Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Yasmi
Nemá cenu to rozebírat a porovnávat - tyhle diskuze mladé vs. staré matky nikdy nezklamou. Každý jsme jiný. Já si v 36 nepřipadám jako stará matka (máme dvouleté dítě), jsme s mužem hodně aktivní, na svůj věk ani nevypadáme. Stejně tak můj 65 letý otec - pořád pracuje, i když může jít do důchodu, cestuje po světě, má se dobře a já mám evidentně jiný vzor v rodině a jiný pohled na život. Ve dvaceti mě děsila představa nic nepoznat, nic si neužít a rovnou vpadnout do starostí jako je manželství a mateřství. Ale jak jsem řekla, každý máme jiné ambice. Sestra mého muže rodila v 19 letech, celé těhotenství proválela, ztloustla 30 kg, po porodu byla taky pořád unavená, doteď zvládá tak akorát spát, krmit a přebalovat. Ostatní za ní dělají rodiče. O tom, že dítě sama finančně není schopna zajistit ani nemluvím. Přesto si připadá nadlidsky schopná, dokonce jí nevadí, že jí opustil otec dítěte. Nechci nikoho kritizovat ani vyvracet přesvědčení, jenom přispívám do debaty, že správný věk na mateřství je hodně relativní pojem.
Ahoj,
první dítě jsem měla v 28,druhé 36. A musím říct, že teď si to více užívám a na svůj věk si nepřipadám:). Dokonce kondičku mám lepší něž před deseti lety
@Katatonie to máš naprostou pravdu… správný věk je opravdu relativní pojem… ![]()
@Kaculatko píše:
Ahoj muzu se ciste ze zvedavosti zeptat kolik je tady maminek kolem 40, ktere si ted poridily dite k sourozencum veku 8, 10 apod? Tedy maminek, ktere mely prvni deti kolem tricitky?
Mě bude 40 a rodila jsem v 5/2002 a ve 2/2013. Takže mám kluka 11 /brzy 12/ a teď čerstvě roční holčičku. ![]()
@julie74 píše:
já znám holky, co mají problémy s plodností a dochází jim vajíčka ještě před třicítkou. Chtěla bych vidět, kdo se bude odvolávat na moudrou matku přírodu při onkologickém onemocnění například. Spousta žen je ve 40 normálně plodná.
No taky te muze zitra srazit auto… ze jo. Nebo zhynes uderem blesku… Radsi nevychazet na ulici, abychom ty deti vychovaly… ![]()
To jsou teda názory! Fakt je v 60 člověk tak nemožný a strašně nemocný, že potřebuje aby se o něj děti staraly? To nemyslíte vážně, v 99% případů tomu tak není ![]()
občas mám při pohledu na některé maminy, pocit, že jsou za „zenitem“ už v pětadvaceti. Jak do figury, tak to vzhledu, nehledě na fyzično. Mentálně ani nemluvím.
Tohle je opravdu velmi relativní a upřímně- která nezažila (nosit dítě pod srdcem, porodit a vychovávat v pozdějším věku ),nepochopí, jak krásné a naplńující mateřství dokáže být. A jak úžasně ty děti dokáží nejen naplnit, ale i omladit ![]()
Je mi 37 a jsem plánovaně, dobrovolně těhotná a nebýt takovýhle diskuzí ani by mě nenapadlo připadat si stará na dítě
Otěhotněla jsem přirozeně po pěti měsících snažení, příroda zřejmě ví co dělá… plodné období ženy je hodně dlouhé, tak proč by se měla omezit a pořídit si děti někde mezi 24-30lety? Jenom proto, aby byla podle okolí normální? Moje maminka jde letos do důchodu a moc se těší, že si konečně vnoučátko pořádně užije. První dceru jsem měla v jednadvaceti a na hlídání tenkrát měla minimum času a když už náhodou občas hlídala spousta lidí si myslela, že je maminka a ne babička
Opravdu lituju vás co jste už ve 40 staré a v 60 zřejmě budete ležet na smrtelné posteli ![]()
@74paja píše:
No taky te muze zitra srazit auto… ze jo. Nebo zhynes uderem blesku… Radsi nevychazet na ulici, abychom ty deti vychovaly…
@Alušáček píše:
Je mi 37 a jsem plánovaně, dobrovolně těhotná a nebýt takovýhle diskuzí ani by mě nenapadlo připadat si stará na dítěOtěhotněla jsem přirozeně po pěti měsících snažení, příroda zřejmě ví co dělá… plodné období ženy je hodně dlouhé, tak proč by se měla omezit a pořídit si děti někde mezi 24-30lety? Jenom proto, aby byla podle okolí normální? Moje maminka jde letos do důchodu a moc se těší, že si konečně vnoučátko pořádně užije. První dceru jsem měla v jednadvaceti a na hlídání tenkrát měla minimum času a když už náhodou občas hlídala spousta lidí si myslela, že je maminka a ne babička
Opravdu lituju vás co jste už ve 40 staré a v 60 zřejmě budete ležet na smrtelné posteli
taky mě pobavilo, jak šedesátiletí rodiče budou potřebovat, aby se o ně někdo staral
to je tedy odvaha k životu, s takovými plány
Ono si stačí přečíst jiné diskuse, kde si matky či těhotné v „normálním“ věku stěžují, jak jsou zničené, unavené, těhotenství proleží, bojí se porodu atd. atd. Asi z nich tady kritici čerpají. ![]()
@Ukulina píše:
Ono si stačí přečíst jiné diskuse, kde si matky či těhotné v „normálním“ věku stěžují, jak jsou zničené, unavené, těhotenství proleží, bojí se porodu atd. atd. Asi z nich tady kritici čerpají.
a taky je třeba hned druhý den po zjištění // vyrazit na nemocenskou. Ale předpokládám, že to se stává jenom nám starým a sešlým, mladé maminky chodí do práce jako koroptvičky.
![]()
a taky se mi moc líbí takové ty venkovské babičky, mají 40 a více kg nadváhu, problémy s kyčlemi, žlučníkem atd. a nemohou se dočkat vnoučátek, ale jenom na pomuchlání, protože taky mají vysoký tlak a nemohou moc lítat. A je jim 44 let. Osobně znám velké množství. A o mě mluví jako o mladici co je nemůže chápat. Je mi 39 a 3/4
To ony obvykle netuší, pokud jim to pro tu legraci neřeknu
@Alušáček píše:
Je mi 37 a jsem plánovaně, dobrovolně těhotná a nebýt takovýhle diskuzí ani by mě nenapadlo připadat si stará na dítěOtěhotněla jsem přirozeně po pěti měsících snažení, příroda zřejmě ví co dělá… plodné období ženy je hodně dlouhé, tak proč by se měla omezit a pořídit si děti někde mezi 24-30lety? Jenom proto, aby byla podle okolí normální? Moje maminka jde letos do důchodu a moc se těší, že si konečně vnoučátko pořádně užije. První dceru jsem měla v jednadvaceti a na hlídání tenkrát měla minimum času a když už náhodou občas hlídala spousta lidí si myslela, že je maminka a ne babička
Opravdu lituju vás co jste už ve 40 staré a v 60 zřejmě budete ležet na smrtelné posteli
Jednou jsem se v diskuzi mladých maminek ptala, jestli např. ve 20 letech mají zajištěné bydlení, zaměstnání, kam se po mateřské mohou vrátit, pokud je tedy do smrti nehodlá živit manžel, jestli mají stálý a pevný vztah a vůbec předpoklady pro výchovu dítěte. Polovina z nich odpověděla, že samozřejmě (
) a druhá polovina brala za naprosto samozřejmé, že je živí rodiče a s dítětem jim pomáhají. Jediná obhajoba z jejich strany byla o tom, že ve 40 letech budou staré.
@julie74 píše:
a taky je třeba hned druhý den po zjištění // vyrazit na nemocenskou. Ale předpokládám, že to se stává jenom nám starým a sešlým, mladé maminky chodí do práce jako koroptvičky.![]()
![]()
a taky se mi moc líbí takové ty venkovské babičky, mají 40 a více kg nadváhu, problémy s kyčlemi, žlučníkem atd. a nemohou se dočkat vnoučátek, ale jenom na pomuchlání, protože taky mají vysoký tlak a nemohou moc lítat. A je jim 44 let. Osobně znám velké množství. A o mě mluví jako o mladici co je nemůže chápat. Je mi 39 a 3/4![]()
![]()
To ony obvykle netuší, pokud jim to pro tu legraci neřeknu
o rizikovém těhotenství svých 25 letých kolegyň a 19 leté švagrové bych mohla napsat román. Nejraději jsem měla ty z nich, co nastoupily čerstvě do zaměstnání, „těžce dřely“ rok, nato otěhotněly a ihned nastoupily nemocenskou. Připadala jsem si jak Alenka v říši divů, když jsem jako jediná chodila do práce těhotná až do posledního dne. Ale už začínám chápat názor, proč jim přijde nemyslitelné, že je někdo matkou ve 40. Děsí mě poslouchat, že si ve 20 už užily dost - Vám přijde, že je na světě málo požitků, co si můžete užívat za svobodna, hezky bez závazků? Mně tedy ne - ani teď ![]()
Tak a teď být mladou maminkou, jdu se zahrabat. Že jsme jim to ale nandaly.
A nemlaťte mě, dělám si srandu.
Ovšem je otázka co s mojí známou, která začala rodit cca ve 20-22 letech, postupně si dost rychle za sebou pořídila 5 dětí. A potom, když jí bylo přes 40 otěhotněla a aby holčička nebyla vlastně jedináček, pořídila jí ještě jedno mimi za rok. Hezké ne? ![]()