Mladší dítě má neštovice, může starší do školky?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5631
17.1.17 07:03

@smurfka @Lama Lama Holky, vám chci jen napsat něco ke žloutence - předpokládám, že se bavíme o typu A.
V našem kraji je to takto: pokud onemocní dítě školkou povinné, samozřejmě zůstane doma/na inf. odd., ostatní děti (jeho spolužáci) mohou dál chodit do školky, protože všichni jsou aktuálně ve stejném riziku. Na příslušné KHS je jim vystaven tzv. „lékařský dohled“, kde mají stanovené 3 odběry krve - vstupní, uprostřed a na konci možné inkubační doby (ta je u VHA až 50 dní). Pokud je dítě očkované a v prvním odběru se prokážou protilátky, samozřejmě na další odběry nemusí.
Pokud onemocní dítě, které má sourozence ve školce, tento sourozenec se ze školky okamžitě stáhne, je tedy v určité karanténě (ale zase - nemusí být zavřený doma), u dětí školou povinných se toto opatření nedělá (předpokládá se, že hygienické návyky jsou na lepší úrovni), nicméně škola se informuje, případně je dotyčnému vyčleněno jedno sociální zařízení.
Jediné omezení při kontaktu s nemocným VHA mají pracovníci pracující v potravinářství, ti opravdu tuto činnost nemohou vykonávat (pokud nemohou být přeřazeni na jinou práci), tedy jsou v „karanténě“. Nečekejte ale absolutní izolaci, jako byla dřív někde na infekčním oddělení. :nevim:
Kontrolní odběry krve platí pro všechny (MŠ, ZŠ, dospělí, bez kolektivu) kontakty nemocného stejně.

Očkování - dosud odolávám, ale velmi o tom uvažuji (pro dceru), je to neživá vakcína a po dvou dávkách je imunita 20 - 30 let.

Tak. Snad srozumitelně. Informace ověřeny u kolegyně (sice jsem na epidemiologii pár let byla, teď to mám jen o dveře dál). ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smurfka
17.1.17 07:08

@Alichi takže to chápu tak že rodiče v izolaci nejsou a mohou normálně chodit do práce - kromě potravinářského prumyslu? Izolováno je pouze dítě, případně sourozenec a to doma a ne někde v nemocnici v karanténě?

• Citovat
  • Upravit
28294
17.1.17 07:20

Moje znama se nakazila zloutenku na svatbe (cisnik pry byl nakazeny) a v izolaci v nemocnici byla tri tydny. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smurfka
17.1.17 07:25
@suvik píše:
Moje znama se nakazila zloutenku na svatbe (cisnik pry byl nakazeny) a v izolaci v nemocnici byla tri tydny. :nevim:

tak nemocný - pokud teda byla nakažená tak ten asi se léči v nemocnici, jde mi o ostatní příbuzené ( manžela, děti ) jestli taky musí být kvuli tomu v izolaci nebo chodí normálně do školky, práce a jen chodí na ty krevní testy..

• Citovat
  • Upravit
5631
17.1.17 07:57
@smurfka píše:
@Alichi takže to chápu tak že rodiče v izolaci nejsou a mohou normálně chodit do práce - kromě potravinářského prumyslu? Izolováno je pouze dítě, případně sourozenec a to doma a ne někde v nemocnici v karanténě?

Ano, přesně tak. Bavíme se o zdravých lidech (=kontaktech nemocného) v možné inkubační době.

@suvik Ona sama byla nemocná, to je něco jiného. Pak se délka hospitalizace odvíjí od toho, v jaké fázi onemocnění se na nemoc přišlo (pozná se to i např. dle protilátek v krvi), může to být třeba jen dva týdny… To ale není podstatné.

edit: Ještě dodám, že předpokládám, že se opatření mohou kraj od kraje lišit (nicméně si myslím, že zrovna u nás jsou veškerá opatření spíš na 200%)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smurfka
28.1.17 21:51

@Madel tak co, jak jsi dopadla..
u nas to chytli obě děcka naráz…starší chodil do školky do poslední chvíle, ( i na plavání ). V den kdy jsem objevila puchýřek, zustal doma..chytli mi to obě děti naráz, tak aspon tak.

• Citovat
  • Upravit
1045
18.5.18 21:55

Trosku z opacneho soudku… starsi se prave vyhrabal z nestovic (3 tydny doma) a dnes jsme objevili pupinky u mladsi.

