Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
No a když si teď u nás může jeden muž vzít jednu ženu, co brání, aby si jeden muž mohl vzít žen více? To přece nedává smysl, chtít manželství pro ženy a muže, a přitom jejich počet omezovat na dva.
Jo, zhruba takhle zníš. Manželství homosexuálních párů a polygamní svazky jsou naprosto odlišná otázka, naprosto jiný koncept, antropologicky, sociálně, kulturně, právně. Míchat to dohromady a dávat polygamní svazky na stejnou stranu rovnice jako homosexuální svazky jen proto, že obojí není „jeden muž + jedna žena“, je naprostá hloupost.
Já proti tomu nejsem. Z ekonomického hlediska to má hodně výhod, péče o děti je taky snazší ve více lidech (tím spíš pokud se to rodičovství zkoriguje - klidně můžou těhotnět společně, ale aby najednou nebyli na RD třeba 3 z 5 členů domácnosti, když v pohodě na 3 děti stačí 2). I to bydlení by se řešilo líp - velké byty jsou na m2 levnější než malé byty. Navíc náklady na stravu u vícepočetných domácností jdou pak v přepočtu dolů (2 singl lidi utratí za jídlo víc než 1 pár apod.)
Takže pro chudé to je ideál.
V podstatě se navracíme k systému tlup. ![]()
@Limi123 píše:
Ahoj,Už delší dobu přemýšlím, proč se pořád mluví jen o manželství pro homosexuály. Já na toto nemám jednoznačný názor, ale vy, kteří podporujete manželství pro gaye, byli byste i pro manželství 3 a více osob jakéhokoliv pohlaví? Proč ano/proč ne?
Mně přijde, že buď je manželství tradičně svazek muže a ženy, nebo pokud nechceme diskriminovat, dává smysl uzákonit pak manželství libovolného množství osob jakéhokoliv pohlaví.
Uzákonění pouze svazků 2 osob libovolného pohlaví nedává smysl, není to „rovná šance pro všechny“ ani „tradiční přístup“.
Jaký máte názor vy?
A v čem Ti to jako přijde stejné?
Vést polyamorní vztah je rozhodnutí.
Sexuální orientace je vrozená, nelze jí změnit.
(Pokud si myslíš, že ano, tak ok, zkus se odteď rozhodnout, že budeš na stejné pohlaví.)
Z jakého důvodu by mělo být homosexuálům manželství s jejich milovaným partnerem odepřeno? A z jakého důvodu by heterosexuálové měli mít nějaké výhody, které ostatní nemají?
Pokud chceš argumentovat dětmi, tak v tom případě bychom museli manželství vyhradit pouze pro plodné páry v plodném věku + vyřazovat i dobrovolně bezdětné. Takže to není podle mě relevantní.
Dál?
@Limi123 píše:
Nikdo by tě nenutilJde o to, že mně to přijde na roveň svazku 2 homosexuálů - argument rovných práv pro všechny. Pokud není cílem manželství založení tradiční rodiny, pak nerozumím tomu, proč limitovat zákonem manželství na počet lidí v něm.
Máš pravdu. Já myslím, že to tak stejně dopadne. Začalo to tím, že homosexuálové bojovali, aby homosexualita byla legální (to je pochopitelné), pokračovali vyřazením homosexuality z duševních poruch a čím dál častěji se v médiích a filmech objevovaly gay a lesbické páry, aby to bylo víc tolerované. A nakonec jim nestačila tolerance, chtěli i manželství. Také si myslím, že pokud někdo bere manželství jako svazek milujících se osob, nemáme pak žádný argument, proč zrovna 2 osoby, proč ne 3 a více.
U polyamorních párů je ten vývoj podobný, zatím je to jen ve fázi, kdy se o nich víc mluví, ale určitě si časem budou taky prosazovat právo na manželství. Je to docela smutné, jak dlouho a usilovně bojovali křesťané za monogamní svazky a chtěli, aby společnost měla nějaký řád, ne aby souložil každý s každým… a vývoj poslední doby nás vrací zpět do starověku.
S kvalitní legislativou, proč ne. Ovšem s manželstvím pro všechny bych to nespojovala, to je úplně normální manželství pro které už legislativa atd v pohodě existuje, jen je to pro asi čtvrtinu hlasitě křičících bigotů v zemi pořád nějaký nepřekonatelný problém ![]()
Klasický případ, kdy menšina diktuje většině (většina by totiž u nás dávno manželství pro všechny schválila a přestala plýtvat drahocenným časem a energií na tak banální téma).
