Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@lucenka píše:
Ale to pořád neznamená, že tam můžeš vzít infekční dítě
Dekuji za nazor!
Pokud není zbytí, nehrotila bych to a s dcerou šla odvést syna do školky
. To kvůli tomu, že má neštovice, tak týden nepůjdeš do obchodu mezi děti a lidi?
@Makca87 píše:
Pokud není zbytí, nehrotila bych to a s dcerou šla odvést syna do školky. To kvůli tomu, že má neštovice, tak týden nepůjdeš do obchodu mezi děti a lidi?
No, nepůjdu, jednou má infekční nemoc, tak ji nebudu úmyslně roznášet dál… mě fascinuje, jak se většina mohla posrat z toho, když chtěl někdo vzít dítě s angínou po třech dnech na ATB (tedy na 99% neifekční) na focení do školky, ale tahat tam jasně infekční dítě je OK ![]()
@Vickee píše:
Jen bych rada podotkla, ze nejsem zadna krava… deti nechavam vzdy doma i s malou rymickou, necham je vzdy dolecit, netaham do skolky mladsi, kdyz je nemocna… naopak jsem sama ta, ktera tam vzdy privede po x tydnech uzdravene a vzpamatovane dite a bum - holcicka dostava od maminky v satne sirupek na kasel “a uz prosimte nekasli”, takze si po par dnech beru syna zase nemocneho domu.Opravdu me zajimal tento konkretni pripad, kdy v te skolce aktivne probiha nakaza nestovic.
Ale nikdo do školky nedává dítě, které má aktuálně vyseté neštovice
@Makca87 píše:
Pokud není zbytí, nehrotila bych to a s dcerou šla odvést syna do školky. To kvůli tomu, že má neštovice, tak týden nepůjdeš do obchodu mezi děti a lidi?
Tobě přijde normální vědomě šířit infekční nemoc?
to jsi dobrý cvok
Píšu, pokud není zbytí
. Já bych tam nešla, protože by mi měl vždy kdo nemocné dítě pohlídat
. Ale když nemá nikoho na pohlídání
. Přece nebudeme třeba doma o hladu, protože mé dítě je v pohodě, jen má neštovice.
@Makca87 píše:
Popravde, kvuli tomu ze mel syn nestovice, tak ano, 14 dni nesel ven ani do obchodu mezi deti a lidi. Dokonce jsme obvolali vsechny, se kterymi byl ve styku nekolik dni pred vysevem a presunuli remeslniky, protoze si nebyli jisti, jestli nestovice meli nebo ne.
Proto rikam, ze v tomhle nejsem zadna hrozna spolecnost ohrozujici matka, jen me to proste napadlo v souvislosti s tim, ze v te skolce je tato infekce stale aktivni.
@lucenka píše:
Ale nikdo do školky nedává dítě, které má aktuálně vyseté neštovice
Jen tak pro info, minuly tyden meli ve skolce besidku a ano, videla jsem tam i deti, jejichz maminky psali, ze maji zrovna nestovice.
@Makca87 No, tak jednak v případě školky rozhodně neplatí, že není zbytí, protože to starší prostě může taky zůstat doma. A druhak pochybuju, že někdo žije v takovém vzduchoprázdnu, že by neměl žádného souseda nebo kohokoliv, kdo by mu za a) mohl pohlídat dítě nebo za b) dojet nakoupit. A za c) na mnoha místech funguje dovoz potravin a tam kde ne, tak stejně jedu nakoupit autem, tak může to dítě počkat v autě nebo je to taková díra, že se nic nestane, když počká těch pár minut před krámem třeba v kočárku, pokud je tak malé.
@j.a.n.i1 To vidíš z tvé perspektivy
. Věř mi, že za a) spousta lidí jsou odstřihnuti od rodiny a nemají kamarády ( také jsem tomu ze začátku nevěřila, ale to tak
), b) spousta lidí nemá řidičák, nebo auto, c) dovoz potravin většinou jen v určitých městech
. Zůstat doma samozřejmě může
.
@j.a.n.i1 píše:
@Makca87 No, tak jednak v případě školky rozhodně neplatí, že není zbytí, protože to starší prostě může taky zůstat doma. A druhak pochybuju, že někdo žije v takovém vzduchoprázdnu, že by neměl žádného souseda nebo kohokoliv, kdo by mu za a) mohl pohlídat dítě nebo za b) dojet nakoupit. A za c) na mnoha místech funguje dovoz potravin a tam kde ne, tak stejně jedu nakoupit autem, tak může to dítě počkat v autě nebo je to taková díra, že se nic nestane, když počká těch pár minut před krámem třeba v kočárku, pokud je tak malé.
S timhle souhlasim. Nejde mi prave vubec o nejake jine fungovani, nakoupit si zajdu vecer, kdyz je manzel doma. Kdyz jsem potrebovala s mladsi k doktorce (kvuli vyrazce), prijela pohlidat babicka (a ano, informovala jsem predem doktorku, ze je dcera v inkubacce a vzala nas bokem). Jen mi neprijde smysluplne tahat babicku pul hodiny autem, kvuli 3 minutam ve skolce, kterou mame 3 minuty autem od baraku.
Proto me napadla tato varianta, o jejiz vhodnosti jsem se tu chtela poradit.
Stale mi to prijde nesmyslne, kdyz tam ty nestovice proste stale aktivne jsou ale ok, vidim, ze to byl asi napad z tri tydny doma zavrene hlavy, takze uvidim, jak na tom dcera ve ctvrtek bude a prip. zustaneme vsichni ct, pa doma.
Nechavat dite v aute na parkovisti se mi proste hnusi i na dobu zaplaceno na benzince ![]()
@Makca87 Tak na to snad nepotřebuju kamarády, to zazvoním na první sousedy a nějak nevěřím tomu, že by mi ty základní potraviny nekoupili.
@Vickee Vždycky to tu bude rozdělené na 2 tábory
. Jedny maminky by byly rády za to, aby je od dcery chytly jejich děti, dokonce by ti za půjčené tričko urvaly ruce a ty druhé maminky z tebe budou dělat (v tom hezkém případě) krávu, že je chceš nakazit
. Já osobně v tom nevidím nějakou velkou hrozbu, jelikož ty děti to stejně jednou chytnou
.
@Makca87 POkud si chce někdo úmyslně nakazit svoje dítě, ať si to klidně udělá, je to jeho boj, ale nevidím důvod proč by se měl někdo úmyslně snažit nakazit moje dítě.
Jen o té inkubační době. Před minulý týden dostala neštovice dcera ve školce, tzn tři dny před výsevem byla infekční + ji pupínky naskakaly ve školce mezi dětmi. Takže vlastně celá třída je v inkubační době a ejhle děti chodí do školky dál, chodí na dětské hřiště, včera jsem maminku s holčičkou od dcery ze třídy viděla u doktorky, brala si recept pro mladší.. i když jsou v inkubační době normálně fungují. Takže asi tak. Přece se nezahrabu na měsíc doma s děckem které by to „možná mohlo mit“. A máma, která bere kojence do šatny školky, kde rádi neštovice nemůže být normální.
@Makca87
Dite bych nevzala a hned v satne matinku otocila, aby si dite odvedla.
U nas se podepisuje hned v zari, ze viditelne nemocne dite do skolky neprijmou. A nestovice se jisty cas prehlednout nedaji.