Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já mám sestru Hanku a kdybych měla to jméno dát své dceři, dala bych ve verzi Hanna ![]()
Znam dve a obema je cca 50. Nedala bych. Hanka, Hanah je docela fajn. Hana je hrozne tvrdy pro me nic nerikajici.
Já mám jméno hodně podobné, z té série, a nedala bych ho své dceři. Nejhezčí z nich je Jana. I když je to vlasně úplně stejné jméno, liší se jen prvním písmenkem.
Já mám Haničku, je jí 10 let. Stejné jméno má naše bývalá vedoucí z oddílu, jedna holčina, co byla v mém oddílu, kolegyně je Hana, znám jednu Hanku odtud (ale už sem nejspíš nechodí) a jedna herečka se jmenuje úplně stejně, to trne mě, když slyším naše jméno, i když tu herečku osobně neznám. Příjmení jsem vyvdala. Dále spolužačka byla Hanka a tu jsem teda neměla ráda. Já jsem Jana a nechtěla jsem, abychom se pletly kvůli poště a všemu (jako jsme se pletly my s mámou, jmenovaly jsme se stejně). Jedna teta je Hana a víc už si jich nevybavuju.
Pro mě je to moc pěkné jméno, i když na oslovení Hanka si musím zvykat.
@Hanejs osloveni Hana taky nemam rada, Hanicko mi zase rika manzel-i kdyz je to asi trochu zvlastni ![]()
H.
@Anonymní píše:
Zakladatelka:Moc děkuji!
za co dekujes? to je realita…
H.
Ja jsem Hanka. Držitelek tohoto jména znám hodně, ale ne malé dítě. Hana jako takové se mi nelíbí, ale ma spoustu hezkých variant. ![]()
Se mnou chodily do třídy na základku 2 Hany, na střední do stejného ročníku 5.Dříve se tohle jméno hodně dávalo.
V blïzké rodině mame Haničku, chodí do 5 třídy, jmenuje se po svém otci Janovi. Dcera ma kolegyni v praci Hanu, to už je důchodkyně. Víc Hanek neznam.
Tak pár Hanek (ježíš, to vypadá hrozně, ale je to 2.p. mn. č. slova Hanka
) znám, ale je jim 30- 55. Jednu znám 20 letou a jedna je malinká, nedávno se narodila kamarádce. Jinak překvapivě daleko víc se ted dávají Anny, ačkoli jméno je podobné ![]()
Hana je tchyně a ve školce má dcera kamarádku Hanku - je jim skoro 5 let
Tak mě tahle diskuse donutila vyjet si četnost u jména naší dcerky
Máme sice úplně odlišné jméno, ale také takové, které se dávalo hodně někdy v sedmdesátých, osmdesátých letech, pak byl propad a ani teď se nějak extra nedává. Při vybírání se nám prostě líbilo, nekoukali jsme na to, jestli jich je ve městě 10 nebo 200
Reakce okolí byly různé ![]()
Haničku osobně myslím neznám
Ale tvar Hanka se mi líbí. Hana je na mě moc tvrdé ![]()
Moje mámča je Hana a i mě tímto jmenem obdarovala jinak mi je 25 let…ikdyž jméno jsem moc ráda neměla…nesnáším když mi někdo říka Hano zní to hrozně..ale Hani ani Hanko mě nevadí…přítel chtěl abych dala i jedné z našich dcer jméno Hana…ale to jsem hned zavrhla takže máme Dominičku a Natálku..jinak v blízkém okolí neznám žádnou Hanku
My mame doma Hanicku. Je ji 9 let. Pak mame jeste Baru a Rebeku:-) V porodnici jsme tenrat byli zajimavej pokoj - Hanička a spolubydlici byl Pepicek:-)
Narodila jsem se jako Hana (je mi 26). Na první jmenovkyni ve třídě jsem narazila až na vejšce. Na střední byly v ročníku 3 Hany (cca 130 studentů) V rodině jsme byly Hany dvě - teta a já. Ale jméno jsem dostala zcela nezávisle na tetě, jméno si prosadila moje máma, která ho milovala od malička. Tetě Haně se u nás doma jinak neřekne, prostě teta Hana a všem to připadá normální.
Proč píšu v minulém čase. Svoje jméno ve tvaru „Hana“ jsem nenáviděla. Byla to pro mě nadávka, Hano na mě máma volala jen tehdy, když byla nasr., ve škole mi to říkala nejneoblíbenější učitelka. I děti to věděly, tak mi tak schválně říkaly. Vadilo mi, že jsem se tak musela oficiálně podepisovat. Již od dětství jsem si říkala, že se v 18 letech přejmenuju, jen jsem nevěděla, jestli mi to projde. Nakonec jsem se nechala přejmenovat v 21, když jsem se vdala a měnila všechny doklady. Teď jsem „Hanka“. Někdo si možná klepe na čelo, ale mě to káčko za tu tisícovku fakt stálo.
Teď jsem se jménem spokojená tak napůl. Líbí se mi v tom, že nás není hodně, ale je normální, a zatím to není jméno pro staré báby.
Má hodně variant, kdy každý si vybere tu svou nejoblíbenější. Nejradši mám oslovení „Hani“, ale od cizích mi sedí víc neutrální „Hanko“. Třeba mi vůbec nevadí „Hanino“, naopak „Hančo“ toleruju jen u dvou lidí. Hančo = Ančo, a jméno Anna teda fakt nemusím.
To s čím jsem ale se změnou jména nepočítala, bylo komolení mého jména jinými lidmi. Neustále mě mají potřebu opravovat a jen ti duchapřítomnější se zeptají, jestli skutečně Hanka. Už mě to unavuje to všem do kola vysvětlovat.
Každopádně, jestli budu mít dceru, jméno Hanka jí nedám jen z jediného důvodu - nejsem zastáncem stejných jmen v rodině. Jinak mi přijde v pohodě a v cizině s ním taky nemají problém.