Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Nikolkas píše:
Ahojda všem milým osůbkám,
jelikož jsem už vážně zoufalá, nevěděla jsem, kam jinam se uchýlit..Proto se předem omlouvám, že tady vůbec obtěžuji..Je mi 20let a včera jsem zjistila, že jsem těhotná..byl to pořádný šok, vzhledem k tomu,že už rok beru antikoncepci..jednalo se o zběžný krevní test i na hcg, jelikož jsem začala mít mdloby a nikdo nemohl zjisti příčinu..těhotenství jsem razantně vylučovala..nicméně..je tu..S přítelem jsme prodebatovali snad celou noc, je toho názoru, že ví, že by to bylo hodně těžké, ale chtěl by si miminko nechat, už proto, že to zřejmě bude velký bojovník, který porazil i antiko.:)..Vůbec bych se nebála toho mít s ním dítě, finančně jsem si jistá, že by nás zabezpečil a lepšího tatínka si ani nenakreslím:)..nicméně..k jádru věci..hned po tom, co mi včera tuto novinu oznámili jsem to pověděla mámě, hned mě začala posílat na jakési injekce, které jsou jako potrat či čo..večer se trochu opila a mě i přítele přesvědčovala, že si to máme nechat..i díky ní nás to tak nakoplo..ovšem dnes, vím, že je to ošklivý, ale nemohla jsem z ní dostat ani slovo a tak moc jsem si potřebovala promluvit..tak jsem jí koukla do sms, jelikož celý den jen smskovala..vím, neměla jsem to dělat a po tom,co jsem se dočetla, jsem si ještě víc jistá..Psala otčínovi o tom, že strašně nechce, abych si to nechala, že nechce být babička a že my jsme jí řekli, že to chceme(nikdo se zatím nijak nevyjádřil) a že ji neposloucháme..otčím do toho dodal, že jsem nezodpovědný parchant či podobně..a já jsem teď hodně na vážkách..pokud by to bylo jen na příteli a na mě..tak ano..ale nějaký rok, rok a půl max. bychom ještě museli žít i nadále u mých rodičů..a nevím, jestli bych i dovedla žít s tím, že jsem všechny zklamala, že všichni věřili, že budu cestovat, jak jsem si plánovala(což si plánuji i nadále,možná to zní naivně, ale věřím, že až by miminko trochu odrostlo, už by všechno nějak šlo)..prostě..nevím, jestli zvládnu to rozhodnutí si dítě nechat navzdory tomu, že vím, že s tím zřejmě nikdo nesouhlasí a já budu zavalená výčitkami a přetvářkou..omlouvám se, že je to tak dlouhý..jsem toho plná..ani nevím, co vlastně potřebuji za radu..snad jen alespoň něco, co by mi trochu zvedlo náladu:) že i ve dvaceti se to zvládnout dá..
Už je ti 20 a je to tvůj život. Mamka se s tím musí srovnat. Nechej si to, máma se umoudří ![]()
Nikolkas píše:
Moc Vám všem děkuju za podporu, já sama bych ho fakt chtěla..ale zrovna před minutkou jsem se s mámou bavila a ta mi už zjišťuje info o potratu..a ať si uvědomím, že VŠ dálkově s dítětem nezvládnu a zůstanu jen s gymplem..apod..nějak už nemám sílu s ní diskutovat..já prostě nějak pevně věřím, že to tak teda asi být mělo a že by se s tím i ten zbytek dal skloubit..jen to zklamání v jejich očích mě drásá..
Sestřenka taky studovala VŠ, otěhotněla, po porodu přerušila na rok studium, vzali se, dostudoval její manžel, ona nyní úspěšně pokračuje ve studiu, manžel vydělává a ted chtějí druhé. Nejlépe hned, aby jí to vyšlo se zkouškama…bez přerušení studia
Je jí 24 a první syn má 2apůl roku. Když se chce všechno jde ![]()
Jednou stačí jít na přerušení…a zanechá to stopy na celý tvůj život. ![]()
Držím pěsti a přimlouvm se za nový život ![]()
Já ti napíšu, proč s tím tvá maminka nesouhlasí. Proč je z toho nešťastná… Protože ví, jak to chodí, ví jaké to je mít miminko. Že to není jen růžový krásný uzlíček, ale že to je také spousta práce a starostí, které si nedovedeš představit. Miminka bývají nemocná, manželé přijdou o práci… Je to obrovská zodpovědnost, nechce, aby to malé trpělo, když si za pár let uvědomíš, že jsi přišla o něco, co už se nevrátí - mládí, svoboda, bezstarostnost…atd. A co když si to tvůj partner rozmyslí ? Určitě vůbec netuší, jaké to je živit doma ženu na mateřské s malým mimi. Nepsala jsi, kolik mu je let…to je také důležité, jestli je mu 20 nebo 30let. Dítě stojí spoustu peněz, spoustu odříkání. My co děti máme, to víme moc dobře, ta dětská láska nám vynahrazuje ty probdělé noci a nedostatek peněz, a samozřejmě bychom už teď neměnily. A určitě tvou maminku mrzí ta VŠ. Vysokoškolsky vzdělaní lidé to mají na trhu práce lepší, víc peněz…zvedne ti to sebevědomí. Někdo dokáže na mateřské studovat, ale je to tak obtížné a vždy na úkor něčeho - tvého spánku, času stráveného s děťátkem. Já osobně bych to nedokázala. Zkus si představit nespat 3noci a celý den být v zápřahu, a poté půlroku spát 4hodiny denně a ještě ne v celku… Mozek absolutně vypne a jsi ráda, že mimi nakrmíš a přebalíš. Jsou i spavá miminka, ale těch je menšina. A takhle bych mohla psát donekonečna. Tvá maminka to s tebou myslí dobře. Měla by si s tebou sednout a tohle vše ti říct. Určitě ví, že ty nevíš, co tě čeká. A určitě ví, že lepší by tohle všechno bylo o 5-8let později. Co teď ? To si musíš rozhodnout sama…
Já jsem rozhodně pro nový život. A ještě když máš přítele, který se postará… VŠ zvládá spousta maminek dálkově, jak tu píše hodně holek. Taky takové znám. Třeba si dají rok odklad anebo nějaké zkoušky přesunou na další rok. To je jedno.
Mamka to zvládne a časem to vstřebá. Toto rozhodnutí je jen na Tobě a Tvém příteli.
Mít vlastní dítko je zázrak. Jeden tenhle zázrak (u nás doslova) mám doma a je to to nejkrásnější, co mě v životě potkalo. ![]()
Držím palce, ať se rozhodneš správně a nikdy toho rozhodnutí nelituješ.
Příspěvek upraven 21.01.11 v 19:57
lumáťa píše:
Já ti napíšu, proč s tím tvá maminka nesouhlasí. Proč je z toho nešťastná… Protože ví, jak to chodí, ví jaké to je mít miminko. Že to není jen růžový krásný uzlíček, ale že to je také spousta práce a starostí, které si nedovedeš představit. Miminka bývají nemocná, manželé přijdou o práci… Je to obrovská zodpovědnost, nechce, aby to malé trpělo, když si za pár let uvědomíš, že jsi přišla o něco, co už se nevrátí - mládí, svoboda, bezstarostnost…atd. A co když si to tvůj partner rozmyslí ? Určitě vůbec netuší, jaké to je živit doma ženu na mateřské s malým mimi. Nepsala jsi, kolik mu je let…to je také důležité, jestli je mu 20 nebo 30let. Dítě stojí spoustu peněz, spoustu odříkání. My co děti máme, to víme moc dobře, ta dětská láska nám vynahrazuje ty probdělé noci a nedostatek peněz, a samozřejmě bychom už teď neměnily. A určitě tvou maminku mrzí ta VŠ. Vysokoškolsky vzdělaní lidé to mají na trhu práce lepší, víc peněz…zvedne ti to sebevědomí. Někdo dokáže na mateřské studovat, ale je to tak obtížné a vždy na úkor něčeho - tvého spánku, času stráveného s děťátkem. Já osobně bych to nedokázala. Zkus si představit nespat 3noci a celý den být v zápřahu, a poté půlroku spát 4hodiny denně a ještě ne v celku… Mozek absolutně vypne a jsi ráda, že mimi nakrmíš a přebalíš. Jsou i spavá miminka, ale těch je menšina. A takhle bych mohla psát donekonečna. Tvá maminka to s tebou myslí dobře. Měla by si s tebou sednout a tohle vše ti říct. Určitě ví, že ty nevíš, co tě čeká. A určitě ví, že lepší by tohle všechno bylo o 5-8let později. Co teď ? To si musíš rozhodnout sama…
Ano i je toto je pravda..
