Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Otázka vlastního bydlení je v současné situaci dost komplikovaná. Začínající rodiny podle mě na vlastní bydlení dosáhnou v tuto chvíli dost těžko. Ale zase záleží odkud jste. Tady u nás se obyvatelná 3+1 pohybuje kolem 3,5 - 4 milionu. Takže pokud nemáte našetřeno 20% a více, tak smolík. Pokud tu finanční peřinu máte a máš jistotu, že splátky hypo nebudou ani v době rodičovské problém, šla bych do hypotéky. Je to jistota vlastního, dá se předpokládat, že nemovitosti ještě porostou (nevím teda kam až, ale dolů to podle mě už nepůjde). V případě, že to na vás bude moc, můžete byt prodat, umořit dluh a jít do menšího, nebo nájmu, pokud bude situace u vás výhledově dobrá, můžete byt prodat a mít základ třeba na RD ![]()
@Anonymní píše:
Hleděla bych co nejdříve pořešit hypotéku a bydlení. Za ten nájem jsou to vyhozené peníze a vůbec to není jistota stálého bydlení. To raději splácet vlastní. A pak bych teprve pokoušela otěhotnět. Mě by nedala spát myšlenka, že s dítětem můžu skončit bez bydlení. My teď řešíme něco podobného, proto anonym prosím. Akorát buď pořešíme vlastní, nebo zůstaneme s rodiči. Do nájmu bych nešla nikdy.
Bez bydlení? Tak máš snad smlouvu, ne? A podle toho se zařídíš. Fakt je velmi velmi nepravděpodobné, že skončíš ze dne na den „na ulici“. Hlavně teda ty konkrétně bys asi neskončila na ulici, ale u těch rodičů. To jen tak na okraj.
Jinak můj názor je, že nájmy dneska v ČR stojí nesmysl, stejně tak bydlení ke koupi. Ale situace je, jaká je, a nemá cenu skuhrat. Buď to akceptuju, nebo zvolím úplně jiný způsob - mobilhome (nebo jak se to píše), klidně modulovej barák z konťáků, kde přistavuješ konťáky podle vzrůstajícího počtu členů rodiny (mně osobně se tohle velmi zamlouvá) ![]()
@AZ29 Ty mobilni domy taky nejsou nejlevnejsi, plus musis mit pozemek… Taky hledam alternativu, levnejsi, bohuzel bydleni je dnes velice drahe.
@Anonymní píše:
@AZ29 Ty mobilni domy taky nejsou nejlevnejsi, plus musis mit pozemek… Taky hledam alternativu, levnejsi, bohuzel bydleni je dnes velice drahe.
Tak dve unimobunky, kontejner, modul… Alternativa zatim jeste existuje.
@Anonymní píše:
@sarah1618 @Julča001 No prave to je dalsi problem. Partner mel exekuce, ackoli vsechno zaplatil, hypo mu uz asi nedaji.
tak to je už jasné, hypotéku nedostanete. Běž do dítěte, být v nájmu není ostuda a jiné řešení u vás asi nepřichází v úvahu.
@stinga píše:
někteří lidé a je jich spousta, žijí spokojeně v nájmu celý život, i tam vychovají děti - není povinné mít vlastní dům nebo byt
ani nárokové.
@Anonymní píše:
Hleděla bych co nejdříve pořešit hypotéku a bydlení. Za ten nájem jsou to vyhozené peníze a vůbec to není jistota stálého bydlení. To raději splácet vlastní. A pak bych teprve pokoušela otěhotnět. Mě by nedala spát myšlenka, že s dítětem můžu skončit bez bydlení. My teď řešíme něco podobného, proto anonym prosím. Akorát buď pořešíme vlastní, nebo zůstaneme s rodiči. Do nájmu bych nešla nikdy.
Mě by zajímalo, kde se pořád bere ta informace, že tě pronajímatel může kdykoli a pomalu snad ze dne na den vyhodit. Dneska má nájemník daleko větší práva a není kolikrát snadné ho z bytu dostat. Nájmů je spousta, tak se přestěhuješ do jiného, no. Taky se může stát, že někde koupíš byt, léta všechno fajn a pak se vedle nastěhují problémoví sousedi a jsi v pasti. Divím se, že se lidem chce se třeba ve 30 rozhodnout, kde budou bydlet do konce života (pokud si pak nechtějí brát hypo ještě na jeden byt). Bydlení v nájmu je v tomto větší svoboda, není tam ta uvázanost ![]()
@AZ29 píše:
Bez bydlení? Tak máš snad smlouvu, ne? A podle toho se zařídíš. Fakt je velmi velmi nepravděpodobné, že skončíš ze dne na den „na ulici“. Hlavně teda ty konkrétně bys asi neskončila na ulici, ale u těch rodičů. To jen tak na okraj.Jinak můj názor je, že nájmy dneska v ČR stojí nesmysl, stejně tak bydlení ke koupi. Ale situace je, jaká je, a nemá cenu skuhrat. Buď to akceptuju, nebo zvolím úplně jiný způsob - mobilhome (nebo jak se to píše), klidně modulovej barák z konťáků, kde přistavuješ konťáky podle vzrůstajícího počtu členů rodiny (mně osobně se tohle velmi zamlouvá)
No ty nájmy právě tolik ne, protože lidí, co koupili byt na investici je spousta a chtějí, aby se jim aspoň trochu zaplatil.
@Julča001
Jo smlouvy jsou i ty výpovědní lhůty, ale to pro mě není žádná velká jistota ani tak. Navíc mě by vadilo třeba i další stěhování a hledání nájmu se zvířaty. Z okolí vím, že to bývá problém. Mě jde spíš o to, že ten nájem beru jako vyhozené peníze. Já jsem nikdy nevydělávala tolik, abych si toto mohla dovolit. Teda pokud se nebavíme o nějakém regulovaném městském nájmu.
@Anonymní píše:
@stinga Jenomze jak se na ne lide divaji? Jako na socky…
Proc by se nekdo dival na lidi jako na socky, kdyz bydli v najmu? To mas v bud v hlave pokroucene, nebo mas divne pratele. ![]()
@Anonymní píše:
@Julča001
Jo smlouvy jsou i ty výpovědní lhůty, ale to pro mě není žádná velká jistota ani tak. Navíc mě by vadilo třeba i další stěhování a hledání nájmu se zvířaty. Z okolí vím, že to bývá problém. Mě jde spíš o to, že ten nájem beru jako vyhozené peníze. Já jsem nikdy nevydělávala tolik, abych si toto mohla dovolit. Teda pokud se nebavíme o nějakém regulovaném městském nájmu.
A víš, proč je problém? Protože zbavit se i problematického nájemníka je strašně složité. I když neplatí nájem, energie nebo devastuje byt. Paradoxně kdyby stát tolik nájemníky nechránil, bylo by víc bytů. Taky jsme po zkušenostech raději nechali být prázdný.
@Anonymní píše:
@Julča001
Jo smlouvy jsou i ty výpovědní lhůty, ale to pro mě není žádná velká jistota ani tak. Navíc mě by vadilo třeba i další stěhování a hledání nájmu se zvířaty. Z okolí vím, že to bývá problém. Mě jde spíš o to, že ten nájem beru jako vyhozené peníze.Já jsem nikdy nevydělávala tolik, abych si toto mohla dovolit. Teda pokud se nebavíme o nějakém regulovaném městském nájmu.
Jasně, že principielně je lepší investovat do svého.
@inkakřivák píše:
A víš, proč je problém? Protože zbavit se i problematického nájemníka je strašně složité. I když neplatí nájem, energie nebo devastuje byt. Paradoxně kdyby stát tolik nájemníky nechránil, bylo by víc bytů. Taky jsme po zkušenostech raději nechali být prázdný.
Přesně, kdo měl to štěstí a má dobré nájemníky, ten si je předchází a chce, aby mu dlouho vydrželi.
@Anonymní píše:
@Julča001
No, já myslím, že většina majitelů nestojí o to, aby se jim nájemníci střídali. A pokud s nimi nejsou problémy, tak nemají důvod nájem končit. A se zvířaty je to těžké.
A vyhozené peníze, jak se to vezme. Pro mě je nájem fajn v tom, že tě nezavazuje bydlet na jednom místě. Pokud si koupíš něco na hypotéku, tak už se hůř odchází. A ne vždy má člověk moznost a peníze na to jít jinam.
Třeba když se za mlada nastrhuj@inkakřivák píše:
Asi tak. Pokud jsi slušný nájemník a platíš včas a funguješ v domě v pohodě, pak tě nikdo vyhazovat nebude. Ale když to nefunguje, tak se takového člověka špatně zbavuješ. Stejně tak i se psem, dneska sehnat někoho, kdo ti se psem být nezničí, je problém. Proto takové lidi nikdo nechce, i když jsou třeba výjimka.