Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Nějak nechápu, proč by se měla mamka vystěhovat jen proto, že má na byt zálusk bratr.. to je jako povinnost, aby se na stáří tísnila v 1+1? poslala bych ho do háje, ať si byt koupí…
Bratr je teda pěknej dáreček, abych pravdu řekla, tak takové lidi nemám ráda, jen natahovat ruku a cálovat od ostatních ale aby sám něco udělal…
Podle toho co píšeš, tak finančně na tom špatně nejsou, tak nechápu, proč by jim maminka měla přispívat na kočárek apod. a on si ještě dovolí říct, že je to málo? To by bylo něco na mě, už by se mnou asi nikdy nepromluvil, co bych mu na tohle řekla…rozhodně být na místě tvé maminky, tak zůstanu kde jsem a hodně bych přemýšlela nad každým darem, který bych jim chtěla dát, když nejsou schopni projevit ani vděk…
@Anonymní píše:
@neila, mě je jedno, zda o něco přijdu nebo ne. Dávno vím, že peníze sice usnadní život, ale štěstí nedají. Bydlet s rodinou mám kde - máme hypotéku.
Spíš je mi líto mamky. Sice má své mouchy, ale snaží se vždy pomoct.
Mamka nikam jít nechce. Snad to ustojí. Mě je jí líto. Běhala jsem s ní po nákupech (ukazovala, kde se dá na mimina dobře nakoupit), na kočárek vybrala z účtu do mínusu.
Zároveň říkám, že dary jsou projevem vůle nikoliv povinností. I kdyby mu dala byt celý a já nic nedostala, tak bych si nedovolila říct ani popel. Je to její majetek a může si s ním nakládat jak chce.Švagrová už prý i nadhazovala, že její bratr, když jim umřela máma se zachoval velmi dobře - byt (ve kterém žije s mým bratrem) nechal a vzdal se dědictví. Nejspíš toto čekají někdy v budoucnu ode mne. To beru jako velké gesto. Nicméně, kdyby měla švagrová bratra vyplatit, tak by přišla o střechu nad hlavou.
Chtěla jsem vědět, zda můj názor je mimo nebo ne. Jak jsem psala v úvodním příspěvku - někdo mi může říct, že mám strach, abych nepřišla o svůj podíl.
Vím, že si to musí mamka vyřešit sama, já ji dělám takovou vrbu. Maximálně jí řeknu, jak bych to udělala já s tím, že ona se rozhoduje a ať si to udělá jak chce.
Ještě jeden příběh: matčiny rodiče měli dům. Bydleli už jinde (ze zdravotních důvodů). Nechali tam však něco opravit. Mamka to organizovala. Bratr tenkrát prohlásil, že to mamce jen tak nezapomene, že ty peníze mohly být jeho. On není zlej, ale v tomhle se chová jako d…l.
no co k tomu říct, Tvůj pan bratr je prostě na prychy a švagrová jak by smet (vrána k vráně…), je mi maminky líto, ale být Tebou tak se do toho moc nepletu, bo nakonec budeš nejhorší Ty… ![]()
Mamince beztak tohle můžeš říkat do kola, ale pořád je to její syn a její vnoučata a i když jí to asi hodně mrzí, vždycky se bude snažit jim dát co nejvíc, ačkoliv by si zasloužili tak maximálně pár facek… ![]()
@Anonymní píše:
@neila, mě je jedno, zda o něco přijdu nebo ne. Dávno vím, že peníze sice usnadní život, ale štěstí nedají. Bydlet s rodinou mám kde - máme hypotéku.
Spíš je mi líto mamky. Sice má své mouchy, ale snaží se vždy pomoct.
Mamka nikam jít nechce. Snad to ustojí. Mě je jí líto. Běhala jsem s ní po nákupech (ukazovala, kde se dá na mimina dobře nakoupit), na kočárek vybrala z účtu do mínusu.
Zároveň říkám, že dary jsou projevem vůle nikoliv povinností. I kdyby mu dala byt celý a já nic nedostala, tak bych si nedovolila říct ani popel. Je to její majetek a může si s ním nakládat jak chce.Švagrová už prý i nadhazovala, že její bratr, když jim umřela máma se zachoval velmi dobře - byt (ve kterém žije s mým bratrem) nechal a vzdal se dědictví. Nejspíš toto čekají někdy v budoucnu ode mne. To beru jako velké gesto. Nicméně, kdyby měla švagrová bratra vyplatit, tak by přišla o střechu nad hlavou.
Chtěla jsem vědět, zda můj názor je mimo nebo ne. Jak jsem psala v úvodním příspěvku - někdo mi může říct, že mám strach, abych nepřišla o svůj podíl.
Vím, že si to musí mamka vyřešit sama, já ji dělám takovou vrbu. Maximálně jí řeknu, jak bych to udělala já s tím, že ona se rozhoduje a ať si to udělá jak chce.
Ještě jeden příběh: matčiny rodiče měli dům. Bydleli už jinde (ze zdravotních důvodů). Nechali tam však něco opravit. Mamka to organizovala. Bratr tenkrát prohlásil, že to mamce jen tak nezapomene, že ty peníze mohly být jeho. On není zlej, ale v tomhle se chová jako d…l.
Tvůj názor je v pořádku, to brácha se chová jako mamonář a vyděrač
Ale na druhé straně, nediv se mu. Když vidí, že mamka se v tom plácá, je až moc hodná a může si to k ní dovolit, protože ani ty, jak říkáš bys neřekla ani popel, tak proč by to nezkoušel, že… ![]()
Já nevím, s tvým postojem (myslím to tiché akceptování všeho) se já osobně neztotožňuji, ale to je vedlejší. Jen se teda pak už nedivím, že je takový
Ani ty by ses neměla… Povaha je jedna věc (ještě ho v tom podpoří i manželka), ale reakce rodiny, okolí je druhá věc. Pokud ti/vám to nevadí, tak není co řešit bohužel…
@_Kaczenkaa_ píše:
no co k tomu říct, Tvůj pan bratr je prostě na prychy a švagrová jak by smet (vrána k vráně…), je mi maminky líto, ale být Tebou tak se do toho moc nepletu, bo nakonec budeš nejhorší Ty…
Mamince beztak tohle můžeš říkat do kola, ale pořád je to její syn a její vnoučata a i když jí to asi hodně mrzí, vždycky se bude snažit jim dát co nejvíc, ačkoliv by si zasloužili tak maximálně pár facek…
já myslím, že bude ta „zlá“ i tak… Bratr evidentně nemá nejmenší soudnost co se týče vlastních nároků, když mamce vyčítá i investici do baráku.
Takže sebemenší náznak podpory na stranu zakladatelky a brácha určitě vylítne z kůže. Je to vůl ![]()
A chodí sem švagrová? že by tady za chvilku byla diskuze typu „tchyně si žije jako prase v žitě a nechce se s námi podělit, když je třetí dítě na cestě“ ![]()
At se mamka nenecha bratrem natlacit do kouta. Moji rodice maji dva byty, 3+1, kde jsou oni dva, pes a kocka, a 2+1, ktery darovali memu bratrovi, protoze neplanovane oplodnil svou pritelkyni a stejnym zpusobem si o nej rekl. Zadny vdek, zadne podekovani, nic. Za mesic uz tukali u nasich, ze 2+1 je malej, at si to s nimi vymeni, vzdyt tam neni ani balkon! Neustoupili, alebrz o par dni pozdeji volala mama me svagrove moji mame, proc je takova, ze jim da mensi byt, kdyz cekaji rodinu?
Paradoxem je, ze rodice bratrovi dali byt v hodnote pul milionu a mne pet tisic na kocarek a moje svagrova dodnes nevydychala, ze oni nedostali od nasich na kocarek ani korunu ![]()
No zatím to vypadá, že pěkně vypočítavý je hlavně pan bratr. Pokud maminka nemá manžela, tak ze zákona byste po její smrti dědili půl napůl. Nevidím důvod, proč bys měla svou půlku v podstatě již ted bratrovi darovat..nebo ať maminka pořídí se svým majetkem smluvně už teď. Bratrovi byt a on ať vyplatí tvojí polovinu.
