Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@devopi Ahoj, ja jsem sumatriptan brala v obou tehotenstvich v 1. trimestru. Po konzultaci s neurologem, vysvetlil mi, ze se musim predem srovnat s tim, ze bych si mohla pripadnej problem vycitat, nicmene sumatriptan je NEJSPIS bezpecny. Nic jineho mi nezabira.
U porodu jsem migrenu nemela, prvni az 3 mesice po porodu. Ale brala jsem kvuli tlaku Vasocardin, ten se bere i jako profylaxe, tak mi mohl pomoct i s migrenama.
Ted budu rodit podruhe, ale tentokrat sekci a zadne leky neberu, tak uvidim. Jo a nechteli mi dat kvuli migrene epidural
, ze pry by nepoznali, jestli hlava boli z blbe pichly analgezie nebo z migreny. Jsem zvedava, jestli me teda kvuli migrene budou chtit u sekce uspat, je to stejna nemocnice, ach jo.
A holky, dotaz, jak jste to mely s kojenim? Co jste braly a jak dlouho jste kojily? Po sumatriptanu se musi mliko 12h vylivat a ja mivam migreny tak 3 dny za sebou, tudiz vzdy 3 dny odsavat a vylejt. Vydrzela jsem to 2 zachvaty a pak jsem se na kojeni vykaslala, mela jsem ke vsemu malo mlika. Ted bych rada kojila aspon par tydnu, ale to odsavani je teda na palici, navic ted budu mit doma dve deti.
@PIPI00 Diky moc za radu s tim sumatriptanem. A jak mas ty migreny casto? Ja je prave ze u prvniho nemela, ale kojeni nam stejne moc neslo. Kojila jsem zhruba do 6t a pak mala prestala pribirat, a jak se zacalo s prikrmama, tak po tydnu prestala prijimat prso.:( Jinak co se tyka odsavacek, tak byla moc dobra medela swing elektricka, vubec to s ni nebolelo. Pujcila jsem si ji, ptze je jinak dost draha. A kdy mas termin?:)Gratulaceee, btw
@devopi Ahoj, normalne pri brani HA jsem mela tak 1 - 2× mesicne, kazda ty tri dny. Bez HA nastalo peklo, tak 1× tydne, otehotnet mi podruhe trvalo 10 mesicu a mela jsem toho fakt dost. On ten sumatriptat taky neni nic moc. Takhle to bylo i v 1. trim. Pak uz nic, az zas to zaclo ty 3 mesice po porodu, tak 2 - 3× mesicne.
Termin mam pristi ctvrtek
(CS), druha je koncem panevnim a mam hranicni panev, takze CS pry bude bezpecnejsi.
Jestli mi to kojeni tentokrat pujde (minule jsem prave od 2 mes. taky dokrmovala), tak zvazim taky pujceni poradne odsavacky. Mam nejakou rucni Medelu a to byl horor. Ale uprimne nejsem tentokrat pripravena tomu kojeni venovat nejaky nerozumny usili, nechci, aby to bylo na ukor starsi dcery.
@Pipi 00 odsaju a dávám UM, pak dva tři dny musím kojit častěji, než se mléko upraví, zatím to zvládáme
@Pipi 00 Ty jo, tak to mas teda pekne casto ty migreny.To si snad ani neumim predstavit. A mas taky s aurou? Ale pozitivni je, ze te to v tehu a pri porodu nechalo celkem v klidu
Drziiim palce
@devopi Mam bez aury. Jo, mam je dost casto, ale az posledni roky. Jsem domluvena s neurologem, ze kdyz se to ted po tehotenstvi vrati takhle, tak zkusime nejakou profylaxi. Sumatriptanu mam plny zuby, jsem po nem jak opila (bez tech hezkejch pocitu), nemela bych ridit (coz musim, bydlim na vesnici), je to lepsi nez migrena, ale i tak velky omezeni.
Taky drzim palce
.
@devopi prosím tě, a bylas na alergu? možná je to nesmysl, ale nechala bych si udělat krevní testy na potravinové alergie, je to zadarmo. co když tam je spouštěč? (lepek, mléko atd.)
držím pěsti, ať najdeš příčinu a vyléčíš.
případně i čínská medicína je supper nebo reflexní terapie, tou jsem prošla osobně a umí velmi dobře odblokovat páteř.
drž se!
![]()
Holky, zkoušely jste některá na migrénu tu Gemoterapii?? Přemýšlím, jestli to objednat nebo ne ![]()
Po druhém porodu jsem pro migrénu přestala kojit, abych mohla užívat preventivní léky - bez nich mám mígrény s rychlejší nástupem a léky nezabírají. Migrény mám často, takže řešení nekojit několik hodin/den po lécích nemělo smysl.
@Petullka82 Petulko,to me vubec nenapadlo, ale smysl to urco dava. Zkusim se objednat, ptze druhy porod bych s migrenkou zazit uz fakt nechtela. A co ty, ty vis, co ti migreny spousti? Jak jsi na to prisla? Ja myslela, ze to mam reakci na stres - migrenu mam tak 2 x do roka, za to vzdycky v nejmin vhodny okamzik ( treba nad oceanem v letadle na ceste do Kolumbie..atd):) ![]()
Také trpím na migrény a se vším, zvracení, průjem, zhoršené vidění, no hrůza, vždycky mě pomohly infuze, prostě „zavřít“ nějaký čas ve špitále.
Ahoj holky. Migrény mívám od puberty, s věkem se mi jenom zhoršují. U 2.těhotenství, asi vlyvem hormonů, jsem ani jednu migrénu neměla! Kdežto po šestinedělí mi začali echt záchvaty s aurou skoro každý týden s trváním tak 2-3 dny. Brala jsem už z dřívějška Rosemig, ten úplně vyhovoval, jenomže s frekvencí migrén, jsem Rosemig polykala jak lentilky
Změnila jsem neurologa, ten mi udělal různé odběry, do medikace mi přidal ze začátku 75mg Lyricu, když jsem ji v pohodě snášela, tak mi ji zvedl na 150mg a od té doby moje migrény mají klesající, teď už stagnující tendenci…mívám tak 2 za měsíc, když mám auru, tak si hned vezmu Rosemig, pospím si a cca za 1-2 hod. jsem v pohodě…zatím.
Jj, hormony delaji sve. Bohuzel to se neda moc ovlivnit.Jen teda koukam, kolik lidi na migreny trpi. A ten rosemig je na predpis a muze se i v tehotenstvi?
@devopi Rosemig je sumatriptan. Je toho spousta, ruzny nazvy, ruzne se meni ceny a doplatky… Predepisuje neurolog. Muze myslim i praktik, ale bez diagnozy od neurologa to asi nenapise.
@Pipi 00 Ahoooj Pipi, hele posledne jsi psala o profylaxi, co to presne je? No doufam, ze ti to pomuze! ![]()