Máte rády Velikonoce?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4907
7.4.23 09:25

Velikonoce “slavím” kvůli dětem. Když jsme ještě s manželem byli bezdětní, utíkali jsme na chatu. On na to naštěstí není a mě fakt nebavili opilí “koledníci”, kteří nechápou, že to tou pomlázkou fakt bolí.
Teď s dětmi některé tradice dodržujeme - máme malou výzdobu, děláme vejdunky, upeču mazanec, děti chodí u našich ve vsi hodovat. Nalití dospěláci tam naštěstí už skoro nechodí (páprdové zestárli a moji vrstevníci mají už sami děti a pochopili, že velikonoce nejsou o tom zřídit se pod obraz). Dodržuje se tam i tradice řehtání. Ale to mi letos děti řekli, že chodit nechtějí, že je to nebaví. Naši jsou navíc nemocní, takže tam nakonec ani nejedeme, možná až v to pondělí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23998
7.4.23 09:26
@free333 píše:
Jaký preferuješ „bicí nástroj“? :)Klasiku z proutí, bužírku z drátků, vařečku anebo něco spešl Pedrovského?

Já teda posledních cca 45 let pomlázku vynechal, ale letos se na ní chystám… :pankac: 8)
Vrbový proutí jsem zapomněl včas nařezat, kupovanou mrskačku nechci, tak asi použiju nějakou vhodnou náhražku, možná násadu od lopaty, na kterou uvážu pentle… :think: :nevim: 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40429
7.4.23 09:32
@bse.pedro píše:
Já teda posledních cca 45 let pomlázku vynechal, ale letos se na ní chystám… :pankac: 8)
Vrbový proutí jsem zapomněl včas nařezat, kupovanou mrskačku nechci, tak asi použiju nějakou vhodnou náhražku, možná násadu od lopaty, na kterou uvážu pentle… :think: :nevim: 8)

Násada od lopaty zní dobře, bude to takové velikonočně neotřelé… 8)

Ale musí tam být aspon jedna mašlička, pokud možno se zajíčkem…

Ostatní mašličky Ti tam samy navážou vyplácené dámy, po několika ranách lopatou každý omládne a pookřeje a bude celý rok zdráv plus plodný, to je jasný… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LindenSkyHope
7.4.23 09:35
@Bytsamsebou píše:
Já teda neznám žádného sadistu, kterému by dělalo dobře, že může seřezat ženskou o Velikonocích. Nikdy to žádný koledník nepřeháněl. Já vždycky doufala, že k nám příjdou kluci z vesnice, které jsem měla v tu dobu ráda. I když jsem se styděla, i oni. Tak to mají i mé dcery a čekají na své tajné lásky, které vždy dorazí.
Kluci dorazí, vymrskají ženu ať neuschne a je zdravá a u toho jí recitují básničku (kolikrát opravdu dlouhou). No a holky jim za to dají odměnu a pentli. Za mě fifty fifty.
Velikonoce bereme i jako čas návštěv, takže nás kolikrát překvapí i někdo, koho jsme dlouho neviděli.

Já si to z dětství pamatuju. Vyrůstala jsem na vesnici a kluci ve věku okolo patnácti let seřezali moji kamarádku tak, že byla celá fialová a nemohla pomalu ani chodit. U ní doma na zahradě, kde byl natažený prodlužovák, kvůli hudbě. Měly jsme tam holčičí mejdan a do toho přišli koledníci. Tím prodlužovákem ji seřezali také. Na mě si to nedovolili, kvůli respektu z mého otce.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
7.4.23 09:35
@Bytsamsebou píše:
Také jsem ateista od malička, ale to neznamená, že nebudu dodržovat tradice a zvyky. Žijeme na vesnici, známe se všichni.

Dodržuj, když chceš. My, kteří nechceme, naštěstí nemusíme.

• Citovat
  • Upravit
10934
7.4.23 09:39
@LindenSkyHope píše:
Já si to z dětství pamatuju. Vyrůstala jsem na vesnici a kluci ve věku okolo patnácti let seřezali moji kamarádku tak, že byla celá fialová a nemohla pomalu ani chodit. U ní doma na zahradě, kde byl natažený prodlužovák, kvůli hudbě. Měly jsme tam holčičí mejdan a do toho přišli koledníci. Tím prodlužovákem ji seřezali také. Na mě si to nedovolili, kvůli respektu z mého otce.

A proč nezasáhla maminka nebo někdo dospělý? U nás si v ten den nedovolila vyjít holka ani před barák, natož vyvenčit psa, hrozilo, že skončí minimálně v potoce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10934
7.4.23 09:40
@Anonymní píše:
Dodržuj, když chceš. My, kteří nechceme, naštěstí nemusíme.

Však tě nenutím, jen mě mrzí, že to upadá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.4.23 09:42
@Kelsey píše:
Naštěstí ne na vesnicích. Tam se to drží. Ať si jdou měšťáci někde na výlet. Mi jen vadí, jak někdo napíše, ať tradice vymře nebo se zruší. Ať si to zruší doma ve své rodině.
Taky je úsměvné, jak některé (stejné osoby) křičí fuj Vánoce, fuj Valentýn, nesnáším Halloween, nesnáším Velikonoce, neslavím narozeniny, neslavíme a nedržíme nic.
Nevím, jak takové lidi nazvat. Co si o nich myslet. Je to smutné. Pochopím, když si někdo upraví tradice podle sebe, ať mu vyhovují. Ok. Ale na vše né, bojkot, nenávidím. Naštěstí tak nešťastně lidi v okolí nemáme.

Ani na vesnici už to moc není (jak kde).
Proč by měli lidé z města odjet na výlet? Stačí případné koledníky ignorovat.

Proč bychom měli být nešťastní? Není právě dobře, že si můžeme sami vybrat co budeme a nebudeme slavit? :nevim: Kdyby na mě někdo tlačil třeba ohledně Vánoc a já bych pod tím tlakem z donucení zajela pro ten stromek s nakoupila baňky a blbiny, co se na to věší, udělala ten salát, pustila ty koledy nebo pohádky, i když nechci… Tak v tom okamžiku bych byla nešťastná. ;)

• Citovat
  • Upravit
LindenSkyHope
7.4.23 09:43
@Bytsamsebou píše:
A proč nezasáhla maminka nebo někdo dospělý? U nás si v ten den nedovolila vyjít holka ani před barák, natož vyvenčit psa, hrozilo, že skončí minimálně v potoce.

Rodiče byli v domě a o tom co probíhalo na zahradě nevěděli. Navíc to byla dost rychlá a nečekaná akce i pro nás. Očekávali jsme normálně se chovající koledníky. Nikdo nečekal, že jednomu z koledníků přeskočí a strhne ostatní, kteří ho budou následovat.

• Citovat
  • Upravit
10934
7.4.23 09:45
@LindenSkyHope píše:
Rodiče byli v domě a o tom co probíhalo na zahradě nevěděli. Navíc to byla dost rychlá a nečekaná akce i pro nás. Očekávali jsme normálně se chovající koledníky. Nikdo nečekal, že jednomu z koledníků přeskočí a strhne ostatní, kteří ho budou následovat.

Jako promiň, ale museli jste všichni ječet a to by slyšel i hluchý. Chyba rodičů :nevim:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30628
7.4.23 09:49
@Bytsamsebou píše:
Velikonoce bereme i jako čas návštěv, takže nás kolikrát překvapí i někdo, koho jsme dlouho neviděli.

A tohle Ti nevadí? Že třeba celý rok nic a pak Velikonoce/Vánoce a šup ho?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10934
7.4.23 09:51
@laducha píše:
A tohle Ti nevadí? Že třeba celý rok nic a pak Velikonoce/Vánoce a šup ho?

Absolutně ne. Jsou to rodiny že zahraničí, či z druhého konce republiky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
7.4.23 09:58
@laducha píše:
A tohle Ti nevadí? Že třeba celý rok nic a pak Velikonoce/Vánoce a šup ho?

Vis, ony třeba ty letenky nebo cesta není úplně levná. Bratránek je třeba ve Švýcarsku. Jeho ta jedna cesta tam a zpět výjde draho. Jezdí on jednou nebo dvakrát sem za rok. A jednou platí cestu mamce, aby jela za ním na dovolenou. Každý nemá rodinu a známé jen v docházkové vzdálenosti. Když jsou tady, tak se vždy staví nebo se domluví grilování.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30628
7.4.23 10:00

@Kelsey Tomu rozumím. Ale proč zrovna o svátcích?

Nemusíš odpovídat. Jsem divná.
Mladší syn se v září odstěhoval, je u nás ve městě, a byla jsem tam jednou 8)
Ke staršímu chodím občas hlídat, ale že bychom se viděli na kafe nebo tak, to ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10934
7.4.23 10:04
@laducha píše:
@Kelsey Tomu rozumím. Ale proč zrovna o svátcích?Nemusíš odpovídat. Jsem divná.
Mladší syn se v září odstěhoval, je u nás ve městě, a byla jsem tam jednou 8)
Ke staršímu chodím občas hlídat, ale že bychom se viděli na kafe nebo tak, to ne.

Tak třeba proto, že mají všichni volno v práci?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Hra JAUVAJS!

• (3.8) + 10 recenzí

Dostihy a sázky

• (5) + 5 recenzí