Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Ronnie.M Tak to by bylo super. Posledně jsem byla na nejbližším OSSZ a poslali mě do příslušného dle zaměstnavatele. Tak jsem musela dál. Jiný ÚP než dle bydliště jsem nezkoušela.
Ale přeci jen doba covidu to hodně posunula. Třeba si to vyberou ze systému sami, nebo to půjde zaslat i elektronicky.
Popravdě když pobírám PPM a tu výši po každém dál chtějí, tak nechápu proč přímo s nástupem na PPM nemůžou každému poslat to potvrzení. Tenkrát dokonce matka dávala papír vždy a otec jen když si chtěl navýšit RP dle jeho příjmu, teď stačí jen od jednoho.
@XLe já si to asi udělám elektronicky nebo poštou, ať tam nemusím 😂 vůbec se mi tam jít nechce a když jsem se teď dočetla že to jde elektronicky, tak toho využiju. Bylo by fajn kdyby si přítel koupil ten elektronický podpis, on si chce dělat české občanství a nechce mít tolik běhání, tak že bych ten podpis využila taky 😁
V tom odkazu je uvedeno elektronicky s bankovní identitou, tak to možná půjde odeslat i bez el. podpisu. jen se to ověří přes identitu a mělo by to jít odeslat. Posledně jsem takhle taky něco posílala na OSSZ a stačilo to.
Tak jsem dnes měla cestu kolem UP tak jsem si zašla pro papíry a optat se jak je to s tím dokladem o denním vyměřovací základu a paní mě uklidnila že není potřeba letět na socialku, že pokud jsem pracovala u 1 zaměstnavatele tak si to vytáhne ze systému. Uf nemusím se táhnout na socku. Paní byla moc milá, prý když nebudu něco vědět že to spolu dovyplnime a ještě se divila že jdu tak brzy když malé budou 3 měsíce ![]()
@Myska1994 to to řešíš opravdu du brzo oproti mě 😂 našemu malému jsou 4 měsíce a někdy začátkem července myslím že mi končí PPM 😂 a chci ti začít řešit někdy teď během června
Tak ono to ani moc dřív nemá smysl. Ten papír na výši rodičáku se může podat maximálně 2 měsíce předem. Takže času dost.
Taky již malá bude mít za chvíli 4 měsíce a plánuju se s RP zabývat tak za měsíc.
Jinak pokud jste zaměstnány a máte PPM tak je dobrý si cca měsíc před koncem podat žádost zaměstnavateli o vyplacení dovolené po ukončení mateřské. A to i když vám již žádná nezbyla, jelikož za dobu mateřské také náleží dovolená a pokud by jste nastoupili až za 2-3 roky tak by propadla.
@XLe dobře že zmiňujes tu dovolenou na to jsem se chtěla taky zeptat
zrovna tenhle týden mi přišlo od zamestnatele žádost o dovolenou 2022- 20 dní mam nárok po skončení mateřský. Chci se zeptat zaměstnavatel mi ji proplatí anebo si ji vyberu po mateřský a tím pádem půjdu déle na rodicak? Jde mi o to jaký datum mám vyplňovat jako začátek rodicaku. Nevím jestli jsem to napsala dost srozumitelne
@Ronnie.M asi jo, ale znám se.. Vše nechávám na poslední chvíli a pak nic nestíhám
takze tohle chci mít během června hotove ![]()
@Myska1994 jo tak to jsi můj člověk. Taky vše dělám na poslední chvíli. Třeba jsem si letos dělala daně a posílala jsem to předposlední den 😂
@ bodlis potřebuju pomoc s daňovým přiznáním, pomůžeš mi prosím? Jde mi o letošní rok když bude přítel uplatňovat slevy na dítě jestli já tam něco mám vyplňovat? Tu tabulku dole jestli jsem pochopila dobře tu nevyplnuji, tu si vyplní přítel když on bude na malou zadat slevy ale na druhé straně ta další tabulka mi není jasná ![]()
@Myska1994 Jen pro jistotu čerpání RP nezávisí od dovolené. Tu lze čerpat hned po ukončení PPM.
Já tenkrát davala začátek RD na první den po MD (tj. dovolená byla pouze proplacena ne vybrána, popravdě ani jsem nezjišťovala předem kolik dnů tam mám) s tím, že jsem ji dala pouze do prvních narozenin a pak prodlužovala pokaždé o rok. Na žádost o RD totiž musí zaměstnavatel odpovědět vždy kladně (samozřejmě nutné hlásit předem) a pokud by se něco podělalo v rodinném rozpočtu, můžeš nastoupit zpět dřív. Když dáš hned do 3 narozenin nemusí tě v případě potřeby vzít dřív.
Tak možná ne, teď jsem koukla na ten papír a píšu že v návaznosti na MD budu vybírat řádnou dovolenou a následně nastoupím na RD do prvních narozenin dítěte, bez uvedení data začátku ![]()
Já jsem si dala rodicak rovnou na 3 roky, protože tu dobu chci být doma, do práce se dřív nepozenu ![]()
Holky chtěla jsem se vás zeptat je tu některá která máte chlapa který není delší dobu doma a pak přijede na chvíli a tahle pořád dokola jak to zvládáte?