Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak to taky teda nechápu je mi 22 let a takhle jsem snad ani neuvažovala uvařím, uklidím a chlap dělá prostě chlapské práce (neříkám že by nedokázal uvařit sem tam pomůže ale je věčně pryč a co bych pak malému dala jíst? jasně služku dělat nebudu ale tohle mi přijde normální že prostě žena dělá v domácnosti ![]()
Náhodou to je dobrej přístup pokud by mi mažel pral a žehlil jen protože mu koupím prášek a aviváž tak už letím do obchodu
![]()
@Denis11 píše:
Když jsme u toho holky poradte mi co mám dneska uvařit![]()
nějak mi dochází inspirace
![]()
Co bys vařila, dej si čokošku ![]()
Zakladatelko, mě příjde, že spíš nežli dokopat se k vaření v Tobě panuje jakási hrdost, že nechceš dopadnout v době, kdy jsi na MD, jako kuchařka, pračka, žehlička, prostě nechceš, aby chlap Tě bral jako sporákovou holku, je to tak? Tak to na mě budí dojem.
Svým způsobem Tě chápu, jelikož v očích mužů většinou ženy na MD takto dopadají (máš tady nesčetně diskuzí o tom, jak pak dopadají vztahy, když se ženuška moc snaží a muž ji bere, jako automatku).
Ale šla bych na to pomalu a jinak. Co třebas nějaký kompromis? No, on Ti vařit večer nebude přes všední dny, ale třeba bych ho do vaření zapojila přes víkend, a nebo se s ním domlouvat, na co má chuť, a ať tedy nakoupí ingredience, a že to uděláš.
Ale chce se o tom nehádat, ale najít nějaký rozumný kompromis. Klidně mu to řekni, že ráda uvaříš, ale také by jsi někdy přála mít od něj např. snídani na stole o víkendu, či takhle.
A nikde není psáno, že žena, když je na MD musí navářet jak v Hiltnu. Některé diskutovatelky to tady komentovaly, jako, že je to samozřejmost, takže v tom Tě ubezpečím, že samozřejmostí to vůbec není. Beru to ze svého pohledu, je to jen o dohodě, a já po určitých zkušenostech, jsem z této „samozřejmosti“ silně vyléčená.
Vždy je to jen o dohodě. A chlap, co nechce vařit, to je jen výkrut jeho podlnosti. Je dobré mu také ukázat, jaké je strávit hodiny u sporáku. Kritizovat umí každej chlap, ale je dobré ho postavit přímo k dílu. Nebo vařte o víkendu oba, u toho se člověk dost i pobaví
.
A ještě se chci zeptat, když jste byli bez dítěte, tak jak jste stránku stravování ve společné domácnosti řešili?
Musel vědět přeci, jaký máš názor o tom, když je žena v domácnosti, atd? Proč ho to najednou tak překvapuje?
@tumpach píše:
tak to nevím, ja uděám rizeto a bude
Jo vidiš super dík, rizoto je super nápad to už jsem dlouho nedělala
![]()
@cheekymonkey píše:
Co bys vařila, dej si čokošku
Jo tak já tady cvičim podle Jill 2× denně jak blázen, hlídám si kJ podle kalorických tabulek a budu obědvat čokošku..
to může zakladatelka, ta je asi hubená dost
![]()
@Denis11 píše:
Jo vidiš super dík, rizoto je super nápad to už jsem dlouho nedělala![]()
NEMÁŠ ZAČ
Tak já nevím, mě vaření baví a vařím ráda, můj muž vaří líp než já a vaří často a rád.. takže Ti neporadím, ale kdyby můj muž nevařil, přijde mi naprosto přirozené tuto roli zastat.. jsem taky na mateřské, muž v práci, kdybych nevařila obědy nevím, co by syn jedl ![]()
Ženská vařit nemusí, ale hlavně ať mně nezakazuje přístup k plotně. Já uvařit umím - a nejenom pro sebe… ![]()
Zakladatelko, problém není ve vaření, ale ve tvém celkovém přístupu.
Vztah určitě je o nějakých dohodách a tak nějak o rovnocenných pozicích, ale taky o kompromisech. Ale pokud to bereš stylem :ty koupíš prášek - já vyperu, tak v čem jste vyrovnaní, že on chodí do práce a ty jsi doma?
Snaž se něco udělat se svým přístupem, nepovažuj seba sama za služku!! To bychom byly přece všechny
Pokud tě nebaví vaření - navař si vždycky na 2dny, nepiplej se ničím náročným a začni lehčími věcmi - dát kuře do trouby a udělat k tomu brambory není nic složitého ani náročného. Pokud přítel vyžaduje obědy o dvou chodech, tak mu vysvětli, že tě sice vaření nebaví, ale jsi dejme tomu ochotna udělat nějaký ústupek, tak ať ho udělá i on - ty budeš vařit aspoň něco, on nebude prudit, že vyžaduje ve vývaru domácí nudle a knedlíčky z čertsvé játry ![]()
@neprihlasena píše:
1. Nevěřím, že bys z toho jeho nákupu nic nevyužila - pro sebe nebo pro své dítě. A on to tedy všechno platí ze svého, co mu za to, že do tebe investuje svoje peníze dáváš ty? Nebo platíš sexem?2. Píšeš, že platí školku dítěti, které není jeho - co mu za to dáváš?
Protě nechápu - on se o vás stará, nakoupí, zabezpečí, vyřídí bydlení, a ty? Ty si stěžuješ, že nechceš dělat to a to… fakt velký úlet. Tohle není ani spolubydlení…
Počkej, jak platí sexem? Neměla by ona platit za sex jemu?
Je rovnoprávnost ne?
![]()
Tak ja se pridavam nazorum, ze mi tohle tvoje uvazovani, zakladatelko, taky neprijde ok. Byt ja tim chlapem, tak by me takovy vztah fakt nebavil. Predstav si, ze mne materska uz skoncila, chodim do prace, a presto doma obcas uvarim, uklidim, upecu, vyperu… a to opravdu moc volna nemivam. Zkus se prenest pres svoji hrdost, protoze s timto uvazovanim zustanes sama a dokud nedospejes a bude v tobe drimat takovyhle vzpurny fracek, tak si muzes o fungujici rodine nechat jenom zdat…
Tak já si myslím, že půjdu příkladem a taky nebudu vařit. Si radši ohřeju polívku, co včera udělal chlap. Ale jako správná feministka zatluču, že celý vánoce jsem vyvářela a pekla každej den a že tohle bylo první jídlo co udělal asi za poslední 2 měsíce![]()
Podle mýho má zakladatelka problém z rodiny a jejího fungování, sebeuvědomnění a partnerství a na to bych se zaměřila víc než na rady jak uvařit za hodinu nebo jak připravovat jídla, co se dají ohřívat 3 dny.
@SlecnaSally píše:
Tak takle se o domácnost starám já…je v práci kvůli klientům i do 19:00,takže pak už by toho moc neudělal..Jsme domluveni, že až budu pracovat, tak si to rozpůlime, ale zatím je to takhle…Nádobí po sobě umyje, smetí vynáší, ale tím to končí…
Tak si najdi práci a pak si práci v domácnosti můžete rovnocenně rozdělit. Takhle jsi doma, on tě živí, tak by ses měla starat o domácnost, když nic nevyděláš.