Matkou na "stará kolena"

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1537
18.2.14 09:16

Mít dítě od 35 do 40 má své pro i proti. Máš vybudované zázemí, už nejseš dvacítka, co mnohdy ani neví, co se svým životem. Já teda ve dvaceti na dítě připravená nebyla a mít ho jen kvůli věku s pochybným otcem… V tech 36 už máš na život jistý názor, zázemí je taky lepší než ve dvaceti, možná těch sil už je trochu míň a nervy jsou opotřebovanější, ale není důvod, proč děti nemít i kolem té 40. Život se prodlužuje a dnešní šedesátníci jsou mnohdy v lepší kondici než čtyřicátníci před x lety…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Zzzuuz
18.2.14 09:44

@Bauli četla jsem celou diskuzi, hned někde na začátku jsem i přispěla svým názorem. Také nemám zdaleka 40 let a nevím jak se v tomto věku maminky cítí a ani jim touhu po dítěti neberu. Naopak jim přeji plno sil. Ale já osobně bych do toho nešla ani náhodou. A to vím už teď ve svým 28 letech. Prostě ne! Ale to jsem už psala, já mám prostě ráda svůj klid a zase se na něj celkem těším :-) Nicméně tě naprosto chápu. Nemyslím si, že by jsi zakladatelku ve svém mladém věku odrazovala od toho mít děti ve 40. Ať si je má klidně v 50, když se na to cítí… Musím se za tebe postavit, protože jsem se několikrát setkala s tím, že když nestojíš za většinovým názorem, tak tě ukamenují. Jsou tady takové, které ti umí slušně oponovat a píši rozumně jako třeba @Haku - její pohled na dané téma se mi líbí a ze všeho co píše bych jí považovala klidně za mou vrstevnici. Ale jsou tady takové, se kterýma jsem už potyčky měla. A to se týká @hanka.br. - této paní bych chtěla přijít na chuť, ale nedaří se. Opět v této diskuzi je proti opačnému názoru a když už neví jak na tebe, tak začne rozebírat gramatiku (naprosto mimo téma) jako správná učitelka. A teď doufám, že i mě si nezaškatulkujete k těm, které podle některých o životě ví houby a nemají tady co přispívat. Já moc dobře chápu, že zdaleka nemám toho tolik prožitého jako vy, mám doma malou dcerku, mnohé z Vás sice taky, ale spolu s již dospělým dítětem. Proto je na místě, že řešíte jen to, jestli se to dá zvládnout nebo ne. To už je ovšem bohužel na každé z Vás. Určitě je fájn, že se Vás tady sešlo tolik, které jste ve 40 znovu maminkami. Já osobně si tuto diskuzi chtěla přečíst, protože mě zajímal Váš postoj k této situaci. A snad jsem si i říkala jestli by mě to nepřesvědčilo mít později ještě jedno dítko. Nepřesvědčilo :-)

• Citovat
  • Upravit
223
18.2.14 09:47

Ja mam prvni dite ted, v 33 letech. A podle me je to pozde, ale prece. Pamatuju si, jak moje mladsi nevlastni sestra rypala do sveho otce, at nechodi na tridni schuzky, ze tam vsechny spoluzacky maji krasny mlady tatinky a ona duchodce :) Samozrejme to byla trosku jina doba, ted je vse posunute…ale prece. Ja se budu mooooc snazit, aby to moje mala az tak moc nepocitila, ze jsem uplne " mimo". A asi bych si nedokazala predstavit mit ted moji babicku jako matku. Ja jsem rada, ze s mamkou si muzu o vsem povidat…s babickou ani nahodou.
Ale je to kazdeho vec, pokud si mysli, ze pro dite bude i v tomto veku dobry rodic, bude s nim travit cas a mit dost trpelivosti…go on. Znam kamaradky, co jim je 40 a uplne si je dovedu predstavit jeste jako maminky ( krasny baby, vitalni ) a naopak 30ti lety spoluzacky, co jsou uz ted jak duchodkyne, ze jsem si je na tridnim srazu spletla s proferorkou. :nevim:
A navic…moje mamka ma pritele, co mel dite ve 40, byvala zena umrela, tak maji ted v 56letech doma 16ti letyho pubertaka a myslim, ze oba spis z toho sili nez aby si to uzivali. i ten syn mi rikal, ze zavidi spoluzakum mladsi rodice :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18.2.14 10:47

