Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
„Necítím se na dítě“ je prázdná fréze typu jako „nezasloužím si tě“.
Za touto větou se vždy skrývají důvody, já bych je chtěla slyšet a podle toho bych se zařídila.
Třicet je u ženy už docela dost, když si děláme rezervy pro neschopnost placení v případě nemoci nebo ztráty práce, tak nám to divné nepřipadá. Proč si tedy nedělat rezervu pro případné problémy při početí? Ono už ve třiceti je možná i na tu rezervu skoro pozdě.
Pokud jsi připravena na to, že váš vztah půjde do háje, tak to začni prosazovat a tlačit na něj. To je celkem spolehlivý způsob, jak se zbait manžela.
@WTFF píše:
Má ještě plno času, nedivím se, že se mu do toho nechce.
No jo, pohled chlapa
. Jasně, že chlapi mají plno času, sice se jim plodnost věkem snižuje, ale nemizí, takže si to dítě opravdu mohou pořídit kdykoli a ještě budou za frajery (kdežto stará matka často za „divnou“, to už je ta genderová nespravedlnost). Ale oni jsou pár, resp. dokonce manželé a manželé řeší problémy společně a ne stylem „mi je to fuk, já mám času dost“. Takže bych asi doporučila rozhovor, on třeba nemusí tušit, jak to zakladatelka cítí, jaké má obavy. A ač jsem obě své děti porodila po třicítce, tak bych s hláškou, že ve 30 je času dost, byla opatrná (viz příspěvky žen, které si na dítě počkaly delší dobu apod.).
30 je už věk…jste brzo po svatbě, dej mu ještě rok a vysvětli mu důvody proč chceš miminko.
Ale to mohla čekat, když si vzala mladšího. Asi si to neujasnili předem ![]()
Vy jste se o dítěti nebavili ještě před svatbou?? Mě je 26 let, přítelovi teprve bude 23. Když jsme spolu začínali, jasně jsem mu řekla, že pravděpodobně budu brzy chtít dítě, jestli je s tím smířený být otcem tak brzy, jestli ne tak nemá cenu se do toho pouštět. Chtěl se mnou být, věděl že do 30 budu chtít mít miminko, a představa mladého otce se mu líbí. Myslím si, že otázka dětí se má řešit za včasu a ne až když jeden nechce. Nic proti tobě. V tvé situaci, bych na něj netlačila, ale spíš bych mu vysvětlila, že nemusíš otěhotnět hned. Že když si za rok řeknete ano teď už jsme připravený, tak to nemusí hned vyjít a budeš hlavně ty zklamaná. Prostě ho nějak nenuceně přesvědčit, že dítě potřebuješ ![]()
@WTFF To asi ne. Ale zas, když se lidé berou, tak se to tak nějak předpokládá, že jsou srozumněni s plozením dětí, zvlášť dnes, když se nad soužitím nesezdaných lidí nikdo nepozastavuje, tak se často lidé berou, až když chtějí zakládat rodinu. Ale je fakt, že je to jen obecný předpoklad, ne pravidlo, aby se tím manžel musel řídit. Ale taky je fakt, že pokud si někoho beru, mám s ním aspoň přibližně vyjasněné plány do života, jestli se aspoň trochu scházejí
.
@Samamama
ono to taky mohlo být tak, že se řeklo „časem“ a kluk, protože je mladej a blbej, tak si myslel, že to bude třeba za 5 let
![]()
Samozřejmě do dítěte nejde nutit, ale, jak často si pár řekne, že se na dítě opravdu cítí? Chci tím říci, že věta „necítím se na to“, toho skrývá strašně moc a určitě by to chtělo více probrat. Můj manžel se taky na dítě dlouho „necítil“. Já už jsem si dítě přála od 24 let a ač je o šest let starší, stále říkal, že se na to necítí a máme čas. Najednou jsem začala mít nějaké gynekologické problémy a i on si uvědomil, že se nám taky dítě nemusí hned povést. Nakonec jsem otěhotněla po více jak dvou letech snažení a to po IVF. Nechci tím strašit, ale zpětně jsem ráda, že jsem manželovi vysvětlila situaci a v podstatě ho přemluvila a nakonec jsme se snažit začali, protože tak hned to nebylo a sám se pak trápil tím, že to nejde. Tak přeji hodně štěstí ![]()
@WTFF jasně, s chlapy se musí mluvit vždy jednoduše, stručně, jasně a konkrétně, jinak se nic nedozvíme a oni nic nepochopí
. Ale taky ze své zkušenosti musím říct, že on ne každý má ten stav, kdy už se „cítí na dítě“. Já vždy věděla, že děti chci, ale pořád to pro mě bylo sci- fi, rozhodně neproběhl pocit, že už po něm toužím, spíš to bylo rozumové- už není na co čekat. Třeba to tak může mít i chlap, dokonce u chlapů bych tento přístup čekala i víc.
@09honny Také mám mladšího muže, je mu 25 a byl to on, kdo chtěl od začátku dítě a já byla ta, která se rozmýšlela, ale spíš proto, že jsem mnohem starší a jednoho puberťáka už jsem měla doma. Tím chci říct, že o věku to úplně není, protože někteří chlapi se na dítě necítí ani ve 42 letech, např můj brácha a někteří touží po dítěti od 20. Asi jste si o tom měli promluvit před svatbou, kdy plánujete děti ![]()
Tak ja jsem samozrejme znala jeho nazor uz pred svatbou, ale moje touha po diteti se pochopitelne stupnuje a resim to stale vic, proste to ma takovyhle vyvoj. Nikdy nerekl ze deti nechce a pocuta s tim ze by to melo byt brzo, ale proste NE TED ![]()
@09honny A co se dohodnout na nějakém pevném čase, po kterém se o tom budete znovu bavit? Nám to kdysi takhle pomohlo, já (31) už chtěla dítě, tehdy přítel (34) ještě ne. Vytáhla jsem z něj, že si chce ještě užívat. Dohodli jsme se, že to budeme řešit znova za rok. Rok jsem o tom necekla a za rok už se „cítil“. Mně to i pomohlo v tom, že jsem na to zbytečně nemyslela a nesnažila se ho neustále někam tlačit.
@Svistice ja bych teda rekla, ze v dnesni dobe se v 27 letech jeste dost chlapu (rozhodne vetsina) na dite neciti, to neni nic zvlastniho. Spis by si ale mel uvedomit, ze kdyz je manzelce 30, tak nemuze cekat do nekonecna..