@neila
To asi bude no…
Já tohle prostě nechápu… Já bych se hanbou propadla… ![]()
No bratr možná není zlý, ale vypočítavý je neskutečně. Vydělává dost na to, aby už dávno měli pořízený větší byt, nejspíš i dům. Ale on místo toho peníze utratil nebo si je někde syslí, protože počítá a počítal s tím, že matinku jednou vystrnadí z jejího pěkného 3+1 a nacpe ji do jejich zničeného 2+1. Už jenom tenhle přístup by mi byl dost proti srsti, natože se stěhovat do jiného města, kde neznám nikoho a nemám nic, kromě zničeného bytu. Být tvojí mámou, tak ho pěkně rychle pošlu tam kam slunce nesvítí a dál se s ním nebavím. Je dost starý na to, aby se o svoji rodinu postaral a spoléhal jen na sebe.
A další věc je, že když to vezmeme čistě sobecky, tak půlka toho 3+1 je tvoje, na to bys neměla zapomínat, takže pokud se bude dělit a darovat, tak se budeš muset také hlásit. A abych nezapomněla, já bych bratříčkovi zavolala a pěkně od plic mu řekla, co si o takovém chování myslím. ![]()
@ncc1701 píše:
At se mamka nenecha bratrem natlacit do kouta. Moji rodice maji dva byty, 3+1, kde jsou oni dva, pes a kocka, a 2+1, ktery darovali memu bratrovi, protoze neplanovane oplodnil svou pritelkyni a stejnym zpusobem si o nej rekl. Zadny vdek, zadne podekovani, nic. Za mesic uz tukali u nasich, ze 2+1 je malej, at si to s nimi vymeni, vzdyt tam neni ani balkon! Neustoupili, alebrz o par dni pozdeji volala mama me svagrove moji mame, proc je takova, ze jim da mensi byt, kdyz cekaji rodinu?
Paradoxem je, ze rodice bratrovi dali byt v hodnote pul milionu a mne pet tisic na kocarek a moje svagrova dodnes nevydychala, ze oni nedostali od nasich na kocarek ani korunu
To je teda masakr. Co řekla tvoje mamka matce švagrové? Já bych se zeptala proč jim nekoupí větší byt sama- je babičkou toho vnoučete stejně jako já. Někteří lidé jsou neuvěřitelně odrzlí.
A jinak zakladatelko, být to můj brácha, tak bych mu zavolala a zeptala se, jestli mu náhodou nehráblo, že co si to dovoluje chtít po mámě něco takového a že má dostatečný příjem na to, aby svou rodinu zajistil sám.
Jo, možná si bude myslet, že ti jde o tu půlku bytu, ono podle sebe soudím tebe…ale stejně bych v tom mamku nenechala.
Brácha je pěknej vyčůránek
a jak už tu psala @me2dova kdyby tohle udělala moje ségra tak jí zavolám a dostala by pěkně nadaný co si to dovoluje
když by jim to chtěla dát tak by to bylo v pořádku ale takhle teda nee ![]()
Bratrovi bych nic neříkala, on to stejně nepochopí. Maminka je zřejmě v důchodu. Určitě nemá peníze na velké dary a nikdy neví, na co bude potřebovat peníze. Maminka se musí starat hlavně o sebe, ať si zbytek života užije, protože v tomto věku nikdy neví, kdy ten život skončí. Řekla bych jí, aby jim v žádném případě ten byt nedávala. Bratr ať se osvou rodinu postará sám. Jestli mu ten byt dá, stejně jí vděčný nebude a zase jí bude vyčítat něco jiného. Nikdy bych dětem byt nedala. Ať si počkají, až tady nebudu. A jestli mě budou štvát, tak ten byt prodám, půjdu do pečovateláku a ještě předtím pojedu na cestu kolem světa. Zatím tyhle starosti nemám, ale člověk nikdy neví, co se stane. Bratr samozřejmě řekne, že ti o ten byt jde a třeba s tebou přeruší styky. Jak jde o majetek, rodina jde často stranou. Ať se maminka nenechá do ničeho tlačit. Většinou ale matky vydírání podlehnou, bohužel. ![]()
Některé děti si neuvědomí, že rodiče je do života již vyprovodili a neustále si něco nárokují. Odchodem z domova se prostě musí postarat sami o sebe a jestli jim rodiče i potom něčím přispějí, tak to už je jen příjemný bonus. Jiná věc je, pokud se některé z dětí octne nezaviněně v nouzi nebo má nějaké zdravotní problémy. Jen v tomto případě bych byla ochotná pomoci.
Příspěvek upraven 12.03.13 v 10:07