Matkou na "stará kolena"

Napsat příspěvek
Velikost písma:
8114
18.2.14 11:37

Už jsem tu psala, jak je to s dětmi u nás… a info je i v podpisu. Nicméně musím napsat ještě jednu zkušenost- i jako dvacítka i jako čtyřicítka. Když mi bylo 20, chtěla jsem děti -1) abych byla mladá maminka a 2) abych se dožila vnoučat i pravnoučat :lol:. Dnes vím, jak to byla naivní a pošetilá představa. Kdyby mi někdo ve 20letech řekl, že budu mít děti ve 40, tak jsem ho poslala do háje. Dnes si přijdu mladá, krásná, vitální a hlavně zralá na vše kolem dětí…mnohem trpělivější (zrovna nedávno 2,5letá předvedla scénu v obchoďáku a moje spolužačka mi málem skláněla poklony na parkovišti, jaké mám nervy a jak to zvládám, že ona by na to neměla…ale měla, nezkusila to 8) ) Pár postřehů z mého života- Moji rodiče 65let a nepřijdou si „staří“, denně pracují na zahradě, cestují, užívají si život. :palec: Vůbec je neberu jako hlídací- když chtějí přijedou k nám na návštěvu nebo jedu k nim s holkama. Nezneužívala jsem je ani u starších. Takže pořád nechápu argumenty mladých maminek- navíc jejich rodiče pracují, tak moc nepohlídají a podle nich si chtějí přeci „užívat“život ve 45, takže pochybuju, že by s radostí hlídali o víkendu :jazyk:
Jo a když já jsem se narodila, bylo mé babičce přes 50let, celé prázdniny jsme trávili u ní a dožila se ve zdraví a vitálnosti i svých pravnoučat :potlesk: - zemřela před 4lety v 87letech.
Když srovnávám mé prarodiče, mé rodiče, sebe…hranice se posouvají a věřím, že v našich 60letech to bude zase jiné. Dříve v 60 bylo úmrtí stářím, dnes se řekne-byl mladý. ANO holky po dvacítce čtete dobře… a zeptejte se vašich maminek, jestli si přijdou staré, opotřebované a zchátralé, protože tohle z nich děláte vy tady. Realit je jiná.
PS: Když Týna chodila na ZŠ, tak se mě jednou zeptala- mami a kolik je ti let? odpověděla jsem, že 32… a její reakce?- 8o Ty jsi už tak stará???- Takže se musím smát a přijde mi to jako myšlení 8 leté žabky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
223
18.2.14 11:41
@maraida píše:
Proč anonymně?
Takže ke mě…mým starším dětem je 22 a 20 let. Mohla jsem si dle tvého užívat nicnedělání, pohody atd.do sytosti. I přesto jsem se rozhodla mít ještě další dítě, jsou mu nyní 2 roky. Rozhodně si nepřipadám nezodpovědná a už vůbec ne sobecká.
Líbí se mi jak tady ty pomalu náctileté vědí všechno líp a zaručeně. Přitom k tomuto tématu nemohou nijak významně přispět, že?
Já taky nelezu na diskuzi mladé matky atd. a neudílím jim tam rady. I když bych mohla, protože mám VLASTNÍ zkušenost.

Ja si zase myslim, ze diskuse je o nazorech…ze to neni o tom se tady placat pres ramena a kohokoli, kdo ma jiny nazor, tak hned napadat…byt je to anonymne.
Zakladatelka chtela nazory ostatnich, podle me pro i proti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20296
18.2.14 11:41

A vůbec, proč by měli mít rodiče (babička a dědeček) povinnost hlídat. Někteří nehlídají vnoučata ani v padesáti…
Moje babička, synova prababička má 76 a hlídá docela často a nemá nejmenší problém. To je argument jak stehno fakt.

A jaký pořizování si dítěte z módy probůh… 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
766
18.2.14 11:44
@Anonymní píše:
Těch osmdesát let je - když máš dítě ve 40 a ono bude mít také dítě ve 40, tak rodiče budou mít 80, je to tak? A pak může nastat problém, ale psala jsem to spíš ve smyslu pohlídání vnoučete a třeba pomoci, ale tu už spíš budou potřebovat oni, i když samozřejmě jsou i čiperní osmdesátníci…ale to spíš výjimečně. :nevim:

No, můj tatínek mě měl ve 37 a já mám dítě ve 40, takže jemu je teď 77. A? Je to skvělej chlap, skvělej táta a fajn děda. Jasně děti mi nehlídá, ale já ani nějak nemám potřebu, někam je dávat na hlídání. Čas trávíme společně, s pětiletou si zahraje karty, nakreslí obrázek, pochová malou. A víš co, svítí mu při tom jiskřičky v očích. Je to pro něj takový zdroj energie, kterou by nezískal ani kdyby vypil 100 Redbullů najednou. Takže i pro něj je to přínos.
Když jsem byla v pubertě měl už šedivý vlasy, bylo vidět, že je poněkud starší, než ostatní tátové, ale ani omylem by mě nenapadlo se za něj stydět, co to proboha bylo za děti, kterých se tu v diskuzi mluví, že se styděly za své rodiče? Trošku nechápu. Jednou jsme byli s tátou lyžovat, bylo mi asi 16, stále jsem už ve frontě na vlek a on dojížděl a dva kluci vedle mě pronesli- Koukni na toho dědka, jak válí a jediné, co jsem cítila, byla pýcha, že ten skvělý lyžař, je můj táta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18.2.14 11:44
@Regina Hero píše:
Proč pořád anonymně? To se za své názory tak stydíš?

Jsem tu úplně náhodou, tak jsem to zkusila, hledala jsem původně něco jiného v diskusi, ale toto mě zaujalo, tak jsem přidala svůj názor. Ten se evidentně vám těm zasloužilým nelíbí, no a co jako mám dělat, to je snad váš problém, více lidí má podobný názor jako já, a to nejen tady… A nikoho jsem neurážela, za názor se nestydím, prostě to tak je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
18.2.14 11:49
@mirka.uhl. píše:
Jsem tu úplně náhodou, tak jsem to zkusila, hledala jsem původně něco jiného v diskusi, ale toto mě zaujalo, tak jsem přidala svůj názor. Ten se evidentně vám těm zasloužilým nelíbí, no a co jako mám dělat, to je snad váš problém, více lidí má podobný názor jako já, a to nejen tady… A nikoho jsem neurážela, za názor se nestydím, prostě to tak je.

mně se nelíbí, že mluvíš za nás 40+ matky… to, že má víc lidí podobný názor, ještě neznamená, že je to správný názor… jak ty můžeš vědět, co mě zmáhá, že to nezvládám, že jsem unavená a kdesi cosi?
A proč bys nemohla tedy i tento svůj nesouhlasný názor napsat neanonymně? Aby ses nějak neshodila, kdyby vyšlo najevo, že to není pravda? Když se za názor nestydíš, tak ho napiš normálně pod svou přezdívkou hned a je to… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18.2.14 11:57
@Regina Hero píše:
mně se nelíbí, že mluvíš za nás 40+ matky… to, že má víc lidí podobný názor, ještě neznamená, že je to správný názor… jak ty můžeš vědět, co mě zmáhá, že to nezvládám, že jsem unavená a kdesi cosi?
A proč bys nemohla tedy i tento svůj nesouhlasný názor napsat neanonymně? Aby ses nějak neshodila, kdyby vyšlo najevo, že to není pravda? Když se za názor nestydíš, tak ho napiš normálně pod svou přezdívkou hned a je to… ;)

Já už jdu pryč :), hledám jiné rady, nechtěla jsem tady do toho zasahovat, jen to tak ze mně „vyletělo“ a hned jsem to schytala jako každá co nemá stejný názor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
18.2.14 12:01
@mirka.uhl. píše:
Já už jdu pryč :), hledám jiné rady, nechtěla jsem tady do toho zasahovat, jen to tak ze mně „vyletělo“ a hned jsem to schytala jako každá co nemá stejný názor.

se hned nerozčiluj, vlastní zkušenost nemáš, sama jsi to nezažila, nezkusila, a my, co to známe a víme jaké to je, jsme to od tebe „schytaly“, že si vymýšlíme a lžeme a že to, co tu píšeme, není pravda… tak se chyť za vlastní nos… a za pár let - odhadem tak za patnáct, dvacet - pak přidej i tu svou zkušenost… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
766
18.2.14 12:02

@birma Moc hezky jsi to napsala. Ty mladé maminky tady mi trochu připomínají moji druhou dceru, která před pár týdny se svým chlapcem zahájila sexuální život. Trochu jsem si o tom povídaly a do teď vidím ten její výraz" Co ty o tom mami můžeš v tvém věku vědět, to já, to my mladí, víme co to sex je." Nechala jsem ji při tom, však ona jednou pochopí:-) A stejně tak jednou pochopí ty mladé miminky, co nás už málem pohřbívají, že čtyřicet není nic. Zkušenost je nepřenositelná, člověk musí prožít, aby pochopil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15225
18.2.14 12:02

@mirka.uhl. Ale tahle diskuse není o tom, jaký má kdo názor na mateřství po čtyřicítce. Zakladatelka chtěla znát zkušenosti starších matek. Tou ty asi nejsi, protože nepíšeš svoje zkušenosti, ale názory na věc, které ti nikdo nebere.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21911
18.2.14 12:10
@mirka.uhl. píše:
Těm co si pořídily dítě kolem 40 přeji hodně sil.
Podle mně jim nezbývá nic jiného než tvrdit jak je to výborné atd., protože přece nenapíší, že se přecenily, že je to teď zmáhá, tak jak to napíše matka kolem 40, která má děti odrostlé a teď si užívá klidu a pohody.
Můj názor je, že když žena nemůže mít dítě a povede se jí to po velkém snažení až kolem 40, tak prosím, to pochopím. Ale pokud má žena už nějaké děti a kolem 40 si pořídí další - protože je to teď moderní - tak to říkám, že to je maximální nezodpovědnost a sobeckost. Hlavně mít dítě, tamta ho má taky!!! A proč nezodpovědnost? Protože starý rodič sice může být hodný, ale co mu pomůže do budoucna? Když ve 20 sotva dokončí školu a bude se starat o nemocné rodiče, místo toho, aby mu hlídali vnouče.. Jo to by mu mohli hlídat až ve svých 80 letech, pokud by si z nich dítě vzalo příkad… :nevim:

Co to je 8o My jsme ty deti nemeli v 55, aby se dite ve 20 muselo o nas ubohe chore starat :mrgreen: Mimochodem moje tchyne ma 71 let, uz jsem to tu psala. A co jako? Je to pekna ciperka a moji mamce je 63 a co ta toho jeste zvladne ;)
Me osobne bude 58 let a budu jeste vydelecne cinna ;) Nebo, ze bych si radeji na tu dobu objednala rakev :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8114
18.2.14 12:11
@Anonymní píše:
Těm co si pořídily dítě kolem 40 přeji hodně sil.
Podle mně jim nezbývá nic jiného než tvrdit jak je to výborné atd., protože přece nenapíší, že se přecenily, že je to teď zmáhá, tak jak to napíše matka kolem 40, která má děti odrostlé a teď si užívá klidu a pohody.
Můj názor je, že když žena nemůže mít dítě a povede se jí to po velkém snažení až kolem 40, tak prosím, to pochopím. Ale pokud má žena už nějaké děti a kolem 40 si pořídí další - protože je to teď moderní - tak to říkám, že to je maximální nezodpovědnost a sobeckost. Hlavně mít dítě, tamta ho má taky!!! A proč nezodpovědnost? Protože starý rodič sice může být hodný, ale co mu pomůže do budoucna? Když ve 20 sotva dokončí školu a bude se starat o nemocné rodiče, místo toho, aby mu hlídali vnouče.. Jo to by mu mohli hlídat až ve svých 80 letech, pokud by si z nich dítě vzalo příkad… :nevim:

Kolik je Tobě let? @mirka.uhl. …jak staré máš rodiče a děti a jak často je babi a děda hlídají? Příspěvek mi přijde jako reakce jedné mladé maminky, která taky psala proti „starším“ matkám a pak z ní vylezlo, že její mamina chce ve 40 IVF s mladším partnerem a nejstarší dcerunce se to nezamlouvalo 8o - tak tohle beru jako sobeckost a netolerance druhých. A navíc, rodiče dítě vychovají, poskytnou mu možnost se vzdělat, ale postavit se na vlastní nohy a zabezpečit by se mělo dítko už tak nějak samo… Myslím, že se tu dost rozmohl trend- živím tě na VŠ, živím tě po VŠ, držím tvou rodinu nad vodou i s vnoučaty. A tohle fakt dobře není. Proto jsem ráda, když můj syn má jasnou představu- najít si práci, osamostatnit se a studovat VŠ dálkově (držím pěsti aby mu to vyšlo), dcera má jasný cíl vzdělání, uplatnění a profese i života. Přesto, že jsem si myslela, že je na studiích budeme podporovat, nebráním jim okusit samostatnost a zodpovědnost- dá jim to do života více než „živit je do 26“ a pak nenápadně vyhazovat z hnízda, aby dospěly… Jo a naše dvě nejmladší holčičky jsou pro ně ta nejlepší antikoncepce- nehrozí že bych od dcery za rok četla podobné dotazy a že by řešila hlouposti…má jasnou představu, co takové dítko obnáší (zatím co to dnes nemají ani některé maminky po 20- taky vlastní zkušenost z diskuzí)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18.2.14 12:13
@Regina Hero píše:
se hned nerozčiluj, vlastní zkušenost nemáš, sama jsi to nezažila, nezkusila, a my, co to známe a víme jaké to je, jsme to od tebe „schytaly“, že si vymýšlíme a lžeme a že to, co tu píšeme, není pravda… tak se chyť za vlastní nos… a za pár let - odhadem tak za patnáct, dvacet - pak přidej i tu svou zkušenost… ;)

No když myslíš… :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14367
18.2.14 12:16
@Martinaalex píše:
Ja si zase myslim, ze diskuse je o nazorech…ze to neni o tom se tady placat pres ramena a kohokoli, kdo ma jiny nazor, tak hned napadat…byt je to anonymne.
Zakladatelka chtela nazory ostatnich, podle me pro i proti.

Já rozhodně nikoho nenapadám.
Ano, je to o názorech. Dotyčné ten svůj řekly a tím měly skončit a ne pořád dokola omílat něco o sobeckosti, nezodpovědnosti a pomalu nás tu posílat do hrobu.
A zakladatelka tu už několikrát napsala, že chtěla zkušenosti zhruba stejně starých maminek, které v té situaci jsou a ne nějaké domněnky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
18.2.14 12:17
@mirka.uhl. píše:
No když myslíš… :)
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: no já nemyslím… já vím, jak se cítím a jaké to je… a nemyslím si, že bych se měla cítit jinak nebo to vnímat jinak jen proto, že někdo jiný si myslí, že bych to tak měla mít… :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí