Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Mám neteře na druhém stupni a už někdy od té doby, co začaly chodit do školy naše návštěvy tam probíhali v duchu, že děcka byla někde zalezlá a ani nám nepřišla říct ahoj. Na návštěvách u nás si sedly někam stranou a akorát mydlili mobil. Jako to už je pro mně extrém. Teď se teda dopracovala k tomu, že nás alespoň přijdou pozdravit a pak se třeba alespoň věnují bratranci a sestřenici.
Takže chování děvčete mi přijde ještě v tolerovatelných hranicích, i když třeba za odbíhání kvůli mobilu či messangeru bych ji asi taky trochu pokárala, protože to je fakt neslušné. Lidi, co nevydrží bez sociálních sítí ani jednu blbou návštěvu, mi taky lezou na nervy.
A holku chápu, že má vztah s babičkou, která se jí věnuje, sdílí, vypráví. Taky jsem měla jednu babičku „oblíbenější“. Ta i když pracovala, tak se nám věnovala, zajímali jí naše dětské trable, hodně mě naučila. Druhá babička byla v důchodu, upřednostňovala bratrance, vše muselo být přesně po jejím, neustoupila či neupravila svou běžnou rutinu kvůli dětem ani o píď.
Asi bych hodila vážnou řeč s mužem, že vztah se musí budovat, láska se nedá vynutit. Holka se má chovat k babičce slušně a s respektem, ale babička by taky měla projevit respekt. Pokud jsou prožitky z války v téhle větvi rodiny tabu, mělo by to být dceři slušně vysvětleno. Ne, že dostane kartáč za to, že se zajímá o historii vlastní rodiny.
Já si myslím, že možná nejde o to, ale možná o to, když ta babička třeba jednou za půlrok přijede, aby prostě tam poseděla,, určitou dobu..a too zakladatelka nenapsala, jeslti se jedná o 10 min a nebo řešíme tři hodiny..
Za mě by byla i určitá slušnost, když ta babička přijede tu hodinku posedět, říct, že si jde něco třeba po pokoje.. a pak přijít se ještě rozloučit..
My ttřeba byly ted u tchýně a kluci 12 let 15 let holka dvě hodiny normálně vydrželi v hovoru, pak si šli něco s na mobilu, zase se vrátili atd.
Manžel to ale moc přehání, neměl by řešit co se kde šustne.. jediné co bych s ním souhlasila je to, že když přijede návštěcva tak se neodchází, to by taky mohl udělat manžel, že nmá rád tchýni, tak to prostě nefunguje.. Ale jak píši záleží o jakém čase se vůbec bavíme.