Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Tak po shlédnutí včerejších zpráv jsem opravdu v psychicky na dně.. Upozorňovali tam na nebezpečné jedovaté panenky dovezené z číny. Přesně takovou si malá vybrala cca před půl rokem v trafice. Prý je pálí ve velkém, obsahují velmi nebezpečné množství ftalátů, které nepříznivě ovlivňují pohlavní orgány, způsobují poruchy učení atd. Přesně v té době jsme s malou začli jezdit na pozorování na endokrinologii, má nateklé prsní žlázy, nezjistilo se z čeho. Hmm, tak teď je to jasné, má to z té pany, malá si s ní sice nehrála každý den, ale stejně to na ni působilo… Jsem totálně na prášky, pořád bulím, co když nebude moct mít kvůli tomu děti? Nebo bude mít nějaký závažnější problém…
![]()
Tak už ji nemáte, snad se všechno zpravi, určitě! Hlavně si nic nevyčítej.
Neboj, to bude dobrý, snad zjistí co to bylo a možná to vůbec není z panenky. Hoď sem prosím odkaz, co je to za panenu, ať t všichni vidí.
Tedy tomu nevěřím ani za mák. Prsní žlázy nateklé má více holčiček, sousedky dcera to měla taky, po půl roce se to ztratilo. Takových věcí máš okolo sebe ani to nevíš. Dej se do klidu.
Nevyčítej si to. Stejně tak by si mohli vyčítat majitelky nových aut to, že v nich vozí své miláčky. Odpařování ftalátů v autech je notoricky známé. Ftaláty jsou bohužel prakticky všude.
Jistě to bude dobré.
Byla to levnější napodobenina panenek Monster High, upírek atd…
Neboj se, všechno bude v pořádku, třeba to je jenom blbá shoda náhod. ![]()
A ty jednou budeš babička a Tvá dcerka maminkou. ![]()
@Poison Ivy píše:
Nevyčítej si to. Stejně tak by si mohli vyčítat majitelky nových aut to, že v nich vozí své miláčky. Odpařování ftalátů v autech je notoricky známé. Ftaláty jsou bohužel prakticky všude.Jistě to bude dobré.
přesně tak, jsou všude. Akorát na hračky je nějáká norma, která se nesmí překročit. Zdravotní potíže z toho určitě nemá.
Ftaláty se našly třeba i v přebalovacích pultech, odsávačkách… Nic si nevyčítej, vyčítat by sis to mohla, kdybys věděla, že je panenka škodlivá a stejně ji dceři dala. Zkus co nejvíc používat přírodní materiály, dřevěné a látkové hračky, přírodní kosmetiku, biopotraviny atd. - chemie je všude kolem nás a něco ovlivnit nelze, ale něco jo.
Ftaláty máš určitě doma i v jiných předmětech, ani o tom nevíš. Zkopírováno:
taláty jsou nestálé a těkavé látky, což znamená, že se mohou vypařovat a neviditelně se přemísťovat například z obalů do potravin. Naše kůže je může absorbovat z pleťových krémů, děti vdechovat z nové matrace. Nacházejí se ve stomatologických a zdravotních pomůckách.
Koupili jste někdy svým dětem hezkou panenku z dovozu? Použili jste někdy sadu nehtů z dovozu nebo nafukovací míč z PVC? Nacházejí se v naší domácnosti v šamponu na vlasy, v kosmetice, parfémech (a to i v těch dražších), ve sprchových závěsech. Nalezneme je i v podlahové krytině, v kobercích i nábytku, v interiérech automobilu, v sedačkách i v dětských matracích. Jíme je s potravinami, na kterých ulpěly z plastových obalů.
To bys musela vyházet skoro všechno ![]()
Myslím, že víc ji ublížíš takovýmto přemýšlením než nějakou panenkou, kterou už doma ani nemáte.
Nic není tak horké, jak to podají media. Panenku už doma nemáte, tak buď ráda, že jsi na to přišla. Já jsem o Vánocích zase synka krmila jedovatými rozinkami s vysokým obsahem mykotoxinů. Také jsem měla šílené výčitky a hrozný pocit při zjištění, že nejsou úplně OK. Hned letěly do koše.