Příspěvek upraven 11.06.22 v 22:08
@Freeandwild píše:
A v čem Ti to jako přijde stejné?
Vést polyamorní vztah je rozhodnutí.
Sexuální orientace je vrozená, nelze jí změnit.
(Pokud si myslíš, že ano, tak ok, zkus se odteď rozhodnout, že budeš na stejné pohlaví.)
Z jakého důvodu by mělo být homosexuálům manželství s jejich milovaným partnerem odepřeno? A z jakého důvodu by heterosexuálové měli mít nějaké výhody, které ostatní nemají?
Pokud chceš argumentovat dětmi, tak v tom případě bychom museli manželství vyhradit pouze pro plodné páry v plodném věku + vyřazovat i dobrovolně bezdětné. Takže to není podle mě relevantní.
Dál?
Pak se dá argumentovat tím, proč někdo, komu je geneticky dána polygamie má být diskriminován tím, že jen jednoho ze svých partnerů smí pojmout za manžela a s ostatními je zákony nucen žít v neoficiálním svazku. Je to blbé třeba pro děti, které se z těchto svazků narodí. Mně to prostě přijde stejné, dokonce vlastně horší, když se ti 3 nemuzou vzít, protože z těchto vztahů se mohou rodit děti. Vést polyamorní vztah podle mě není u všech rozhodnutí. Někdo k tomu má vrozené sklony.
Já nejsem proti sňatkům homosexuálů, jak naznačuješ, tedy nevím, proč bych měla něčím argumentovat proti němu? Nemám na to jasný názor, nejsem ani pro/ani proti. Dokonce nejsem ani proti adopci dětí homosexuály. To koukáš, viď? ![]()
Jen mi to přijde ta stejná situace homosexuál/vztah x lidí a nerozumím tomu, že kdo prosazuje jedno, neprosazuje i to druhé.
@Liberalissima píše:
S kvalitní legislativou, proč ne. Ovšem s manželstvím pro všechny bych to nespojovala, to je úplně normální manželství pro které už legislativa atd v pohodě existuje, jen je to pro asi čtvrtinu hlasitě křičících bigotů v zemi pořád nějaký nepřekonatelný problémKlasický případ, kdy menšina diktuje většině (většina by totiž u nás dávno manželství pro všechny schválila a přestala plýtvat drahocenným časem a energií já tak banální téma).
Jenže manželstvím se taky určuje otcovství, je to určitá právní ochrana žen, aby muž nemohl tak rychle utéct od těhotné.
Nevím, jak by to mělo fungovat u homosexuálů. Navíc by se musela změnit definice pojmu rodič, já chci být matka, nechci být žádný bezpohlavní „rodič jedna“.
Takže buď by se dětem lhalo, že mají dvě matky nebo dva otce nebo by museli být rodič jedna a rodič dva.
A k těm neplodným hetero párům, už je to celkem ohraný argument - dopředu těžko můžeme vědět, jestli ten konkrétní pár je neplodný, mnoho párů bylo údajně neplodných a pak děti měli. A jestli někdo nechce děti a chce manželství, to přece ničemu nevadí a nevyžaduje to žádnou právní změnu a změnu definice manželství. Homosexuální pár ale prostě nikdy ani teoreticky tu možnost mít společné děti nemá, a pokud si jeden z nich dítě udělá, nemůžou to být jejich společné děti.
@SlečnaDahlia píše:
No a když si teď u nás může jeden muž vzít jednu ženu, co brání, aby si jeden muž mohl vzít žen více? To přece nedává smysl, chtít manželství pro ženy a muže, a přitom jejich počet omezovat na dva.Jo, zhruba takhle zníš. Manželství homosexuálních párů a polygamní svazky jsou naprosto odlišná otázka, naprosto jiný koncept, antropologicky, sociálně, kulturně, právně. Míchat to dohromady a dávat polygamní svazky na stejnou stranu rovnice jako homosexuální svazky jen proto, že obojí není „jeden muž + jedna žena“, je naprostá hloupost.
