Manželům dům - mám nárok na něco?

Anonymní
26.5.22 19:54

Manželům dům - mám nárok na něco?

Prosím o radu do budoucna.
Máme s manželem dům na hypotéku. Společne jmění manželů. Postaveny na pozemku, který jsme dostali od mě mamky. Tudíž každý polovinu.
Ale před 10 lety dostal manžel ještě druhy dům po rodičích. Jen on. Protože naše manželské situace není úplně ruzova. Manžel má milenku. Je možné, ze brzy bude nutno řešit rozvod. Ja platím stále ještě hypotéku na nás dům. Jeho dům se za naše společne peníze rekonstruuje. Nyní to spolklo již přes půl milionu korun.
Nemám však jak toto doložit.
V případě rozvodu, měla bych na něco nárok? Nebo i když jdou teď všechny naše peníze jen tam, nedostanu nic? Teď přišel s tím, ze tam ještě uděláme podlahové topení. Už se mi to nelíbí. Peníze z najmu si stejne bere jen on. Děkuji.
Raději anonymně. To, ze vím, ze má milenku neví. :wink:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2650
26.5.22 20:08

Asi bych se ho narovinu zeptala, jestli v případě rozvodu mi nechá náš dům, když teď tolik investuje do svého domu.

Kdyby nechápal přitlačila bych, že mu nebudeš dotovat dům pro milenku.

Ale musíš si být jistá, že má milenku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4154
26.5.22 20:17

Narok mas, ale musis to prokazat. A to byva problem. Aspon fotografuj ty zmeny, co se tam deji. Kopie faktur, uctenek, platby online popisovat do piznamky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11023
26.5.22 20:25
@Anonymní píše:
Prosím o radu do budoucna.
Máme s manželem dům na hypotéku. Společne jmění manželů. Postaveny na pozemku, který jsme dostali od mě mamky. Tudíž každý polovinu.
Ale před 10 lety dostal manžel ještě druhy dům po rodičích. Jen on. Protože naše manželské situace není úplně ruzova. Manžel má milenku. Je možné, ze brzy bude nutno řešit rozvod. Ja platím stále ještě hypotéku na nás dům. Jeho dům se za naše společne peníze rekonstruuje. Nyní to spolklo již přes půl milionu korun.
Nemám však jak toto doložit.
V případě rozvodu, měla bych na něco nárok? Nebo i když jdou teď všechny naše peníze jen tam, nedostanu nic? Teď přišel s tím, ze tam ještě uděláme podlahové topení. Už se mi to nelíbí. Peníze z najmu si stejne bere jen on. Děkuji.
Raději anonymně. To, ze vím, ze má milenku neví. :wink:

Bereš to statečně. Tlačila bych na rozvod, aby nemohl více točit společne peníze. Zmeny dokumentovala a kopírovala účtenky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9293
26.5.22 20:25

Najdi si dobrého právníka :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
26.5.22 20:30

Je to jednoduchý. Jiný než společný peníze nemáte, takže ano, máš nárok na polovinu peněz investovaných do domu manžela. I ty peníze z nájmu spadají do sjm.

• Citovat
  • Upravit
8115
26.5.22 20:35

Pokud ten dům dostal už v době manželství, tak to není jeho dům, ale váš společný dům a při rozvodu se budete dělit i o něj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
26.5.22 20:37
@rmot píše:
Pokud ten dům dostal už v době manželství, tak to není jeho dům, ale váš společný dům a při rozvodu se budete dělit i o něj.

Ani omylem. Dědictví a dary nespadají do sjm. Nechceš se trochu povzdělat v občanským zákoníku?

• Citovat
  • Upravit
15182
26.5.22 20:38
@rmot píše:

Tak to fakt ne. Dům je jen jeho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24733
26.5.22 20:39
@rmot píše:

Dědictví a dary nespadají do SJM, pokud tak není výslovně určeno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8115
26.5.22 20:43
@Janli píše:
Ani omylem. Dědictví a dary nespadají do sjm. Nechceš se trochu povzdělat v občanským zákoníku?

Tak to možná při našem rozvodu právníci popletli, ale dar jednomu v průběhu manželství se u nás započítával do děleného majetku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24733
26.5.22 20:44
@rmot píše:
Tak to možná při našem rozvodu právníci popletli, ale dar jednomu v průběhu manželství se u nás započítával do děleného majetku.

No a nebyla to třeba podmínka toho daru ze strany darovatele? To totiž lze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.5.22 20:49

Děkuji. S temi fotkami dobrý nápad. Hned zítra to nafotim. Mám i stare. Když se rekonstruovalo horni patro pro stávající nájemníky.
Ne dům je opravdu jen jeho.
Nás dům mi nenechá. Bude hustý. Bude chtít polovinu. Na což opravdu nemám.

• Citovat
  • Upravit
Janli
26.5.22 20:50
@rmot píše:

A kdypak jste se brali?

• Citovat
  • Upravit
2218
26.5.22 20:50

Asi lepší zeptat se rovnou pravníka. Ale kamarádka, jejíž manžel dostal domek ještě před manželstvím a rekonstruoval během manželství, vysoudila slušný peníze. Ale je fakt, že si dávala dohromady ještě důkazy k tomu. Se nedostanete k fakturám atd.? Když ten barák dostal, nebyl nějaký odhad?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí