Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
werryjane píše:
Můj snoubenec je Fin, soužití je skvělé, všichni vždycky říkají, že jsme se hledali, až jsme se našli přes půl Evropy.. Myslím, že Fini jsou obecně více mazliví než čeští muži, přítel mi neustále projevuje city a mají to tak i další moje známé Češky, co mají Finy. O malou se umí postarat stejně dobře jako já už od začátku, berou to jako samozřejmost. Taky je tady běžnější zakládat rodinu už v mladém věku, kluci kolem 25 let. Taky bych řekla, že jsou víc chlapi, protože tady se chodí pořád na vojnu (pokaždé, když se přítel trochu připije, tak o tom vypráví, připadne mi, že to byla jeho nejlepší léta
). Víc se o sebe starají (jako hygiena apod.). Nemůžu ale říct, jestli jsou takoví všichni, soudím tak dle nás a pár známých..
no bodejt by fini nebyli mazlivi,kdyz je ve finsku takova zima ![]()
No, ono tady zas taková zima není
.. Ono globální oteplování udělalo svoje
.. Léto vyjde teplotně stejně jak u nás, jen je kratší a tuto zimu to přes den ještě nešlo pod nulu (když nemluvím o Laponsku samozřejmě).
Já jsem doma mix
a přítel Valach jako poleno
Občas to zajímavě zazní, ale neskřípe. Slavíme vánoce, na chanuku zapálím svíčku za oknem jako vzpomínku na předky… spíš je to obohacení.
Přítel je Švéd. Je těžko generalizovat, ale jsem teď maximálně spokojená. Švédi se odstěhují od rodičů, když začnou vysokou a peníze dostávají od státu (přídavky a studentské půjčky a tak), takže se naučí se o sebe postarat. Jinak mi chybí trochu to gentlemantství - tady je rovnoprávnost skoro za každou cenu. Ale líbí se mi, že absolutně neváhá postarat se o mě, když jsem třeba nemocná a domácí práce dělá s naprostou samozřejmostí (a ani se neptá). Je rozhodně o dost klidnější než já, takže já v některých situacích téměř zuřím a on jen klidně řeší nebo vyčkává, pokud je jedinou možností čekat až se to samo posune. Ale my to vzájemně oceňujeme - já potřebuju někoho, kdo mě uklidní a stojí nohama pevně na zemi, zbytečně se nestresuje a tak, a on zase někoho, kdo ho aktivuje a kdo chce zkoušet nové aktivity apod. Někdy musím zvolnit a přizpůsobit se jeho temperamentu (to mě někdy trochu štve, ale to je jen drobnost). Neprojevuje až tak spontánně city, tak si musím všímat těch drobných indikátorů, ale pracujeme na tom, on už se stal trochu spontánnější. To, co cítí, spíš vyjádří slovně. No, tulí se nádherně a často (což bych u „chladného seveřana“ ani nečekala). Nechce se hádat (zatím ani nebyl důvod - o nepříjemnostech rovnou mluvíme už když jsou malé). Děti nemáme (ty snad přijdou někdy v budoucnu), ale společnou péči o děti považuje tak nějak za samozřejmou (tady chodí tatínci obvykle na půl roku na rodičovskou). No, jisté drobné kulturní rozdíly tady jsou, třeba v komunikaci na pracovišti apod., tak ty mne partner učí (sarkasmus nebo „promluva do duše“ by např. na úředníka měla zcela opačný účinek než u nás, tady fungují jiné techniky).
Ahoj, ja ziju s francouzem. Je fakt, ze Francouzi jsou víc gentlemani, ale je to jak všude jinde, záleží na cloveku. Jinak nevim, co bych víc řekla obecně, nevidím třeba moc rozdíl od českých přátel, ale to záleží také kým se člověk obklopuje. Možna větší zodpovědnost do budoucnosti v tom smyslu, ze uz mladí šetří na byt, na dum, než platit třeba nájem. Třeba na tady nezbytné auto si málokdo vezme půjčku! Ale našetří. Přítel je úžasný, nepocituji mezi nama kulturní rozdíl, snad jen maličkosti… Třeba jiné vánoční pohádky v dětství, jak uz tu nedo vzpomínal.
podle me nezáleží na státní příslušnosti ale na cloveku a také jeho výchově. Blbci se najdou jak vCR tak ve FR ![]()
Ahoj. Muj manzel je z Ugandy a nemenila bych. Podle me nezalezi na narodnosti ci barve pleti, ale na charakteru ![]()
Anonymní
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 05.01.12 13:30
Sophinka Ahoj, promiňte, že vám sem lezu, ale jen jsem nakoukla a zaujal mě tvůj podpis
Ty máš 6 dětí podle těch jmen? Ty jo, to tě obdivuju, kord v dnešní době, kdy je vše tak drahé a platy mizerné.
Jste asi hodně mladá. Moje sestra má 6 dětí, ročníky 80,82,84,85,87 a 90. A když podovnávám tehdejší ceny, platy a dostupnost pěkného oblečení, je to dnes 100× lepší. Tehdy se oblečení schovávalo mnoho let, předávalo se v rodině a dnes, pokud nechcete značkové, můžete koupit za pár korun. Vím, o čem mluvím. Mám dospělé děti z prvního manželství a nyní 2 malé. Všechno je nesrovnatelně levnější. Dosud jsme žili jen z mého platu, auto, zahraniční dovolená, děti klavír a kytaru - i hudebka je nyní v přepočtu levnější. Nicméně 6 dětí je záběr.
Snad mi odpustíte malé odbočení. Jsem muž a má manželka je Filipínka. Po rozvodu mi hodně chyběly děti, ale protože mi bylo 45, žádná holka s malými dětmi o mne neměla zájem. A tak jsem začal studovat angličtinu a manželku našel na seznamce. Jsme spolu 10 let, máme spolu 2 milé děti, já jsem šťastný a věřím, že i ona.