Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Je nutné chodít na imatrikulaci?
Je to doporučené, vhodné třeba kvůli tmelení kolektivu. Povinné to samozřejmě není, stejně jako maturák. Ale zase proč tam nejít? Samozřejmě chápu finance/zdraví apod. Ale většinou se platí jen lístek a oblečení se dá dnes sehnat levně.
Tak toho prvaku jsem si nevsimla. V tom pripade bych to rozhodne neplatila, je to nesmysl. Kdyby slo o tisicovku ročně, to bych chapala. Ale tohle ne. A dost pochybuju, ze to nekdo zaplati.
To je nějaká hovadina ne? Za prvé přehnaná částka, za druhé proč by se to mělo válet 4 roky někde na úctě, kde toho kolik sežere inflace. To je úplně nelogické, vždyť ten maturák nemusí ani být, viz covid že. Mně to nějak smrdí, psala bych do školy a chtěla vysvětlení.
@KKK85 píše:
co stojí na maturáku 5000 na osobu??? asi jsem už stará…
To já teda taky. Měli jsme maturák v Lucerně. Žáci si platili pouze šerpy a kytky. Plus každá třída si sama mezi sebou vybrala a zařídila dárek pro třídní.
O platbu pronájmu sálu a orchestru se vždy starala škola.
@Svistice píše:
To já teda taky. Měli jsme maturák v Lucerně. Žáci si platili pouze šerpy a kytky. Plus každá třída si sama mezi sebou vybrala a zařídila dárek pro třídní.
Přesně… bylo nás pět tříd v ročníku, vždycky se pronajal celý kongresák a lístky se prodávaly i veřejnosti. Gymnázium v krajském městě.
@Anonymní píše:
Dobrý dej, dcera je v prvaku na SŠ. Máme poslat na jeden účet 31 000 na maturák. Ve třídě jich je 29. Nezdá se vám to hodně?
Cože? Tolik? A proč v prváku?
@Anonymní píše:
Dobrý dej, dcera je v prvaku na SŠ. Máme poslat na jeden účet 31 000 na maturák. Ve třídě jich je 29. Nezdá se vám to hodně?
A komu se to platí?
Naše dcera má maturiťák za 2 měsíce a ještě jsme neplatili nic.
To je strašně moc - já jsem z Prahy, měli jsme maturitní ples v národním domě na vinohradech a vybírali jsme 1000 korun po 4 roky - takže celkem 4000 korun za osobu. Ale byly jsme dvě třídy - takže 67 lidí - takže to bylo nějakých 300 000 korun - ale platili jsme z toho dost věci, pronájem, moderátora, choreografku, květiny, šerpy, skleničky atd…jako myslím, že nam to tehdy vyšlo tak akorát, každopádně 31 000 mi přijde opravdu hodně
Ono je hlavně třeba napsat, co je to za střední školu.
V nějaké soukromé střední škole pochybné pověsti si umím představit, že si budou chtít zaplácnout díru v rozpočtu bezplatnou půjčkou od rodičů a zkusí z nich vymámit skoro mega na svůj provoz. Nebo je to už sečtené - 6tis. na maturák a 25tis. za tu maturitu ![]()
Neumím si představit žádnou veřejnou školu, kde by něco podobného zkusili. Takže by mě, zakladatelko, zajímalo to upřesnění - jaká je to škola, kdo přesně chce poplatek, je to na oficiální účet školy, podklady k platbě šly v jaké podobě (je tam např. variabilní symbol k identifikaci dítěte apod.). Klidně to sem vyfoť, tu žádost o zaplacení takto velké částky.
Některé školy vybírají průběžně každý rok určitou částku, aby to pak nebylo X tisíc naráz. Ale taková částka je fakt moc.
Blbost. Chtěj rozpočet a určitě bych takovou částku neplatila. Dítě ti může ve 2.ročníku přestoupit a co potom. Vypadá to spíš, že si škola potřebuje od rodičů půjčit.
U nás platila škola pronájem sálu a kapelu i šerpy. Kytky jsme platili my. Peníze z tomboly šly k vedení školy, stejně tak jako prodej lístků pro maturanty i veřejnot./maturant dostal dva vstupy volné, zbytek byl po 100kč/.
@Svistice píše:
Přesně tak. Když jsem pak přišla na VŠ a bavili jsme se o maturacich, tak jsem jen zašla, jak to na různých školách funguje. Byli jsme výjimka, že jsme měli celá škola maturák dohromady. Dost často měla každá třída svůj maturák a pak taky vybírali, na tu dobu, docela dost peněz. Klidně i těch 5000,–. Což mi teda přijde dost i na dnešní dobu. Zlatá naše škola. ![]()
@mojara píše:
To je nějaká hovadina ne? Za prvé přehnaná částka, za druhé proč by se to mělo válet 4 roky někde na úctě, kde toho kolik sežere inflace. To je úplně nelogické, vždyť ten maturák nemusí ani být, viz covid že. Mně to nějak smrdí, psala bych do školy a chtěla vysvětlení.
Asi to bude nějaká pochybná škola.
Chtít takovou částku už v prvním ročníku.
Ani náhodou. Tohle jsem nikdy od nikoho neslyšela, že by měl v prváku poslat 31 tisíc. Vždyť nevíte, zda se dcera dostane do 4 atd. ![]()
A kdo Vám řek, že to máte platit? Na třídních schůzkách nebo kdo? Zdá se mi to celé divné.
Je nutné chodít na imatrikulaci?