Těm co si pořídily dítě kolem 40 přeji hodně sil.
Podle mně jim nezbývá nic jiného než tvrdit jak je to výborné atd., protože přece nenapíší, že se přecenily, že je to teď zmáhá, tak jak to napíše matka kolem 40, která má děti odrostlé a teď si užívá klidu a pohody.
Můj názor je, že když žena nemůže mít dítě a povede se jí to po velkém snažení až kolem 40, tak prosím, to pochopím. Ale pokud má žena už nějaké děti a kolem 40 si pořídí další - protože je to teď moderní - tak to říkám, že to je maximální nezodpovědnost a sobeckost. Hlavně mít dítě, tamta ho má taky!!! A proč nezodpovědnost? Protože starý rodič sice může být hodný, ale co mu pomůže do budoucna? Když ve 20 sotva dokončí školu a bude se starat o nemocné rodiče, místo toho, aby mu hlídali vnouče.. Jo to by mu mohli hlídat až ve svých 80 letech, pokud by si z nich dítě vzalo příkad… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2401
18.2.14 10:49

Ja myslim, ze taky strasne dulezity predevsim ze zdravotniho hlediska je, jestli ma zena po dejme tomu 35 letech prvni dite nebo uz je to jeji dalsi tehotenstvi. Treba co se tyce rakoviny prsu, tak pokud zena koji prvni dite do triceti, tak se riziko snizuje a naopak kdyz koji prvni dite po 30 tak to riziko stoupa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15113
18.2.14 10:53
@Anonymní píše:
Podle mně jim nezbývá nic jiného než tvrdit jak je to výborné atd., protože přece nenapíší, že se přecenily, že je to teď zmáhá, tak jak to napíše matka kolem 40, která má děti odrostlé a teď si užívá klidu a pohody.
Můj názor je, že když žena nemůže mít dítě a povede se jí to po velkém snažení až kolem 40, tak prosím, to pochopím. Ale pokud má žena už nějaké děti a kolem 40 si pořídí další - protože je to teď moderní - tak to říkám, že to je maximální nezodpovědnost a sobeckost. Hlavně mít dítě, tamta ho má taky!!! A proč nezodpovědnost? Protože starý rodič sice může být hodný, ale co mu pomůže do budoucna? Když ve 20 sotva dokončí školu a bude se starat o nemocné rodiče, místo toho, aby mu hlídali vnouče.. Jo to by mu mohli hlídat až ve svých 80 letech, pokud by si z nich dítě vzalo příkad… :nevim:

Trochu si protiřečíš. Žena která má první dítě ve čtyřiceti, tak její dítě se bude muset starat o staré rodiče, ale ta která má ve čtyřiceti třeba třetí, tak nemyslím, že by se staral automaticky dvacetiletý, spíš to zbyde na těch starších. Navíc mít dítě ve čtyřiceti plus dvacet je šedesát. Takže nemocní být můžou, ale většinou nejsou na tom tak strašně. Mojim rodičům je 65 a 66 a dokážou si obstarat sami barák, zahradu, děda ještě chodí v létě do práce, chodí na plesy nebo dechovky se stejně starými spolužáky, ono to většinou zas takové drámo není. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2401
18.2.14 10:55

@boball Souhlasim, svym zpusobem mit prvni dite po 30 je daleko horsi vychozi situace nez mit ve 40 treti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15225
18.2.14 10:56

Anonymní, ty jsi asi tu diskusi nečetla, že? Ani z jedné ženské tady nemám pocit, že si děti pořídila proto, že je to v módě, jak píšeš. Minimálně dvě jsme napsaly, že nemáme hlídací babičky, my třeba bydlíme od rodiny daleko, takže bychom je neměli ani před dvaceti lety. :zed:
Hlavně, že jsi anonymní… :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15113
18.2.14 10:59
@Sepishka píše:
@boball Souhlasim, svym zpusobem mit prvni dite po 30 je daleko horsi vychozi situace nez mit ve 40 treti.
Jednu výhodu to má, mít dospělé děti k tomu malému, my jdeme s tátou tančit a dospělé dcery s partnerem hlídají malého. Jezdí s nim do bazénu, do zoo, k jejich kamarádům kteří někteří už mají děti ve věku našeho, takže on má vlastně zábavy dvakrát tolik :)
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14367
18.2.14 11:02
@Anonymní píše:
Můj názor je, že když žena nemůže mít dítě a povede se jí to po velkém snažení až kolem 40, tak prosím, to pochopím. Ale pokud má žena už nějaké děti a kolem 40 si pořídí další - protože je to teď moderní - tak to říkám, že to je maximální nezodpovědnost a sobeckost. Hlavně mít dítě, tamta ho má taky!!! A proč nezodpovědnost? Protože starý rodič sice může být hodný, ale co mu pomůže do budoucna? Když ve 20 sotva dokončí školu a bude se starat o nemocné rodiče, místo toho, aby mu hlídali vnouče.. Jo to by mu mohli hlídat až ve svých 80 letech, pokud by si z nich dítě vzalo příkad… :nevim:

Proč anonymně?
Takže ke mě…mým starším dětem je 22 a 20 let. Mohla jsem si dle tvého užívat nicnedělání, pohody atd.do sytosti. I přesto jsem se rozhodla mít ještě další dítě, jsou mu nyní 2 roky. Rozhodně si nepřipadám nezodpovědná a už vůbec ne sobecká.
Líbí se mi jak tady ty pomalu náctileté vědí všechno líp a zaručeně. Přitom k tomuto tématu nemohou nijak významně přispět, že?
Já taky nelezu na diskuzi mladé matky atd. a neudílím jim tam rady. I když bych mohla, protože mám VLASTNÍ zkušenost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
18.2.14 11:24
@Anonymní píše:
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: hele, hlavní hrdina dne… anonym… hahahahahaha… to jsem zvědavá, kdo má takové silácké řečičky…
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15225
18.2.14 11:27
@Regina Hero píše: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: hele, hlavní hrdina dne… anonym… hahahahahaha… to jsem zvědavá, kdo má takové silácké řečičky…

Já taky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
766
18.2.14 11:31
@Anonymní píše:

Takže podle tebe všechny lžeme? Hele já tě klidně zvu na návštěvu, ať to u mě vidíš v reálu :-). Dítě nemám protože je to moderní. A ještě tuto situaci zmíním- většina maminek, co sem přispívá, má děťátko naplánované. Já ne, měla jsem problémy s HA a dala na dobrou radu své kolegyně a použila 1× antispermicidní gel a bylo. Byl to pro mě šok, náš život byl přece tak dokonalý, nebylo v něm místo pro další dítě a přiznám a dá se to dohledat v mých příspěvcích v jiných diskuzích, že jsem spekulovala i o ukončení těhotenství. Takže jsem myslím ideální kandidát na to, abych bilancovala, jestli jsem udělala dobře a víš co, není den, kdy bych si nepřehrávala všechny ty náhody, všechny ty okamžiky, které vedly k tomu, že tu naše malá je. A děkuju osudu a nevím komu, ač nevěřící, možná i bohu, nebo mému podvědomí, že jsme všichni tam kde jsme, držím malou v náručí a chce se mi brečet štěstím, že je. Teď teprve zapadl poslední díl puzzle naší rodiny tam, kam měl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18.2.14 11:34

boball

Těch osmdesát let je - když máš dítě ve 40 a ono bude mít také dítě ve 40, tak rodiče budou mít 80, je to tak? A pak může nastat problém, ale psala jsem to spíš ve smyslu pohlídání vnoučete a třeba pomoci, ale tu už spíš budou potřebovat oni, i když samozřejmě jsou i čiperní osmdesátníci…ale to spíš výjimečně. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
18.2.14 11:37

Proč pořád anonymně? To se za své názory tak stydíš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí