Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@lecijasek píše:
Riziko pro těhotné maminky? To je snad zodpovědnost těch těhotných. Neštovice se ve školkách prostě vyskytují, i když je tam někdo schválně nedotáhne. Jsou prostě infekční ještě před prvním pupínkem a to se potom těžko podchytí. Pokud někdo ví, že neštovice neměl a chystá se otěhotnět a navíc dávat dítě do školky, tak je rozumné se předem naočkovat.
A zase jsem u toho, že zrovna u neštovic je v podstatě dobré, když to do školky sem tam někdo donese. Protože v tomhle věku bývají většinou bez komplikací a děti potřebují šanci se nakazit a neštovicemi si projít. Vím, že takhle napsané to zní hrozně. Ale u nás, co jsem slyšela, hodně rodičů nechává očkovat a s tím bude hrozit, že za chvíli nebudou mít děti, kde se nakazit a potom v dospělosti je to mnohem víc rizikové. A nechat nakazit vědomě, to není pro mě. To bych si vyčítala. Abychom za chvíli neskončili na tom, že místo priorixu budou všichni povinně dostávat priorix tetra. A ve výsledku potom vypuknou epidemie v dospělosti (viz třeba teď příušnice), protože se prostě neví, jak dlouho ta vakcína působí.
souhlas. ![]()
@lucenka píše:
Vědomé nakažení není pro tebe, ale schvaluješ to, že matka vědomě dá do školky dítě, kterémůže být infekční a může tak nakazit jiné děti. Není to trochu rozpor? Nebo spíš takhle, chceš tu zodpovědnost za nakažení hodit na někoho jiného, aby tys měla čisté svědomí?
zas na druhou stranu, kdyby jsi chodila do práce, ty sama by jsi neštovice neprodělala a setkala by jsi se s nakaženým.. tak co, vezmeš si dovolenou nebo si vyžádáš neschopenku na potenc. nákazu?
POdle mě je to slušnost, pokud tu možnost mám, dítě si nechat doma. Ale zas lámat to přes koleno a nasazovat psí uši těm, co jdou do práce, že dávají dítě do školky, když může být potencionálně nakažené…
@Madel
každopádně tě chci podpořit..mé dítě je taky v inkubačce a dnes šlo do školky.
@Lama Lama píše:
zas na druhou stranu, kdyby jsi chodila do práce, ty sama by jsi neštovice neprodělala a setkala by jsi se s nakaženým.. tak co, vezmeš si dovolenou nebo si vyžádáš neschopenku na potenc. nákazu?
POdle mě je to slušnost, pokud tu možnost mám, dítě si nechat doma. Ale zas lámat to přes koleno a nasazovat psí uši těm, co jdou do práce, že dávají dítě do školky, když může být potencionálně nakažené…
tak tuhle situaci řešit nemusím, protože neštovice jsem prodělala jako dítě. A pokud bych je neprodělala, tak bych se nechala v dospělosti očkovat.
A tedy jinak, kdyby jedno dítě mělo žloutenku, mononukleozu, černý kašel,… Vám by nevadilo, kdyby jeho sourozence chodil dál do školky?
@lucenka píše:
A tedy jinak, kdyby jedno dítě mělo žloutenku, mononukleozu, černý kašel,… Vám by nevadilo, kdyby jeho sourozence chodil dál do školky?
tak na něco je karanténa. a zbytek.. tak nadšená bych z toho nebyla, zas že bych očekávala, že zůstane doma inkubačku celá rodina, třeba při mononukleoze, i tec, matka… to fakt ne.
@lucenka píše:
Vědomé nakažení není pro tebe, ale schvaluješ to, že matka vědomě dá do školky dítě, kterémůže být infekční a může tak nakazit jiné děti. Není to trochu rozpor? Nebo spíš takhle, chceš tu zodpovědnost za nakažení hodit na někoho jiného, aby tys měla čisté svědomí?
já takhle chtěla, aby mé dítě neštovice chytilo přirozeně (to znamená ve školce, v obchodě) a nějak jsem neřešila, kdo ty neštovice do školky dotáhl. Jestli je tam zanes vědomě nebo to byla náhoda. Nikdy jsem po tom nepátrala. A víceméně jsem dceru nakazila nakonec tak trochu vědomě, protože jsem byla doma a měla jsme možnost dceru stáhnout ale přesto jsem jí do té školky poslala. I když je chytila hned v první vlně, takže je spíš možné, že už je měla v sobě, když se tam objevila informace o neštovicích a stáhnutím bych ji neochránila.
Jinak já tím spíš chtěla naznačit, že nic není černobílé.
A pokud jde o mě, já bych si potenciálně nakažené dítě nechala doma, ne kvůli ostatním, ale kvůli němu, aby k neštovicím nechytilo něco dalšího.
@BellinkaX píše:
@Madel
At se Tobe tve jednani vrati. Nesnasim bezohledne sobecke matky. Nemas jediny problem, nechat dite doma, sama doma jsi, ale decko v inkubacce nestovic strcis do skolky, fuj. Navic nevis kdy a kde to druhe dite chytlo, mohly soubezne, jen kazda inkubuje jinak, takze bouchnout to muze kdykoliv. A infekcni je uz dva dny pred zacatkem potizi.
Ad vymluvy na postup skolky, ceduli vyfotit, poslat zrizovateli a na hygienu, udelat kraval. Nemocne dite do skolky nepatri, hlidani si kazdy musi zaridit sam, to neni problem skolky. Ani druhych rodicu.
presne. Nekdo, kdo se nemuze ani „vymlouvat“ na praci a vedome strci decko, u ktereho je potencialne vysoke riziko nakazy a presto strci dite do skolky, je zkratka sobec.
PS a pokud to snad nekdo dela z dobroty srdce s naivni predstavou, ze rodice mu budou za nakazu vdecni, protoze je zima a je super si to odbyt v detskem veku, tak minimalne ja rikam, strcte si takovy darecek nekam ![]()
@lucenka píše:
tak ale tohle nemůžeš srovnávat s neštovicemi. Tady není žádný přínos. U těch neštovic je ve výsledku pro dítě dobré, pokud si je prodělá v dětském věku. Získá doživotní imunitu (na rozdíl od očkování).
@Lama Lama píše:
tak na něco je karanténa. a zbytek.. tak nadšená bych z toho nebyla, zas že bych očekávala, že zůstane doma inkubačku celá rodina, třeba při mononukleoze, i tec, matka… to fakt ne.
vidíš, nebyla bys z toho nadšená. Tady má ale matka možnost nechat dítě doma. A nekteré uživatelky se tu diví, proč nejsou všechny matky nadšené z toho, že by teď mohlo být jejich dítě vědomě nakažené někým cizím. Myslí sobecky jen na sebe.
A ano třeba by při mononukleoze nezůstali doma, ale třeba by byli natolik slušní, že by o tom alespoň informovali své okolí, že u nich je určité zvýšené riziko. Ne jako zakladatelka, která nemá v plánu o neštovicích u nich doma informovat učitelku ve školce.
@Inge píše:
Když měl kdysi starší syn neštovice, tak jsem mladšího 5 dni po jeho vysevu (tj. predtim než začal být mladší infekční), ze školky stáhla. Nechtěla jsem být zodpovědná za nakažení jiných děti.
Asi tak, opravdu mně fascinuje, kolik matek by tam to dítě v klidu poslaly, ať nakazí celou školku. Uvědomuje si tu většina z vás, že ve školce lítá spousta chorob, když to dítě schytá nějakou virovou nebo bakteriální infekci, tak ve spojení s neštovicema to dítě pak může skončit taky ve špitále. Loni jsme ve školce měli epidemii neštovic a bohužel to některý dítě zatáhlo i na školku v přírodě. Takže paráda, lehly tam skoro všechny děti, pro některý si museli rodiče dojet a kamarádky kluk skončil na antivirotikách, protože se mu k tomu přidružila ještě nějaká bakteriální infekce a málem museli do nemocnice. V 90% to to druhý dítě schytá taky, takže by mně v životě nenapadlo to druhý dítě dávat do kolektivu, pokud jsem doma s tím druhým.
@lecijasek píše:
tak ale tohle nemůžeš srovnávat s neštovicemi. Tady není žádný přínos. U těch neštovic je ve výsledku pro dítě dobré, pokud si je prodělá v dětském věku. Získá doživotní imunitu (na rozdíl od očkování).
Ano získá doživotní imunitu, což je fajn. Ale třeba já zrovna teď opravdu nestojím o to, aby nějaký sobecký rodič, který má možnost nechat dítě doma, nakazil mé dítě. Když si spočítám inkubační dobu, tak by to synovi vyšlo akorát na lyžák na který se už rok těší. Přijde to to fér?
@lucenka píše:
vidíš, nebyla bys z toho nadšená. Tady má ale matka možnost nechat dítě doma. A nekteré uživatelky se tu diví, proč nejsou všechny matky nadšené z toho, že by teď mohlo být jejich dítě vědomě nakažené někým cizím. Myslí sobecky jen na sebe.
A ano třeba by při mononukleoze nezůstali doma, ale třeba by byli natolik slušní, že by o tom alespoň informovali své okolí, že u nich je určité zvýšené riziko. Ne jako zakladatelka, která nemá v plánu o neštovicích u nich doma informovat učitelku ve školce.
jo, souhlas, o tom to přesně je. Jde o možnosti. a za sebe řikam, já bych si dítě doma se sourozencem nechala. Ale pokud bych chodila do práce, tak by po úszravě mladšího mazali do školky oba a nečekala bych na konec inkubačky staršího. ![]()
@Lama Lama to mě zajímá ta žloutenka..rozhodujemem se jestli očkovat a zatím se mi moc nechce ( otec to prodělal uplně v pohodě, je to něco co se dá vylečit bez následků - zatímco očkování…no nejsem neočkovací, ale zbytečnosti nepotřebujem )…
u té žloutenky, když dotáhne dítě např ze školky, tak tam je v karanténě celá rodina? i dospělí? to nechodí měsíc do práce např? nevíš náhodou?