Po-st bude manzel doma, takze starsiho odvede do skolky, od ctvrtka uz jsem ale jedina k odvodu. Priznam se, ze se mi po dobu infekcnosti dcery nechce nechavat doma i syna, ktery uz se neskutecne tesi do skolky, zase ale chapu, ze neni vhodne tam chodit s dcerou, ktera bude infekcni (vlastne 6. den nestovic).

Na druhou stranu me napadlo, ze je to skolka, kde prave dojizdi epidemie (prvni nestovice hlaseny ke konci unora), takze by tam mladsi uz nemusela tolik vadit.

Vzhledem k tomu, ze je to ale mozna trosku na hlavu postavena teorie, tak se radsi jdu zeptat na nazory. 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26574
18.5.18 22:01
@Vickee píše:
Trosku z opacneho soudku… starsi se prave vyhrabal z nestovic (3 tydny doma) a dnes jsme objevili pupinky u mladsi.

Po-st bude manzel doma, takze starsiho odvede do skolky, od ctvrtka uz jsem ale jedina k odvodu. Priznam se, ze se mi po dobu infekcnosti dcery nechce nechavat doma i syna, ktery uz se neskutecne tesi do skolky, zase ale chapu, ze neni vhodne tam chodit s dcerou, ktera bude infekcni (vlastne 6. den nestovic).

Na druhou stranu me napadlo, ze je to skolka, kde prave dojizdi epidemie (prvni nestovice hlaseny ke konci unora), takze by tam mladsi uz nemusela tolik vadit.

Vzhledem k tomu, ze je to ale mozna trosku na hlavu postavena teorie, tak se radsi jdu zeptat na nazory. 8)

To je pěkná kravina! Rozhodně ji tam nevoď. Jednak ne všechny děti onemocněli, druhák chodí tam rodiče s malými dětmi, chodí tam prarodiče, nemusí být očkovaní vůbec. Tohle někdo udělat, tak mám velkou chuť ho něčím přetáhnout. :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
18.5.18 22:05

@Vickee špatnej nápad. bude léto, prázdniny..určitě ne všechny děti, nebo jejich malí sourozenci, co pro ně do školky chodí, neštovice měly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3265
18.5.18 22:16

Máte možnost jezdit autem? Pokud ano, tak vezmi děti autem a mladší dítě na tu chvilku zabav tabletem u pohádky nebo jestli nemáš v okolí někoho, kdo by mohl se svým dítětem vzít i tvého syna.

Jinak můj syn měl taky teď neštovice - dostal je minulý týden v pondělí a poslední pupínek mu zaschnul v neděli. Vyzkoušela jsem spoustu věcí a co se mi nejvíce na zasychání osvědčilo je Tanno hermal a že jsem mu dávala vitamín B. Tím Tanno hermalem jsem mu mazala i ty zaschlé pupínky a dneska, což je 11 den už má kromě těch obrovských všechno zahojené.

Kromě toho Tanno hermalu jsem teda vyzkoušela - Betadine, Tea Tree oil, zázvor, Virasoothe, Sudocream.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
648
18.5.18 22:22

To by Vám ostatní rodiče pěkně poděkovali a nejspíše Vás vynesli v zubech, raději pokud máte možnost zkuste zajistit hlídání po dobu, než vyřídíte se synem školku, nebo ho prostě ještě pár dnů nechejte doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5696
18.5.18 22:29

Ty bys vážně tahala infekční dceru do školky? :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6499
18.5.18 22:37

@Vickee Já jsem starší do školky vodila, když už byla zdravá a mladší se vysypala. Ve školce to chytla, tak nevidím důvod to tak přehnaně řešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18154
18.5.18 23:22

U nás přišly na besídku do školky i rodiče dětmi, co měly neštovice čerstvě vyházené. Měla jsem v té době miminko a byla tam taky, trochu jsem to řešila a uřitelka mě tehdy uzemnila, že neštovice jsou běžná dětská nemoc a neví, proč by s tím nemohly děti do kolektivu, že to moc řeším.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7228
18.5.18 23:24

Asi bych počkala, podle toho jestli bude mít mala ještě teplotu (což už by mít neměla) a jestli bude mít pupínky už zaschlé nebo mokvavé, pokud zaschlé, tak už infekční nebude :-)

jinak pokud máš auto, tak nechat tu chvili v autě  ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí