Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Nevim jestli to sem vubec patri, ale treba jste nektera prozili (prozivate) neco podobneho. Muj problem je, ze manzel se „jeste neciti“ na dite. A ja uz jo..nejenom ze se na nej citim, ale dost po nem touzim. Musim zminit, ze manzel je mladsi (je mu 27 a mne 30), takze rozum mi rika netlacit na nej, ale zas az tak mlady preci neni. Pro nej tento problem konci tim, ze se na to proste jeste neciti a ze (logicky) nevi kdy se citit zacne. Ja ale na dite myslim uplne kazdy den, otravuje mi to zivot. Snazim se soustredit na ruzne sporty, konicky, praci, ale v nicem z toho uz nespatruju smysl. Zacinam se na manzela dokonce zlobit a (zatim jen v duchu) obvinovat z toho, ze jeste nemam dite..vzdyt kdo jiny za to muze, ze. Do toho jeste veliky tlak moji rodiny, ktera patrne ocekavala, ze po svatbe (byla nedavno) okamzite otehotnim. Vubec jim nedochazi, ze narazky mi muzou ublizovat, vzdyt ja vim, ze mit dite po 30 neni idealni, ale co mam jako delat? Hrozne se bojim, ze hormony nebo co to je mi zatemni mozek uz uplne a ze to ublizi nasemu vztahu. Manzela miluji a vim ze jednou bude dobry otec, ostatne proto s nim chci zalozit rodinu, a snazim se pochopit, proc on se mnou jeste ne, kdyz se se mnou podle svych slov taky citi dobre. Mela bych byt stastna ze mam fungujici vztah, a taky si ho vazim, ale tohle uz mi prerusta pres hlavu ![]()
Buď v klidu. Ve 30 máš ještě spoustu času na dítě. Užívejte si s manželem a rodinu pošli někam.
POkud fakt nechce, a nehneš s ním, a ty nemyslíš na nic jiného, tak asi nezbyde než jít o dům dál, a hledat štěstí s někým jiným ![]()
@09honny Větu „necítím se na dítě“ považuji u chlapa jeho věku jen za prázdnou frázi a kec. Zjisti, čeho se bojí - pak s tím můžete případně společně něco dělat (bojí se, že vás neuživí, že už si nebude moct vyhazovat z kopýtka, že děti nesnáší… plus dalších x možností, proč „se necítí“). Protože pokud přijmeš za argument „necítění se“, tak se taky může stát, že se nebude cítit nikdy.
Pokud nechce, nenuť ho, 30 let není žádný věk, času relativně dost…
No je sice fakt, že 30 není v životě vysoký věk, ale pro založení rodiny už to věk je, a to hlavně z fyziologického hlediska. Bude potřeba o tom hodit s manželem řeč a ujasnit si, jestli vůbec někdy ten čas přijde, abys náhodou nečekala do doby, kdy už to nepůjde.
Ahoj, samozřejmě vynutit to nejde, ale čas už na to máš.. Já kdybych věděla to co vím teď, tak bych na svého exmanžela tlačila víc. Taky jsem nechtěla naléhat a čekala až on „svolí“ k tomu, že tomu zkusíme dát šanci - mě bylo 30 a jemu 32… a jak to dopadlo? Díky mojí gynekoložce jsme rychle zjistili, že to snadno nepůjde, že mám neprůchodný vejcovody (jinak jsem zdravá jako řípa, takže nikoho nenapadlo, že může být problém) a do roka už jsme chodili na umělé oplodnění (nechat to na něm, tak jsme nikam nešli). A vysledek? 4 roky jsme běhali po doktorech až mi jednoho dne oznmámil, že už jsme to zkoušeli dost a že čeká dítě s jinou..
On má teď 3 leté dítě, druhé na cestě a já jsem sama a dítě už mít nejspíš nebudu (nevím kdo by ten zázrak zařídil).
Samozřejmě ti nic takového nepřeju, ale 30 už není zrovna málo pro ženu (bohužel)… takže bych se snažila manželovi tohle trochu naznačit. Oni ti chlapi nebudou nikdy připravení tak jako žena…
Taky můžete být opačný případ a skočit na to ve 40ti a mít dítě na první pokus… to nikdy nevíš
.
Každopádně přeju hodně štěstí ať získáš to co chceš..
Ja cekala na dite 4 roky. Tedy na to, az se mamzel bude citit. A udelala jsem moc dobre, ze jsem si to dite nevydupals a pockala. Narodilovse nam dite s kolikou a kdybych si hovtenkrat vynutila, tak na nej budu sama a to bych nezvladla! Je potreba, aby se i manzel zapojil a to by neudelal, pokud bych ho k diteti donutila. Ja radim, rozumne si promluvit a dohodnout se, ze treba za dva roky do toho pujdete. Ale nenutit ho, ze dite musi byt ted hned.
Vim, jak to bude tezke vydrzet, kdyz uz po nem touzis ted, ale ver, ze se to vyplati, si pockat.
Tak ja na jednu stranu souhlasim s tim, ze vynutit si dite je blbost a nekoho do toho tlacit nasilim taky, ale na druhou stranu jsem z tech, kdo sest let lital po doktorech, nez se ho dockal. Samozrejme to predem neodhadnes a jsou zastupy zen, ktere se v petatriceti rozhodly a do mesice byly tehotne, ale znam i dost pravych opaku. Jde i o to si srovnat, jestli tech deti chces vic, mne ted tahne na petatricet, rodinna anamneza predcasneho prechodu je neuprosna a ja se pomalu zacinam smirovat s tim, ze to jedine dite je zazrak, a to jsem zacinala v petadvaceti. Vim, ze se tu najdou hromady takovych, co na povel otehotnely v devetatriceti a pak stihly dve dalsi, ale tvrzeni, ze ve triceti ma zenska na deti spoustu casu… ne kazda, bohuzel zdaleka ne kazda.
Takze bych sice doma nebafla na manzela, ze musime zacit tehotnet hned, protoze par mi jich na netu psalo, ze to pak treba taky nepujde, ale jak jiz psano, snazila bych se z nej vytahnout, co presne mu na te predstave vadi.
Pred svatbou jste o detech v nejakem realnem case nemluvili?
Většinou, když chlap řekne, že se na dítě necítí, tak má rád svůj klídek, bojí se, že by přišel o své pohodlí.
Hmm… ve 30 už na to věk máš, zatlač na něj a jak bude dělat dál fóry, pryč s ním.
@09honny nenuť ho. Je mu 27, je celkem logické, že ještě nechce. Chlapi tohle mívají pozdě.
Pokud ho donutíš, nemusí to dopadnout dobře. Ty se soustřeď na něco jiného - rok dva není v tomhle věku ještě nic podstatného. ![]()
Je fakt, že u chlapa 27 let není žádný věk a některý jsou v tomhle věku ještě pomalu puberťáci. Ale zase když už dozrál ke svatbě, tak bych mu dala ještě chvíli času a třeba dozraje i na to dítě. Já mám s tlačením chlapa do něčeho na co se necítí, docela blbou zkušenost. Druhá pravda je, že je to od něj svým způsobem sobecké, protože mu musí být jasné, že ty už věk na dítě máš ideální.