Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jsem zvedava na odpovedi.. ja si myslim ze na to zakon neni… muze se odstehovat kam chce a pokud koji tak ti ji ani nemusi pujcovat na dyl jak 3 hodiny jednou tydne… alespon znami to tak maji.
Jsem zvedava na odpovedi.. ja si myslim ze na to zakon neni… muze se odstehovat kam chce a pokud koji tak ti ji ani nemusi pujcovat na dyl jak 3 hodiny jednou tydne… alespon znami to tak maji.
Tak obávám se, že manželka se může s dítětem odstěhovat, kam chce, v rámci ČR, v tom jí nikdo zabránit nemůže. Jak je to s dítětem v tomto případě nevím, ale pokud je ještě opravdu malá, střídavá péče ve smyslu třeba týden matka, týden otec, stejně nepřichází v úvahu a dítě bude mít v péči matka. Takže vy ho můžete mít třeba 1 x za 14 dnů na víkend nebo jak se sami dohodnete, případně jak vám určí soud. Takže budete buď muset dojíždět nebo si dítě předávat na půli cesty, případně jednou bude žena s dítětem u vás, jednou vy u nich atd. Má to takto kamarádka, udělala to chlapovi natruc, aby mu znemožnila a co nejvíc omezila možnost styku s dítětem a nikdo s tím nic nenadělá, taky od sebe bydlí skoro 300 km.
Dle zákona máte sice oba stejná práva na dítě, ale realita v praxi vypadá jinak, bohužel.
Příspěvek upraven 01.01.13 v 12:41
Myslím, že v rámci ČR jejímu stěhování nezabráníš. Některé maminky se trápí, že si ten jejich otec dětí nevšímá a děti tím trpí, tady je nabídka jak hrom a ženská je zabedněnec. nevíme, co bylo příčinou rozvodu, někdy třeba ani oříčina není, nechci psát, že ty jsi suoer, ona ta zlá, ale vždycky by se měl brát ohled na děti, to, že vám to neklape není důvod znemožňovat dceři být s tátou. mrzí mě to, kvůli té vaší malé. ale udělat s tím asi nemáš co ![]()
Hm, tak prý právo nemáš. Manželovi se tahle odstěhovala manželka s dcerou taky přes 100km daleko a neudělal s tím nic
![]()
Právo žádné není aby jí to zamítlo - ale třeba bude s ní ještě domluva - podle toho, proč se tam chce stěhovat -pokud za prací, nebo pokud za rodinou, tak se nedivím, pokud jen tak, tak bys jí třeba mohl přemluvit. Na druhou stranu, chlapi při rozvodu dost věcí naslibují, takže bych být jí moc nevěřila, že jí budeš dlouho platit ty energie - co až si najdeš partnerku, příp. budeš mít jiné dítě, tak s tím přestaneš ihned
Leda by ses odstěhoval taky někam poblíž, kam se stěhuje ona…
Já bych z ženský nedělala hned špatnou, střídavka je pro jedno dítě podle mě tak od 6let, do té doby to nemusí pobrat a přijde mi to, že je to spíš pro rodiče než pro dobro dítěte.
A pokud má žena dítě ve své péči, tak mi přijde logické, že se odstěhuje tam, kde má menší náklady na bydlení například, jistotu, že jí vezmou dítě do školky, třeba přislíbenou práci atd.
Zabránit jí v tom opravdu nelze.
@Gladys
Taky si myslím, že střídavka je pro dítě dost naprd. Kór, když třeba týden chodí do jiné školy a má jiné kamarády atd. než ten jiný týden, kdy je u druhého rodiče. I takové znám a sama bych to pro své děti nechtěla. Musí to být strašný chaos a zmatek, není pořádně doma ani tam ani tam, hlavně, že si ho užijí oba rodiče. Přijde mi to spíš od rodičů jako trochu sobectví, které se zaobalí do názvu spravedlnost a dobro pro dítě, no zkrátka, že ty rozchody nejvíc vždy odnese ten nevinný-dítě. ![]()
Ahoj, diky za vsechny odpovedi. Tusil jsem co mi napisete, bohuzel jste mi potvrdili smutnou pravdu. Co se tyka stridave pece nesouhlasim s vami. Pruzkum jasne dokazal, ze deti ve stridave peci kde rodice bydli v rozumne vzdalenosti od sebe znamena, ze dite chodi porad do stejne skoly/skolky pouze s tim rozdilem ve ktere domacnosti zrovna funguje. Za nabidkou pomoci co se tyka najmu atd. si stojim, vydelavam dost na to abych si to mohl dovolit. Ona prohlasila, ze na moje penize kasle.
@75tomas.novotny píše:
Ahoj, diky za vsechny odpovedi. Tusil jsem co mi napisete, bohuzel jste mi potvrdili smutnou pravdu. Co se tyka stridave pece nesouhlasim s vami. Pruzkum jasne dokazal, ze deti ve stridave peci kde rodice bydli v rozumne vzdalenosti od sebe znamena, ze dite chodi porad do stejne skoly/skolky pouze s tim rozdilem ve ktere domacnosti zrovna funguje. Za nabidkou pomoci co se tyka najmu atd. si stojim, vydelavam dost na to abych si to mohl dovolit. Ona prohlasila, ze na moje penize kasle.
@75tomas.novotny
Tak pokud rodiče bydlí kousek od sebe a dítě nemění pořád školu a kamarády a nemají na něj všude jiné požadavky, pak samozřejmě ano, v tomto případě, bych se tomu asi taky nebránila, dítě má právo mít oba rodiče, ale já to spíš myslela na ty případy, kdy právě dítě žije jakoby dva odlišné životy se vším všudy, jeden s mámou, druhý s tátou, to si myslím, že není dobře, ale je to jen můj názor. ![]()
@terinka4444 píše:
Na střídavku mám jiný názor, než ty, ale jsem máma, asi mi nehrozí, že ych o dítě přišla, tudíž si neumím představit tu šílenou situaci, kdy mi hrozí, že své dítě neuvidím třeba 14dnů, to bych asi umřela. Na peníze ti kašle, hmmm, takže má problém s tvou osobou. Pokud není domluva, stěhování nezabráníš, nemáš jak, zkus jí tu nabídku placení bydlení zakomponovat do dohody o dítěti a alimentech a poslat jí to, střídavka ti neprojde, zkus u soudu vytřískat co nejvíc styku, a i u soudu si trvat na tom, že budeš klidně platit bydlení, bude na tebe soud koukat s pochopením, přest si nemyslím, že by šlo jakkoliv ovlivnit to stěhování, zvlášť pokud je děláno s úmyslem ti ublížitjsem ráda, že jsem ženská a nepřijdu o své děti
Hele, ale to je názor. Myslíš si, že tátovi není smutno? Přeci dítě nemiluje jen ženská
Já jsem pro střídavé péče, když je právě ta možnost aby dítě nestřídalo školu. Pak je to blbé, ale jak má možnost chodit do jedné, pak mají oba rodiče stejná práva. ![]()
Ale to jsi nepochopila, co jsem napsala, nebo jsem to blbě napsala, právě že vím, jak to musí být šílené, co mu hrozí, jak neuvidí své dítě. Je mi ho líto. To ale nemění nic na mém názoru na střídavku, nemyslím si, že je dobrá pro dítě, ikdyž bydlí rodiče u sebe, já bych asi manželovi nebránila ve styku, klidně každodenním, ale já nejsem v rozvodu a manžela miluju, tak si to neumím představit, ale na střídavku bych nekývla, práva rodičů jsou jedna věc, domov dítěte věc druhá, ale stěhovat se 100km pryč, a vzít dítěti tátu, to doufám, že bych neudělala nikdy.
Je zajimave videt jak nektere zeny si mysli, ze maji automaticky pravo na sve deti a tatinkove jsou neco podradnejsiho…sorry proste se ted zlobim, zakon ma chranit dite ne zvyhodnovat matku a jeji vrtochy co se tyka rozvodu i kdyz chapu spousta tatinku jsou pekny hajzlove. ja s klidnym svedomim muzu rict ze mezi ne nepatrim.
Ahoj, mam dotaz. Manzelka prisla nekolikrat s myslenkou rozvodu na ktery jsem pristoupil. Je zde jedno velke ALE…chce se odstehovat bud 100km daleko od Prahy nebo do Jeseniku coz je jeste dale. Mame spolu malou dceru kterou chci samozrejme nadale vychovavat, starat se o ni atd. Nechce mi ji sverit do stridave pece, trapi me jak bude daleko ode me. Existuje pravni zpusob jak zamezit manzelce moznost odstehovani se z Prahy. Nabidl jsem ji, ze ji zaplatim cely najem vcetne energie a pomohu s dalsimi vecmi. Zatim na to nechce pristoupit. Diky za radu.