Miluji tohle nádherné letní počasí.

Napsat příspěvek
Velikost písma:
116959
30.6.26 17:52
@Kelsey1 píše: Více

Ano, všiml. Ty taky přispíváš do diskuze „nemáme rádi léto“. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2552
30.6.26 17:53

Hele chtelo by to udelat novou diskuzi, kde by volne chodili milovnici a nemilovnici léta se vzájemně provokovat :lol: bože lidi, vždyť jde vlastně o houno. ;) počasí neporučíme. Bohužel. Jestli je totiž u vás některých největší problém počasí, jste šťastní lidé. :kytka: :*

Příspěvek upraven 30.06.26 v 18:09

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3678
@aiwwa píše: Více

Jj, to bylo „super“ v Kalifornii, konkrétně nejcitelněji se projevilo v LA. Dokud tito lidé mají vodu ve svém bazénu, tak totalní ignorace k okolnimu světu (par vyjímek ale bylo). Jakmile ale městska rada ve spolupraci s LADWP byla nucena kvůli suchu a požarům vodu přerozdělovat a oni si ten bazén nemohli napustit, nebo zalit svůj úhledný trávníček a byli nuceni s vodou šetřit i během sprchování, tak to bylo prskání a volání po jejich právech…I ty sebelepši prachy ti jsou pak ničemu. Holt mraky lidí jsou a budou ignoranti co nepochopí základní souvislosti okolního světa. A dokud se to nedotýká přímo jich samotných, problém neuvidí nikdy. Jen já, já, já po mně potopa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
149795
@Bytsamsebou píše: Více

Trochu zvláštní když dospělá ženská dělá kyš kyš já se mám směrem k no name dětem., které nemůžou být s rodiči u bazénu celé léto. Ale tak co, lidi jsou různý a nemusím chápat všechno nakonec.

Příspěvek upraven 30.06.26 v 17:54

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
107
30.6.26 17:54
@xavierka píše: Více

Jestli reaguješ na mě, tak ne, není to terapie kvůli horku. Tady se asi tzv. klimatický žal nebo i prostá deprese s pochopením nesetká. Ale stejně - Hedepy v roce 2021 publikovalo, že „Podle české studie cítí 40 % lidí ve věku 15–20 let ve spojitosti s klimatickou krizí bezmoc.“ Zahraniční výzkumy dochází k podobným výsledkům, namátkově - „Respondents across all ten countries were worried about climate change (59% were very or extremely worried and 84% were at least moderately worried).“

Děti jsou vnímavé a vidí, že teplem umírají rostliny a zvířata. Když je zahrada suchá, tak vidí, že některá zelenina letos nedozraje. Vidí, že prarodičům je v extrémním horku špatně, a to je mrzí. Dokonce se bojí, že jim umřou - a to se reálně může stát, že. Zároveň vidí, že se to řeší na internetu. Jestli těmto dětem zakázat sociální sítě už je asi bezpředmětná diskuze, když už tu zkušenost mají. A taky vidí, že se to bere na lehkou váhu. Může se nám to zdát směšné, ale setkala jsem se s dětmi, které mají obavy, že to tady za 30 let bude vypadat jako poušť.

V některých školách probíhá klimatické vzdělávání, ale nedokážu vyhodnotit, jestli je přínosné, ve smyslu toho, jestli dětem dodává klid. Určitě můžeme argumentovat tím, že dětem tato fakta naopak nebudeme říkat a nebude je nic trápit… ale to není zrovna funkční model.

Pro nás to může být „depka z horka“, ale není dobré to zlehčovat. Ty problémy se ještě víc prohloubí, protože děti budou mít pocit, že jim nikdo nenaslouchá. Ty děti to opravdu trápí. Netvrdím, že všechny. Setkala jsem se samozřejmě s dětmi, kterým je to úplně jedno. Ale ano, část dětí se trápí tak, že by potřebovali pomoc od pscyhoterapeuta, už je z důvodu toho, že těch trápení mají mnoho a klimatický žal se k tomu přidává.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4168
30.6.26 17:58

Dekuji za vysvetleni, nicmene ma interpretace se take hodi a plati.

A ze to sem nepatri - no nepatri, no. To neni zadne mrkoseni, to je konstatovani faktu bez citoveho zabarveni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
116959
30.6.26 17:59
@JenTuOkouním píše: Více

Přesně tak, každýmu normálnímu člověku je zvířat, přírody a nemocných lidí líto. Ten nenormální si myslí, že mu závidíme bazén a vychlazeny meloun. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
149795
30.6.26 18:02

Záchránáři evidují výjezdy kvůli extrémním horkům o desitky procent vic. Neřekla bych že jde o houno.

Příspěvek upraven 30.06.26 v 18:56

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
116959
30.6.26 18:02

Však nepatří. Je to anomálie v mírném pásmu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14826
30.6.26 18:05
@Šmoulice píše: Více

Já jsem pekla třešňovou bublaninu a pak jsem posekala zahradu. Dům tedy mame izolovaný a v obýváku 27 stupňů. Bazén nemáme.

Ale je mi líto chlapů, kteří nám tu od rána do odpoledne kopou silnici - jeden v bagru, další v jiných strojích, někteří pracují ručně.

Kvůli tomu nemůžu sušit prádlo venku, je tu hrozně prašno. Ale tak doma to taky uschne.

Příspěvek upraven 30.06.26 v 18:10

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2552
30.6.26 18:07
@Anna766 píše: Více

Aničko, ale to nezmèníme, když tady budeme vzdychat a dohadovat se jako děti. Jsou lidi, kterým hice vadí zdravotně (nebo psychicky)jsou lidi, kterým zase stejně vadí zima. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16429
30.6.26 18:10
… a nebo jsou i ti, kterým vadí extrémní počasí v obou variantách. :D
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77854
30.6.26 18:10

přesně tak, v zimu umrzávají bezdomovci, teď mají krásné teplé noci - škoda že to nejde schovat do zásoby, to by bylo na nobelovku - umět střádat teplo a v zimě ho využívat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
107
30.6.26 18:11
@aiwwa píše: Více

Tato problematika má pojmenování - environmentální senzitivita. Někdo má tuto citlivost vysokou, někdo nízkou. Bohužel víme, že necitliví lidé jsou ve všech oblastech života. Ti s vyšší environmentální citlivostí pak často trpí klimatickým žalem.

Enviromentální výchova na školách s tím hojně pracuje, pokud ovšem ale nějaká probíhá, ta kvalita se liší. V kvalitních edukačních programech se zařazují i aktivity pro zvýšení psychické odolnosti, což je super. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77854
30.6.26 18:14

přesně tak, jestli nadáváme, chcípáme horkem nebo si libujeme, to vše je počasí úplně jedno

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová