)
@Markéta80 píše:
@Pudloslava nedokážu si představit že bych se ted rozhodla že už naše feny nechci a klidně at chcípnou :jazyk: je to o vnitřním nastavení člověka. pro někoho je to prostě součást rodiny a pro někoho věc a když se nehodí tak vyhodím :? Za sebe bych neprodlužovala uměle život jen kvůli své sobeckosti :?. Pokud by byl pes vážně nemocný a bylo vidět že přežívá šla bych na veterinu poprosit at pomůže a ukončí trápení ;) Ale zdravý pes i když starý si zaslouží dožít tam kde mu celý život bylo fajn ;)

No pochopitelně.
A je dobře, že dlouho už pes není brán jako věc, stejně tak se u nás naštěstí psi nezabíjí proto, aby skončili na talíři. 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí