Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den, maminky,
chystám článek na eMimino a tentokrát mě zajímá, jak se stavíte ke službám v domácnosti. Někdo si občas najímá paní na okna, nebo na žehlení. Jiné rodiny pravidelně využívají paní na úklid celé domácnosti. Zvykly byste si, že za vás práci doma udělá někdo jiný? Jaké musí splňovat podmínky člověk, kterého si pustíte domů? Umíte si představit, že by vám někdo uklízel za vaší nepřítomnosti?
Těším se na vaše názory a zkušenosti
,
admin Josefina
Máme poměrně hodně „bezúdržbovou“ domácnost - sušička, myčka, robotický vysavač, nákupy nám vozí až do domu. Mívala jsem paní na úklid, když byla děcka malá, to je k nezaplacení, teď už nemáme. Akorát nárazově před Vánoci, to je hektické období.
Bez čeho se ale neobejdu jsou chůvy. Hlavně, když je dítě nemocné.
Jako máma a táta v jedné osobě jsem o najmutí někoho na domácí práce x-krát uvažoval. Ale představa, že mi někdo cizí bude šmejdit po baráku za mé nepřítomnosti mne děsí. (plus jak a kde schovat ceniny, peníze apod.). Takže se raději uštvu, případně např. myji okna na etapy, než bych si někoho cizího pustit do domácnosti.
Babička si najímá firmu na okna a vnučky se cítí jako největší lemplové
Já si vzala chorobně čistotného muže, děti nemáme, takže problém s úklidem doma vyřešen.
Uvažuji o najmutí paní na mytí oken (ale mám doporučení přes kamarádku, takže nějaká záruka tam je). Ostatní věci zvládám v pohodě sama a navíc mě to baví, takže proč někomu platit za to, že mě bude okrádat o zábavu že jo ![]()
Mám paní na úklid, celkově už přes 6 let, nyní třetí v řadě, jsem spokojená. Uklízí v mé přítomnosti, u předchozí, když jsem si zvykla, mohla i v nepřítomnosti, ale klíče nedávám. Na okna mi chodí pán podle potřeby. Přijde mi to dneska normální, čas a energii, které ušetřím, můžu věnovat dítěti nebo práci a nemusím o půlnoci vytírat.
Měla jsem dvě paní. Bohužel, když podlaha byla čmouhatá, paní uklízečka povysávala zbytky ryby, co rozházel pes a nechala ve vysavači, koupelna zas. aná od prášku… už ne. Jedině na jednorázovku - umýt okna, nějaký velký úklid.
Zatím jsem to nevyzkoušela a mám pocit, že nejsem ten správný tip pro využití těchto služeb. Neb občas se mi poštěstí, že mi prádlo vyžehlí má úžasná tchýně. Ale já osobně na sobě pozoruji nespokojenost s tím, že to zase někdo udělal za mě.
No uvidím, jak budu uvažovat a jestli nezměním přístup, až budu mít doma děti tři a stíhat už třeba opravdu nebudu ![]()
Neumím si představit, že mi někdo cizí sahá na věci a pohybuje se u mě doma (nedej bože v mé nepřítomnosti). Myslím, že 1× týdně vysát, utřít prach zvládne opravdu každý v každé situaci (pokud není zdravotní problém). Větší úklidy snad neděláme každý měsíc (u nás např. Vánoce a jaro). A myslím, že by nikdy nikdo neuklidil dle mých představ. Když si to udělám sama, vím, kam jsem sáhla prachovkou, kam vysavačem a že tedy mám uklizeno jak chci.
Mam slecnu, ktera zacala pred lety chodit jednou tydne na zakladni uklid, pak chodila 3× tydne, dneska uz chodi kazdy den - uklizi, zehli, stara se o deti, vyzvedava ze skolky atd. ja soucasti domacnosti ![]()
v mem okoli na zehleni nebo myti oken uz ma vetsina kamadarek aspon obcasnou vypomoc.
Nemám, máme malý byt, takže to není potřeba. Nechtěla bych si někoho cizího vpouštět do soukromí.
Mam pani na uklid. Zacala chodit behem me materske a ted chodi, kdyz jsme v praci, mam ji pres agenturu. Je to treti pani, predchozi dve mi nevyhovovaly. Pani pak casem presla na OSVC, takze platim primo ji a ne agenture. Klice si vyzvedava u mych rodicu a vraci je tam. Mame dum, chodim do prace a sobotu nechci travit uklizenim, to radeji vyrazim s detma na vylet nebo se venuju zahrade. Uz si nedovedu predstavit, ze bych ji nemela. A u nas se jedna jen o uklid a myti oken, o pradlo se nestara.
Ale v porodnici se mnou lezela holka, oba s muzem byli casove vytizeni pravnici a tem se pani na uklid starala i o prani a zehleni pradla.
Jinak zadne vetsi cennosti doma nemame a treba manzel si pracovnu zamyka, protoze nechce, aby mu tam nekdo uklizel
Predpokladam, ze zas bude clanek na OnaDnes o panich na uklid.
Příspěvek upraven 02.05.16 v 13:38
Neumím si představit, že by mi někdo uklízel v bytě za mé nepřítomnosti. Kdybych měla velký dům, tak si dovedu představit, že bych si zamkla třeba obývák a nechala si pouklízet kuchyň, koupelnu (y), chodbu, dětský, umýt okna, ale to je jen fantazie, velký barák nemám.
Já neodsuzuju, když někdo je hodně zaměstnaný, tak ať si pořídí…já jsem staromódní, neumím si představit, že by mi tady lítala cizí ženská a sahala na moje prádlo…zatím mám ale jen jedno dítě, zvládám domácnost na pohodu. Možná se dvěmi to bude horší, tak změním názor ![]()
Nemám a dokud nemám vilu tak ani nechci, nemám ráda ani návštěvy z pojišťovny atd když mi lezou do bytu, natož aby mi tu někdo uklízel a všude čučel, to fakt neee ![]()