A hlavně nemyslím si ,že do toho nemá co mluvit, zvlášt když bude bezprostředně u toho..
Nikolkas-tak nějak věřím,že občas se věci stávají pro nějaký důvod,který zatím neznáme…
Kdyby si neužívala antikoncepci a nyní si řešila co s tím,bylo by to trošilinku jiné…ale ty jsi byla zodpovědná a dostala si se do této situace.Ale myslím,že ten malý človíček,který je nyní bříšku si ten svůj život začal vybojovávat a myslím,že byste si ho měli ponechat.
Sestřenice otěhotněla v 18-ti letech,předčasný porod,dosti komplikací…a devět měsíců po císaři byla těhotná znova.Lékařka jí po sdělení že je těhotná rázně sdělila-kolik těch dětí chcete,že tolika pospícháte???Trochu zvažovali s manželem,zda si dítko nechají či nikoli.Ale to jen jako reakce na sdělení lékařky,že to bude veliké riziko-ale za chviličku si byli jistý,že ten človíček se má narodit.Nyní mají skoro dospělé děti-ale hlavně-když byly děti hodně malé,tak manžel onemocněl,mnoho operací,ozařování,chemoterapie…a dnes oba říkají,že kdyby měli jen jedno dítko,tak by po těch peripetiích už na druhé dítko odvahu nenašli.Takže vlastně to těhotenství mělo opodstatnění,jinak by měli jen jedno dítě,přitom vždy chtěli dvě.
Ahoj,
jak už holky několikrát napsaly - je to jen a jen na Tobě.
Pokud jsi šikovná, tak se i VŠ dá zvládnout s miminkem!!!
A o tomto si musíte rozmyslet jen Ty s přítelem. Nenechte si do toho mluvit!!! Pak by jste mohli litovat!!
Pokud máš v příteli oporu a je spolehlivý, tak si myslím, že není o čem mluvit!!
Jsou maminky, které měli děti i dřív a jak to zvládají!!
Přeju Vám, aby jste se dobře rozhodli a doufám, že budeš mít krásné a pohodově těhotenství!!!
Proč maminka tak jedná?-musíš brát v úvahu,že to byl šok,veliký,neplánovaný,něco,co změní život tobě,příteli i jí.Navždy.Takže je to stresová situace a její názory a myšlenky jsou nejspíš o hodně jiné,než by byly v klidu.
Za druhé-je pravda,že studovat vš,cestovat…s dítětem to půjde,ale musí být hodně silná vůle a budeš muset moc chtít.Ale pokud chceš,tak se to zvládnout dá.A dítě může být ten hnací motor,proč tu vš udělat,kvůli tomu malému drobkovi,aby měl maminku,která najde super uplatnění.
