Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
@Ploskutáček píše:
Vzpomněl jsem si, že mi před 15, možná dokonce 20 lety má nejlepší kamarádka psala, že šel u nich masopustní průvod, a opilý upír s kozlem ji povalili na zem a váleli se po ní, kamarádce mohlo být mezi 20 nebo 25. Na jednu stranu mi jí bylo líto, ona byla dost naštvaná, ale když jsem představil upíra a kozla, ten obraz, stejně jsem se uchichtnul.
To je hrůza… ![]()
Ale upíra je možnost legálně probodnout ostrým kůlem, dle dostupné literatury a člověk by za to ani neměl jít sedět, když to byl upír…
No, já nemám ráda davové akce, obzvlášt když jde o ožraly, takže masopusty apod. nevyhledávám…
Ani na hokej u nás dobrovolně nejdu… ![]()
U nás mají některé fobii pomlázka. Ve světě jsem četla, že zas straší některé zajíc.
Všude se něco najde. Nikde není tráva zelenější.
@free333 píše:
To je hrůza…![]()
Ale upíra je možnost legálně probodnout ostrým kůlem, dle dostupné literatury a člověk by za to ani neměl jít sedět, když to byl upír…
No, já nemám ráda davové akce, obzvlášt když jde o ožraly, takže masopusty apod. nevyhledávám…
Ani na hokej u nás dobrovolně nejdu…
To bylo u nich doma před barákem, tobě to řeknu otevřeně, stalo se to Chemický, nějak se tam všichni tři váleli ve sněhu ![]()
@Janča6 jako vazne… pitoma? Je to tradice a urcite lepsi nez pitomy petardy na Silvestra. Mlatit zensky? Achjo, proc to dnes kazdy idiot resi jako “nasili”😭. Neni na tom nic nasilneho proste trochu svihne a mozna to boli ale to mu se mas zasmat ne ze “tohle je nasili”. Hlavne ze Heloween by lidk slavili, ale tak hezky svatky jako prichod jara, beranci, vajicka, a pohlazeni klackem ne. Holt tam jde o to ze jako dostanes darky, na velikonoce zenska nedostane nic a to vas zere. Krajet jablko je smad smysluplna tradice?
@Kelsey píše:
Mám je ráda. Nevadí mi. Nebarikádujeme se doma. K nám chodí většinou malé, mladé návštěvy (moje děti současné a bývalé ze školy, kamarádi našich dětí). Oni ví, že u nás mají vždy dveře otevřené. Mazanec nepeču. O něj není moc zájem. To spíš vánočku a veku na chlebíčky. Těším se na vajíčkový salát. Ten máme všichni rádi u nás.
Ano, vejce barvit budeme. To děláme v neděli, ať jsou opravdu na pondělí čerstvé.
Beránka a zajíce upečeme v neděli, ať taky můžeme nabídnout v pondělí čerstvé. Uděláme pár jednohubek. Kupovala jsem dneska na to čabajky.
Dcera tady měla od včera kamarádku. Na ČT1 byla nějaká pohádka. Teď se dívám na nějaký pořád o pečení. Manžel chodíval/chodí se synem po rodině a známých. Šel by i letos, ale včera odjel do práce. Syn půjde s kamarády sám v pondělí.
Na zítra máme hlášenou nějakou návštěvu. Takže si upečeme tyčinky slané a budou se hrát třeba hry. Je to spíš odpočinek. Jo a vyfasuji klíče od sousedů. Od zítra jim mám hlídat doma dělníky a psa. Oni jedou navštívit pár dní dospělé dítě a památky do Phy.
Takže prostě taková pohoda, klídek. Jak si to uděláme, tak to máme.
Konecne hezky nazor
, ale jen takova vsuvka-vanocka a mazanec chutnaji uplne stejne…
@Anonymní píše:
Jako barvíme vajíčka, máme travičku, děti dostanou koledu a kluci pletou pomlázku a koledují…nicméně…kdyby se to zrušilo, nic by se nestalo…Přijde mi to celý takový trapný…Možná někde na Moravě, kde jsou různé zvyky a tak. Ve městě je to trapárna…
Tim chces rict ze Morava je konec sveta? No jakoby kdyby se to zrusilo tak by se nic nestalo to je pravda, stejne jako kdyby se zrusili treba Vanoce tak by se nic nestalo.
@Anonymní píše:
Jo presne, nebyt tech mych zazitku, tak mi to stejne prijde trapne, ponizujici. Kdyby proste prisla navsteva a my jim daly koledu, tak proc ne. A jinak ja jsem z Moravy, z Hane, a stejne to bylo na prd.
Ja jaem taky z Hane. Ale na prd to urcite neni. Jo, v dnesni dobe uu jsou Velikonoce o nicem. Driv sli vseci chlapi z vesnice spolu vyslehat vsechny holky z vesnice. Dnes jede 20% ceskych chlapu maximalne k babicce a ta jim da kinder vajicka, ale kdysi byl ten svatek nadherny
My to bereme z křesťanské stránky, takže ano, je to výjimečný svátek a ta pomlázka. Tak vždy jen manžel a syn, jinak k nám nikdo nechodí, ani tady moc lidí neznáme, dnes se to tak nebere a je to škoda, samozřejmě ne hektolitry studené vody ještě v posteli a slehani, že stříká krev
Ale pamatuji, že u bývalého se vždy sešla celá rodina, pohromadě sice ne, ale chodili jeden po druhém, bylo kopec jídla, bylo veselo a dobře. U nás v rodině to zaniklo dávno, škoda, no.
@Honza984 píše:
@Janča6 jako vazne… pitoma? Je to tradice a urcite lepsi nez pitomy petardy na Silvestra. Mlatit zensky? Achjo, proc to dnes kazdy idiot resi jako “nasili”😭. Neni na tom nic nasilneho proste trochu svihne a mozna to boli ale to mu se mas zasmat ne ze “tohle je nasili”. Hlavne ze Heloween by lidk slavili, ale tak hezky svatky jako prichod jara, beranci, vajicka, a pohlazeni klackem ne. Holt tam jde o to ze jako dostanes darky, na velikonoce zenska nedostane nic a to vas zere. Krajet jablko je smad smysluplna tradice?
Mně to tedy přijde super trapný nějakou mlátit klackem že to je pro její zdravi či z tradice
. Nesnášel jsem když sem musel chodit s otcem po příbuzných, ještě že už to nemusím řešit.
@Honza984 píše:
Mně je ukradené, že kluci dostávají výslužku a holky ne. Svátky jara? Nádhera, probouzení jarního života, krásné barvy. Klidně napeču beránky a mazance (umím výborné), obarvím vajíčka a pohostím několik návštěv. Ale povinné nošení sukní a jejich nadzvedávání pubertálními „koledníky“ a posměch 15leté holce, že má zrovna menstruaci… a velké fialové modřiny od opilců, kterým to přijde strašně vtipné, tak to fakt nechci. A i kdyby to nebolelo, tak mi přijde ultra trapné někoho švihat. I kdybych byla kluk, tak by mi to bylo trapné.
A ne, jablka na Vánoce nekrájíme, rachejtle na Silvestra nepouštíme, Halloween neslavíme. Teda s dětmi vydlabeme dýně, protože se jim to líbí, ale klidně to může být 14 dní před Halloweenem nebo 14 dní po něm.
@Honza984 píše:
Tim chces rict ze Morava je konec sveta? No jakoby kdyby se to zrusilo tak by se nic nestalo to je pravda, stejne jako kdyby se zrusili treba Vanoce tak by se nic nestalo.
Jo a taky jsem z Hané. A taky mám názor, že kdyby se zrušily Vánoce, tak by se nic nestalo.
@Honza984 píše:
Už tě někdo někdy sešlehal bužírkou? Nebo i normální pomlázkou? Že tak dobře víš jestli to bolí nebo jak to bolí? Je to násilné jak prase a k smíchu to není.
Teda, mne prijde nejvic zajimave obnovit rok stare tema o Velikonocich a zodpovedet hned na x dotazu, a to v pulce ledna. Honza si asi nenecha sahnout..eh…na svoje tradice. Ovsem.
My bereme Velikonoce jako moderni mis mas vseho mozneho. Pecu mazanec, delam nadivku, salat, jehneci. Ve stredu skaredy bramboraky a ve ctvrtek spenat a jidase. Sladky beranek se u nas nikdy nepekl.
V patek uz tradicne delavam pro deti hledacku pokladu - bojovku v lese. Na Velky patek pry zeme vydava poklady ![]()
A v pondeli rano maji deti hledacku cokoladovych dobrot a darecku na zahrade. Deti milujou Velikonoce asi stejne jako Vanoce. Mam syna a dceru, vubec si nedovedu predstavit syna poslat koledovat - a dcera bude koukat, jak se laduji jen kluci? Pomlazku mame jednu, syn a muz se me pomlazky DOTKNOU a ja je zlehka postrikam prsty vodou. Jsem fanda tradic, ale klasicky mlaceni pomlazkou patri vazne do jinyho stoleti.
@Anna766 píše:
Už tě někdo někdy sešlehal bužírkou? Nebo i normální pomlázkou? Že tak dobře víš jestli to bolí nebo jak to bolí? Je to násilné jak prase a k smíchu to není.
Ale za to nemůže ta tradice, za to můžou lidi, se kterými se stýkáte a kteří ji takovým způsobem aplikují. K nám koledníci chodí, vždycky dojde banda chlapů a nikdy mě nikdo nějak netřískal, ani když k nám došli už podnapilí. ![]()
@Livi92 píše:
Ale za to nemůže ta tradice, za to můžou lidi, se kterými se stýkáte a kteří ji takovým způsobem aplikují. K nám koledníci chodí, vždycky dojde banda chlapů a nikdy mě nikdo nějak netřískal, ani když k nám došli už podnapilí.
No ted v dospelosti se uz se svym otcem nestykam (ten mel v oblibe prave buzirku poradnou silou). A nevim jak u vas, ale u nas na vesnici bylo povinne otevrit vsem “kolednikum”. I tem, o kterych jsme vedeli max. to, ze existuji a pripadne jak se jmenuji. Takze to fakt nebylo o tom, s kym se stykame. A ti se s tim taky nemazali.
Příspěvek upraven 25.01.24 v 10:55