Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Pokud si dobre vzpominam z rodiny, tak psal obvodak a odbornik se vyjadroval. Pred komisi se nemusi osobne, zasedne k jednani jak kterakoliv jina komise. Nejdriv davaji na rok a potom je znovu zasedani komise - asi ale jak u koho, treba to je nekde jinak.
@PaníBovaryová píše:
Pokud si dobre vzpominam z rodiny, tak psal obvodak a odbornik se vyjadroval. Pred komisi se nemusi osobne, zasedne k jednani jak kterakoliv jina komise. Nejdriv davaji na rok a potom je znovu zasedani komise - asi ale jak u koho, treba to je nekde jinak.
Tak manžel u komise byl. Musí se dát žádost na správu soc. zabezpečení.
Podle mých informací, pokud se to nezmenilo, můžeš žádat kdykoliv, ale nemůžeš pobírat během mateřské. Az behem rodičovského příspěvku, protože ty peníze nemohou být z jednoho zdroje. A taky musíš mít splněny podmínky pro vyplatu ID, teď jsou přísnější a je hodně lidí, kteří mají uznanou invaliditu bez nároku na výplatu duchodu.
@Niki9084 píše:
@Fjodorka mohu se zeptat, dá se žádat o ID i během mateřské? A musím před komisi? Popř jak to tam probíhá? A první lékařskou zprávu co budou chtít píše odborník nebo obvodak? Předem děkuji za jakoukoli odpověď
Ano, dá se žádat i během mateřské. To jestli musíš nebo nemusíš před komisi rozhoduje posudkový lékař. Někdy rozhodne bez přítomnosti někdy se musí pacient dostavit. Lékařskýma zprávama se zabývej jen ve smyslu aby byly hlavně všechny u ošetřujícího lékaře kterého uvádíš při sepisování žádosti o invalidní důchod. Čím více zpráv, tím lépe. Zbytek si posudkář vykomunikuje právě s ošetřujícím lékařem, případně pokud by bylo třeba něco doložit, osloví tebe.
@Niki9084 píše:
@Fjodorka mohu se zeptat, dá se žádat o ID i během mateřské? A musím před komisi? Popř jak to tam probíhá? A první lékařskou zprávu co budou chtít píše odborník nebo obvodak? Předem děkuji za jakoukoli odpověď
O invalidní důchod se dá žádat kdykoli, i v době kdy si na mateřské, nebo rodičovské.
U nás se před komisi chodí vždy, i při periodických kontrolách při pobírání invalidního důchodu. Žádost podáš sama na sociálce. Oni osloví obvodního lékaře, aby jim do 30-ti dnů odeslal informace o tvém zdravotním stavu.On by měl mít všechny tvoje nálezy od odborných lékařů. Na sociálce přeají podklady posudkovému lékaři. U nás, když se jde ke komisi, tak už posudkový lékař má vše nastudované a připravené. Nikdy se nestalo, že by s lidmi teprve rozebíral co a jak. Řekne-ano, máte takovou a takovou základní diagnozu, ev. další přidružené, vychází to dle tabulek tak a tak… max. řekne, že dříve by to bylo na nejvyšší stupeň, dnes už bohužel ne.Nebo že chápe, že se s tou a tou nemocí špatně žije, ale bohužel že tabulky mu nedovolí dát jiný stupeň. Neslyšela jsem, že by lékař měl připravený třeba druhý stupeň a dotyčný ho „ukecal“ na třetí.
@lasička1 takže mám nejprve podat žádost na OSSZ a obvodaka kontaktuji sami? Myslela jsem že na OSSZ po mě právě budou chtít už lekar. zprávu od mudr
@Niki9084 píše:
@lasička1 takže mám nejprve podat žádost na OSSZ a obvodaka kontaktuji sami? Myslela jsem že na OSSZ po mě právě budou chtít už lekar. zprávu od mudr
Ne, veškeré lékařské zprávy i od odborných lékařů musí být u ošetřujícího lékaře, to si musíš ale zajistit ty. Při sepisování žádosti totiž uvádíš jméno toho ošetřujícího lékaře na kterého se potom obrací. Na OSSZ sepíšeš žádost - doporučuju pročíst, hlavně jaké doklady máš mít sebou https://www.cssz.cz/…lidni-duchod …
@Niki9084 já mám důchod už hodně let, spousty věcí si nepamatuji, případně se mohly změnit. Konzultuj to se svým ošetřujícím lékařem.