A hlavně-všem ukážeš,že si si dokázala vybojovat své dítko,dodělat školu.
jsi dospela a mas pravo mit ditko … pujdes na potrat a uz ho nikdy mit nemusis, to riziko tu je.
a tvoje mama nema pravo ti do toho mluvit, ze ona nechce … na tom snad nezalezi.
tenhle pristup fakt nechapu, kdyby ti bylo 15,16 tak to pochopim, ale jsi dospela zenska.
a nemyslim si ze nezodpovedna … miminko s pritelem chcete, tak neni nezodpovedne mit dite … nejsi sama , nejsi bez chlapa … tak kde je ta nezodpovednost.
v kolikati te mela mama? to take byla nezodpovedna? takze vsechny zensky co otehotni ve 20 jsou nezodpovedne? blbost nejvetsi.
mas vek tak akorat na to aby jsi to zvladla a byla skvela mama.
a tvou mamu to prejde - uvidi ditko ledy roztaji a bude tutu nunu …
ale to ze neni uprimna a je „zakerna“ bych ji neodpustila a mela by to u me schovany …
mý kamarádky máma taky takhle hysterčila že nechce bejt babičkou atd. ale neboj máma si zvykne a pak bude šťastná že má vnoučátko, teď je kamarádky holčičce rok a je ráda že ji má, a vůbec toho nelituje že si ji nechala a to samý její máma a to otěhotnila ve 20 jako ty. já mám taky něco podobného akorát mě bylo 19 let, hned po škole jsem otěhotněla a naše miminko nechtěla zase přítelova mamka, a teď naší nelinku úplně zbožňuje,hlavně nedej na ostatní ale na sebe,je to tvoje miminko a věř tomu že kdyby si to dala pryč tak toho budeš do smrti litovat, protože nemáš k tomu v podstatě důvod, hlavně vaše miminko má taky právo na život, už jste mu ho dali a nikdo nemá právo mu ho vzít, promiň ale takovýhle myšlení já odsuzuju spoustu žen by dalo za to aby to miminko mohli mít, a ty uvažuješ takhle…mě je teď 20 mám krásnou 6 měsíční holčičku a taky se dokážem o ní postarat, a to zas na tom tak finančně dobře nejsme…a jak říkám tvá máma si zvykne, a když ne tak bych se na ni z vysoka vybodla, už nejsi malá a máš svůj život a přece ti máma nebude organizovat jestli můžeš mít dítě nebo ne…HLAVNĚ SI TO NECH, JE TO TO NEJHEZČÍ CO TĚ MŮŽE V ŽIVOTĚ POTKAT, AŽ SE DROBĚČEK NARODÍ A UVIDÍŠ HO POPRVÝ TAK SI BUDEŠ ŘÍKAT JEŠTĚ ŽE JÁ TU MÁMU NEPOSLECHLA VÍM O ČEM MLUVÍM.
a skola neni problem … ja si treba dodelavam ted v tehu vysokou dalkove … vse jde, jen se musi chtit ![]()
já jen nestačím zírat kolik nás je mladých maminek teda co otěhotněli takhle brzo já myslela že jsem jediná a nejsem,jsem ráda za tuhle diskuzi fakt moc
nikulineškaa píše:
já jen nestačím zírat kolik nás je mladých maminek teda co otěhotněli takhle brzo já myslela že jsem jediná a nejsem,jsem ráda za tuhle diskuzi fakt moc
Lepší brzo (já 23)než nikdy. Ikdyž má to svá úskalí, ale to díťátko
za to stojí ![]()
Niky, já osobně bych si miminko nechala, pokud by přítel byl stejného názoru a věděla bych, že je to skvělej chlap, který se dokáže postarat a Ty píšeš, že takový je. Bude to vaše miminko, váš život… už jsi dospělá a hlavně s rodičema později žít nebudeš. Uvidíš, že se s tím smíří a až uvidí toho drobečka, bude ta nejšťastnější babička
Teď je třeba jen překvapená, protože jsi mladá a co si budeme povídat, rodiče mají někdy velké nesplněné ambice, které přenášejí na své děti…cestování si můžeš užít i s dětma, pokud budou finance a když ne, tak si počkáš až budou větší a můžeš cestovat co hrdlo ráčí
Pokud cítíš, že se na miminko těšíš a i přítel je pro, tak bych neváhala. Babička se s tím srovná.
Držím palečky a hlavně se šetři a opatruj se ![]()
Což o to, na netu se najde spoustu ,ale v okolí jich moc nemám
![]()