No podle mě to ale opravdu smysl omezovat zakinem nedává. Proč by si muž a žena nemohli společně vzít další ženu, pokud se na tom shodnou? Smysl to dává pouze, když respektuji historicky danou morálku. Ale pokud se od tohoto oprostím (což je podmínka i pro svazky homosexuálů), tak proč zakazovat to, aby si muž a žena vzali další ženu? Nemyslím to útočně. Já opravdu nevidim rozdíl: lidi se mají rádi — vezmou se. Když připustím, že toto platí pro 2 muže nebo 2 ženy, proč je tak důležité to číslo 2?
@whitemirror píše:
Jenže manželstvím se taky určuje otcovství, je to určitá právní ochrana žen, aby muž nemohl tak rychle utéct od těhotné.Nevím, jak by to mělo fungovat u homosexuálů. Navíc by se musela změnit definice pojmu rodič, já chci být matka, nechci být žádný bezpohlavní „rodič jedna“.
Takže buď by se dětem lhalo, že mají dvě matky nebo dva otce nebo by museli být rodič jedna a rodič dva.A k těm neplodným hetero párům, už je to celkem ohraný argument - dopředu těžko můžeme vědět, jestli ten konkrétní pár je neplodný, mnoho párů bylo údajně neplodných a pak děti měli. A jestli někdo nechce děti a chce manželství, to přece ničemu nevadí a nevyžaduje to žádnou právní změnu a změnu definice manželství. Homosexuální pár ale prostě nikdy ani teoreticky tu možnost mít společné děti nemá, a pokud si jeden z nich dítě udělá, nemůžou to být jejich společné děti.
Což je ale vlastně pro mě jeden z argumentů, proč adopce pro ně ano. Protože oni si ty děti stejně velmi často udělají, ale když se pak tomu „oficiálnímu“ rodiči něco stane, ten druhý na dítě nemá právně nárok, přitom defakto to dítě ho vnímá jako svého rovnocenného rodiče. Tohle mi přijde hrozné - z pohledu rodiče i dítěte. A že ten druhý homosexuál také rodič je, to považuji za jednoznačné.
@Limi123 Já to vidím jako sociální výstřelky, znak měnící se společností, třeba to bude za 50 let normální, třeba ne.
@Limi123 píše:
Mně to právě také dává smysl v téhle podobě, pokud nějak.
Me taky, ale pouze za jednoho předpokladu, ze nepujde zuzovat sjm. Proste když manzelstvi, tak se vsim vsudy.
@Limi123 píše:
No podle mě to ale opravdu smysl omezovat zakinem nedává. Proč by si muž a žena nemohli společně vzít další ženu, pokud se na tom shodnou? Smysl to dává pouze, když respektuji historicky danou morálku. Ale pokud se od tohoto oprostím (což je podmínka i pro svazky homosexuálů), tak proč zakazovat to, aby si muž a žena vzali další ženu? Nemyslím to útočně. Já opravdu nevidim rozdíl: lidi se mají rádi — vezmou se. Když připustím, že toto platí pro 2 muže nebo 2 ženy, proč je tak důležité to číslo 2?
Jenže jsme lidé se svými chybami a spíše by to komplikovalo život. Ve tvém případě by ta žena číslo jedna musela přiznat, že je bisexuální. Nebo by to pak v realitě bylo spíše tak, že by ji muž vyhrožoval, že pokud nepřistoupí na přidání další ženy do manželství, že ji připraví o majetek a děti?
Věř mi, že víc manželek nechceš. Kromě toho, že jich máš víc tak taky musíš víc vydělat. Protože všem musíš dát stejně. Jedné dáš auto, všem bys měl dát auto.
Není to tak, že máš všechny nakládané v 3+1 v paneláku. A jen si je střídáš v posteli.
@KeckaJ píše:
Věř mi, že víc manželek nechceš. Kromě toho, že jich máš víc tak taky musíš víc vydělat. Protože všem musíš dát stejně. Jedné dáš auto, všem bys měl dát auto.Není to tak, že máš všechny nakládané v 3+1 v paneláku. A jen si je střídáš v posteli.
Ale chudý se zase můžou na jednu manželku složit… ![]()
@Takyjedna píše:
Ale chudý se zase můžou na jednu manželku složit…
Já teda nevím, ale mě jeden chlap na praní, žehlení, vaření a další péči naprosto stačí. ![]()
A co tak navíc! I jedna tchyně je víc než dost. ![]()